Einde dreigt voor Ontdek Den Helder

19

Den Helder – Citymarketing hoeft een deel van haar budget niet in te zetten voor de website Ontdek Den Helder. Een linkje plaatsen naar de site is voldoende, zo schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad. Het is de uitvoering van een eerder ingediende motie.

CityMarketing zou meer met Ontdek Den Helder moeten doen, omdat beiden toch min of meer dezelfde strekking en doelen hebben, was de gedachte achter de motie die een aantal fracties begin februari presenteerden aan raad en college. Aan het college werd gevraagd deze wens te ondersteunen, maar de motie kwam toen niet in stemming. Het college gaf toen al via wethouder Edwin Krijns aan CM te vragen een linkje naar ODH op te nemen binnen Den Helder Online, het platform van CM. Saskia van Kuik van ODH was teleurgesteld en is dat nog steeds, nu blijkt dat er ook echt niet meer in zit. Sommige raadsleden hadden nog het idee dat het college en CM er wel meer mee zouden doen.

Den Helder is volgens de indieners van de motie, de fracties van ChristenUnie, Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder, Fractie Vermooten, Sociaal Lokaal en de Vrije Socialisten, gebaat bij een goede promotie van de toeristische, economische en verblijfsactiviteiten. “Den Helder heeft een prachtige promotiesite, die duizenden bezoekers trekt en een professioneel, breed frame heeft waar alle promotiewerkzaamheden op plaatsvinden. Het is niet zinvol om hiernaast een tweede site (doelend op Den Helder Online, red.) te ontwikkelen”, stelden de fracties destijds. Toch is dat wel waar CM al enige tijd op inzet, lang nadat ODH al online was werd begonnen een soortgelijke site (maar dan iets anders) op te zetten, maar dan in beheer bij CM.

Kosten
Dat nieuwe platform Den Helder Online kwam pas vlak voor Sail 2017 online. “Eigenlijk is de portal op dit moment nog een website”, schrijft het college aan de raad. “Het ‘portal’ gedeelte, dat onder meer het verzamelen van data, het mogelijk maken van analyses en het genereren van opbrengsten mogelijk kan maken, volgt in fase 2.” Bezoekersaantallen zijn nog niet bekend, wel dat de site dit jaar 47.094 euro kost, exclusief nog 17.000 euro aan beheerskosten.

Er is in het verleden getracht tot samenwerking te komen tussen ODH en CM, maar vergeefs. “Het college kent de uitdagingen waar beide partijen mee te maken hebben. Daarom is het belangrijk om te weten waar de verschillen in zitten. Begin 2017 heeft citymarketing samen met 22 stakeholders de behoeftes geïnventariseerd waar de portal ‘Den Helder online’ zich de komende tijd zal ontwikkelen als één toegankelijke plek waar men veel feitelijk informatie kan vinden, bezoekers worden verleid om plaatsen of activiteiten in Den Helder te bezoeken, interactief in contact kan komen om informatie en ervaringen uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen te verkrijgen, eenvoudig zaken online kunt regelen (bijv. boekingen) en bovendien een hulp-/chatfunctie wordt gerealiseerd”, aldus het college.

Aanvulling
B&W gaat verder: “In dat kader heeft citymarketing verschillende gesprekken gevoerd met de eigenaar/beheerder van de website ‘Ontdek Den Helder’, omdat de inhoud van deze website zeker aanvullend kan zijn op de inhoud van de website van Citymarketing. Op zichzelf kan ‘Ontdek Den Helder’ in de huidige vorm niet als basis dienen voor de al hiervoor benoemde (technische) behoeften van Citymarketing. De website van citymarketing kent kort gezegd andere doelen en dus ook een ander bereik en vindbaarheid, dan de website ‘Ontdek Den Helder’. Verwijzen naar de site als goede aanvulling is een mogelijkheid.”

Volgens Van Kuik is duidelijk dat een flink deel van wat CM op Den Helder Online wil al aanwezig is op Ontdek Den Helder. Door deze site te ondersteunen, bijvoorbeeld door via CM iemand parttime in te zetten voor het beheer en onderhoud van ODH, kunnen beide partijen profiteren. Het maakt dan bovendien dat Van Kuik zich weer op andere zaken kan richten. Als het bij een linkje blijft is dat linkje snel verouderd, waarschuwt Van Kuik. “Dan heb ik mijn best gedaan, maar gaat deze zomer wel de stekker uit de site. Het kost geld om het de komende jaren te onderhouden en het is opgezet als niet-commercieel project, dus dat geld is er bij ODH niet. Ik kan niet tot in lengte van dagen partijen als Smeders Internet blijven vragen het te sponsoren.”

19 REACTIES

   • Ja dat kan RB, het is echter ook mogelijk dat hier te doen, een Helderse aangelegenheid bij een Helderse site.

    Maar inderdaad, ik zal Saskia mailen, als de gegevens nog kloppen.

 1. Ook ik ben aan het ´ontdekken´ heer Hijneken, metaheer … huisje is een lijkenhuisje …

  • Uiteraard, dat komt ook direct ‘bovendrijven’ wanneer je metaheerhuisje als zoekterm intypt.

   Wat schrijft u trouwens heerlijk, hieronder! Weleens contact gemaakt met Ronald Boutkan? Een vaste column van uw hand zal ik zeker volgen!

 2. En ik ontdekte nog wat …
  Wanneer je de prachtige luchtfoto op de site van De HBS en het Lyceum bij het Timorpark bekijkt schieten de herinneringen als paddenstoelen op en dan loop ik weer door het Lyceum; ik ruik plots de typische ´schoollucht´, ik herinner me plots weer de naam van mijn decaan, ik rook de middelzware shag ´Rider´ (met het prachtige´ Easy Rider´ embleem) zonder enig schuldgevoel, denk tijdens de les aan mijn tweebak Puch met hoogstuur en aan een vriend die voor de grap de tegenoverliggende HBS eens onder water liet lopen, aan de nog niet geraapte eieren in de weilanden rond Huisduinen, aan de met zand volgestorte kazematten van de Napoleonbunker, of aan die net ontdekte warme plek van een vriendinnetje uit de oude stad.
  En ik word nog nieuwsgieriger.
  Ik besluit op ´maps´ een rondje te draaien in het gebied rondom mijn oude school.
  Ik begin op de Molukkenstraat, de straat waar ik zittend in het klaslokaal op uit keek, verlangend naar ´de bel´ die me verloste uit mijn gevangenis, die afschuwelijke conditioneringsmachine tot mijn spijt geboren uit goede wil.
  Ik plaats het gele ´maps ´poppetje naar de Molukkenstraat, precies voor de hoofdingang van de school, het beeld draait in een snelle draaikolk en als bij toverslag is daar ineens de postmoderne ingang van mijn oude school met de zo karakteristieke beeltenis boven het deurenfront.
  Heras hekken staan stevig om het oude gebouw in hun betonnen sokkels, een sloopkraan staat vermoeid op het gras te wachten op de volgende dag.
  De kiepramen van de Rectorskamer staan half open, net als toen ik daar weer eens naartoe gemandeerd werd, totaal niet begrijpend hoe de wereld in elkaar stak; Rinus was namelijk net van school gehaald en ik was boos.
  Rinus zat naast me in de klas maar hij werd 16 jaar en moest dus met zijn vader mee gaan varen en vissen, ik voelde groot verdriet.
  De kamer van de concierge ligt naakt en geschonden voor mijn blote oog, de halve gevel is er uit gerukt, schaamteloos, de kantine en het tekenlokaal erboven liggen er al net zo doods en verlaten bij.
  Twee omgewaaide rieten stoelen liggen eenzaam onder het goedkope en fantasieloze naambord dat op de gevel is geschroefd, de laatste gasten hebben de voorstelling verlaten.
  Dag school, dag auditorium, dag aula, fijn dat ik jullie nog even mocht bekijken, het ga jullie goed.

 3. Dank U wel heer Hijneken, een complimentje laat niemand onberoerd, het doet me plezier.

 4. Het is uitermate jammer om te lezen dat de mooie site “Ontdek Den Helder” ten onder gaat. Ook is het jammer dat City Marketing deze kans niet met beide handen aangrijpt. Het een zou het ander juist kunnen versterken.

 5. Veel toeristen hebben Den Helder al ontdekt.Langs het strand kom je Duitse toeristen tegen, dus het zit wel goed.

 6. Ach Den Helder…en toerisme…. hoe moet dat toch iets worden?
  In 2003 gingen we naar het nieuwe museum op de voormalige Rijkswerf.
  Het was zomer en dinsdag, dus veel mensen in de stad vanwege juttertjewmarkt.
  In de balie van het museum zaten twee ambtenaressen. Haar taak was eventuele toeristen vertellen dat het museum op dinsdag gesloten was….
  Tsja… Den Helder en toerisme… wordt dat nog wat?

  • In 2003????? Je hebt gelijk beste Jeanne Joelé, in 15 jaar verandert er niets.
   Maar nu even zonder cynisme, het is jammer dat je een ervaring van 15 jaar geleden als representatief presenteert. Bij deze wil ik je uitnodigen om de komende dag van de muziek Den Helder te bezoeken. Eens kijken of je dan op andere gedachten gebracht wordt …

 7. Website van ontdekdenhelder is niet echt gebruiksvriendelijk en is toe aan een update ! GROTER is niet altijd beter

 8. Website van denhelderonline is NIET echt veel beter. Update wenselijk #NietGebruiksvriendelijk #NietVanDezeTijd

 9. De Koninklijke Marine zou ook een mooi toeristisch gebaar kunnen maken door in de maanden juni tot en met augustus iedere vrijdag de Marinehaven open te stellen voor het publiek. Als dan ook nog ons nieuwe vliegdekschip (staat op mijn verlanglijstje) getoond kan worden, stroomt Den Helder vol.

Comments are closed.