12 Strong

0

Den Helder – Een oorlogsfilm van debuterend regisseur Nicolai Fuglsig en die heeft gelijk één van de grootste sterren voor de hoofdrol. Chris Hemsworth, 34 jaar, zit de afgelopen zeven jaar goed in de lift en dat alles voornamelijk door zijn personage Thor in de Marvel filmreeks. Hemsworth is veel van huis en wat doe je dan als je een gezin met drie jonge kinderen hebt? Dan speelt je vrouw, de Spaanse actrice Elsa Pataky, gewoon je vrouw in de film en heb je samen een project!

“Ik zal van je houden als je terug bent” is de belofte die Jean Nelson (Pataky) doet aan haar man Mitch Nelson (Hemsworth) als hij afscheid neemt om af te reizen naar Afghanistan. Mitch is even daarvoor na wat herrie op de werkvloer aangesteld als Kapitein van een speciale gevechtseenheid. Het vertrouwen van de leiding is er niet, maar het is chaos bij Defensie kort na de aanslagen op de Twin Towers in New York. Ze moeten wat en Nelson krijgt groen licht voor zijn missie.

De twaalf mannen vliegen naar Oezbekistan en krijgen na een korte briefing de opdracht de Taliban en Al-Qaeda een halt toe te roepen. Bin Laden is het brein, de Taliban de spierkracht en als er niet snel wordt ingegrepen zullen aanslagen als 9/11 doorgaan. Er zijn gelukkig plaatselijke bondgenoten in het gebied, die onder leiding van generaal Dostum (Negahban) opereren; ze moeten contact leggen en dan gezamenlijk de strijd aangaan. De mannen gaan zingend de heli in die ze naar de rand van het oorlogsgebied brengt, het lijkt wel een ‘ouwe jongens krentenbrood’ uitstapje!

Hindernissen
Het zingen vergaat ze snel als ze met de norse Dostum en zijn starre mannen kennismaken. Er is wantrouwen, de verbindingen met de basis zijn slecht en het vervoer gaat per paard. Daar blijken er overigens maar zes van te zijn voor twaalf soldaten; de groep moet splitsen en meer hindernissen komen op het pad van Mitch en zijn mannen. Is het een hindernis of een hinderlaag? Het is moeilijk opereren in het berglandschap van Afghanistan, “het kerkhof van vele wereldrijken” volgens Dostum.

Het meest bijzonder aan 12 Strong is dat dit de weergave is van een waar gebeurd, nauwelijks bekend, verhaal. Het boek Horse Soldiers vertelt over zo’n onmogelijke missie dat het een wonder mag heten dat deze met positief resultaat is afgerond. De kameraadschap tussen de mannen komt sterk tot uiting,evenals elementen als humor, spanning en strijdbaar zijn.

Beeldvorming
Nicolai Fuglsig die gewerkt heeft als verdienstelijk (oorlogs)fotograaf weet de beeldvorming mooi neer te zetten, voor zover je dat over een oorlogsfilm kunt zeggen. Heftige scènes zoals de Afghaanse moeder die ter verantwoording wordt geroepen voor het lesgeven aan haar dochters, de gevechten te paard en de bombardementen tegenover de onderhuidse spanning tussen Nelson en Dostum. Een gedegen montage zorgt voor afwisseling, de muziek werkt zowel beklemmend als krachtig en dat vult bij elkaar de film prima in.

De Iraans Amerikaanse acteur Navid Negahban is perfect als Dostum, de man die geen soldaat wilt zijn, maar strijder is. Ontroerend is het moment aan het eind van de film als hij ontdooit en vertelt over zijn dorp van vroeger waar vrouwen zonder sluier liepen, meisjes naar school gingen en er een film in de bioscoop draaide. Het Afghanistan uit het verleden, dat nu zo anders is. Alles bij elkaar maakt het 12 Strong tot een gedegen oorlogsfilm, die het waard is om te zien. Gaan dus!

Regie: Nicolai Fuglsig
Met: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Elsa Pataky, Allison King, Navid Negahban
Kijkwijzer: 16 jaar