Petitie voor terugkeer Jongerenraad Den Helder

2

Den Helder – Als er één groep is die nog kan dromen en zich niet laat belemmeren door onmogelijkheden, zijn het jongeren. Jongeren zijn de toekomst. Tegelijkertijd is het ook een kwetsbare groep in een veranderende samenleving. Vroeger had Den Helder een JAR (jongerenadviesraad) en deze moet er weer komen, klinkt er vanuit de jeugd. Zij zijn met het onderwijs in gesprek om de JAR zo snel mogelijk op te richten.

Als jonge spits van FC Den Helder weet Fotigui Camara als geen ander wat scoren is: “Het is een kwestie van vooruit lopen, het speelveld overzien, de bal aannemen en schieten. Een doelpunt is teamspel. Het is mijn ambitie om samen met de jongeren en het onderwijs een JAR in de steigers te zetten. In 2019 is de JAR een feit. Dit is het juiste moment om te scoren.”

Met de ambitie om ook daadwerkelijk iets voor de stad te betekenen, meldde Camara (28) zich aan bij het CDA voor de komende verkiezingen. De evenzo jonge lijsttrekker van het CDA, Harmen Krul, deelt de gretigheid van zijn partijgenoot: “Het CDA roept niet alleen dat ze een JAR wil, wij zetten ook de eerste stappen.”

JAR
Ongeveer 10 jaar geleden hield de JAR op te bestaan. Krul: “Als de jeugd de toekomst heeft, moeten ze ook kunnen meepraten over zaken die voor hen van belang zijn. Een adviesraad is dan een oplossing.” Ook vanuit het onderwijs klinkt het geluid dat jongeren zich willen verenigen en een collectief geluid willen afgeven. Te vaak wordt óver hen gesproken en te weinig mét de jongeren. Thema’s als sport, wonen, uitgaan en voorzieningen gaan jongeren direct aan. Een aantal jongeren is inmiddels bereid om daadwerkelijk een JAR op te richten.

Camara: “Ik heb jaren in de JAR gezeten en we hadden écht wat te vertellen. Ik spreek veel jongeren en merk dat er behoefte is om mee te denken en mee te beslissen. Een onafhankelijk adviesorgaan, dus niet verbonden aan één politieke partij.”

Op 21 maart zijn de verkiezingen. Voor die tijd overhandigen jongeren een petitie aan de burgemeester: “Jongerenadviesraad terug in Den Helder”. Teken de petitie via: petities.nl/petitions/breng-de-jongerenraad-terug-in-den-helder/

2 REACTIES

  1. Let op Jongeren!! Gemeente Den Helder heeft geen petitieloket op petitie.nl. Op 7 september 2017 heb ik de Raadsgriffier al een verzoek gestuurd om een petitieloket te openen. Hier is tot op heden geen gehoor aan gegeven. De ondertekenaars zullen daarom geen antwoord via mail krijgen van gemeente.

  2. Het is in dit geval helemaal niet nodig om een petitie in te dienen. De gemeenteraad is altijd warm voorstander van een JAR geweest. Er was op een gegeven moment geen belangstelling meer onder de jongeren. Leuk als die belangstelling er nu weer wel is, maar een petitie is daarvoor dus niet nodig. Kom je zelf maar voorstellen, dan halen we de oude bepalingen weer van stal en kan de JAR van start

Comments are closed.