Lening aan Willemsoord blijft raad verdelen

11

Den Helder – De lening van 850.000 euro voor Willemsoord BV, ten gunste van de verplaatsing van de horeca uit de Koningstraat naar gebouw 51, bleef ook maandagavond de Helderse gemeenteraad verdelen. Een meerderheid zegt echter wel dat het college de lening mag verstrekken.

Het college is voorstander van de lening. Wethouder Lolke Kuipers benadrukte dat de lening nodig is om gebouw 51 te kunnen verbouwen, zodat de drie horecabedrijven er in kunnen tegen een marktconforme huur. “Op de lening zit een keurig rendement, Willemsoord verdient haar centen en kan de lening netjes terugbetalen.” Een deel van de raad twijfelt aan de huur die de bedrijven gaan betalen, omdat gesproken wordt over twee jaar lang ‘ingroeihuur’.

De raad mocht zich alleen uitspreken via een zogeheten wensen- en bedenkingenprocedure. Dat betekent dat het uiteindelijk aan het college zelf is wat ze met die wensen en bedenkingen doet. Volgens enkele fracties staat het bestemmingsplan de komst van de horeca niet toe of ze zien het om andere reden niet zitten. Bijvoorbeeld omdat banken het gevraagde bedrag niet aan Willemsoord BV willen lenen, dus waarom zou de gemeente zich er dan aan wagen? De voorstanders vinden het juist een goede zaak, omdat daarmee uitvoering van een eerder raadsbesluit (verplaatsing van de horeca) mogelijk wordt gemaakt.

Tegen de lening zijn Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, Beter voor Den Helder, Vrije Socialisten, Fractie Vermooten, Sociaal Lokaal en GemeenteBelangen.

Ook in de commissie was er twee weken geleden al flinke discussie over dit onderwerp.

11 REACTIES

 1. Echt belachelijk dat in 1 avond 1.2 miljoen gemeenschaps geld wordt verbrand om Willemsoord te stutten en een paar ondernemers oneigenlijk voordeel te geven. Dit huidige college is erg goed in het verbrassen van Uw geld. Stem daarom lokaal voor een ander college.

 2. De horeca mag niet verplaatst worden naar Willemsoord! Hiervoor zijn 4 simpele redenen…
  1. De meeste horeca-ondernemers in de Koningsstraat willen zich niet verplaatsen naar Willemsoord. Deels omdat zij een eigen pand bezitten en op Willemsoord moeten gaan huren. De horeca-ondernemers in de Koningsstraat die moeten gaan huren op Willemsoord vrezen dat de huren dusdanig omhoog gaan dat zij het huurbedrag in de toekomst niet kunnen betalen.
  2. Gemeente Den Helder en Woningstichting bezitten al 15 jaar een groot deel van het vastgoed in de Koningsstraat. Zij hebben al 15 jaar geen onderhoud gepleegd, zelfs nadat er handhavingsverzoeken zijn gedaan. Hiermee hebben ze de horeca in de Koningsstraat stelselmatig kapot gemaakt.
  3. De mogelijke bouwer van de horeca op Willemsoord, is (mede)eigenaar van een van de horecaondernemingen in de Koningsstraat. Dit bedrijf is naast de bouwer mogelijk ook de verhurende partij die de horecapanden gaat verhuren. Dit is een onwenselijke situatie.
  4. Willemsoord is een schip van bijleg… Er wordt te veel geld gepompt in een bodemloze put. Geld wat ook uitgegeven kan worden aan onze inwoners en het onderhoud van de wijken.

  Helder Onafhankelijk! is nu en in de toekomst tegen de verplaatsing van de Horeca. En tegen de verplaatsing van coffeeshops naar de woonwijken. Meteen na de verkiezingen zal Helder Onafhankelijk! er alles aan doen om de verplaatsing van de horeca en coffeeshops tegen te houden. En de Koningsstraat weer het uitgaanscentrum (nachthoreca) te laten zijn die Den Helder, Julianadorp en Huisduinen verdient!

  • Nummer 1 en 2 zijn tegenstrijdig.
   Nummer 3 is roddel (er staat immers niet voor niets “mogelijke”).
   Nummer 4 is niet juist, Willemsoord gaat langzaam maar zeker geld verdienen. De jaarcijfers wijzen dit uit.

 3. De voorstanders zijn de zelfde, als de gene welke eerder het raadsbesluit tot verplaatsing mogelijk maakten; namelijk de coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en Stadspartij.
  21 maart kunt u ze hartelijk bedanken !

 4. Ik vind het totaal onverantwoordelijk om maar door te gaan met het geld door het afvoerputje van Willemsoord te spoelen. Dat men zoveel geld hiervoor beschikbaar moet stellen is een voorbeeld dat er totaal geen behoefte aan is. Succes is niet verzekerd. Krankjorum dat we ons belastinggeld geld willen pompen in een huurbaas van kroegen. (Behoorlijk Bestuur, kandidaat nr. 14)

 5. Van die frisse wind van het CDA is nog niks te merken behalve dat steeds meer burgers beginnen te merken dat je weer belazerd wordt. U kunt wel gaan betalen voor dit wanbeleid .

 6. De lening gaat er gewoon komen. En na 21 maart VVD, CDA, D66 enz bedanken? Die zitten er na 21 maart gewoon nog. Kijk maar landelijk, de VVD heest met ijzeren hand. Zeilstra liegt alles bij elkaar en mag blijven door o.m. openlijke steun van Rutte. Zo ook op lokaal niveau. De rol van Rutte wordt vertolkt door Schuiling en doet dat gewoon heel goed. We zullen er aan moeten wennen dat de rijken rijker worden en de armen armer. Tuin, vd Berg enz. zullen altijd de steun vinden van de partijen. Gezamenlijk hebben ze 1,5 miljoen aan gemeensschaps gelden er doorheen gejaagd met Dok 51. Alles onder het mom om een paar leerlingen pannenkoeken te leren bakken. Het enige wat gebakken is, is een poets. Nu trapt de Raad er straks weer in. En bij die 850K blijft het niet. Teveel stelposten in de onduidelijke en vage begroting en de ondernemers moeten ook uitgekocht worden in de Koningsstraat. Daarnaast de huurgeleiding die normaal bedoeld is voor startende ondernemingen. En last not least het potje subsidie wat in de kast op het Gemeentehuis staat en bedoeld is als tegemoet koming naar bedrijven die op één of andere manier moeten verplaatsen. Met nadruk op moeten verplaatsen, want dat is hier niet het geval. Grapje verplaatsing gaat miljoenen kosten aan gemeensschaps centjes.

  • het enige wat ik echt niet begrijp in dit hele “plan” is het tijdelijke onderkomen in gebouw 51 wat dus 850K gaat kosten om gebruiksklaar te maken, ten eerste 850K om wat toiletten, twee schijdingswanden en GWL aan te brengen vind ik nogal wat ten tweede hoe lang blijven de ondernemers hier in en ten derde wat gaat de nieuwbouw voor deze ondernemers kosten, en als laatste wie komt er in het voor 850K verbouwde pand te zitten nadat de uitbaters naar de nieuwbouw gaan?

   • Misschien moet u die vragen eens stellen aan de partijen die stonden te springen om dat geld uit te lenen.

   • Winstgevend handeltje voor W Oord en de Gemeente . Ze laten de Horeca alles betalen en zitten na afloop met gebruiksklare panden die zo aan een andere partij verhuurd kunnen worden. SLIM !! Een ander laten betalen en zelf er mooi weer van spelen.

Comments are closed.