Den Helder Suns overklast door Apollo Amsterdam

0

Den Helder – De Den Helder Suns hebben zaterdagmiddag in Amsterdam geen stappen kunnen maken richting de 7e plek in de Eredivisie. Apollo won vrij eenvoudig met 94-72.

De Helderse basketballers, met als uitschieter Dyon Halman, vochten vooral tegen zichzelf. Het eerste kwart was voor beide teams een moeilijke start. Het bleef lang 0-0. McConico had al vier van de totaal veertien rebounds achter zijn naam staan toen de eerste score, na tweeënhalve minuut, van Levonte Dorithy 0-3 betekende. Namens Apollo deed ex-Den Helder speler Max van Schaik hetzelfde. De Suns gingen aanvankelijk voortvarend van start via 3-8, 6-11. Via een block van Berend Weijs en score plus bonus trokken de Amsterdammers de stand gelijk naar 15-15.

Weijs, die met een aanvallende fout zijn derde persoonlijke fout incasseerde, tot onvrede van coach Faijherbe op het scheidsrechterskorps wat hem een technische fout opleverde, zorgt ervoor dat Dority namens de Suns 15-18 kon noteren. Aron Roye maakte met een driepunter dat Apollo voor het eerst op voorsprong kwam (21-20). Tom Koopman zette in de laatste aanval van het eerste kwart Den Helder op 21-22.

Balverlies
Boyd van de Vuurst de Vriest opende kwart twee met een driepunter en McConico kon de Suns naar 23-27 dunken. Via de Amsterdammers Van der Horst en Van Schaik werd het 27-27 en grossierden de Helderse basketballers in balverlies. Met nog zo’n vijf minuten op de klok was het voordeel nog wel aan Helderse kant: 29-31. De daaropvolgende drieënhalve minuut was er geen bal meer door het Amsterdamse netje te krijgen, waar Apollo wel wist te scoren. Topscorer Roye leidde de Mokumers naar 41-33 bij rust.

Na rust was de eerste score voor Halman namens Den Helder. Halman, met vijftien punten en zeven rebounds, een van de betere spelers aan Helderse zijde. Hierna was Den Helder totaal de weg kwijt. Via 43-37 werd het al snel 56-44, waarna Amsterdam door onder meer driepunters van Akeel Eduardo uitliep naar 56-44. Apollo won het derde kwart met 28-17 en Den Helder maakte het zich onnodig moeilijk. Einde derde kwart: 69-50

Als snel bleek dat er in kwart vier niet veel meer viel te halen voor de Suns. Koopman liep snel tegen zijn vierde fout aan en halverwege wees het scorebord een onoverbrugbare 77-54 aan. Suns-speler Alex Laurant, de de gehele wedstrijd onder de maat speelde, ontpopte zich als topscorer (17 punten) op het moment dat Apollo de druk verlaagde. Via 81-60 werd de eindstand van 94-72 bereikt. Den Helder kan zich nu opmaken voor de strijd tegen Weert, aanstaande donderdag in Sporthal Sportlaan.