The Black Panther

8

Den Helder – De door Stan Lee en Jack Kirby bij Marvel Comics bedachte Black Panther was in 1966 de eerste zwarte superheld. Hij begon met gastoptredens in de strips van de Fantastic Four en de Avengers, waarna hij vanaf 1973 een eigen stripreeks kreeg. In 1992 ging acteur Wesley Snipes al eens aan de slag met ideeën over dit filmproject, maar pas in 2016 kwam het van de grond en tekende de toen 29-jarige Ryan Googler voor de regie. Googler won met zijn eerste film Fruitvale Station (2013) meerdere prijzen en heeft in alle drie door hem gemaakte films acteur Michael B. Jordan ingezet.

“Vertel het verhaal van thuis Baba”, zegt een kinderstem en dat is de geschiedenis van lang geleden in Afrika, waarin vier stammen op één lijn zitten betreffende samenwerking en het verdedigen van hun belangen. Eén stam wil niet meedoen en dat blijft een teer punt. Na het intro over de geschiedenis volgt er een kort intermezzo in het jaar 1992, Oakland, waarin diverse mensen elkaar ontmoeten, terwijl kinderen buiten basketbal spelen. De plek van deze geschiedenis, inclusief het verschijnen van een ruimteschip, wordt pas later opgehelderd!

Het hele verhaal waar het om draait is een harmonieus koninkrijk in Afrika, Wakanda genaamd. Het is het imperium van King T’Chaka (Kani). Er leeft een vredelievend volk, wat redelijk welvarend is vanwege een belangrijke delfstof: vibranium. Deze delfstof is natuurlijk interessant voor anderen, vooral voor buitenstaanders, zowel de schurk Klaue (Serkis) als degene die meent recht te hebben op de gewonnen grondstof om er zijn voordeel mee te doen. Zijn naam is Erik Killmonger (B.Jordan) en ingeval die rechten denkt hij een appeltje te schillen met de nieuwe koning van het rijk King T’Calla oftewel The Black Panther (Boseman).

James Bond
Die waardevolle grondstof brengt de kijker van een museum in Londen naar een Casino in Zuid-Korea en vervolgens naar de primitieve stammen in Afrika. Het heeft qua locaties wat weg van een James Bond film, inclusief een vrouwelijke Q in de vorm van het High Tech zusje van de koning, de goed van tongriem gesneden Letitia Wright. Het is een amusante vorm van spanning en humor die ons wordt voorgeschoteld met een lekkere dosis actie in spannende achtervolging- en geweldsscènes.

“Er is meer dat ons verbindt dan ons scheidt” en nog een aantal mooie oneliners nemen het publiek graag voor zich in, maar dat is niet eens nodig. De fantasierijke setting van Afrika en andere continenten in samenhang met sterk camerawerk, goede acteerprestaties en het actuele thema ‘vluchtelingen en hulp verlenen’ zetten de film sterk in de schoenen. Oscarwaardig zijn de aankleding en schmink van de cast, vooral de personages in Afrika zien er waanzinnig mooi uit.

Toegift
De 95-jarige bedenker van het personage Stan Lee verschijnt, zoals gebruikelijk, als cameo en dit keer is dat een dorstige goklustige oude man en dat maakt het plaatje compleet. Dit is Marvel en dit zijn de films, voor ons prima, zien of niet: wij raden het eerste aan! Oh ja, en blijf vooral zitten tot na die hele lange aftiteling, de laatste toegift komt pas helemaal op het eind!

Regie: Ryan Coogler
Met: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Martin Freeman, Angela Bassett, Lettia Wright, Forest Whitaker, John Kani
Kijkwijzer: 12 jaar

8 REACTIES

 1. we mogen niet discrimineren en ook niet meer in hokjes denken dus gaan we dit soort films maken met dus alleen maar donkeren personages wat ik net in het nieuws hoor, en dus de jeugd gewoon weer aanleren dat er in hokjes gedacht moet worden, volgende film, alleen homo’s, film daarna alleen maar mannen die ooit vrouw waren, film daarna alleen maar albino’s, slimme zet…….

  • Geachte RB, ik kan de strekking van uw betoog niet volgen. Marvel brengt al jaren films uit naar de series stripverhalen over superhelden uit de jaren ’50 en ’60 in de vorige eeuw; the Black Panther maakt daar onderdeel van uit.

   • beste Jo Aggenbach de Jong, het gaat mij niet over de superheld het ging mij over het feit wat ik vernam in het 20:00 journaal gisteren, beknopt gekopieerd van de NOS site:
    .
    De nieuwste superheldenfilm Black Panther heeft een vrijwel volledig zwarte cast en crew.
    .
    Toen ik jong was, moest ik leren dat ik me niet hoefde te schamen voor mijn kleur.
    Filmmaker Chesney
    .
    dit bevorderd het hokjes denken van de jeugd waar we juist zo strijden (en doorslaan) voor een gelijke maatschappij waar zelfs bij de NS nu omgeroepen wordt “geachte reizigers” IPV geachte dames en heren, gender neutrale toiletten etc, we lopen continue te mekkeren over discriminatie, zwarte pieten mogen niet meer maar dan wel een zo’n film

    • Okay, ik heb gisteren het journaal niet gezien dus net even op uitzending gemist gekeken en kan niet anders concluderen dat het schijnbaar komkommertijd is bij de NOS. Het is in mijn optiek een prima Marvel film en het draait bij mij gewoon om het onderwerp film, niet gerelateert aan ras, kleur of bij wijze van spreken de lengte van de neus. Pinokkio is ook vermaak! Hier wil ik het bij laten, fijne dag verder.

    • RB
     Het lijkt erop dat het tijdperk van de zwarte man/vrouw is aangebroken. Als je de pech hebt dat je blank bent- of denigrerend een “witte” bent- dan heeft de toekomst nog al wat in petto.
     Ooit reageerde ik in het dagblad Trouw naar aanleiding van een artikel van schrijfster Marjolein van Heemstra. Deze vreesde dat haar zoon een uitzonderingspositie op school en in de maatschappij zou innemen, omdat hij tot de witte minderheid behoorde.
     Ik schreef haar toen: “merkwaardig dat u nu pas ongerust wordt van het idee dat uw zoon tot een minderheid behoort. In een stad als Amsterdam vormen de witte autochtonen al geruime tijd een minderheid. Hoogleraar Maurice Crul van de Vrije Universiteit heeft er een goede boterham aan. Hij gaat de komende jaren met een team van acht onderzoekers in zes grote Europese steden onderzoek doen naar de positie van die witte autochtonen. Vorig onderzoek, in 2013, wees uit dat de witte minderheden weinig sociale contacten hadden met andere bevolkingsgroepen. Crul spreekt in dit verband over “zelfsegregatie”. Zij woonden in aparte delen van de wijk en brachten hun kinderen naar aparte scholen, soms buiten de eigen buurt. Jendra Terpstra schreef in Trouw (28/3/2017) een interessant artikel met als titel “Wit is de nieuwe minderheid in grote steden”. Daar kunt u meer lezen over hoogleraar Crul en zijn onderzoek.
     Ik veronderstel dat de witte mens door immigratie en de hoge geboortecijfers onder de nieuwe Nederlanders op den duur zal verdwijnen. Niet alleen in Nederland, maar in geheel West Europa. In grote immigratie landen als de VS en Australië zijn de oorspronkelijke bewoners, de indianen en Aboriginals, voor een groot deel uitgeroeid en ondergebracht in reservaten. Ik zie dat hier niet zo gauw gebeuren. Het lijkt mij waarschijnlijker dat de witte mens zich zal vermengen met andere bevolkingsgroepen en zo zal uitsterven. Moeten we daar treurig om zijn? Ik denk dat veel Nieuwe Medelanders de witte autochtonen een kwaad hart toedragen en hen liever kwijt dan rijk zijn. En niet in het laatst zullen veel linkse autochtonen, behept met de “weg met ons mentaliteit”, blij zijn dat zij hun langste tijd hebben gehad. Je schuldig voelen over slavernij, kruistochten en andere wandaden die eeuwen geleden zijn begaan, is geen pretje!”

 2. Bert de Jong,
  Kleurenblind zijn in ieder geval niet de wetenschappers die onderzoek doen naar de leefwereld van de witte autochtonen. Ook een Surinaamse oud-collega was dat niet. Hij vertelde me dat hij en zijn landgenoten het geld kwamen terughalen dat die witte Nederlanders hen ontnomen hadden.
  Tja, ook ik zie vooral mensen om me heen, maar wat doe je als de gekleurde medemens je op onvriendelijke wijze de les wil lezen? En zich wil wreken voor vermeend onrecht dat dateert uit een ver verleden?
  In het Boeddhisme en het christendom staan mededogen, naastenliefde en respect in hoog aanzien. Waarden die voor rmij veel betekenen, maar die ik niet in iedere situatie kan naleven.

Comments are closed.