Eremetaal voor Pitstra en Tijdeman op Noord-Hollandse kampioenschappen

0

Den Helder – Jamie Pitstra (13 jaar en blauwe band en lid van het Helderse Dun Hong) is er in geslaagd om bij de districtskampioenschappen judo voor jongens en meisjes onder 15 jaar in zijn gewichtsklasse -50 kg. brons te behalen. Hiermee heeft hij zich geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen die op 7 april in het Topsportcentrum in Leek zullen worden gehouden.

In zijn gewichtsklasse -50 kg hadden 23 judoka’s uit heel Noord-Holland ingeschreven. En gezien zijn trainingsachterstand waren de verwachtingen vooraf door coach Freek Libosan niet al te hoog gespannen.

Na een ontspannen begin met winst met een vrijloting stond hij meteen tegenover kampioenskandidaat Brian Clara van sportschool Tom van der Kolk uit Alkmaar. Hier maakte Pitstra zijn enige fout van de dag. Bij het verpakken gaf hij iets te veel ruimte en ging meteen in een vol punt door een lage schouderworp.

Herkansingen
Hij moest nu door de herkansingen heen om zich bij de beste vier te plaatsen. Hierbij won hij drie wedstrijden: de eerste door opgave van zijn tegenstander door een verwurgingsechniek. De tweede met een vol punt door een ashi-guruma en de derde wedstrijd ook met vol punt door een harai-maki-komi en moest toen aantreden voor een wedstrijd om de derde/vijfde plaats tegen Quinten Borgsteede, ook van SS Tom van der Kolk..

Beiden begonnen afwachtend en kregen daarvoor beiden een shido. Daarna wist hij een waza-ari te scoren met een overnametechniek. Maar hij kreeg er ook één tegen dus weer gelijk. Toen kreeg Pitstra zijn tweede shido en moest hij wel vol in de aanval, want met een derde shido was het afgelopen en had hij de plaatsing voor het NK verspeeld.

In een laatste aanval scoorde hij echter vol punt met overname: ippon door ura-nage. Dit betekende een derde plaats en dus plaatsing voor het komende Nederlandse Kampioenschappen op 7 april in Leek.

Ashanti
Ashanti Tijdeman komende uit Julianadorp en uitkomend voor Bakker Sports nam deel in de gewichtsklasse dames -52 kg. In de eerste partij was haar tegenstander van Judoclub Kenamju. Ze begon sterk met zeer aanvallend judo en in korte tijd wist Ashanti haar tegenstander via een o-uchi-gari (beenworp) volledig op haar rug te werpen wat haar de maximale score (ippon) opleverde.

In de tweede wedstrijd werd een aanval van Ashanti door haar tegenstander overgenomen. Hierbij blesseerde Ashanti zich dermate ernstig, dat het zich liet aanzien dat ze het toernooi moest staken.
Na behandeling met ijs door de EHBO kon ze nog 3e worden door nog 1 partij te winnen. Met een dikke pijnlijke knie besloot ze zelf het er toch op te wagen. Ze wist dat dit wel een korte partij moest worden.

In deze spannende laatste wedstrijd wist Ashanti op karakter en wilskracht hinkend haar sterke tegenstander in een o-uchi-gari (beenworp) te werpen wat haar naast gejuich van de toeschouwers de maximale score en een kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap opleverde.