Lijsttrekkers niet alleen maar lief voor elkaar

41

Den Helder – Er zat zowaar wat pit in het grote lijsttrekkersdebat dat donderdagavond werd gehouden in de Morgensterkerk. Onder leiding van Hedzer Faber van de Helderse Courant gingen de 15 lijsttrekkers de discussie met elkaar aan in drie blokjes van vijf. Op momenten leken de politici het helemaal met elkaar eens, maar regelmatig ook helemaal niet en werden her en der wat steekjes uitgedeeld. Het publiek, opnieuw vooral aan partijen verbonden personen, vermaakte zich wel.

De lijsttrekkers hadden het soms wat moeilijk om bij het onderwerp van het blokje te blijven. Ze begonnen meestal nog wel enthousiast in de minuut waarin ze hun eigen standpunt mochten ‘pitchen’, maar eenmaal met elkaar in debat ging het vaak al binnen een halve minuut over andere zaken. In het eerste blok, met het thema ‘Den Helder mooier’, lukte het redelijk bij het onderwerp te blijven, al was dat met zaken als stedelijke vernieuwing, Zeestad en de schouwburg wellicht ook niet zo lastig. In dit blok kruisten D66, Behoorlijk Bestuur, Sociaal Lokaal, Helder Onafhankelijk en Beter voor Den Helder met elkaar de degens.

De avond begon met de ontwikkelingen in de binnenstad, waar niet iedereen enthousiast over is. Lolke Kuipers pareerde met de opmerking dat iedereen kan zien dat het opknapt. Marc Nihot meldde dat nu al dingen binnen de nieuwe aangelegde stationsomgeving opnieuw moeten, omdat gemeente en hoofdaannemer niet luisterden naar onderaannemers. “Ach, dat heb je altijd met grote projecten. Die dingen gaan opnieuw, maar dat valt gewoon onder garantie”, aldus de wethouder. Volgens Rachel Post ligt de prioriteit al jaren ten onrechte bij het centrum, andere wijken worden niet opgeknapt. En via de rol van Zeestad ging het opeens over de externe inhuur door de gemeente. Die moet zeker 25 procent minder, meent Carlo Assorgia.

Socialer
Het tweede blok had als thema “Den Helder socialer” en daarover mochten Stadspartij, VVD, Seniorenpartij, Gemeentebelangen en Vrije Socialisten met elkaar in gesprek. Het ging over het feit dat er de afgelopen jaren weer meer mensen in Den Helder aanklopten bij de Voedselbank (maar dat is volgens Pieter Kos een landelijk beeld) en over de juiste besteding van het geld uit het potje sociaal domein. Geurt Visser viel aan door te stellen dat het geld ook voor andere zaken wordt gebruikt, Remco Duijnker stelde dat er teveel op de plank blijft liggen en beiden zijn van mening dat het dus gelabeld zou moeten worden. Pieter Kos en Kees Visser weerspraken dat, al het geld dat Den Helder van het rijk krijgt voor het sociaal domein gaat ook naar het sociaal domein en wie iets anders beweert, die liegt! Volgens Remco Duijnker kan de besteding van het geld efficiënter, Dirk Pastoor dagdroomde hardop over een gemeentelijk zorgbedrijf en Geurt Visser benadrukte dat het sociaal domein een belangrijk vangnet is, maar dat het geen hangmat mag worden.

Al dat geklets maakte dorstig, maar daar had de organisatie niet op gerekend. En dus liep Rachel Post halverwege zelf maar even de zaal uit om voor de lijsttrekkers glaasjes water te halen. Die in dank werden aanvaard.

Veiligheid
In blok 3 was bij het thema (Den Helder bedrijviger) blijven het lastigst. Met deelname van de PVV (voor het eerst bij een debat aanwezig) ging het opeens over containerwoningen, extra inzet van boa’s om de binnenstad veilig te houden en over het wel of niet schrappen van werkgelegenheidsprojecten. CDA, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks zien er niets in om mensen die veel overlast veroorzaken of zelfs crimineel zijn in een aparte wijk aan de rand van de stad te plaatsen, maar volgens de PVV is dat een prima idee.

In deze derde ronde heeft PVV-lijsttrekker Vincent van der Born naar alle waarschijnlijkheid niet echt genoten van zijn vuurdoop in de Helderse politiek. De PVV-voorman had het zichtbaar lastig met de pas 23-jarige CDA-lijsttrekker Harmen Krul. “U zoekt naar wat ons kan verdelen en niet naar wat ons kan binden”, doelde Krul op het PVV-standpunt dat er geen geld meer geïnvesteerd moet worden in projecten in achterstandswijken. Ook CU, PvdA en GroenLinks zien dat niet zitten, dan maak je de problemen alleen maar erger en vergroot je de achterstand die mensen al hebben. Waar alle aanwezigen het wel over eens waren was dat we het ondernemers niet moeilijker moeten maken dan nodig is. Minder regels dus of de regels vereenvoudigen (GL), 1 aanspreekpunt binnen de gemeente (CDA) en denken in kans en niet in problemen (CU).

Tot slot kwam ook de bereikbaarheid nog even ter sprake, waarbij de PvdA de Ravelijnbrug opperde en ook kwam met het voorstel om Texel mee te laten betalen aan een oplossing voor de overlast van het verkeer naar het eiland. Hoe? “Doe een euro bovenop het autokaartje voor de boot en gebruik dat geld, en de Skuumkop kan ook een dubbeltje duurder”, aldus Peter de Vrij. Aan de zaal tenslotte het laatste woord, maar die had daar geen belangstelling voor. En zo was het grote debat mooi op tijd ten einde.

41 REACTIES

 1. De foto geeft mij de indruk, dat dominee Wouters zojuist een gewaagde uitspraak heeft gedaan. Links van hem staan enkele gelovigen hierover te discussiëren. Mevrouw Post, rechts van de dominee, denkt er nog even over na.

  • En Kuipers staat er bij als een misdienaartje vroom met de handjes over elkaar.

 2. “Tot slot kwam ook de bereikbaarheid nog even ter sprake, waarbij de PvdA de Ravelijnbrug opperde en ook kwam met het voorstel om Texel mee te laten betalen aan een oplossing voor de overlast van het verkeer naar het eiland”.
  ——
  Judge X.
  De politiek vergeet één belangrijke zaak, namelijk dat het grote verdienmodel van TESO is gebaseerd op het overzetten van hoofdzakelijk personenauto’s met een gemiddelde ticketprijs van € 31,25 en ongeacht of er nu één of 9 personen in zitten.
  Alle andere overzettingen – te voet, met fiets, met bromfiets, met motorfiets, is naast caravans, lange campers en het vrachtverkeer – extra bijvangst.

  Het toerisme naar Texel groeit en de veerboten groeien mee: exit Dokter Wagemaker 300 personenauto’s; de nieuwe Texelstroom kan 340 personenauto’s vervoeren.

  Roepen over een transferium bij Kooypunt is makkelijk, nu het uitgewerkte plan nog – TESO zal er wel vrolijk van worden.

  • Vloeken en liegen in de kerk mag ook niet. Wat moeten de lijsttrekkers daar dan ?

 3. Beste fFred de kerk is er voor zondaren. En allemaal doen we verkeerde dingen in ons leven. Jezus zocht ook het ‘tuig’ van de samenleving op. Juist omdat zij nog gered moesten worden en de genade van God zouden aanvaarden.

 4. Van den Born (PVV) had weinig zinnigs te melden, zodra hij de microfoon onder de neus kreeg week hij gelijk een halve meter naar achter, waardoor zijn hoge stemmetje nog nauwelijks te horen was in de toch al slechte geluidsweergave binnen deze kerk.

  Ondertussen was kamaraad Wilders in Rusland drukdoende, met zijn collaboratie bezoek aan Poetin en daar moet je als inwoner van onze Marinestad toch een naar gevoel van in de maagstreek krijgen.
  https://nos.nl/artikel/2220334-wilders-sprak-in-rusland-wel-over-mh17-maar-ging-niet-in-discussie.html

   • fFred, Hess vergelijken met Wilders is banaal en kwaadaardig. Hess was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het nazi-regime en een overtuigd fascist, terwijl Wilders in Nederland een eenzame strijd voert tegen het islamofascisme en de dreigende oprichting van de Heilstaat Europa o.l. v. Führer Merkel. U weet wel, de democratische federale staat Europa, waar banken en grote bedrijven het voor het zeggen hebben.
    Wat mij betreft mag Wilders van mij politieke steun zoeken in Rusland: liever meer Poetin dan meer Merkel c.s.

 5. Dat staat in de bijbel Fred. @Judge X ik krijg een naar gevoel in m’n maagstreek van de collaborateurs die Nederland aan het uitleveren zijn aan de EU, zoals Pechtold en Rutte. Bovendien moeten ze stoppen met die oorlogsretoriek tegen Rusland en fakenews over Rusland. Levensgevaarlijk spel.

  • Joost, mijn maag draait om als ik zie hoe Nederland overgeleverd wordt aan de EU. Het federale Europa waar banken en multinationals de lakens uitdelen. Een EU die steeds meer op de asociale VS zal gaan lijken. Brrr, ik gruwel nu al bij dat vooruitzicht. Eén troost: gezien uw reactie ben ik niet de enige die bedenkingen heeft tegen collaborateurs als Rutte en Pechtold die zich kritiekloos achter Frau Merkel scharen. Kan ik toch nog rustig gaan slapen……

   • Rutte heeft onlangs nog uitgesproken, dat wat hem betreft er nooit een federaal Europa komt.

     • Wat denk je van Theo Meskers Anna Paulowna. Echte VVD’r Grote financiele blunders maken en opstappen als wethouder en daarna weer nr. 1 op de kieslijst. Binnen een paar maanden.

 6. Ik hoop het, beste strandloper. Helaas vind ik hem geen voorbeeld van een betrouwbaar politicus. Rutte doet vaak beloftes die hij niet nakomt. Menige werkende Nederlander verheugde zich ooit op 1000 euro die uiteindelijk, met een sorry, nooit uitgekeerd zijn.

  • Ook dat is waar Chen, we moeten het maar weer afwachten. Het grootste gevaar bij dit onderwerp voor Nederland is D’66. Deze partij is verworden tot een club van Europese baantjesjagers. D’66 zou graag heel veel geld overmaken naar Brussel. Daarbij is D’66 een club van absurde politieke correctheid.

 7. Beste mensen, facisme, eurofobie, nationale politiek, anarchie. Waar zijn we mee bezig. Het gaat om lokale politiek en lokale onderwerpen. In onze mooie stad Den Helder verdwijnt lokaal steeds meer voor regionaal en nationaal. Laten we eens de positieve kanten van onze stad benadrukken en aangeven waar het vooruit kan. Jullie blijven steken in negativisme. Zo kunnen we onze stad nooit omhoog trekken. Dat is toch wat we moeten doen. Wie kunnen er buiten Den Helder zeggen dat ze wonen in een stad met mogelijkheden. Zie die eens en sta positief tegenover lokale partijen die dit proberen te bereiken. Geen stront gooien, maar positief de zaken bezien. De lente komt eraan. Tijd om je zonnige gezicht te laten zien.

  • In dat kader gezien moet je uiteraard vooral niet op de PVV stemmen, die introduceren nieuwe (inter)nationale problemen in plaats van oplossingen te zoeken voor de lokale problemen die we hebben.

    • Moet je eens op hun diverse sociale media accounts gaan kijken. Het is behoorlijk zoeken naar een bericht over Den Helder ..

     • maar als je wat verder kijkt en het programma doorneemt dan staan daar wel degelijk lokale punten

     • Dat ziet er net zo uit als hun accounts op de sociale media, af en toe even Den Helder noemen maar voor de rest het bekende riedeltje over linkse hobby’s en de gevreesde islamisering.

   • Monique K, Uw reactie is kortzichtig. Wat voor u een oplossing is, kan voor de ander een levensgroot probleem zijn. Maar zover reikt uw inlevingsvermogen blijkbaar niet.
    Wel fijn natuurlijk dat u weer in de gelegenheid was om de PVV te bashen. U bent uw ei weer kwijt en dat zal u opluchten.

 8. pffff zwaren kost mensen ǵaat toch over helderse politiek,we dwalen net als gemeenteraad af van het punt
  zal wel wat helders zyn

 9. Gewoon op een lokale partij stemmen beste mensen, de PVV heeft hier in Den Helder niets toe te voegen en Geert gaat maar lekker in Den Haag politiek bedrijven.

   • RB, als u zo denkt over uw eigen advies moet u dat helemaal lekker zelf weten. Ik daarentegen, met mijn joodse bloed, zal ten allen tijde blijven waarschuwen tegen partijen waarin discriminatie op basis van etniciteit of religie de boventoon voeren!

 10. Ik wil het advies van Judge x nog kleuriger maken geachte RB.
  Stem s.v.p NIET op de PVV beste stemgerechtigden want dan is Den Helder binnen 2 jaar echt verloren!!!!

  • De VVD onder Visser wil wel met ze samenwerken. Die zien de zetelwinst van de PVV wel zitten voor hun eigen plannetjes. Zo hebben ze de Stadspartij ook van hun verkiezings overwinning af geholpen. Deze Firma van list en bedrog moet je in de gaten houden. Stem je PVV , dan is de kans heel groot , dat je stem bij de VVD terecht komt.

 11. Welke partij wil betaalbare woningen bouwen en stoppen met het slopen voordat er nieuwe woningen worden gebouwd? Niet iedereen kan 600 euro of meer per maand betalen.

 12. Zegt Peter de Vrij nu echt dat er makkelijk een dubbeltje extra op de Skuumkoppe geheven kan worden???

 13. Ja Chen Zao. Misselijk makend die landverraders. Het duurt te lang voordat iedereen er van doordrongen is hoe funest die politici zijn. En tot die tijd kunnen ze hun kwaadaardige gang maar blijven gaan. Arm nageslacht.

Comments are closed.