Jongeren zorgen voor eerste echt leuke debat

0

Den Helder – “Zo kan het dus ook” en “Het eerste echt leuke debat”, aldus kandidaat-raadsleden, lijsttrekkers en publiek over het jongerendebat dat dinsdagavond plaatsvond in de Agora van het Lyceum aan Zee. De jongeren gingen met elkaar en met de lokale politiek in debat en dat leverde vermakelijke discussies op. Voor het eerst zat een debatzaal ook vol en voor het eerst waren er meer neutrale toeschouwers dan aan partijen verbonden personen.

Het jongerendebat kan dus met recht een succes worden genoemd. Eerst gingen de leerlingen met elkaar in debat. Daarna was er per lijsttrekker (dat bleek later een vertegenwoordiger van de partij, want niet alle partijen hadden hun lijsttrekker afgevaardigd) 1 minuut om te vertellen wat ze te betekenen hebben voor de jongeren. Daarna opnieuw debat tussen de leerlingen en tot slot gingen de politici in vier korte sessies weer in debat met de leerlingen.

Het ging over wat de partijen voor jongeren te betekenen hebben, over georganiseerde vuurwerkshows op oudejaarsavond, over het ophogen van de leeftijdsgrens voor alcohol, inzicht in de mobieltjes, het op school verbieden van dure merkkleding, experimenteren met legaal geteelde wiet voor coffeeshops en het door de gemeente tijdelijk overnemen van schulden. De leerlingen waren de hele dag al goed voorbereid op de avond en natuurlijk moesten ze soms een stelling verdedigen waar ze het niet mee eens waren, maar ook dat deden ze heel behoorlijk. Team 1 werd na afloop uitgeroepen tot winnaar van de avond en de leerlingen uit dit team kregen als cadeau een bioscoopbon.

Rond de debatavond was ook een politieke markt georganiseerd. Alleen de PVV en Helder Onafhankelijk! waren niet aanwezig. Kijk voor een compleet verslag van de avond op de website van de LOS.

Foto’s: DHFOTO.