Terwille betaalt eigen risico voor cliënten

24

Den Helder – Terwille Verslavingszorg betaalt het eigen risico van cliënten die moeten rondkomen van het sociaal minimum. Met dit initiatief wil de GGZ-instelling verslavingszorg bieden zonder uitsluiting. Terwille werkt vanuit verschillende poliklinieken in Noord-, Oost- en Midden-Nederland, en heeft onder andere een (kleinschalige) polikliniek in Den Helder.

Tien procent van de Nederlanders mijdt zorg om financiële redenen, blijkt uit onderzoek van TNO NIPO. “Ook mensen die weinig te besteden hebben, hebben recht op behandeling,” zegt Erik de Vos, directeur van Terwille. “Daarom zijn we per 1 januari 2018 de actie Herstel is geen risico gestart.”

Door het eigen risico te betalen, wil Terwille meer mensen de kans geven om de stap naar herstel te zetten. De Vos legt uit: “Eigen regie is voor ons een belangrijke waarde. Mensen moeten weer zelf aan het roer van hun leven komen te staan. Maar dan moeten ze wel een eerlijke kans krijgen om te starten met een behandeling. Wij leggen met deze actie een ‘loopplank’ neer waarmee zij op hun schip stappen en af kunnen koersen op herstel.”

Eigen risico
Terwille heeft verschillende herstelprogramma’s voor mensen die te maken hebben met verslaving of prostitutie. Een groot deel van de behandelzorg wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars, met het bijbehorende eigen risico van 385 euro. Waar dit leidt tot uitsluiting, komt Terwille in beweging. “Als mensen bij ons aankloppen denken we graag meteen in mogelijkheden,” vertelt De Vos. “We kijken samen met mensen naar wat ze écht nodig hebben.”

De actie is geldig voor alle zorgtrajecten die onder de zorgverzekeringswet vallen en in 2018 bij Terwille gestart worden. Mensen van 18 jaar en ouder, die moeten rondkomen van het sociaal minimum komen hiervoor in aanmerking. Op basis van volledige deelname krijgen ze het bedrag na het afronden van hun behandeling vergoed door Terwille. Het gaat om een bedrag van maximaal 385 euro op jaarbasis, dit is het wettelijke bedrag voor het verplicht eigen risico. Mensen die gebruik willen maken van deze regeling, kunnen dit bij hun aanmelding aangeven.

Kijk voor meer informatie op www.terwille.nl.

24 REACTIES

 1. makkelijk he sinterklaas spelen met andermans geld, indirect betaald de rest dit dus weer en krijgt het moeilijker en moeilijker, ze hadden nooit het ziekenfonds moeten afschaffen, idioten in de regering…..

 2. Verslaafden, kosten een vermogen aan zorg. Meestal , is dat door hun eigen schuld. In plaats van die zorg op hun te verhalen, gaan ze het eigen risico voor hun vergoeden. Te gek voor woorden. Waar is een eigen risico dan eigenlijk voor ? zij zijn zelf meestal schuld aan hun verslaving, en dan is het niet meer dan normaal , dat je dan ook verantwoordelijk bent voor het betalen van het eigen risico. Dat moet je niet voor ze gaan vergoeden, dan is er geen stimulatie meer om af te kicken. Waarom zouden ze dat doen, ze kunnen in hun ogen gerust verslaafd blijven , daar de onkosten die verslaving met zich meebrengt en het eigen risico toch wel vergoed wordt. Toch een vergoeding van het eigen risico, dan een contract tekenen dat je verplicht gaat afkicken. Lukt dat niet of geef je op , alles terug betalen.

 3. Volgens mij is dit meer een aansporing om de behandeling ook af te maken, je krijgt het geld immers pas als je die hebt afgerond. Dat betekent dat je het bedrag eerst zelf moet betalen, en als je het terug wil hebben moet je niet halverwege stoppen want dan krijg je niets. Tegelijkertijd is zo’n bedrag ook een leuk startkapitaal als je een keer goed clean bent en echt een nieuw leven wil beginnen, zo kan je bijvoorbeeld wat goede kleren kopen voor als je gaat solliciteren ..

  @fFred .. beter lezen, ze krijgen het bedrag pas als ze de behandeling af hebben gerond 😉

  @RB .. als verslaafden met de hulp van ‘je krijgt je eigen bijdrage terug als je de behandeling af hebt gerond’ clean worden zijn die 385 euro kleingeld vergeleken met wat ze de samenleving anders zouden kosten, op de langere duur.

  • Mogelijk leest u het artikel zelf niet goed Monique.
   De mensen krijgen m.i. het eigen risico tevoren vergoed, om met de behandeling te kunnen beginnen en Terwille wil hiermee voorkomen dat men uitgesloten wordt van behandeling, omdat ze met hun minimum inkomen dat eigen risico niet kunnen ophoesten.
   Verder kan ik mij wel redelijk in uw verhaal vinden. 🙂

   • Zorgtoeslag vergeten ? Daar had dat mooi betaald van kunnen worden. . ( je krijgt de zorg toeslag een tijdje niet , totdat wij daar de eigenrisico premie van betaald hebben ) Daar , is de zorgtoeslag voor in het leven geroepen. Namelijk om mensen die moeilijkheden ondervinden , met het betalen van de verplichte ziekenfondspremie en de eigen bijdrage. Dus !!! de eigen bijdrage , wordt als het ware al gecompenseerd door de zorgtoeslag . 12x… bedrag per maand. Daar kunnen zij het eigen risico makkelijk zelf van betalen. Maar , als zij er voor kiezen om het bedrag van de zorgtoeslag rechtstreeks in de aderen te spuiten of letterlijk in rook doen opgaan moeten ze zelf weten . Maar kom dan niet bij je hulpverlener , dat je niet meer kan betalen.

    • Juist fFred, die mensen die een laag inkomen hebben krijgen inderdaad zorgtoeslag. Ik heb ook erg veel moeite met deze “geste” (want zo zie ik het) van Terwille.
     Probeer het de stratenmaker van RB maar eens uit te leggen?

    • Nee fFred, de zorgtoeslag krijg je omdat je de maandelijkse premie niet kan betalen van een uitkering van nog geen 950 euro, het is geen compensatie voor de eigen bijdrage, het is een compensatie voor de hoge premie bij een klein inkomen.

     • Ik zou bijna een lelijk woord zeggen, maar ik hou mij maar in . Als jij of iemand anders werkelijk je eigen bijdrage niet betaald, moet je eens kijken waar ze beslag op leggen . … Juist op de zorgtoeslag ! Want hun redenering is , dat je die dan ten onrechte gekregen hebt.

   • Er staat toch echt: Op basis van volledige deelname krijgen ze het bedrag na het afronden van hun behandeling vergoed door Terwille.

    • Waarschijnlijk wordt daar kwijtschelding mee bedoelt, want het probleem ligt volgens mij bij het voldoen van de eigen bijdrage, direct nadat de behandeling is gestart.

    • Dan hoeven zij hun andere zorgkosten niet meer te betalen , want de verslavingszorg is zo duur, dat bij een behandeling de 385 euro al is bereikt. Dan , zijn al hun verdere medische behandelingen gratis, daar de verslavingszorg de eigenbijdrage al betaald c.q vergoed. Lekker spaarpotje, kan mooi weer in de arm of door de neus verdwijnen. Kortom je helpt de verslaafde er echt niet mee.

  • het is niet zoals u voorspiegelt, maar dat gebeurt vaker bij groen links, het weer mooier vertellen dan het eigenlijk is, en ook waarom mag de stratenmaker die door het keiharde werken met een kapotte rug thuis zit op een minimum geen mooie kleren kopen voor een sollicitatie? maar alleen degene die de hele dag lekker in de coffeeshop zitten?
   we knuffelen in deze zieke maatschappij alleen de verkeerden en gaan hier totaal aan ten onder

   • RB, het gaat erom dat de verslaafde met zijn verslaving de maatschappij een hoop geld kost, een keer opgepakt worden door de politie kost al meer. Wat je dus wil bereiken is dat die mensen met hun gebruik ophouden, en daarbij is deze 385 euro na afronden van de behandeling een leuke incentive. Dat is geen knuffelen, dat is eigenbelang!

    • het blijft knuffelen en het is veel eerlijker om dan voor iedereen het eigen risico te laten vervallen, hoeveel oudjes kunnen dit wel niet meer ophoesten en zitten weg te kwijnen, hoeveel mensen gaan wel niet naar de voedselbank, hoeveel stratenmakers met rugproblemen hebben alles moeten verkopen om het hoofd maar boven water te kunnen houden, maar nee groen links moet het weer opnemen voor de kanslozen en leuke kleren aanschaffen voor ze…… droom verder op de roze wolk Monique
     .
     oh ja, kom eens met een onderbouwende berekening wat het dan wel niet kost voor de maatschappij als we dit eigen risico niet weggeven?

    • ook vreemd vind ik dat u de verslaafde die totaal vrijwillig aan een verslaving is begonnen nu een incentive wil geven om van deze zelf begonnen verslaving af te komen, dat moet toch wel het summum zijn van knuffelen….

     • Ik denk dat u maar eens met een verslaafde moet gaan praten over zijn verslaving, hoe die begonnen is. De verhalen die je dan te horen krijgt zijn vaak schrijnend, (seksueel) misbruik, verwaarlozing, mishandeling zijn 9 van de 10 keer de oorzaak. Zo gek is het dus niet als zo’n jong mens een uitvlucht zoekt, en vindt in een verslaving. De tiende is dan uw stratenmaker, die is verslaafd aan de pijnstillers vanwege zijn kapotte rug!

      Wat heeft Groen Links er eigenlijk mee te maken, dit is al de tweede keer dat u heel nadrukkelijk die partij noemt?

     • tuurlijk ‘tis altijd weer de schuld van anderen, nee Monique elke verslaving is vrijwillig begonnen en ik vind het te makkelijk om dit zomaar weer eens af te doen met “een slechte jeugd gehad”

 4. Even, voor jullie allemaal, WAAR STAAT EIGEN RISICO EIGENLIJK VOOR ? Om het te laten betalen door een ander ?

  • wel als je een zielig verhaal kan overleggen…….
   NL gaat ten onder aan de zieligheidsindustrie

  • Mensen die van tot 120% van het bestaansminimum moeten rondkomen en hun eigen bijdrage volledig hebben moeten betalen krijgen ook pakweg de helft terug van de gemeente. Dat is omdat de eigen bijdrage voor iemand die al op het bestaansminimum leeft een te grote hap is uit het budget.

  • Eigen risico staat voor een drempel op vraag naar zorg. Een uitvinding van de VVD, die de zorg wel even betaalbaar zou maken en houden. Het eerste eigen risico was € 100,= per jaar en dat zou dan volgens verwachting zo blijven behoudens kleine aanpassingen. Thans is het oorspronkelijke bedrag bijna verviervoudigd. Zijn de uitkeringen of andere inkomens ook zo gestegen? Het is voor een flink deel van de bevolking een grote kostenpost geworden.
   Verslaafden mogen van mij dat helemaal vergoed krijgen. Alleen al het inkomen van omroepmensen is al goed voor 450 eigen risico’s per maand!

 5. Wat ik mij afvraag is of de ex verslaafde na afronding van dit traject bij Terwille niet de eigen bijdrage die zij terug krijgen op moet geven als inkomsten bij de uitkeringsinstanties.

Comments are closed.