Gemeente koopt Koploper, stadspark kan uitbreiden

35

Den Helder – De gemeente heeft De Koploper aan de Prins Hendriklaan gekocht. Zodra het leeg is, wordt het pand gesloopt. Het stadspark als groene as tussen station en dijk en als verbinding tussen stad en zee komt hiermee weer een belangrijke stap dichterbij. De huidige eigenaren van het pand, stichting Omring en Univé, verlaten het pand uiterlijk op 1 juni 2019.

“Voor een stad direct aan de zee is Den Helder al behoorlijk groen”, stelt de gemeente. In het stadshart wordt sinds 2010 gewerkt aan een stadspark van station tot dijk. Aan deze groene strook worden nieuwe parkwoningen gebouwd en moderne wooncomplexen. Met ruimte voor winkels en terrassen. “Het is een groeiproject dat startte met de sloop van de brandweerkazerne op het Polderplein in 2009. Daarna volgde de metamorfose van het stenen Julianaplein naar gras, bomen en een waterspeelplek. En werd de schouwburg verplaatst.”

Door steeds meer ruimte te creëren kunnen de verschillende delen aan elkaar worden verbonden tot één langgerekt stadspark. “En door een uitnodigende dijkopgang in het verlengde van het stadspark te maken, vergroten we de zichtbaarheid van de zee verbinden we de stad weer met het water. Over deze dijkopgang is via een prijsvraag meegedacht. Binnenkort volgt hierover meer informatie. Houd de websites www.denhelderverbindt.nl en facebook.com/denhelderverbindt in de gaten.”

35 REACTIES

  • U maakt mij nieuwsgierig bij welke nieuwkomer u dat heeft gelezen RB (mogelijk heb ik iets gemist) ….; er moet om in de gemeenteraad te komen trouwens eerst nog gestemd en geteld worden, dat ‘snapt u’ toch wel ? 😉

   • er was onderaan één programma een financieel overzichtje geplaatst, daar werd over het stadspark gerept, succes

    • O jee, het lijkt wel of u de naam PVV waar u op gaat stemmen niet durft te noemen. 😉

     Blz 2-3 van hun verkiezingsprogramma: “Den Helder is het beu om de eindeloze
     schertsvertoningen over het stadhuis en voormalig postkantoor nog langer aan te zien. Als
     een besluit genomen is, voer het dan uit en stop met de eindeloze achterhoedegevechten”.

     En dan in de door u bedoelde financiële paragraaf: ” Openbare ruimte kost minder door niet te investeren in stadspark en polderweg”.

     Buiten het feit dat de laatste zin wel erg zwak klink, komt het niet overeen met hun ‘krachtige’ eerste standpunt en is de toepassing hiervan op het stadspark en polderweg reeds tardief; deze besluiten zijn immers al genomen.
     —————————————–
     De lokale pvv, laat me niet lachen; slechts bij één debat ‘aanwezig’ op 1 maart j.l.; de aanwezigheid viel niet verder op dan het moment dat Vincent van den Born even flink werd aangepakt, door Harmen Krul (CDA), waar je dus ook niet op moet stemmen om als burger inspraak te krijgen en écht te participeren.
     Citaat DHA:”In deze derde ronde heeft PVV-lijsttrekker Vincent van der Born naar alle waarschijnlijkheid niet echt genoten van zijn vuurdoop in de Helderse politiek. De PVV-voorman had het zichtbaar lastig met de pas 23-jarige CDA-lijsttrekker Harmen Krul. “U zoekt naar wat ons kan verdelen en niet naar wat ons kan binden”, doelde Krul op het PVV-standpunt dat er geen geld meer geïnvesteerd moet worden in projecten in achterstandswijken”.

     https://denhelderactueel.nl/2018/03/lijsttrekkers-alleen-lief-elkaar/

 1. Slopen, bouwen, groeien, groter en groter, mooier en mooist, alles gebaseerd op een florerende stad met een gigantische economische groei. Terwijl er steeds meer lege winkelpanden komen, het inwonersaantal jaarlijks daalt (prognose 45.000 in 2027) de bevolking vergrijst en de jeugd de stad verlaat, het gemiddelde inkomen laag is. Het lijkt of de ontwikkelings ambitie van de Gemeente zich niet verhoud met deze feiten. Het opnieuw ijken van de ambitie aan de realiteit zou wenselijk zijn, in plaats van rücksichtslos doorgaan met de uitvoering van alle plannen. Zou de toekomstige raad hier zich ook bewust van zijn ?

  • Dat laatste hopelijk wel JB, onze stad wordt al decennia bestuurt door Woning Stichting en grote aannemers; en sinds 2008 opereren dezen onder de paraplu van onbeteugeld monster Zeestad CV/BV.
   Onze stad heeft dus behoefte aan een hoge verkiezingsopkomst en een keuze voor Lokale Partijen.
   De Senioren Partij bijvoorbeeld – zet ik er nog maar even bij nu ik hieronder een reactie van Marinus Vermooten ( ook beschermheer van de dieren) zie verschijnen.

 2. Ongeloof, waanzin ten top, zeg maar enorme kapitaalvernietiging voor een stukje groen. Sommige wethouders/raadsleden denken kennelijk dat de bomen tot aan de hemel groeien en de burgers al niet genoeg financieel moeten bijdragen. Een raadszitting is tot de verkiezingen helaas uitgesloten zodat de nieuwe volksvertegenwoordiging dit idiote voornemen direct van tafel moet vegen. We kunnen het geld best voor betere zaken besteden, waar de bevolking heel wat meer aan heeft.

 3. Wat een prachtig pand voor een stadhuis, parkeergelegenheid en op loopafstand van trein en winkels. Kapitaalvernietiging om dit pand zomaar te slopen.

 4. zo kunnen ze de stront strook verder uit breiden zag van middag op het net nieuwe stukje waar onze oude schouwburg heeft gestaan een stront machine zijn lading lossen dus dat word nog wat een groot schijt park van 50 miljoen

 5. Bouwen of slopen, niks doen is niet goed, iets doen is niet goed. Alles is onnodig en geldverspilling. Als de Woningstichting het had gekocht en gesloopt was er geen woord gerept over ‘kapitaalvernietiging’.

  En ja, er wordt goed over nagedacht. Het magazine ‘Stadshart op Koers 2030-2008’. De titel zegt het al: een goed meerjarenplan waar zeer grondig over is nagedacht, waarin overal benadrukt wordt dat al jaren wordt ingespeeld op een krimpende bevolking icm grootschalige jaren ’60 bouw. Ook de Koploper is een fractie van het grotere plan die al meer dan 10 jaar geleden is ingezet.

  En een schijtveld wordt het ongetwijfeld. Dat is jammer, maar de schuld van tokkies die te beroerd zijn de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Dat is niet de taak van de gemeente.

  • het werd voorheen wel in de gaten gehouden, maar handhaving (wat wel een taak van de gemeente is) die de tokkies er op kunnen aanspreken is één grote amateuristische afwezige bende geworden hier…

  • Inderdaad Jan, in tegenstelling tot wat er in het verleden is gebeurt wordt er nu al jaren een plan gevolgd. Ook dit is onderdeel van dat plan. Het wordt steeds mooier in onze stad!

   • Gelukkig! Ik begon al bijna te geloven dat ik de enige was die blij is met het steeds mooier wordende stadshart. Ik kan niet wachten tot het stadspark klaar is. Een “groene” stad zorgt voor een groter gevoel van welzijn en ontspanning, gaat dus stress tegen en zorgt alleen daarom al voor een gezonder en beter leefklimaat. Er zijn vele onderzoeken die dit aantonen. Ga dus, als het park is voltooid, er dan ook gebruik van maken. Dat is de bedoeling. Behalve voor hondenbezitters. Loop even met je hond naar de dijk, is iedereen blij. En neem zakjes mee om ongelukje onderweg op te ruimen, zo simpel is het (ben zelf ook baasje van lieve hond). En inderdaad, er wordt eindelijk eens vastgehouden aan een goed doordacht plan die onze prachtige stad opnieuw verbindt met de voor ons zo belangrijke zee. Overigens ben ik het er mee eens dat er ook geïnvesteerd moet worden in meer betaalbare huurwoningen als blijkt dat dit nodig is in onze gemeente. Ik begrijp dat dit ook in de planning zit?

  • Als je de Polderweg doortrekt dan kan de kerk blijven staan (tenzij je een hekel hebt aan kerken natuurlijk),wel raakt de christelijke gemeente dan de helft van hun tuin kwijt.
   Even het historisch muurtje slechten – daar zijn we hier goed in en dan loopt het links en rechts van de Prins Hendriklaan in een trechtertje uit op de de postbrug.
   En als dat niet goed genoeg is, dan kan altijd die brug nog dertig meter naar links worden verbreedt, gewoon nog wat meer tuin scoren – “smalste en wellicht duurste stadspark met breedste brug van Nederland”, staan we toch weer op de kaart !

   • Toeristen zullen massaal naar Den Helder reizen om ons mooie stadspark te bewonderen. Ik hoop maar dat we deze stroom aankunnen.

  • Of bedoeld u soms de Bethelkerk, die daar potdorie pontificaal het prachtige park doorsnijd; ook maar even afbreken ?

    • Niet te vergeten twee doorsnijdende wegen opbreken en als we dan toch bezig zijn kan het stations voorplein en dat stuk middenweg ook wel op de schop RB.
     Stadspark “De Groene-loper”, het duurste stadspark van Nederland.

    • De Bethelkerk blijft en de Mac en vishandel verdwijnen. Je kan dat allemaal terug vinden op de facetkaart/ te slopen gebouwen in het UP.

   • Kerken lopen toch leeg , dus wat maakt het uit. Alles wat ouder is dan 20 / 25 jaar slopen ze hier in de stad.

 6. “En ja, er is goed over nagedacht….” Ah…. nu ze niet weten wat ze met het gat van de Schouwburg moeten doen? Langetermijn visie? Niet gezien dat er winkels leegstaan?

  • Henk, het gat van de schouwburg wordt mooi opgevuld. En jij moet toch als geen ander weten dat leegstaande winkels geen zaak voor/van de gemeente is?

   • Maar ze gebruiken die zelfde leegstand wel als argument , om de helft van de stad te slopen.

   • Weet bodelo , dan ook waarmee zij dat gat “”mooi”” gaan opvullen ? Halter 2 wat daar zou komen gaat niet door, want dat zou bouwen voor leegstand zijn . Het is nu een met steenkorven ommuurd schijtveld voor honden geworden. En het gat wordt door de sloopwoede van de gemeente/ Zeestad nog groter, nu de dagwinkels daar ook gesloopt gaan worden.

    • fFred, je wilt te snel. Kenmerk van de tegenwoordige tijd is dat we allemaal ongeduldig zijn geworden. Halter Bellevue gaat er komen. En hoewel een grote partij heeft afgezegd lijkt het er op dat een groot gedeelte toch al ingevuld is.
     Voor wat betreft het slopen van leegstand; dat klopt! Het winkelcentrum wordt geconcentreerd tot Beatrixstraat, Keizerstraat en Spoorstraat. Dus alles wat daarbuiten valt wordt omgebouwd (voor zover mogelijk) naar huizen en appartementen. Helaas is sloop daarbij soms onvermijdelijk.
     PS; van de dagwinkels is volgens mij alleen Nico Koning de enige waar nog een ander plekje voor gevonden moet worden? De overigen wachten tot hun nieuwe pand klaar is.

 7. Ik vind het stadspark een heel mooi project! Wellicht dat de heer Rob Scholte en de erven van Ruud van de Wint er ook nog een mooi stuk kunst aan toe kunnen voegen; dat zou helemaal prachtig zijn.

Comments are closed.