Game Night

0

Den Helder – Liefhebbers van spelletjes zijn de rode draad in deze komische actiefilm. John Francis Daley (regie) werkt samen met Jonathan Goldstein (mede-regisseur en scriptschrijver). Beide hebben ervaring met het genre (Horrible Bosses en Spiderman). Ook Jason Bateman kennen we van Horrible Bosses. Rachel McAdams speelde eerder in Dr Strange en The Notebook.

In de eerste scene zien we hoe Max (Bateman) en Annie (McAdams) elkaar ontmoeten tijdens de finale van een pubquiz. Ze vallen voor elkaar en trouwen in, hoe kan het ook anders, een grote speelhal. Het stel betrekt een woning in een gewone Amerikaanse wijk. Buurman Garry (Plemons) is een politieagent die een gefrustreerde en griezelige blik in de ogen heeft. Draagt, ook in vrije tijd, zijn uniform en is onafscheidelijk van zijn witte hondje. Deze is na het overlijden van zijn vrouw het enige wat hij heeft.

Max en Annie organiseren regelmatig spelletjesavonden met vrienden. Ryan (Magnussen) brengt elke keer een nieuwe vriendin mee. Sarah (Horgan) is zijn laatste aanwinst. Kevin (Morris) en Michelle (Burnbury) zijn de andere vrienden die voortdurend met elkaar in de clinch liggen over het vreemdgaan van Michelle. Buurman Garry houdt de boel steevast in de gaten, omdat hij ook mee wil doen als er weer een spelletjesavond georganiseerd wordt. Max en Annie houden het echter geheim voor hem en vragen of de vrienden de auto een paar straten verderop willen zetten en ongemerkt binnen willen komen. Het zijn gezellige avonden tot opeens ook Brooks (Chandler), de succesvolle broer van Max, langskomt om mee te doen. Hij weet Max steeds af te troeven en kleineert hem waar de vrienden bij zijn.

Spel of werkelijkheid
Om wat terug te doen nodigt Brooks de vriendengroep uit om in zijn grote huis een spelletjesavond bij te wonen. De club vergaapt zich aan de weelde waarin Brooks leeft. Hij heeft als verrassing een heel speciaal spel laten organiseren, waarbij de groep geconfronteerd wordt met moord en misdaad. Als blijkt dat het spel niet altijd het spel is, ontpopt zich een verhaal waarbij de spelers niet weten waar het spel plaatsmaakt voor de werkelijkheid.

Het verhaal is een leuk gegeven en geeft ruimte voor verrassende wendingen. Elk koppel heeft zo zijn eigen verhaal dat te pas en te onpas de kop opsteekt. Zo heeft Annie een probleem, omdat Max waarschijnlijk de oorzaak is van het niet kunnen krijgen van kinderen. Sharon laat zich niet zo makkelijk inpakken door vrouwenverslinder Ryan. Kevin breekt zich het hoofd over de vraag met wie zijn vriendin Michelle vreemd is gegaan. Max ergert zich aan zijn broer Brooks, die in alles beter is.

Even geduld
Annie besluit hem te helpen om gehakt te maken van broerlief. Tenslotte de topper van de film, buurman Garry, die consequent spiedend en achterdochtig de wereld in kijkt, zijn overleden vrouw adoreert en in alles wat hij doet perfect wil zijn. De humor is bij vlagen leuk, maar te regelmatig flauw. De combinatie actie en komedie zijn af en toe pijnlijk slap. De verrassende wendingen maken het nog een beetje interessant. Kortom: Rustig zitten en over je heen laten komen. Wel blijven zitten tot de echte aftiteling, want aan het eind valt het kwartje pas echt op zijn plaats.

Regie: John Francis Daley en Jonathan Goldstein
Met: Jason Bateman, Rachel McAdams, Jesse Plemons, Kyle Chandler, Billy Magnussen, Sharon Horgan, Lamorne Morris, Kyle Burnbury
Kijkwijzer: 12 Jaar