Kiesraad twijfelt over ludieke actie gemeente

58

Den Helder – Leuke actie van de gemeente om een burgemeesterspop neer te zetten in elk stembureau. Of is het beïnvloeding van de kiezer, omdat die echt wel weet dat onze burgemeester van de VVD is? Volgens journalist Dick Berts wel. En de Kiesraad? Die zegt niet zomaar dat het goed is. Overigens ook niet dat het fout is.

“Speel voor burgemeester op het stembureau”, is de door de gemeente bedachte actie. De gemeente Den Helder heeft 32 fotoframes laten maken waarop burgemeester Koen Schuiling staat afgebeeld met ambtsketen. Alleen zijn hoofd ontbreekt: door het gat in het bord kunnen kiezers hun hoofd steken, waardoor zij er uitzien als burgemeester in functie. “Vandaag heb ik het voor het zeggen” staat er op het bord, verwijzend naar de verkiezing. De Helderse burgemeester Koen Schuiling heeft zelf voor het fotoframe model gestaan.

En daar gaat het volgens Berts mis, want veel kiezers zullen hem echt wel herkennen. En die kiezers weten dan, dat is een VVD’er. En zo’n uiting in het stembureau, dat is discutabel. Vindt ook de Kiesraad, al houdt zij een slag om de arm. “Het is moeilijk om er een duidelijk oordeel over te geven”, laat een woordvoerster van de Kiesraad weten. “Het gaat er uiteindelijk om hoe de kiezer het ervaart. Uitgangspunt is dat niemand zich beïnvloed voelt en dus zeggen we over al dit soort acties, ludiek of niet, wees er terughoudend mee.”

De Kiesraad wil niet op voorhand zeggen dat wat Den Helder hier doet buiten het boekje is, maar zegt ook niet dat het OK is. “Het oordeel is uiteindelijk aan de leden van het stembureau, die kunnen de situatie het beste inschatten en mogen ook besluiten het weg te halen.” De woordvoerster laat wel weten dat het absoluut niet had gekund als de pop ook nog was voorzien van bijvoorbeeld de VVD-stropdas, maar dat is niet aan de orde.

Reactie
“Hij staat er als burgemeester en staat in die functie boven de partijen”, laat een woordvoerster van de gemeente weten. “Hij oefent zijn ambt op die manier uit en niet als lid van welke partij ook.”

58 REACTIES

 1. Wat een laffe reactie van de Kiesraad. Als er nou een burgemeester niet boven de partijen staat, dan is het Schuiling, hij is nadrukkelijk het boegbeeld van de VVD. De -vaak tot op het allerlaatste moment- twijfelende kiezer wordt uitgenodigd om een te worden met de VVD burgemeester door zijn hoofd op het lichaam van Schuiling met ambtsketen te plaatsen en vervolgens natuurlijk om VVD te stemmen. In de reclamewereld weet men; hoe subtieler de beinvloeding hoe beter.

  http://robscholtemuseum.nl/dick-berts-vvd-burgemeester-schuiling-maakt-met-vvd-propaganda-in-stemlokalen-ernstige-inbreuk-op-de-kieswet/

  • Een anti VVD bericht tegen de burgemeester op het uiterst betrouwbare nieuwsplatform ‘robscholtemuseum.nl’.
   Over discutabel gesproken.

   • Ik kan je maar een advies gegeven; schrijf een artikel waarin je Schuiling de hemel in prijst. Dat zal Rob Scholte gewoon plaatsen. Juist vanwege die openheid schrijf ik graag voor zijn site.

    • Dat zal ik dan zeker eens doen. Niet persee om Schuiling de hemel in te prijzen, wel om een tegengeluid te vormen die de andere kant laat zien.

     Vanzelfsprekend doe ik dat ná 21 maart, zodat niemand kan beginnen over partijbelangen.

 2. Artikel J 36 van de Kieswet verbiedt IEDERE propaganda in stemlokalen. Hoe subtiel ook. De gemeente Amsterdam liet bij de vorige verkiezingen zelfs een vlag van een bepaald land weghalen uit een stemlokaal in een multicultureel centrum. Het is dan ook meer dan schandalig als een VVD burgemeester misbruik maakt van het feit dat hij nota bene toezicht moet houden op de verkiezingen eenzijdig en met uitsluiting van alle andere partijen zijn eigen partijpropaganda in stemlokalen neer zet. En dat ook nog eens op kosten van de gemeente Den Helder….

  De campagne van VVD burgemeester Schuiling lijkt erop gericht te zijn om mensen over te halen om te gaan stemmen. Dat zou op zich een goede zaak zijn, ware het niet dat je de propaganda dan niet in of bij stemlokalen moet plaatsen – mensen, die zich al in een stemlokaal bevinden, hoef je immers niet meer over te halen om te gaan stemmen – maar elders in de stad. Tegen plaatsing elders zou ik geen enkel bezwaar hebben gehad. Door zijn campagne illegaal in stemlokalen aan te brengen, valt Schuiling door de mand, zijn oproep luidt niet ga stemmen, maar ga VVD stemmen.

  • Ja,ja. VVD Hoever wil je zinken. Maar niet alleen hier. Mark R plakt zelf reclameborden over van partij MOS in Den Haag. Wat een zootje zielepoten.

  • ik zou me niet als deze burgemeester willen vertonen moet elke keer achter me kijken

 3. Mijn God, complottheorie optima forma.
  Gefeliciteerd Dick met het onderuit halen van een ludieke actie!

  • Bodelo ik begrijp dat je anoniem wilt blijven, maar in het circuit hoor ik dat je gemeenteambtenaar bent. Klopt dat? Of is dit ook weer een complottheorie?

 4. En wie reageert en zo slap op een klacht over een VVD burgemeester?? De VVD er Jan Kees Wiebenga, die voorzitter is van de Kiesraad…..

 5. Het enige wat mij tegenstond, was de herkenning van gladiool Boskeljon op de foto.
  Misschien dat DHA er een leuke actie aan kan verbinden.
  Bijvoorbeeld maak de leukste foto met deze houten Klaas en win een prijs; het lijkt mij een goede manier om de kiezers het stemlokaal binnen te lokken, hun stem uit te laten brengen, daarmee de opkomst vergroten en ook nog kans op een prijs. 😀

  • Sorry Judge, ik begrijp dat het veel leeswerk is, maar je bent erin gestonken. Schuiling probeert ons wijs te maken, dat het een ludieke actie is om kiezers naar de stemlokalen die hij beheert te lokken. Niets is minder waar. Ik had het geweldig gevonden als Schuiling deze borden door de hele stad had geplaatst, maar ze staan in de stemlokalen. Daar hoef je geen kiezers meer naar de stemlokalen te lokken, want die ZIJN daar al !!! Het gaat dus om het propageren van een stem op die leuke ludieke VVD. Met uitsluiting van alle andere partijen omdat Schuiling zijn macht over de stemlokalen misbruikt door er uitsluitend VVD propaganda te plaatsen. De kieswet verbiedt dit, omdat het anders chaos wordt in de stemlokalen. De kiezer moet even in alle rust tot zijn beslissing kunnen komen. Meestal gebeurt dit op het allerlaatste moment. Dat maakt dit soort illegale eenzijdige VVD propaganda op het meest strategische punt ook zo gevaarlijk en zo verwerpelijk. Zeker als iemand dit flikt, die juist is aangesteld om toe te zien op de strikte naleving van de Kieswet

   • Als mensen het stemlokaal binnen komen om te stemmen, dan weten ze waarschijnlijk ook waarop ze gaan stemmen is mijn bescheiden mening (maar misschien schat ik het inderdaad verkeert in).
    De kieswet is natuurlijk leidend en als de kiesraad twijfelt, dan geldt ook hier ‘bij twijfel niet inhalen’ en horen de kartonnen beeltenissen niet in het Stem-Lokaal geplaatst te worden.

 6. Nee “stem lokaal” op alle plaatsen waar je kan stemmen dat is stem advies zo lust ik er nog wel een paar Dirk de journalist. Wat ben je toch een bekrompen mannetje bah

 7. Humor is het gewoon, bijtende humor en wat komt uit een satire gevoel. Er staat namelijk: vandaag heb ik het voor het zeggen, iedereen kan zijn / haar ” kop ” in een ” gat ” steken,….vreemde complot wendingen kan de gemiddelde jutter bedenken. Maar nee,.. het draait erom dat iedereen mag stemmen. ( Net zo iets als de niet stemmers ook gehoord worden ). Is er iets te nieuws te melden met diverse progom’s van de lokale partijen ? ( Behalve dan dat onderschoffelen van de lokale mensen ? ) Enne nee, Dick, hij is als burgemeester voorgesteld, en niet als een burgemeester die de lid is van de VVD, en wat is nu decromatie precies ?

  • Ok humor, maar waarom dan exclusief de humor van het locale boegbeed van de VVD? Waarom mogen andere partijen dan niet in het stemlokaal bewijzen, dat ze een veel beter gevoel voor humor hebben dan Schuiling?

   • Omdat die geen burgemeester zijn en daarmee de slogan “vandaag heb IK het voor het zeggen” volkomen absurd maken.

  • “Steek uw kop in z’n gat” ? …., humm …tja zo had ik het nog niet gezien, klinkt bovendien nogal dwingend en dus niet erg ‘decromaties’ zoals u het noemt.
   Wel lachen hier natuurlijk, dat dan weer wel …. 😀

 8. “Vandaag heb IK het voor het zeggen” staat boven het uitgesneden hoofd. Dit suggereert dat op de andere dagen dictator Koen Schuiling (VVD) het alleen voor het zeggen heeft…..
  Die man moet met pek en veren de stad uit…. Hang de meneer die zich op de foto heeft laten nemen maar de ambtsketting om. Hij is vast een veel betere burgervader dan ons dictatortje wat nu op de Drs Bijlweg woont.

   • De gemeenteraad bestaat, maar laat zich compleet inpakken door de Burgemeester.
    Afgelopen maandag, met een bak popcorn voor de buis naar de gemeenteraad gekeken. Als je ziet hoe de voorzitter van de raad (Burgemeester Koen Schuiling) mevrouw Biersteker beledigd omdat zij een ander mening heeft… Het was ronduit schandalig! En er gaan meer verhalen rond over deze burgemeester, waar niemand echt mee naar buiten komt…

  • Alstublieft zeg Kees Jan …., de Groenlinkse-PvdA-er Boskeljon en de corrupte Provinciale VVD-er Hooijmaijers hebben ons in 2008 met Zeestad CV/BV opgescheept ‘weet u nog wel’.

   • Dat weet ik zeker nog, en het is ook niet te hopen dat groenlinks stemmen krijgt want hij zal vast wel weer de wethouderskandidaat zijn. En zeestad.. tja die gaat ons de komende jaren nog veel geld kosten als er woensdag niet lokaal wordt gestemd.

 9. Wat ik raar vindtin het stuk is dat mensen zich zomaar journalist noemen en dan totaal niet objectief zijn.

 10. Man man. Degene die commentaar geeft is vast ‘een ambtenaar’ (dus bevooroordeeld?) en het hoofd van de kiesraad is ook een VVD’er (dus daarom houdt hij zich niet aan de kieswet?). Nee absoluut geen complottheorie hoor. Wat een slap verhaal. Ik snap niet dat DHA Dick Berts hier een podium voor geeft.

 11. Ik denk dat het inderdaad beter een ingezonden stuk had kunnen zijn waar de “journalist” Dick zich even belachelijk mag maken. Ronald had zich hier niet voor het karretje moeten laten spannen (vindt ik)

  • Ik wil best even vertellen waarom dit een stuk werd hoor, daar heeft Dick vast geen moeite mee. Dit mailde ik gisteren aan Dick Berts toen hij me wees op de ‘propaganda’: “Je kunt overal wel VVD voor
   zetten, maar dat is zoeken (denk ik). Hij staat er als burgemeester,
   een functie die boven de partijen staat. Bovendien zijn er niet zoveel
   ‘normale burgers’ die als ze een man met ambtsketting zien direct aan
   de VVD denken, die denken aan een burgemeester.

   Hij staat er bovendien zonder hoofd, dus als zodanig niet eens
   herkenbaar. Gewoon een stuk karton dus, ook zonder VVD-logo, stickers,
   buttons, sjaal, et cetera. Ik zal morgen desalniettemin ook even
   contact zoeken met de Kiesraad. Als zij jouw mening delen, maak ik er
   uiteraard een verhaal van.”

   Dat heb ik vanmorgen dus gedaan en de beantwoording van de Kiesraad was dusdanig dat het wel degelijk een verhaal(tje) waard was. Als de Kiesraad, als het om verkiezingen gaat niet de minste organisatie in het land, zich zo uitlaat (en dus niet gewoon zegt hier hebben we geen moeite mee, dit kan geen kwaad), dan zegt dat volgens mij heel wat.

 12. Je hebt ‘rekkelijken’ en ‘preciezen’. Ik denk dat ik tot de laatste categorie behoor. Maar niet vanwege de burgemeester zelf of de partij waartoe hij behoort (overigens niet als burgemeester, in die rol is hij de burgemeester van iedereen, of je nu lid van een partij of een partijloze bent.
  Het gaat om de neutrale omgeving van (in) het stemlokaal. Met de nadruk op neutraal.
  Daar past zo’n actie niet bij, hoe ludiek die ook bedoeld mag zijn.
  Dit bord representeert niet ‘zomaar een willekeurige burgemeester’, dit is onmiskenbaar de Helderse burgemeester. Een kartonnen bord van één van de wethouders of een marineofficier of een dominee of de bakker van de hoek… we zouden dat alles ook niet accepteren.

  Dus géén ‘toeters en bellen’ in het stemlokaal. Want dan is straks het hek van de dam.
  Trouwens, wat moet je als vrouw met je hoofd door dat gat… in deze duidelijk mannelijke kartonnen afbeelding 😉

  • Nou ja duidelijk mannelijk …. en tegenwoordig benaderen we de zaken graag ‘Gender Neutraal’, dus eigenlijk komt alles een beetje in de afbeelding samen, behalve dat men ‘het model’ er niet toe kon bewegen ook nog even een rokje aan te trekken.
   Dat laatste moet u dan zelf maar meenemen om de keuze van uw foto naar eigen smaak in te richten/aan te kleden. 😀

  • Aldus de reactie van een zeer ervaren en buitengewoon integere politica, het PvdA statenlid Aukelien Jellema. Over haar partij heb ik grote rwijfels, maar Aukelien deugt.

 13. Ik heb me in mijn eigen publicatie (zie linksboven) nergens voor journalist uitgegeven. Ik ben wel journalist geweest, maar nu afgekeurd. Overigens mogen ook journalisten opiniestukken schrijven. Ik heb dat vroeger tientallen keren gedaan voor alle landelijke dagbladen. De journalistieke fatsoensregels verbieden alleen vermenging van zogenaamde objectieve nieuwsfeiten en opinie. Uit alle publicaties blijkt dat het hier om de prive mening van Dick Berts gaat. Dat ik journalist ben geweest (of ben als zoiets levenslang aan je blijft kleven) kan dan ook geen enkele rol spelen in deze discussie. Mijn tegenstanders zullen dus naar betere argumenten moeten zoeken.

 14. Deze verkiezingen zijn van groot belang. Het gegeven dat Haagse fravo’s zich mengen in de gemeentelijke verkiezingen betekent dat zij enerzijds de gemeentelijke politiek niet belangrijk achten en anderzijds dat zij de uitslag vrezen daar deze hun landelijk draagvlak bepalen. De kreet dat de kiezer het voor het zeggen zou hebben is misleidend. Nederland is al jaaaaren geen democratie meer. Nederland is een lobbycratie. Een lobbycratie die bepaalt wat er gaat gebeuren. En de kiezer hield deze lobbycratie in stand. Het is hoog tijd dat aan deze lobbycratie een einde wordt gemaakt. De gemeenteraadsverkiezingen kunnen een vreedzame doch belangrijke stap in deze richting zijn.
  Zo is een belangrijke lobby die van het klimaat. In die lobby zitten belangen groepen die aan “het klimaat” willen verdienen. Zonder democratisch en kundig proces is besloten dat wij allen met torenhoge energierekeningen worden opgezadeld zonder dat ” het klimaat” daar wat van merkt. Deze dwaasheid leeft ook in Den Helder. Ik hoop dat onze gemeenteraadsverkiezingen de lokale tak van de lobbycratie naar huis stuurt. Het trieste is overigens wel dat de lokale partijen beweren zaken te regelen waar ze niet of nauwelijks invloed op hebben en dat aan de hoofdzaken voorbij wordt gegaan. Die hoofdzaken zijn: euro, immigratie en klimaatfraude.

 15. Een volstrekt twijfelende kiezer komt een stemlokaal binnen. Twijfel is begrijpelijk in dit politieke klimaat. Er is dan niet veel nodig om stemgedrag te beinvloeden.Ohhh wat leuk! Is dat nou de actie van VVD burgemeester Schuiling waartegen die azijnpisser van een Berts zo tekeer is gegaan?? Wat overdreven! Gebruikt Berts drugs? Die Berts is een humorloze figuur. Ik ga VVD stemmen! Het punt is -en zie dat nou eens- dat ik zeker weet dat Michiel Wouters een veel beter gevoel voor humor heeft dan Schuiling. Maar Behoorlijk Bestuur kan geen ludieke acties voeren in stemlokalen. Dat kan alleen Schuiling omdat hij zijn macht misbruikt. Bovendien zou Michiel Wouters geen ernstige inbreuk willen maken op de Kieswet, die op goede gronden bepaalt dat er een neutrale sfeer moet heersen in stemlokalen. Anders wordt het chaos. En voor die mensen die vinden dat ik overdrijf; Waar leg de de grens als je hem niet op de grens legt? Een eerste grensoverschrijding is altijd minimaal (al vind ik deze zelf vrij fors, maar dat is uiteraard een waarderingsoordeel). Alleen zogenaamde zeikerds vallen daarover. Maar de tweede die veel verder over de schreef gaat, begint zich al op gewoonterecht te beroepen en schreeuwt zijn longen uit zijn lijf als hij wel aangepakt wordt en de eerdere overtreder niet. Laten we vooral niet vergeten, dat het bij democratische verkiezingen om het hoogste goed gaat dat we hebben. We kunnen onze democratie niet teveel beschermen. Ze lijkt een stevige eik, in werkelijkheid is ze een kwetsbaar kasplantje.

  • Dick Berts, als ik u was zou ik gelijk die hele kieswet eens goed onder de loep leggen. Neutraal zeggen ze? Er zitten ook gewoon raadsleden bij de stembureau’s. Met hoofd en al! Geheel herkenbaar voor iedereen! Schande! Een volstrekt twijfelende kiezer komt het stemlokaal binnen en ziet Geurt Visser (hier kan de naam van elk willekeurig raadslid staan) aan tafel zitten. Dat kan en mag van de kieswet. Zou die kiezer toch zomaar kunnen denken: wat een aardige man dat hij zo helpt. Ik stem gemeentebelangen!

  • Uw standpunt is duidelijk Dick Berts, ook nog eens steekhoudend bovendien en de kieswet geeft u gelijk.
   Géén kartonnen Schuiling dus in het Stem-Lokaal.
   Zodra u deze beeltenis in het Stem-Lokaal aantreft, kunt u het dus als advies zien om Lokaal te stemmen en alvorens zulks te doen, bent gerechtigd om het kartonnen fossiel in het kruis te trappen omdat deze wederrechtelijk is geplaatst.
   Ook hier mag u natuurlijk een plaatje van schieten, welke dan weer bijzondere taferelen op zullen leveren en zo houden we dan de humor er weer in. 😀 😀 😀

   • Neem een rokje mee en trek de kartonnen Schuiling dit rokje aan. Steek Uw hoofd door het gat en laat een mooi plaatje schieten door een bereidwillige passant.

    • Naast stempas(sen) neem mee: Markeerstiften, Eierdozen, lijm en/of plakband e.d. voor de nodige aankleding 😉 !!! #LudiekeActie

     ps: Rode Kleurpotloden genoeg aanwezig

 16. De inwoners van Den Helder hebben zo’n hekel aan Koen Schuiling dat ze massaal op de lokale partijen gaan stemmen.

 17. @Ronald Boutkan. Ook al krijg ik er hier en daar flink van langs -en daar is niets mis mee- dit is een TOP discussie die onze democratie allleen maar versterkt. Bedankt voor je openheid.

 18. Schuiling is VVD-fractievoorzitter geweest in de gemeenteraad van Groningen. Over zijn politieke kleur is dus genoeg bekend. Dat deze burgemeester boven de partijen staat is nog maar de vraag.

 19. Als …… Een Burgemeester boven partijen staat, moet hij/zij ook geen lid van welke partij dan ook zijn.

Comments are closed.