Gemeente wacht mogelijk miljoenenclaim na uitspraak Gerechtshof

23

Den Helder – Het Gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs bepaald dat de gemeente Den Helder in 2011 onrechtmatig heeft gehandeld tegen een combinatie van ondernemers, waarvan P.C. van der Wiel B.V deel uitmaakte. Dit maakt de weg vrij voor Van der Wiel om de gemeente aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Het bedrijf heeft die in een eerder stadium al begroot (op dat moment) op bijna twee miljoen euro, € 1.925.896,03 om precies te zijn.

De zaak draait om de Europese aanbestedingsprocedure voor onkruid- en veegbeheer die de gemeente eind 2010 opstartte. Meerdere partijen schreven in, waaronder het Duitse Alba met de laagste prijs, € 123.000,- exclusief BTW. De Combinatie, waaronder Van der Wiel) schreef in met de op één na laagste prijs, namelijk € 524.648,79 exclusief BTW. Op 10 maart 2011 maakte de gemeente bekend dat zij het voornemen had de opdracht aan Alba te gunnen, omdat zij had ingeschreven met de laagste prijs.

Van der Wiel was het hier niet mee eens, omdat de Duitsers volgens haar niet over de juiste papieren (een veiligheidssysteemcertificaat) zouden beschikken. Volgens de gemeente was dit echter wel het geval. Een kort geding was het gevolg, waarbij de gemeente in het gelijk werd gesteld en waarna Den Helder tot gunning van de opdracht overging. De Combinatie met Van der Wiel startte vervolgens een bodemprocedure bij de rechtbank in Alkmaar. Die concludeerde uiteindelijk dat Alba niet over het certificaat (of iets gelijkwaardigs) beschikte en dat de gemeente jegens Van der Wiel onrechtmatig had gehandeld. De schade die Van der Wiel had geleden, moest in een aparte schadestaatprocedure worden vastgesteld.

Schade
De gemeente heeft tegen dit vonnis weer hoger beroep ingesteld, maar dat nu dus verloren. Met het arrest van het hof staat slechts vast dat de gemeente jegens Van der Wiel onrechtmatig heeft gehandeld. Hiermee is nog niets gezegd over de omvang van de schade van Van der Wiel. De rechtbank heeft zoals gemeld bepaald dat deze schade in een aparte schadestaatprocedure moet worden vastgesteld. Deze procedure moet nog worden gestart. Wel heeft Van der Wiel in een eerder stadium kenbaar gemaakt dat de schade op dat moment werd begroot op € 1.925.896,03.

23 REACTIES

 1. Jaja, daar gaat weer belastinggeld in rook op als het tegenzit. In het slechtste geval dus in één weekje minimaal 3 miljoen weggegeven aan Willemsoord (lening die nooit terug gaat komen) en mogelijkerwijs deze claim. En dan nog zijn er mensen die vinden dat het zo goed gedaan wordt op het Stadhuis. Onbegrijpelijk!!

 2. Dit gemeentebestuur is een beetje vergelijkbaar met de bitcoin. Er worden fantastische rendementen beloofd, er zit geen onderliggende waarde onder en uiteindelijk zijn de verliezen mega groot

 3. Er zit een behoorlijk prijsverschil tussen die aannemers …. Van der wiel kan nu wel 2 miljoen claimen maar ik betwijfel of men dat bedrag krijgt toegewezen door de rechter. Overigens is deze zaak bepaald geen reclame voor Van der wiel en wel omdat men zo prijzig is, dat kan niet gerechtvaardigd worden door certificering lijkt mij …

  • Een verstandige reactie Klaas Otten!
   Ik vind het dan ook triest om te zien hoe een ieder “los gaat” op sociale media over een claim maar dat men gemakkelijk over het woord “mogelijk” heen leest.
   Maar goed, wil onze gemeente goedkoop aanbesteden is het weer niet goed.

 4. Na het verhuizen en de verliezen van de schouwburg,het gesteggel en de rechtzaak omtrend de watertoren,de advocaten kosten inzake het oude postkantoor,alle onderzoeken naar een nieuwstadhuis,nu weer de onkruid affaire en alle zaken die ik hier vast vergeten ben : zullen onze bestuurders ongetwijfeld de honden belasting,kattenbelasting en fietsbelasting moeten invoeren.
  Verder hou ik mijn hart vast voor het moment dat de enveloppe met OZB op de mat valt.Bestuurders die zo met het geld van hun burgers omgaan moeten hiervoor direkt gekort worden op hun salaris.Wanneer de gewone man op deze manier acteerd bij zijn baas wordt hij op staande voet ontslagen ,veroordeeld en mag de rest van zijn lang zal zijn leven een terugbetalings regeling treffen.
  Zo niet ons gemeente bestuur : maak er door incapabel gedrag een zootje van,smijt gemeenschapsgeld over de balk en ga vooral lekker genieten van een
  wachtgeld regeling.( of dacht u dat Halbe Zijlstra geen wachtgeld zou ontvangen over zijn ministers salaris ? moeten wij eens proberen : zelf ontslagnemen en dan een uitkering krijgen,ha ha grapjas ,ze zien je aankomen).
  Gelukkig ziten de verkiezingen er aan tekomen: hele hordes goed willende amateurs zonder bestuurlijke ervaring zullen een frisse wind door het gerenoveerde stadhuis doen waaien.

  • Hele hordes goed willende amateurs zonder bestuurlijke ervaring zullen een frisse wind door het gerenoveerde stadhuis doen waaien.
   Ik help het u hopen geachte Richard Smith, maar ik vrees het ergste voor de Helderse bevolking.
   Ben bang dat het bijna dezelfde samenstelling van het toekomstige college gaat worden n.l V.V.D, CDA,D.66 Pv/dA en mijn gevoel zegt dat hier (helaas) ook de P.V.V. bij aan zal sluiten. Ik spreek nogal eens wat mensen tijdens mijn rondgang door de binnenstad en 80% zegt te gaan stemmen op de P.V.V. hopelijk worden deze mensen nog verstandiger voor 21-03.
   Mensen wees WIJS!
   STEM LOKAAL!!!! EN NIET OP EEN LANDELIJKE PARTIJ,uitgezonderd de C.U of Groen links.En vooral NIET op de Stadspartij met hun JUDASGEDRAG!!!

   • Klopt Anton. Kees Visser heeft niet voor niets aangegeven om met de PVV samen te willen werken. Als de PVV groot wordt in DH is de VVD hierdoor weer van het pluche verzekert. Voor de rest gaat er inderdaad echt niets veranderen. Kijk landelijk, er zou een frisse wind gaan waaien en na de verkiezingen zit Rutte gewoon weer als Minister president. Lokaal gaat dit ook zo straks.

    • Deze actie van de VVD , is niets anders dan door samenwerking te willen met de PVV, ten einde , deze partij te doen ondersneeuwen en monddood maken. Zelfde tactiek die zij uitvoerde met de stadspartij. Eerst inpalmen onder de mom samenwerken en als ze eenmaal onder de invloed van de VVD zijn, afslachten. Als kiezer . moet je op geen van beide willen stemmen .. Als je VVD kiest , dan kies je ook voor PVV . Kies je voor de PVV dan gaat je stem ook naar VVD. Dus stem niet op landelijke partijen, stem op een plaatselijke partij die het dichtst bij uw eigen idee / keuzes staan. Vergeet daarbij niet het verraad aan de kiezer van de Stadspartij. Deze judas partij is geen enkele stem meer waard.

 5. Hr Hagen,mijn uitspraak betreffende “de goedwillende amateurs “Is dan ook satirisch bedoelt.Ben er ook bang voor dat we als inwoners van de regen in de drup geraken.Mooie ideeen en vooral eigenbelang staan voorop bij de lokale partijtjes.
  Veel vrienden en bekenden om de kieslijst te vullen.”Vriendjespolitiek” in de letterlijke zin van het woord ! Voor mij persoonlijk geen reden om hierop te gaan stemmen.Helaas zijn de gevestigde partijen geen haar beter,dat hebben we de afgelopen jaren helaas ook gemerkt.Maar ik ga wel stemmen.Dit keer maar een protest stem ,al is het maar om te voorkomen dat bepaalde partijen wat tegenstemmen krijgen.

 6. geachte reactie genoten op dit moeilijke onderwerp het college krijgt hier ondersteuningen van de desbetreffende ambtenaren en deze hebben misschien bepaalde zaken over het hoofd gezien waar door dit e.v.t vervelende wending kan nemen

 7. wat ik niet begrijp van de afdeling inkoop (tenminste zo heet deze afdeling in de bedrijfstak waar ik uit kom, is dat er geen bellen begonnen te rinkelen bij dit soort prijsverschillen, 4 ton minder voor eenzelfde service is gewoon te veel, dan zit er iets niet goed, of idioot hoge extra rekeningen “zat niet in het standaard pakket” of iets met certificering zoals nu, diegene die deze club heeft aangekaart zou ook hard aangepakt mogen worden

  • Klopt helemaal RB. Dit had gechecked, nog een keer gechecked en driedubbel gechecked moeten worden.
   Het prijsverschil is exorbitant, daar hadden heel grote alarmklokken moeten gaan luiden.

 8. Ik mis in dit bericht de na(a)m(en) van de voor deze aanbesteding verantwoordelijke
  wethouder(s).
  Verder moet hier natuurlijk ook op ambtelijk niveau sprake zijn geweest van wanprestatie en/of (ernstig) plichtsverzuim.
  Zijn of worden er disciplinaire maatregelen genomen tegen de ambtenaren c.q. adviseurs die de Helderse belastingbetaler hebben opgezadeld met de zoveelste onnodige claim en de ongetwijfeld weer niet geringe kosten van de zoveelste kansloze juridische procedure?!?
  En zo dat laatste niet het geval is, waarom in vredesnaam niet?!?

  • Sigmund, het is veel te vroeg om namen te gaan noemen en verantwoordelijken aan te gaan wijzen. Daar zal de rechtszaak in voorzien en dat vergt tijd.

 9. Hoezo “veel te vroeg”?!?
  De gemeente Den Helder heeft:
  1. In 2011 (!) bij de aanbestedingsprocedure ten onrechte het vereiste bezit van een veiligheidssysteemcertificaat
  buiten beschouwing gelaten, en toen zij daarop door P.C. van der Wiel B.V. werd aangesproken
  2. Het vervolgens op een juridische procedure laten aankomen, waarin zij in middels zowel door de rechtbank in
  Alkmaar als in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam in het ongelijk werd gesteld.
  De feiten zijn dus volstrekt helder.
  De enige rechtszaak die mogelijk nog zal volgen zal alleen nog maar gaan over de hoogte van de toe te kennen claim! (tenzij de gemeente eerst ook nog een kostbaar cassatie-beroep bij de Hoge Raad wil verliezen)….

Comments are closed.