Hele Visbuurt is tegen komst coffeeshop

61

Den Helder – De gehele Visbuurt is tegen de komst van een coffeeshop in de Zuidstraat. Dat stelt het Wijkplatform Binnen de Linie in een brief aan raad en college. Maandagavond komt tenminste 1 motie in de raad aan de orde die gaat over het wel of niet verplaatsen van de coffeeshop uit de Koningstraat.

Het Wijkplatform zelf is ook tegen het huisvesten van een coffeeshop in het pand ‘Piet Karsten’ aan de Zuidstraat. “Op 16 januari 2017 is aan raadscommissie aan de hand van een aantal cirkels de criteria voor herplaatsing van een coffeeshop gepresenteerd. Het wijkplatform hield deze ontwikkeling scherp in de gaten en was tevreden over de koers die de gemeente had ingezet. Nu blijkt dat deze criteria compleet van de baan zijn, maken wij ons sterk om de huisvesting aan de Zuidstraat tegen te houden.”

Volgens het platform heeft de Belangenvereniging Visbuurt al ruim 120 handtekeningen opgehaald om de coffeeshop tegen te houden. Die handtekeningen vertegenwoordigen maar een fractie van de werkelijke tegenstanders, want volgens het wijkplatform is “eigenlijk iedereen in de Visbuurt (1700 gezinnen) tegen”.

Kwetsbaar
“De direct omwonenden zijn in het verleden aangeschreven door de gemeente om hun gevels op te knappen met als argument “verfraaiing van de entree van onze stad”…. Hoe valt dit te rijmen met het plaatsen van een coffeeshop? De Visbuurt is een kwetsbare buurt, de verslavingsproblematiek is hoog. Wethouder Kos heeft de Visbuurt onder zijn vleugels genomen, waarmee hij erkent dat de Visbuurt zorg en een kwaliteitsslag nodig heeft. Hoe valt wederom dit te rijmen met de plaatsing van een coffeeshop aan de rand van de buurt?”

Het Wijkplatform Stad Binnen de Linie pleit er in de brief aan de raad wederom voor de drie coffeeshops uit de Koningstraat te verdelen over de drie wijken Stad binnen de Linie, Nieuw Den Helder en Julianadorp. En in verband met de sociale controle bij voorkeur in een winkelstraat.

61 REACTIES

 1. Dan moeten ze in de Visbuurt niet op D66 VVD of CDA stemmen anders is het eigen schuld, dikke….

 2. Hele Visbuurt is tegen komst coffeeshop misschien is heel Den Helder Julianadorp Huisduinen nieuw Den Helder,
  Tegen de komst van Coffeeshops.

  Het Wijkplatform Stad Binnen de Linie pleit er in de brief aan de raad wederom voor de drie coffeeshops uit de Koningstraat te verdelen over de drie wijken Stad binnen de Linie, Nieuw Den Helder en Julianadorp.

  Maar huisduinen niet.

  Denk dat mevrouw de voorzitterster de plannen van BB goed verwoord 🙂
  .

  • Het was de bedoeling twee van de drie shops proberen te slijten aan de buur gemeenten. Echter dat is niet gelukt. Het geeft wel aan , dat als een gemeente die stap onderneemt , dat zij ook in hun maag zitten met tenminste twee shops en dat zij er èèn wel genoeg vinden. Het enige wat zij nu nog kunnen doen, is het hier onder genoemde uit faseren. Kost wat, maar op den duur goedkoper dan het blijven door hannessen met dit probleem. En dat het een probleem is , blijkt wel uit het feit dat de shops aan de straatstenen niet te slijten zijn aan welke buurt of buurgemeente dan ook, niemand is ook maar enigszins bereid. om die shops op te nemen op hun grondgebied . Het verplaatsen van de shops , is gewoon het verschuiven van de problemen die een shop met zich meebrengt.

 3. Flip, misschien is het wel omdat de plannen van B&W heilloos zijn dat elk beter plan op elkaar lijkt! Maar ja, dan moeten er natuurlijk niet “scherpzinnige lieden” met alternatieve handhavings onzin plannen in de raad komen die al bewezen niet werkten, daar wil jij toch niet bij horen?

 4. VraagMijn idee is dat coffeeshops uitgefaseerd moeten worden. Dat gaat wel wat kosten, maar verplaatsen is het slechtse idee ooit. Je loopt dan de belangen van Woningstichting te verdedigen en dat is helemaal uit den boze. Laat woningstichting deze ondernemers maar zelf uitkopen.

 5. Een andere optie is om de café’s met hun terrasjes te laten waar ze zijn.Je haalt dan niet de reuring uit de stad.
  Alle 3 coffee shops in gebouw 51 op Willemsoord.Het kost wel wat, maar vast niet meer dan het bedrag waarmee de verhuizing van de café’s gepaard gaat. Alles in één gebouw, makkelijk te controleren en ze zitten niet in een woonwijk, want op Willemsoord mag niet gewoond worden.

 6. Geen visie, slecht plan, vage bedoelingen en dus waarschijnlijk een geheim speerpunt van de Provincie en Koen Schuiling met z’n coalitie.
  Uitvoering: Woning Stichting – Zeestad CV/BV; raadcontrole nul.
  Met dank aan Lolke Kuipers (D66).
  21 maart gaan we naar het Stem-Lokaal !!! 😀

 7. Wie plaatst er nu een koffieshop naast een moedertje van 80 , droevig, en naast clienten van Brijder stichting, gezinnen met kinderen en niet te vergeten het daklozencentrum dicht in de buurt, hardwerkende horeca mensen en winkeliers, hoe halen ze het in hun hoofd? Parkeerproblemen en files door Verkeer Texel, wat al orde van de dag is, nog meer geweld en hardrijdende schreeuwende idioten, een bewaker voor de deur koffieshop? Laat me niet lachen!!!

 8. tjakka zal de stadpartij tegen eigen wethouder lijsstrekker en coalitie stemmen of slaafs die volgen

  • mag ik zeggen dat ik uw reactie enigszins vaag vind?
   .
   trouwens wat is het plan met die 3e tent, aktama is gepland om naar de het pand van Karsten te gaan, tops is van plan om naar Klein Kras te verkassen maar tjakka? komt die zomaar opduiken als mijn buren? nog meer geheimzinnige spelletjes van de gemeente?

 9. Er was al enige paniek over , maar toen verplaatsing voeten in de aarde ging krijgen, werd het pand van de Helderse Courant genoemd. Ik vind het ook een beetje verdacht ,alle ogen worden op dit ogenblik gericht zijn op Aktama en het pand van Karsten. Maar je hoort ze niet over de andere twee shops. Lijkt wel of die stilzwijgend ergens worden neergezet.

 10. Ik vraag me af waarom de ‘hele’ Visbuurt tegen de komst is van een coffeeshop aan de Zuidstraat. Wat voor hinder ervaart een bewoner van pak-hem-beet de Hogendorpstraat of de Visstraat van een dergelijke horecagelegenheid aan de periferie van de wijk? Geen enkele, me dunkt. Het verbaast me dat de complete wijk hiertegen in opstand meent te moeten komen.
  Kennelijk is hier sprake van solidariteit, maar dan wel in een afgedwongen vorm door een actief buurtcomiteetje, dat van deur toot deur trekt en de bewoners angst aanjaagt met indianenverhalen over alle ellende die hen te wachten staat als ze niet snel in het geweer komen. Over overlast gesproken: die comiteetjes zouden verboden moeten worden. Ze doen meer kwaad dan goed. Volksmenners zijn het, demagogen van het ergste soort.
  De hinder die een coffeeshop veroorzaakt valt mijn inziens reuze mee. Er gaan hoofdzakelijk mensen naar binnen en vervolgens weer naar buiten. Daarmee heb je het wel gehad. Ja, toegegeven, je kunt er beter geen een naast je deur hebben, maar dat geldt ook voor een winkel, kroeg, politiebureau of een gezin dat niet deugt. Of voor een voormalige garage (zie Nieuwstraat), die door een loodgieter met dollartekens in de ogen, is verbouwd tot een hedendaags Fort van Sjakoo, waarin tientallen mensen uit Oost-Europa zijn ondergebracht, tegen woekerhuren en onder redelijk armoedige omstandigheden..Kortom: overal is wel wat….

  • geef de gemeente dan even je adres. wellicht de mogelijkheid om de shop bij jou in huis te vestigen

   • Ach meneer Ad, ik heb een stel luidruchtige ‘nieuwe’ Nederlanders naast me wonen die ik graag zou willen inruilen voor de betrekkelijke rust van een coffeeshop….. Zoals ik eerder heb aangegeven: overal is wel wat en je krijgt het nooit precies zoals je wil. Het leven is niet anders.,.. Niet klagen, maar dragen, zei mijn moeder zaliger altijd.

    • mijn motto is altijd blijven klagen en melden, dan bereik je zeker meer dan als je altijd maar draagt want dan zal er nooit iets veranderen

     • Het is mij niet geheel duidelijk waarom u mijn bijdrage aan deze discussie afdoet als ‘janken’. De toon die u aanslaat komt nogal agressief over. Is dat omdat ik er een andere mening op nahoud dan u? Zo’n onverdraagzaam mens bent u toch niet, hoop ik, dat u mij geen afwijkend standpunt toestaat? Of bent u zo iemand die andersdenkenden het liefst de toegang tot dit forum zou ontzeggen, sterker nog, het liefst zou elimineren?

 11. Met dat laatste heb je helemaal gelijk. Jammer genoeg is het allemaal in de Visbuurt en 1 van de 5 criteria voor verplaatsing van coffeeshops was dat het niet in de buurt van wijken met een risicoprofiel zou komen. Daarnaast ook niet naast cafés (die zijn er aan beide kanten van het pand volop). Als je eens een poosje in de Koningstraat observeert wat daar gebeurt en de verhalen van dhr. Dekker leest dan weet je dat je de overlast niet moet bagatelliseren. Het verkeersgedrag van degenen die producten halen in de coffeeshops is soms bizar en van handhaving is geen enkele sprake. Ik kijk naar succesvolle voorbeelden in Hoorn, waar de coffeeshop op een industrieterrein zit. Al ben ik vooral voorstander van het uit saneren en hulpprogramma’s.

  • op een industrie terrein zonder handhaving is ook niet echt een goed idee, coffeeshops zijn en blijven criminaliteitsmagneten, uit saneren is een beter idee en dat steun ik ook, verder handhaving in DH moet zich meer op straat begeven en de ruimte krijgen om op te treden, momenteel is handhaving ongeveer non existent

  • Waarom saneren? Welke last ondervindt u, of de maatschappij, van iemand die rustig een stickie of een jointje rookt? Veel kwaad kan het niet, zo heeft uitputtend onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van softdrugs uitgewezen, behalve dan dat de longen danig op de proef worden gesteld, en dat kun je natuurlijk beter niet doen. Maar goed, de mens is nu eenmaal geneigd risico’s te nemen en met zijn leven te spelen.
   Het drinken van alcohol, zeker in grote hoeveelheden, veroorzaakt over het algemeen meer schade en overlast.
   Saneren (droogleggen?) van coffeeshops leidt niet tot het gewenste resultaat, maar wel tot meer ellende, dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd… Als er vraag is naar een illegaal product, zijn er altijd criminelen bereid om daar in te voorzien. Tegen forse winsten. Gewoon niet moeilijk doen, maar legaliseren die handel. Dat lost veel problemen op…..

   • je wilt niet weten hoeveel (over) last ik heb van de aanrijdt route richting de shops, en dan nog altijd die hardpraters en buitenrokende rondhangers…..
    .
    het is nog steeds illegaal maar wordt gedoogd, ga je dit legaliseren krijg je helemaal een run op de GGZ met al die psychotische tiepjes, en gaat de zorgverzekering of eigen bijdrage nog verder omhoog maar dat kan deze gasten niet schelen want die krijgen het toch cadeau van Terwille….. verder ben ik in meerdere landen geweest waar het niet gedoogd wordt zoals hier is en daar is echt stukken minder overlast door drugs…..

  • coffeeshops zullen niet weg te saneren zijn. They are here to stay. De overheid wil zelf de cannabisteelt in beheer nemen.Het is lucratieve handel.

   • U , Meneer of mevrouw Wat, Bent precies het voorbeeld van onkunde. De shops worden nog steeds gedoogd en zijn hier zeker niet gekomen om te blijven. De overheid, is het een doorn in het oog dat de wiet steeds sterker wordt. Daarom, en om de vraag naar legale medische wiet ,wil de overheid zelf de teelt gaan reguleren, Dat houdt in , dat de overheid gaat beslissen welke soort en sterkte er legaal verkocht gaat worden. Al het andere blijft illegaal , dus verboden. En de legale wiet is dan waarschijnlijk alleen op recept te verkrijgen. Daarbij , vallen de legale soorten onder de belastingregels. Dat houdt voor de gebruiker in , dat de wiet duurder gaat worden. Dus het gebrul om legalisatie, is een snee in eigen vingers.

  • Je kan wel merken , dat gebruikers van de geestverruimende middelen hier aan het woord zijn. Ze verdedigen hun Tempel tot het uiterste. Ook al draaien ze bij het GGZ overuren om alle Verwarde mensen op te vangen en de hulp programma’s voor verslavingsproblematiek het werk niet aan kunnen, blijven ze beweren dat er niets aan de hand is. Iedereen , alles wat uit ervaring anders beweerd heeft in hun ogen ongelijk. Zelfs meneer “”niks aan te te voegen”” heeft hier open lijk toegegeven dat er overlast is. wel is waar niet van alle bezoekers , maar toch.!!

  • Alcohol, valt ook onder drugs. En ja , daar zijn de maatschappelijke gevolgen ook , net als drugs en soft drugs enorm van. Ook daar zitten hele klinieken vol van.

 12. Denk dat heel D-H tegen is. Als Gemeente ben je toch niks “verplicht” aan dit soort Coffeeshop winkels. Het roken in het algemeen wordt overal ontmoedigd…je kunt bijna nergens meer sigaretten kopen… en dan dit wel. Denk is ná

 13. Als de inwoners van Den Helder zo stom zijn om op D66 en de VVD te stemmen krijg je er nog een paar coffeeshops in woonwijken en een paar AZC’s erbij. Die kunnen dan door eerlijke Halbe Zijlstra geopend worden.

 14. Stonden net te kijken bij de coffeeshops in de Koningstraat , en met name naar de bewaker/ toezichthouder die daar stond. Het hele pleintje voor de twee coffeeshops daar, stond vol met auto’s De toezichthouder liet gewoon de auto’s op het pleintje toe. Hij zij er niks van , Hij deed helemaal NIKS.!!! Er is daar een parkeer en stopverbod, maar de toezichthouder deed alsof zijn neus bloede. Dus coffeeshophouders , kom niet aan van wij hebben een bewaker . Dit is een dooddoener en een wassenneus.

 15. Ook ik denk dat wij in de Visbuurt over het algemeen weinig last zullen hebben van bezoekers van de coffeeshop aan de Zuidstraat,ook van het daklozen- pension hebben wij niet of nauwelijks last.
  Dat die shop daar niet thuishoort aan de Zuidstraat is zeker!
  Er staan nog wat schuren/panden te koop op kade 52 naast de CIV,zet daar die shops maar neer. Ruime parkeergelegenheid voor de gebruikers waarvan ik er wel een paar ken die keurig komen aanrijden met een auto terwijl ze leuk bijstand trekken!!!

  • Dus alle bezoekers/klanten van de coffeeshop, rijden allemaal braaf via de Binnenhaven en de Zuidstraat naar de shop. Denk je dat nu werkelijk ? Reken er maar op . dat niemand om gaat rijden om hun portie geestverruimende middelen. te halen. Men kan er donder op zeggen dat je vouwen uit je broek gereden worden in aanloopstraten naar de shop . In dit geval , willen ze allemaal over de bruggetjes van de Keizersgracht.

 16. Wat een commotie over een coffeesjop.wel te merken dat de meeste negatieve reacties komen van mensen die nada van de produkten begrijpen Wiet word al 5000 jaar gebruikt als geneesmiddel en voor recreatie en ik wens de forumtrollen allemaal dat ze noot gebruik hoeven maken van wiet als geneesmiddel Voor de rest hoop ik dat er nu eens eindelijk goede info over dit produkt word aangeboden zodat iedereen er straks net zo bang voor is als voor een alcololische versnapering

  • Heroine, was in de eerste wereld oorlog een narcose middel. Totdat iemand ondervond dat men er ook vrolijke kanten aan dat middel zaten. Dat is ook met wiet. Het geneest niets , het maskeert alleen . Na uitwerking , is het al dan niet medisch probleem er nog steeds. Maar , de discussie gaat niet expleciet over het middel, het gaat over de overlast die de aanwezigheid van een shop met zich meebrengt.

 17. Gisteren zat ik naar de serie; “de luizenmoeder” te kijken. Briljant de luchtige benadering over een lastige discussie elk jaar. Hoop dat de volgende aflevering gaat over alcohol boven de 18, net als sigaretten en drugs. Dagelijks heb ik als docent te maken met de gevolgen van middelmisbruik. Ik vind het ongelooflijk dat mamma’s en pappa’s drugsgebruik goedkeuren. Bah.

  • Kom voor de grap eens kijken , tussen de middag of in de vrije uren van de scholen. Kan je waarschijnlijk jouw eigen leerlingen gedag zeggen.

 18. Een coffeeshop heeft dezelfde openingstijden als een horeca gelegenheid omdat ze nu in een horeca gebied zijn gevestigd. Als je vestiging in de binnenstad toestaat dan bestaat de mogelijkheid om de openingstijden te koppelen aan diezelfde binnenstad. Dan wordt het gedogen ook iets makkelijker. Er is dan sociale controle en betere handhaving.

  • Wat u zegt is niet juist. Coffeeshops kunnen worden gebonden aan afwijkende sluitingstijden, ook als ze in een horeca omgeving zitten.

   • Kortom, dat maakt het nog makkelijker (in het kader van overlast beperking); leg de openingstijden aan banden als eerste stap.

  • De shops , moeten om twaalf uur dicht zijn Bodelo .Zij zijn niet gekoppeld aan horeca tijden.

   • Nee fFred, dat is de situatie nu. Maar zoals Ziener al schrijft; Coffeeshops kunnen worden gebonden aan afwijkende sluitingstijden.
    En dat is de strekking van mijn verhaal; de sluitingstijden gelijk trekken met winkeltijden. De coffeeshops in het winkelgebied en daarmee reduceer je de overlast flink. Mede omdat er dan meer sociale controle en handhaving is.

    • Dan voeg ik nog een criteria toe. Kijk of er geen hangplekken zijn in de buurt van een shop. Daar vind juist de meeste overlast plaats zoals in de Koningstraat. Daar is enorme overlast in de daar aanwezige parkeer garage. Ook heeft de gemeente daar alle stegen in de omgeving van de shop af moeten sluiten met hekken. Zo is de Beatrixstraat al geen goede optie. Daar zit plan Sluisdijk met zijn vele hofjes, onderdoorgangen e.d. dan zijn de rapen daar helemaal gaar. En daar gaan ze in de Kroonpassage hangen, of in het station. Zo heeft elke wijk of straat wel wat, waardoor een shop niet gewenst is.

     • Maar in de Sluisdijkbuurt is ook overlast bij de parkeergarage. In de zomermaanden is dat zelfs vaste prik.
      Hangplekken ontstaan vanzelf, je kunt niet van tevoren aangeven waar die zijn.
      En er is/was sprake van overlast in Sluisdijk, een coffeeshop zal daar niets “extra’s” aan toevoegen.

 19. oude Dixons staat al jaren leeg, de oude Hi telefoonwinkel er tegenover is leeg, zo staan er nog wel een paar panden leeg die beter in aanmerking komen, ook daar is het een loopstraat dus geen overlast van auto’s en scooters (als er tenminste handhaving is) geen scholen, kroegen of probleemjongeren in de buurt, openingstijden aanpassen aan de winkels en probleem opgelost

  • Roc Kievitstraat. Ligt wel niet binnen de gestelde afstand tot een shop , maar op een fiets of brommer 1 minuut.

   • tussen Dixons en de ROC ligt 850 meter loopafstand volgens Google maps, in ieder geval wel twee keer de afstand tussen Karsten pand en Basisschool Dr. Jac. P. Thijsse wat maar 400 meter loopafstand is (beide jammer genoeg meer dan de 350 meter die de gemeente stelt)

Comments are closed.