DHA-A leader
DHA-A leader

Peiling DHA: CDA en PVV winnen de verkiezingen

Den Helder – Afgaande op de tussenstand van de peiling op Den Helder Actueel, scoren CDA en PVV tijdens de komende raadsverkiezingen het best. We zijn echter de eersten om te melden dat zo’n peiling vooral ‘lollig’ is en er niet al teveel waarde aan moet worden gehecht, maar toch, we kijken toch even naar de tussenstand.

Op basis van het aantal stemmers op zondagavond (exclusief de niet-stemmers waren dat er toen 1029) komen CDA en PVV beiden met 5 zetels in de Helderse raad. Voor het CDA een winst van 1, voor de PVV als nieuwkomer direct een groot succes bij de entree. Het CDA zou qua aantal stemmen de PVV net voor blijven en mag dus het initiatief nemen bij de coalitievorming. Maar met wie?

De peiling is slecht nieuws voor D66, dat drie zetels verliest en op 1 uitkomt. Ook de Stadspartij zal wellicht niet juichen, want van de 11 van vier jaar geleden blijven er nu 4 over en dat is inclusief een restzetel. Ze worden daarmee de vierde partij van Den Helder, achter de VVD dat ook vier zetels houdt, maar meer stemmen krijgt.

Vrije Socialisten
Van de vijftien deelnemende partijen komt alleen de Vrije Socialisten niet in de raad, op basis van deze verder nietszeggende peiling (we zeggen het zelf maar, dat scheelt u weer typen). Verder 1 zetel voor Helder Onafhankelijk, Partij van de Arbeid, ChristenUnie, GroenLinks, Sociaal Lokaal Den Helder en de Seniorenpartij. Voor Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder en GemeenteBelangen wachten straks twee stoeltjes in de raad.

Uitslag verkiezingen op basis tussenstand (11-3) peiling Den Helder Actueel
Partij Zetels 2014 Zetels 2018 Verschil
Stadspartij 11 4 – 7
VVD 4 4
D66 4 1 – 3
CDA 4 5 + 1
Helder Onafhankelijk! 2 1 – 1
Partij van de Arbeid 2 1 – 1
ChristenUnie 1 1
GroenLinks 1 1
Behoorlijk Bestuur 1 2 + 1
Vrije Socialisten 1 0 – 1
Beter voor Den Helder 0 2 + 2
Gemeentebelangen 0 2 + 2
Sociaal Lokaal Den Helder 0 1 + 1
Seniorenpartij 0 1 + 1
PVV 0 5 + 5
DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

15 reacties

 1. Judge X

  Precies, vooral: “niet te veel waarde aan hechten”.

  Mijn advieslijst:
  1. Behoorlijk Bestuur
  2. Christen Unie
  3. Senioren Partij
  4. Beter voor Den Helder
  5. Sociaal Lokaal
  6. Helder Onafhankelijk
  7. Groen Links

  Beste burgers, als u de komende 4 jaren de leefomstandigheden in uw stad echt wilt verbeteren, stem dan vooral op een Lokale Oppositie Partij !
  Dit is uw laatste kans voor een bestuurlijke ommekeer in uw voordeel.
  Overtuig uw omgeving dat ook hun stem nodig is, neem ze (met ID-kaart) mee naar het Stem-Lokaal en trakteer ze daarna desnoods op een biertje of kop koffie, want deze revolutie moet gewonnen worden.
  Stem massaal, liefst Lokaal !

  1. fFred

   Pas op Judgexxx dit riekt naar stemmen ronselen tegen vergoeding in natura. Krijg je waarschijnlijk problemen mee .

 2. Marinus Vermooten

  Hoe betrouwbaar zijn deze polls? Vier jaar geleden stond Helder Onafhankelijk in de poll bijna bovenaan, maar haalde nipt een tweede zetel. Probleem is dat vooral kandidaten met opgetrommelde familie en bevriende kennissen het verschil maken. Als er op een lijst tientallen namen van kandidaten staan dan komt men met familie al snel tot een hogere score. De 21ste maart zal duidelijkheid verschaffen.

 3. tina

  waar ik zo op tegen ben is dat coalitie vormen, want dan krijg je weer dat de zelfde partijen t voor het zeggen krijgen. En straks weer het van “ik wil niet met die of die partij” , waarom niet de 3 winnaars, of bij te weinig 4 want als de burger die gekozen heeft dan hebben ze t er maar wat mee te doen, en anders voor de verkiezingen laten horen met wie ze samen verder zouden willen gaan, want dat achteraf coalitie vormen ….ik heb steeds t gevoel dat ik bedonderd word, vooral als ze bv zeggen ja maar nr 2 heeft dan wel veel stemmen maar nr 10 legt ons gewoon beter. ja hallo, de burger heeft toch gekozen dus doe het samen met die nr 2, zet de schouders eronder en ben er voor den helder, niet voor jezelf!

  1. Judge X

   De huidige Oppositie Partijen hebben 3 jaar lang bewezen, prima met elkander door één deur te kunnen, de keus lijkt mij dus makkelijk tina. 🙂

  2. Stefan

   Ben het met je eens Tina. De kiezers moeten misschien ook wel eens achter hun oren krabben.Stemmen op de huidige splinterpartijen en de Rob Scholte partij HO Er is teveel keuze en coalities vormen is dan onmogelijk, Volgens mij.

 4. Peter

  Zal weinig veranderen. Kees Visser heeft een tijd geleden al aangegeven dat de VVD eventueel wil samenwerken met de PVV. Slim, hij ziet immers de bui al hangen door het pluche te missen en op voorhand dus de reikende hand naar aards vijand PVV om met hun steun toch nog op het pluche te komen.

 5. tjitskebiersteker

  Een stap in de goede richting na de verkiezingen zou kunnen zijn om alle coalitie onderhandelingen volledig openbaar te laten verlopen. Dat is de afgelopen periode niet gebeurd, maar het kan wel. Dat is een kwestie van (nieuwe) afspraken daarover maken. Wellicht tijdens het lijsttrekkersoverleg van a.s. donderdag.

  1. Judge X

   Oja Koos van Gemert; waar waren ze dan bij het lijsttrekkers debat in Julianadorp gister ?
   Kreeg Vincent van den Born plotseling last van plankenkoorts, na z’n eerste schrikervaring van een microfoon onder z’n neus in de Morgenster kerk ?
   Op nachtelijk Islamietenjacht misschien ?
   Of was Vincent naar de Logopedist om dat benepen hoge stemmetje van ‘em om laag te krijgen ?
   Had de lijst het te druk, om hun plaats op de poll van deze site om hoog te krijgen ?
   Schijt-lijsters misschien ?
   Je ziet er zijn veel vragen te stellen aan de nieuwe ‘lokale’ partij.
   Het zijn verkiezingen hóór, geen cabaret. AANTREDEN !!! 😀 😀 😀

 6. Sam

  Klinkt allemaal heel erg mooi, maar er is een ding belangrijk.
  Er is hier in Den Helder heel erg hoog werkeloosheid onder de bevolking. en je zult zien dat er niets gebeurt.
  Ook de armoede viert hoog tij in Den Helder. Ook dit zal niet veranderen.
  Ze beloven allemaal heel erg veel maar er gebeurt niets.
  Ze denken allen maar aan het stadshart maar aan de bevolking. ach je weet het wel.

Reageren is niet meer mogelijk.