Raad zegt keihard nee tegen coffeeshop op Zuidstraat

18

Den Helder – De gemeenteraad heeft maandagavond de verplaatsing van een coffeeshop uit de Koningstraat naar de Zuidstraat voorlopig afgeschoten. Het college moet zorgen voor meer inspraak van de burgers, meer informatie naar omwonenden en meer draagvlak in de omgeving van een toekomstige coffeeshop.

Zowel Stadspartij en CDA (wij zijn überhaupt tegen coffeeshops, aldus Roy Slort), als de fracties van Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder, ChristenUnie, fractie Vermooten, Groenlinks en de Vrije Socialisten kwamen met een motie tegen de coffeeshop. Ook PvdA kon zich vinden in de argumenten tegen. De twee moties werden uiteindelijk samengevoegd.

Het college werd uiteindelijk door de raad opgeroepen elke activiteit tot overgaan van vergunningverlening te stoppen, de door de ondernemer gekozen locatie te laten toetsen aan de raadsbreed aangenomen criteria (o.a. niet nabij scholen of café, niet in kwetsbare buurten), voordat de omgevingsvergunning wordt verleend, een informatieavond te beleggen voor de direct omwonenden om het proces van totstandkoming toe te lichten en een klankbordgroep op te richten van omwonenden, waarmee afspraken gemaakt worden omtrent gevolgen voor de vergunning bij overlast, een eenduidige manier om meldingen te kunnen doen, en signalen van overlast direct te zien als klacht en niet af te doen als beleving.

Helderse model
Ook riep de raad het college op met de ondernemer in gesprek te gaan aan de hand van het Helderse model om tot nadere afspraken te komen over onderwerpen uit dit model waaronder openingstijden, toegang en draagvlak, en de raad periodiek te informeren over de situatie waarbij de klankbordgroep in staat wordt gesteld haar bevindingen aan de raad mee te geven. De raad gaf ook aan dat dit alles niet alleen geldt voor vestiging van een coffeeshop in de Zuidstraat, maar voor elke verplaatsing.

Burgemeester Koen Schuiling benadrukte dat het stopzetten van de vergunningverlening juridische consequenties kan hebben. Frans Klut nam, als inwoner van de Visbuurt, niet deel aan de stemming over de motie. Erik Nuninga (Stadspartij) ook, omdat hij “zich als militair niet mag inlaten met drugs”. Het maakte voor de uitslag niet uit, alle overige 26 aanwezige raadsleden stemden voor (en dus tegen de coffeeshop).

18 REACTIES

 1. Wat doen ze toch mooielijk heb er prachtige locatie voor een Koffie schop , ik denk dat Beter het voor Den Helder aan het uit zoeken is , ze werken er harte aan ,

 2. Slag om de arm politiek meer is dit niet. Als het college aan gevraagde eisen/ wensen gaat / kan voldoen , staat niets meer in de weg voor de vestiging van een shop waar dan ook . En we weten allemaal, wat dit college van de mening of wensen van de burgers/inwoners vind. Voor dir college zijn de wensen van de burger geschreven op WC papier.

 3. Frans Klut nam, als inwoner van de Visbuurt, niet deel aan de stemming over de motie. Erik Nuninga (Stadspartij) ook, omdat hij “zich als militair niet mag inlaten met drugs”.
  Wat een onzin dat Erik Nuninga geen deel nam aan de stemming… Als militair mag je zelf geen drugs gebruiken, je mag er wel een mening over hebben… Ik vraag me af wat de ware reden is waarom hij zich hier niet over uitlaat.

 4. De kop boven dit artikel dekt de inhoud ervan bepaald niet. Waarom een klankbordgroep oprichten als je al keihard ‘nee’ tegen de komst van een coffeeshop hebt gezegd..?

 5. LET OP !!
  Dit keiharde nee heeft een geldigheidsdatum t.m 21-03-2018.
  Daarna zal de nieuwe coalitie welke HELAAS weer van ongeveer dezelfde samenstelling gaat worden heel snel hun keutel intrekken en alsnog VOOR de locatie Zuidstraat stemmen,let maar goed op na 21-03.

 6. Uit bovenstaand verhaal maak ik op dat Aktama zelf voor deze locatie kiest.
  Ik maak ook op dat als Aktama aan alle vergunningseisen voldoet het wel erg lastig wordt om dit tegen te houden.

  • het vreemde is dat een coffeeshop niet in de buurt van cafés mag zitten maar 3 panden verder naast Karsten zit cafe de Razende bol nog 3 panden verder café Kaper, 100 meter de andere kant op café woud, denk dat deze vergunning niet zomaar goedgekeurd word

  • Zijn verschillende vergunningen. Je kan aan de een voldoen maar aan de ander niet. Bovendien , zitten hier de door de gemeente zelf opgelegde criteria in de weg.

   • misselijkmakend alweer al die belangen die de debet zijn aan het democratisch tekort…. dus doorbreken dit kartel of niet??? Liever op de pluche???

 7. Ik heb al eerder gereageerd op een eerder bericht op DHA. Zondag weer enorm gelachen bij het kijken naar de serie “Luizenmoeders”. Met een knipoog de zwarte pieten discussie in beeld gebracht. Zeer ludiek vertolkt hoe volslagen doorgeslagen we, als volwassenen zijn, in dit onderwerp…….. Als docent heb ik dagelijks te maken met de gevolgen van middelenmisbruik. Soms niet ouder dan 12/13 jaar. Wetgeving kunnen we of willen we niet handhaven. Dus we staan het maar toe. Verdienen we er in ieder geval nog een paar centen aan. Bah.. Volwassenen die hier ook weer van alles bedenken zonder stil te staan bij de volgende generatie.

 8. Dat van die juridische consequenties genoemd door de wethouder zijn een fop argument en misschien wel misleiding van de raad. Een aanvraag voor een omgevings vergunning kan simpel worden gestopt indien (de gemeente) de aanvrager verzoekt zijn aanvraag in te trekken. Gezien zijn belangen zal de aanvrager gek zijn om op de tenen van de gemeente te gaan staan. De rest is dan “water under the bridge”, tenzij de gemeente reeds voorbarige beloftes aan de coffeeshophouder gedaan heeft….

Comments are closed.