The Greatest Showman

0

Den Helder – Hij heeft echt bestaan, Phineas Taylor Barnum (1810 – 1891), en werd in zijn tijd als de beroemdste Amerikaan van de wereld beschouwd. “De mooiste kunstvorm is anderen blij maken”, schijnt één van zijn uitspraken te zijn en daar was hij goed in. Filmacteur Hugh Jackman is gefascineerd door de persoonlijkheid Barnum en was al jaren bezig het musicalproject van de grond te tillen. Hij geeft zelf gestalte aan de veelzijdige entertainer, die zijn dromen wist waar te maken.

Het arme kleermakerszoontje en het rijkeluisdochtertje werden al verliefd in hun jeugd, maar moesten even wachten met de hartstocht tot ze volwassen waren. Toen haalde P.T. Barnum (Jackman) zijn Charity (Williams) op en vormen ze niet veel later een gelukkig gezin met hun twee dochters. Tot het faillissement van zijn werkgever roet in het eten gooit en Barnum zonder werk komt te zitten. “Een miljoen dromen houden mij wakker”, zingt en swingt het positieve paar op hun dakterras tussen de lakens bij volle maan, maar er moet wel brood op de plank komen!

Barnum loopt altijd over van fantasierijke ideeën en dan krijgt hij de geniale ingeving om een museum te beginnen. Het loopt niet bepaald storm, maar als zijn dochter hem op weg helpt, “je hebt teveel dode dingen in je museum”, verzamelt hij een soort rariteitenkabinet bij elkaar. De langste man, een lilliputter, trapeze artiesten, de vrouw met de baard en meer uitzonderlijke mensen. De dikste man wordt extra vetgemest met een kussen onder zijn shirt en na wat peptalk krijgt Barnum iedereen
‘on-stage’ en binnen de kortste keren is zijn circus landelijk een succes.

Opera
Het smaakt echter naar meer en als Barnum gaat samenwerken met Phillip Carlyle (Efron) wordt de bekendheid groter en haalt hij de beroemde Zweedse operazangeres Jenny Lind (Ferguson) naar Amerika. De bomen groeien tot ver in de hemel en dan wordt de grootheidswaanzin afgestraft. Een grote groep dorpsbewoners wordt agressief, de theaterrecensent blijft hem de grond in schrijven en vrouw en kinderen zijn vertrokken. Gaat Barnum het nog redden nu hij alles lijkt kwijt te raken?

Vanaf de eerste noten tot het slotakkoord voldoet The Greatest Showman aan de verwachtingen zoals in de trailer gewekt. Het is een heerlijke overdosis zoetsappigheid gegoten in een wervelende film vol zang en dans. Even wennen aan Wolverine Jackman als zingende romanticus en dan is het ogen en oren tekort komen voor de schitterende choreografieën. Vooral de sprookjesachtige trapeze act met Zac Efron en koningin van de dans Zendaya dwingt respect af; niet alleen voor de spelers, maar ook de cameraman en montage die dit zo knap in beeld brengen.

Ware liefde
Geen film zonder boodschap tegenwoordig en zo krijgt de kijker de ingrediënten pesten, hoogmoed, zelfrespect en vooral geloven in jezelf in een sausje van ware liefde opgediend. De cast zingt, danst en speelt vol overgave en in het decor van halverwege de 19e eeuw zou je gewoon een tijdje willen verdwalen. Ook de aankleding plus make-up verdienen een dikke pluim en mede namens ons Helders musicaltalent Jasper Brinkman prijzen we de muziek van Oscar winnaars Benj Pasek en Justin Paul (La La Land) natuurlijk de hemel in!

De film is genomineerd voor drie Golden Globes en voor regisseur Michael Gracey is dit zeker een prima filmdebuut te noemen. We kwamen er blij uit vandaan, dus de kunstvorm zoals hij door Barnum werd omschreven is in dit geval helemaal geslaagd.

Regie: Michael Gracey
Met: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zendaya, Zac Efron, Rebecca Ferguson
Kijkwijzer: 9 jaar