Zwerfafval tegengaan: wie heeft er een goed idee?

16

Den Helder – Elk jaar krijgt de gemeente een bedrag om zwerfafval tegen te gaan. Deze vergoeding bestaat uit € 1,18 per inwoner. Deze ruim zestigduizend euro is bedoeld om gemeenten te ondersteunen bij hun zwerfafvalaanpak.

Daarbij kan de gemeente de ideeën en hulp van inwoners goed gebruiken. Het gaat namelijk om nieuwe manieren / een verfrissende aanpak. Dáár is deze vergoeding voor bedoeld. Een idee om zwerfafval binnen de gemeente tegen te gaan of organiseer je zelf, de vereniging of buurt een actie? Grijp die kans! Plannen indienen kan tot 2 februari. Stuur een mail naar m.markus@denhelder.nl en meld je/jullie idee aan.

Info die vermeld moet worden: inhoud van het project, de kosten en de periode. Graag ook naam, adres en telefoonnummer doorgeven. Alle ingediende projecten vormen samen met de gemeentelijke ideeën het totaal. Deze complete aanvraag wordt na indiening beoordeeld door NederlandSchoon en Nedvang. Na goedkeuring wordt de Zwerfafvalvergoeding toegekend en kunnen de projecten uitgevoerd worden.

16 REACTIES

 1. De foto toont volgens mij geen zwerfafval, maar dumpafval en dat is een groot verschil.
  Maar mocht ik het mis hebben, dan lijkt mij het plaatsen van grotere afvalbakken en/of vaker legen hier dé oplossing.

 2. Is dit mevr. Markus niet, die briljante geest die zelf alle vuilnisbakken, zonder pardon, liet weghalen als je die bakken niet adopteerde? Niets hielp, ze heeft alles wat wel goed liep naar de knoppen geholpen en ook nog een bonus gehad! En nu dit? De bewoners er bij betrekken had ze, net als in andere Gemeenten, moeten doen- voordat ze de zaak naar de bliksem hielp! Wat moet je doen om in Den Helder ontslag te krijgen???

  • Sterk opgemerkt Cees! Eerst de bakken verwijderen en dan nu om ideeën vragen.
   Inderdaad de omgekeerde wereld!

 3. als ik door de helderse binnen stad rijd en ik zie hier en daar overvolle prullebakken,en afval dat massal gedumt wordt vanuit de auto.
  ik denk dat er meer en grotere afval bakken moeten komen ook in het centrum,maar als de jeugd er toch alles naast gooit heeft dit ook weinig nut,dr moeten meer controlles komen dus boa,s.
  maar je kan ook langdurig werklozen inzetten om de stad weer papier en afval vrij te houden.

 4. Oplossing is en in de juiste bakken ophalen ( dus niet in dunne plastic zakken en frequent) en naschijding. Voorts is het illegaal neerzetten of dat nu dumpen is of laten “zwerven” heet altijd fout.

 5. Vind nog steeds de ouderwetste manier nog de beste, je zette je zakken buiten, grofvuil er naast. Dan kwam eerst de vuilniswagen er achteraan de grofvuil wagen en dan de bezemwagen. Elke week kon je alles kwijt en ook het zwerf afval viel reuze mee. Nu moet je alles maar scheiden en als je bv 3 planken hebt moet er een grote wagen komen om het op te halen, alsof die op water loopt of je zit nog dagen tot weken lang met je grofvuil in je tuin. Alle vernieuwingen zijn niet altijd de beste keuze, en zoals t nu gaat is nog steeds om te huilen.

 6. Het terugbrengen van de ophaalfrequentie is net zoiets als het reduceren van parkeerplaatsen. Je krijgt er echt niet minder auto’s door maar de frustratie onder de gebruikers wordt steeds groter.
  Als gemeente moet je juist faciliteren. Veel inwoners brengen moeiteloos hun lege flessen naar een bak bij de diverse supermarkten. Als je daar nu ook vuilstations maakt waar het grofvuil gestort kan worden dan kan misschien zelfs de ophaalfrequentie nog verder omlaag.

 7. ???? ik val werkelijk van mijn stoel bij het lezen van dit artikel…. zoals @Cees het al formuleerde heeft de gemeente het feit dat Den Helder vervuild zelf in de hand gewerkt.
  Nu vragen wat de inwoners graag willen?….terwijl op voorhand nergens inspraak is … ja een groepje in Julianadorp van wel geteld 14 is gehoord en ook zij waren niet éénduidig.

  ik zou zeggen luister naar de bevolking, de burger heeft namelijk de macht en niet de ambtenaren, zeker niet degene die zeggen de inwoners op te willen voeden en het hebben over burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Het afvalbakkenplan…. ook zoiets: aan de hand van een advies uit Zwolle zou dit uitgerold worden en de hondenpoepstations zouden er buiten gehouden worden. Op de bestaande afval bak zou een sticker geplakt worden met daarop de tekst “deze afvalbak wordt eerdaags verwijderd wenst u deze te behouden kan u deze bak adopteren” dit was het advies van Zwolle, want wil je iets van je inwoners voor elkaar krijgen dan zou je als gemeente er alles aan moeten doen deze inwoners mee te krijgen, dus inspraak aan de voorkant en voldoende informeren.
  de bakken werden in Den Helder gewoon verwijderd … ja ook degene waarover een beheer overeenkomst was met bewoners… en ja ook de hondenpoepstations zijn weg gehaald…

  werkelijk en dan nu lees ik dit!!!! terwijl deze zelfde afdeling weigerde om in het wijkplatform SBDL te komen praten over de afvalscheiding. Echter wel in Julianadorp, want wij stad binnen de linie waren nog niet aan de beurt, terwijl zeker wel ons ophaal systeem op de schop ging zonder inspraak niets…….

  Werkelijk ik val om bij het lezen van dit artikel

 8. 1 HVC er uit gooien

  2 Laat Den Helder Suns tijdens hun zo succesvolle clinics de kinderen oefenen met afval als bal en bakken als baskets. Dan vindt de jeugd het na een tijdje nog leuk ook om hun troep IN de bak te gooien ipv er naast.

 9. Het voltallig college van Burgemeester en Wethouders, de rotzooi zelf eens een keer laten opruimen. Ondervinden zij gelijk welke puinhoop zij er zelf van gemaakt hebben.

Comments are closed.