Den Helder Suns verlaten laatste plaats

0

Den Helder – De Den Helder Suns hebben in een onderlinge wedstrijd de laatste plaats in de eredivisie overgedragen aan Basketbal Academie Limburg (BAL). Na 13 punten voor in het eerste en vijftien punten achter in kwart vier, zorgde een uitmuntende Levonte Dority ervoor dat de Suns er alsnog met de winst vandoor gingen.

De eerste score is voor Weert. Matthew van Tongeren brengt weert op 0-4. Dyon Halman mag de eerste Suns-score laten noteren. Als Alex Laurent en Boyd van de Vuurst de Vries vanachter de driepuntlijn raak schieten, gaan de Suns voor het eerst aan de leiding: 10-7. Halverwege het eerste kwart weten de Limburgers het netje niet te vinden en mogen de Helderse basketballers uitlopen naar 15-7. De jarige Tjoe de Paula maakt zijn entree na enkele wedstrijden blessureleed. Na andermaal De Vries is het De Paula die aanlegt voor een succesvolle driepunter en mogen de Suns afstand nemen met tien punten, 23-13.

BAL- coach Varagic vraagt een time-out en dit lijkt enigszins succesvol uit te pakken. Weert kan via Sam van Dijk en Wietze Nossek dichterbij komen. Opvallend is dat de Limburgers veel ruimte onder het bord krijgen. Via Daan Rosenmuller eindigen de eerste tien minuten met 28-23.

Balverlies
In kwart twee nadert Weert al snel op twee punten. Slordig balverlies van de Suns zorgt ervoor dat het een minuut later gelijk staat. 32-32. Halverwege neemt BAL de voorsprong weer over als Roel van Overbeek raak schiet vanachter de driepuntslijn. Coach Van Noord probeert in een time-out orde op zaken te stellen. Helaas grossieren de Helderse mannen in onnodig balverlies en kan Weert aan de andere kant profiteren. Via 39-39 lopen de Limburgers uit naar een 41-45 ruststand met Roel Aarts als schutter met twee verzilverde vrije worpen.

Het derde kwart start behoorlijk rommelig. Pas na twee minuten is het Van Tongeren die namens Weert de score mag openen. Na drie minuten, bij 41 -51, hebben de Suns nog niet gescoord. Dan staat Levonte Dority op. Met acht punten op rij brengt hij de Suns terug naar vijf punten. Reden voor Weert om een time-out te nemen. Dit pakt redelijk goed uit als Llimburger Nossek, na een dunk van de tegenvallende Quinterian McConico, met twee driepunters op rij 54-64 mag noteren.

Suns staan op
In het laatste beslissende kwart lopen de Limburgers uit naar een verschil van vijftien punten (56-71) en alles lijkt erop dat de Suns deze wedstrijd andermaal uit handen gaan geven. Totdat de Helderse basketballers opstaan als team, met De Paula als voortrekker. Met twee scores op rij en vijf punten van Dority is het verschil plotseling nog maar vijf en liggen er mogelijkheden. Als van Tongeren zich vergrijpt aan een onsportieve fout komen de Suns beetje bij beetje dichterbij. Laurent scoort tweemaal vanaf de vrije worp lijn en een score (plus bonus vrije worp) van een steeds beter spelende Dyon Halman betekent een 71 gelijkstand en kan het team een 17-0 run noteren.

De spanning in de sporthal is voelbaar. Halman loopt tegen zijn derde fout op en Aarts mag namens Weert tweemaal succesvol aanleggen vanaf de vrije worplijn. Van Dijk zorgt voor de voorsprong bij BAL. Laurant maakt hier een resoluut einde aan als opeens bijna alles lijkt te lukken bij de Suns. Met twee driepunters op rij is het 79-77 met nog 1 minuut op de klok. Dority steelt de bal, 81-77. Van Dijk maakt het verschil weer twee met vrije worpen. Het staat 83-78 met nog 26 seconden te spelen. De Suns zijn er bijna, na een nagenoeg onmogelijke achterstand. Van Dijk gooit een driepunter door het Helderse netje en balverlies van de Suns leidt tot 83 gelijk.

Vierde zege
Time-out voor Den Helder. Wie anders dan de uitblinkende Dority noteert de laatste score voor Den Helder en zorgt hiermee voor de vierde overwinning en het verlaten van de laatste plaatst op de ranglijst. Tjoe de Paula: “We hebben hier hard voor gevochten. Echt hard geknokt. Vijf voor met 26 seconden mag je niet meer weggeven, toch gebeurde het bijna. Een uitstekende Levonte redde ons in de laatste seconden. Bijna overtime, nee gelukkig niet zeg.”

”Wow, ik wist niet dat ik zo goed gespeeld had. Wij hebben echt geprobeerd als team te spelen. Nee, echt heb ik 33 punten? Lekker, maar toch wil ik de overwinning toeschrijven aan het team. Ik ben wel blij met mijn statistieken van vandaag”, reageert een verbaasde en blije Levonte Dority.

TopScores Suns: Dority 33 (80%), Laurent 14.
TopScores BAL: van Dijk 17, Nossek 15