Lichte stijging aantal WW-uitkeringen

0

Den Helder – Het aantal WW-uitkeringen is in januari toegenomen ten opzichte van december 2017. Een stijging aan het begin van het nieuwe jaar is volgens het UWV gebruikelijk. Veel contracten lopen
eind december af, waardoor het aantal WW-uitkeringen in januari vrijwel altijd toeneemt.

In een aantal sectoren wordt het door de krapte op de arbeidsmarkt voor werkgevers steeds lastiger om geschikte kandidaten te vinden voor hun vacatures. Een van de sectoren waar het personeelstekort nijpend is, is de techniek. Techniek is een belangrijke motor van de economie. 15% van werkende Nederland (ongeveer 1,2 miljoen mensen) heeft een technische functie, blijkt uit de factsheet Technische beroepen die UWV deze maand heeft uitgebracht.

Sinds 2013 neemt het aantal WW-uitkeringen in technische beroepen sterk af. Op dit moment worden in de drie Noord-Hollandse regio’s ruim 3.100 WW-uitkeringen verstrekt aan mensen met een technische achtergrond. In 2013 waren dit er nog bijna 6.800. De krapte is het grootst bij technici met een specifieke opleiding of vaardigheid, zoals CNC-verspaners, timmerlieden en elektriciens. Bovendien neemt de krapte over het algemeen toe als het gevraagde opleidingsniveau hoger is.

Regio
In Den Helder steeg het aantal WW-uitkeringen vorige maand met 2,8 procent naar 971. Ten opzichte van een jaar geleden is dat nog altijd ruim 17 procent minder. In de regio zijn soortgelijke cijfers waar te nemen. De stijging op Texel was 2,7 procent en in Hollands Kroon 3,0 procent. Alleen in Schagen viel de stijging met slechts 0,6 procent mee.