DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Early Man

Den Helder – De Britse animator Nick Park verzon de personages Wallace & Gromit en deze kleifiguren bleken een schot in de roos. Hij won meerdere Oscars met de films over de uitvinder en zijn hond en een uitstapje naar een kippenfarm, de geweldige Chicken Run, leverde Nick Park geen windeieren op!

Het project Early Man werd in 2007 al aangekondigd, maar kwam in 2015 pas van de grond. In mei 2016 kwamen de eerste beelden en nu, bijna twee jaar verder, is daar de film over de holbewoners in het stenen tijdperk. Heel iets anders dus.

De aarde in de prehistorie, we zien een vulkanisch landschap, Rotterdam rond lunchtijd meent de vertaler van de film. Een meteoriet slaat in tot verbazing van de Zuid-Hollandse oermensen, maar met de vuurbal die overblijft weten ze wel weg: ze spelen een gezellig potje voetbal! Naar wij aannemen lag hier de basis van Sparta, Excelsior of Feyenoord!

Oermensen
Een paar eeuwen later zijn we op dezelfde plek en is de krater een walhalla van groen geworden met een uitbundige flora en fauna. De oermensen, konijnenjagers, wonen er nog steeds en communiceren nu via duidelijke taal. Ze leven met hun stamhoofd Chief Bobnar (Lubach) tot volle tevredenheid in de vallei. Onder aanvoering van Dug (Theuns) en zijn onafscheidelijk varkensvriendje zwijnkop (Park) gaat de stam op jacht om uiteindelijk na veel pijn en moeite een konijn te scoren!

De rust wordt echter verstoord door een Mammoetdelegatie, aangestuurd door een vreemd volk. Zij zijn op oorlogspad en ontdekken de waarde van de plek. Er zit erts in de grond en dat wakkert bij een zeker persoon, Lord Nooth (Amersfoort), de goudkoorts aan, hij wordt extreem hebberig. Hij verjaagt het volk uit hun geliefde vallei en als Dug in zijn koninkrijk verhaal komt halen, blijkt er maar één mogelijkheid om de vallei terug te ‘verdienen’, namelijk door het winnen van een voetbalwedstrijd. Het oervolk gaat de uitdaging aan, heeft een veelbelovende coach (Kluijver) en gaat na wat opstartproblemen flink aan de slag. Een hele klus,want zij hebben een topteam tegenover zich staan.

Oog voor detail
Early Man heeft een rustige verhaal opbouw en een mooie mix van spanning, avontuur en humor. De achtergronden zijn prachtig ingevuld of het nu om het kale landschap met vulkanen gaat of om de uitbundige groene vallei met dat gezellige dorp van Chief Bobnar en Duc erin. Oog voor detail, dat heeft het animatieteam wel en dat geldt ook voor de uiteenlopende karakters in de film. Ludiek zoals de gemeenschap in elkaar zit, leuk verzonnen en knap uitgevoerd. Grappig is het ‘tweet’ vogeltje die als boodschapper fungeert, twitter dateert blijkbaar al uit de prehistorie!

Waar het echter vooral om draait in de film is het element voetbal. De coach ziet kansen in het elftal ‘Knudde’ zoals je wel kunt zeggen, omdat de concurrent draait om voetballers ‘die allemaal denken dat zij de ster zijn’! De vereiste gezamenlijke spirit ontbreekt, het gaat om samenwerken en op de opzwepende klanken van ‘Tigerfeet’ wordt er door de Oermensen getraind om als team te knallen.

Verplichte kost
Geestige film voor de inwoners van Rotterdam, liefhebbers van klei-animatie en zelfs verplichte kost voor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. De persiflage betreffende de over het paard getilde mannetjes die tegen een bal schoppen, het lijkt wel over het Nederlands elftal te gaan! Hup, naar de bioscoop, trek lering uit het geheel en doe er je voordeel mee. En geniet van de film, die is echt leuk!

Regie: Nick Park
Met de NL stemmen van: Jürgen Theuns, Nicolette Kluijver, Jelle Amersfoort, Arjen Lubach, Koen Kardashian, Nick Park
Kijkwijzer: Alle Leeftijden

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: