Overal gratis wifi duurt nog even

11

Den Helder – Het door de raad gewenste gratis wifi in heel Den Helder laat nog even op zich wachten, zo meldt het college per brief aan de raad. Er moet eerst nog wat onderzoek worden gedaan of er daadwerkelijk een beroep kan worden gedaan op Europese subsidie en of ondernemers in Den Helder bereid zijn een maandelijks bedrag te betalen om de gratis wifi mogelijk te maken.

De gemeenteraad nam in november een motie aan waarin het college werd opgeroepen free wifi in heel Den Helder te realiseren. CityMarketing was eerder al begonnen met de aanleg hiervan op enkele locaties, te weten winkelcentrum Schootenplaza, winkelcentrum Marsdiep, winkelcentrum De Riepel en Loopuytpark, het Ravelijncentrum, in de binnenstad en bij strandopgang Paal Zes. Op laatstgenoemde na is op al deze plekken inmiddels gratis wifi beschikbaar.

Verschillende andere toeristische recreatiepunten, zoals (gedeelte van) de Zeedijk en het stadspark zijn nog niet voorzien van gratis wifi. Volgens het college kan verdere ontsluiting van deze ‘witte vlekken’ een toegevoegde waarde hebben voor inwoners en bezoekers, zowel in de informatievoorziening, als vanuit het oogpunt van gastvrijheid en stimuleren van bezoek aan winkels, horeca, musea, evenementen enz.

Strand
Een eerste onderzoek geeft aan dat de door zowel de Reddingsbrigade als de verschillende strandpaviljoens gebruikte koperen telefoonlijnen’, onvoldoende capaciteit hebben voor gebruik van snel internet, laat staan van publiek internet. Met het vernieuwen van de nutsvoorzieningen van de bewaakte strandafslagen is echter al wel mantelbuis meegenomen waardoor de glasvezel kan worden aangesloten. Ziggo doet echter voor Duinoord – vanuit bedrijfskundig niet haalbaar oogpunt – geen aanbieding. De KPN heeft overigens aan die kant van Den Helder geen hoofdkabel liggen.

Gezocht is dus naar andere oplossingen. Gebleken is dat het technisch mogelijk is om vanuit Julianadorp, de strandpaviljoens met directe zichtlijnen op strandslag de Zandloper en strandslag Duinoord via een straalverbinding aan te sluiten. Een zeer grove kosten indicatie is resp. € 5.000 en € 7.000. Daarboven komen nog kosten voor de WiFi installatie. Voor wat betreft het strand van Huisduinen is het op dit moment niet duidelijk of er vanaf de kustwachttoren of Hotel Beatrix een straalverbinding mogelijk is. In het Stadspark en de Zeedijk zijn er geen dekkingsproblemen zoals op het strand. Het onderzoek maakt duidelijk dat het stadspark relatief eenvoudig aangesloten kan worden op bestaande glasvezel.

CityMarketing
Citymarketing staat in principe open om onder voorwaarden in eenzelfde constructie als de andere gebieden mee te willen werken aan ontsluiting van de ‘witte vlekken’, mits de gemeente een subsidieaanvraag indient voor de aanschaf en installatie van de benodigde apparatuur en de ondernemers en/of de gemeente bereid zijn de aansluit- en abonnementskosten (maandelijks per gebruiker geschat tussen de 80 en 100 euro, afhankelijk van het aantal ondernemers dat de verbinding gaat delen) voor eigen rekening te nemen.

De gemeente kan zich mogelijk (dit moet nog nader worden onderzocht) bij Europa melden voor subsidie (15.000 euro) in het kader van het project WiFi4EU. Dat is een regeling die gemeenten subsidie geeft voor de aanleg van openbaar wifi. Naar schatting kunnen 6.000 tot 8.000 gemeenten tegen 2020 profiteren van deze regeling. De kosten voor onderhoud van apparatuur en het internetabonnement worden betaald door de begunstigde.

11 REACTIES

 1. Mooi initiatief..ik hoop alleen dat de gebruikers van openbare WiFi zich zullen realiseren dat hun data dan ook openbaar is zolang die niet versleuteld is of beveiligd met anti virus app

 2. nog meer anti-sociale kniknekjes op straat en in de winkelcentra, wat zal het gezellig worden als iedereen op de telefoon zit te staren, ik ben voor internet blokkers in winkels, restaurants, het park etc, gaan de mensen misschien weer met elkaar praten…..

 3. Nobel streven van de Gemeente, vraag me alleen af voor wie je dit zou willen realiseren. Volgens mij heeft nagenoeg iedereen een relatief goed/goedkoop telefoon abonnement met een overkill aan data tegoed en in de huisomgeving(Wifi) en de diverse gratis hotspots ruim voldoende dekking. Waardoor gratis Wifi in de Gemeente haast overbodig is en een dure kostenpost op de begroting zou zijn. En degene die geen abonnement bezitten, hebben hier waarschijnlijk ook bewust voor gekozen. Kijk ook naar de wetenschappelijke benadering op dit technologisch vlak, steeds meer komen er signalen dat het gebruik van mobiele telefoons leid tot sociale verarming en hier als Gemeente in bijdragen lijkt mij geen goed uitgangspunt.

  • Ik heb WIFI uitgezet.Knettergek werd ik van de meldingen als ik ergens heen ging. Naderhand kreeg ik verzoeken van Google Maps, om te vertellen hoe het daar was. Zelfs verzoeken over zaken/bedrijven waar ik niet binnen geweest was , maar alleen langs was gelopen. Elke winkel/bedrijf heeft wel een wifi spot.

     • Nee, je zei dat je wifi had uitgezet, dat is iets anders dan ‘locatie delen’. Bij locatie delen werkt je wifi gewoon, maar worden de gegevens niet verzonden naar google die je dan weer allerhande advertenties over zaken in de buurt stuurt of je om een review vraagt.

  • JB, het gaat dan ook niet om Jutters, het gaat om toeristen die geen Nederlandse abonnement hebben. Die willen ook buiten hun accommodatie met gratis wifi even iets op kunnen zoeken zonder dat het hun handen vol met geld kost.

   • Beste Monique, ook toeristen hebben in de meeste gevallen een Europa dekking van hun provider, waardoor de kosten tegenwoordig niet hoger zijn dan gebruik in eigen land, is namelijk Europese wetgeving. En om die enkele toerist van buiten Europa met gratis Wifi op Gemeentekosten te bedienen lijkt me overdreven. Zou het geld anders besteden om het toerisme te bevorderen.

    • buiten dat wat zou je moeten opzoeken? openingstijden marinemuseum? dat weet de gemiddelde toerist toch allemaal al voordat hij onze richting op komt, het hele concept is achterhaald met alle hotspots en zoveel gig abonnementen dezer dagen

Comments are closed.