Pacific Rim Uprising

0

Den Helder – Als je een geslaagd recept hebt, kun je daar makkelijk nog een keer van eten. Zo is het tegenwoordig ook in de filmindustrie. Vijf jaar na de eerste Pacific Rim film kunnen de liefhebbers zich nu vermaken met de opvolger, Pacific Rim Uprising. Steven S. DeKnight is niet alleen de regisseur, maar heeft ook het verhaal geschreven. Eerder verschenen van zijn hand onder meer Buffy the Vampire Slayer en Spartacus. Het is zijn debuut in het regisseren van een mega-productie.

In dat eerste deel strijdt de mens in gigantische robots, Jeagers, tegen de ondergang van de wereld. Om de Jeagers te besturen zijn altijd twee piloten nodig die in een hightech ruimte in de robotten staan. Zij zijn daarnaast ook nog geestelijk met elkaar verbonden. De mensheid werd geteisterd en aangevallen door nog grotere zeemonsters, Kaiju’s. Deze worden geboren diep in de Grote oceaan en lijken in steeds grotere aantallen boven te komen om daar verwoestend werk te verrichten. In de grote strijd weet Stacker Pentecost, als commandant van de Jeager robots, de geboortegronden van de Kaiju’s nucleair te vernietigen. Door opgelopen stralingsziekte overleeft Stacker dit niet.

In deel twee is het inmiddels tien jaar later en maken we kennis met Jake Pentecost (Boyega, Star Trek), de zoon van Stacker. Jake leeft van het stelen en verkopen van Jeager-onderdelen. Wanneer hij door het Pan-Pacific Defence Corps (PPDC) wordt gearresteerd, krijgt hij van zijn geadopteerde zuster, PPDC-commandant Mako Mori (Rinko Kikuchi, Pacific Rim 1), de keus. Gevangenis in of, als oud-Jeagerpiloot, terugkeren om nieuwe kandidaten op te leiden bij het PPDC.

Nieuwe vijand
Deze zijn hard nodig, omdat er weer een nieuwe vijand is verschenen. Deze bestaat uit nog grotere robots die de technologie van de Jeager hebben, maar bestuurd worden door gekloonde hersencellen van de Kaiju’s. De machines worden in het Shao Corporation’s drone program ontwikkeld en gefabriceerd. Dr. Newton Geizler ((Chalie Day, Pacific Rim 1) speelt hierbij een belangrijke rol. Jake gaat met zijn oude copiloot Nate Lambert (Eastwood) op onderzoek uit en doet een vreselijke ontdekking. Alle krachten en technologie moeten aangewend worden om te voorkomen dat moeder aarde vernietigd wordt.

Het verhaal is niet eenvoudig te volgen. Kennis van het eerste deel is geen overbodige luxe. De beelden in 3D zijn groots en spectaculair en het verhaal komt natuurlijk neer op het oude recept. Goed moet slecht verslaan en loopt daarbij tegen allerlei vervelende verrassingen aan. Speelde in deel 1 Idris Elba de hoofdrol, nu is het de beurt aan John Boyega die we kennen als Finn uit Star Wars. De 26-jarige speler wordt gezien als acteur van het formaat Harrison Ford. Hij wilde eigenlijk af van rollen in sciencefictionfilms, maar kon geen nee zegen tegen deze productie.

Cast
Nate Lambert wordt gespeeld door de zoon van Clint Eastwood. Hem hebben we al meer in actiefilms gezien. Lambert is de echte militair en dat steekt duidelijk af tegen de persoonlijkheid van Jake die duidelijk geen militair wil zijn. Naast beide heren speelt de jonge Cailee Spaeny een sterke rol. Zij geeft gestalte aan het 15-jarige meisje Amara Namani die zelf, van oude onderdelen, een Jeager robot in elkaar heeft geknutseld. Daarnaast weet ze behoorlijk van haar af te bijten. Burn Gorman speelde ook in deel 1 de rol van de hinkende Dr. Hermann Gottlieb, de wetenschapper. De Japanse Rinko Kikuchi speelt voor de tweede keer de rol van Mako Mori en Jing Tian is de strenge Liwen Shao. Haar kennen we onder meer van the Great Wall en Skull Island. Een indrukwekkende cast in een film die overdonderend van het doek af spat.

Regie: Steven S. DeKnight
Met: John Boyega, Scott Eastwood, Amara Namani, Burn Gorman, Jing Tian, Charlie Day, Rinko Kikuchi, Jing Zhang,
Kijkwijzer: 12 jaar