Raad van 31 met 19 nieuwe gezichten

16

Den Helder – De nieuwe gemeenteraad van Den Helder telt heel veel ‘nieuwe’ gezichten. Nieuw tussen aanhalingstekens, omdat sommige nieuwkomers tegelijkertijd ook oudgedienden (zoals Henk Mosk, D66 en Rogier Bruin, VVD) of ex-wethouders (zoals Pieter Kos, Edwin Krijns en Geurt Visser) zijn.

Toch komt er vanaf eind volgende week een raad waarin de meerderheid de afgelopen jaren niet als raadslid (of zelfs politiek) actief was.

De nieuwkomers zijn:
Harmen Krul en Fotigui Camara (CDA)
Vincent van den Born, Leo van Esdonk en Frank Feeburg (PVV)
Marije Boessenkool (GroenLinks)
Remco Duijnker en Ilse Kootkar (Seniorenpartij)
Paul Houben, Bouke Niggendijker en Eli Saliha (Beter voor Den Helder)
Pieter Kos en Suzanne Wisgerhof (Stadspartij)
Petra Bais en Rogier Bruin (VVD)
Monica Anthonijsz (PvdA)
Henk Mosk (D66)
Geurt Visser (Gemeentebelangen)
Hans van Donkelaar (ChristenUnie)

En dan melden we in bovenstaand rijtje nog niet eens dat Frans Klut over een jaar het veld moet ruimen, omdat D66-kandidate Esther Scholten er pas over een jaar in komt. Ook keert Edwin Krijns (CDA) terug in de raad, nadat hij in de vorige periode het raadslidmaatschap vrij vlot kon inwisselen voor de positie van wethouder. Een enkeling was verder al wel binnen de partij actief, bijvoorbeeld als commissielid (zoals Boessenkool), maar op de oud-wethouders en herintreders na blijft nog wel een hele grote groep echte nieuwkomers over. Goed voor een fris geluid en nieuwe politieke daadkracht? Of gewoon teveel onervarenheid?

16 REACTIES

 1. Een ervaren of een onervaren schaapskudde maakt niet veel uit. De politiek is doodziek. In Den Haag zit nog maar EEN echt goed kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Ook de nieuwe gemeenteraad gaat weer een slappe bende zijn, die geen einde zal durven maken aan de vriendenrepubliek Den Helder, waarin een paar doodenge figuren elkaar permanent de bal toespelen. Azijnpisser? Negatief? Nee, de boel moet hier gewoon uitgemest worden.

  • Volledig mee eens, mijnheer Berts. Echter, de boel uitmesten is ook maar een tijdelijke oplossing: voor je het weet is het opnieuw een zwijnenstal!
   U draait vast lang genoeg mee om te weten dat je mag hopen op het goede in de mens, en dat je het soms ook aantreft, maar dat je er beter niet teveel van kunt verwachten: de kans op teleurstelling is te groot. En aangezien politiek mensenwerk is….

  • Dick, gewoon bordjes N9 of N99 volgen. Het van de zijlijn roepen gaat je makkelijk af, maar ik heb je naam bij geen een politieke partij gezien. Zelfs niet gebruik gemaakt om zelf een partij op te richten ( zal wel teveel moeite kosten)

   • De beste stuurlui staan aan wal, waar ze door hard te schreeuwen de stranding van veel schepen wisten te voorkomen.

    • “het is gemakkelijk om te zeggen hoe iem. zou moeten handelen of om kritiek uit te oefenen, wanneer men zelf niet voor de moeilijkheid staat”. Het spreekwoord is een sneer aan het adres van de betweters: de beste stuurlui is spottend bedoeld.

     • Zou het beter met Den Helder gaan, als we de paar onafhankelijke mensen hier, die nog een beetje kritisch vermogen hebben, de stad uit sturen?

 2. Kijk maar naar het doorschuifloket D66. Poppetjes worden gewoon vervangen, om het ingezette (doordram) beleid te kunnen blijven volgen.

  • D66 is gehalveerd en de Stadspartij is kort gewiekt.
   Één van de lichtpuntjes in de nieuwe raad is, dat een minieme meerderheidssteun voor de oude coalitie, nu omgezet ‘kan’ worden in een minieme tot iets grotere meerderheidssteun, voor een coalitie waar in ieder geval VVD,D66 en ‘mogelijk’ PvdA geen deel meer van uit maken.
   “De burger bepaald, de politiek vertaald”, CDA-Harmen Krul mag het binnenkort laten zien.

   Deze verkiezingsuitslag is verwijtbaar aan 51,4% stemgerechtigden die niet kwamen opdagen en aan hen die ze niet kon overtuigen dat wel te doen.

 3. Ook nu blijft het negativisme hoogtij vieren. Geef de nieuwe raad nu eens het voordeel van de twijfel. Veel koppen van jut zijn uit de raad verdwenen en nieuwe mensen hebben hun intrede gedaan. Door de opstelling van bovenstaande heren wordt onmiddellijk de toon gezet. Van mij krijgt de nieuwe raad de kans te bewijzen dat het anders kan. Ik hoop van anderen ook.

 4. Wie ???? bedoeld u ? Niemand hierboven , noemt namen. Alleen partijen worden genoemd.

 5. Eens met Nico de Vos .Als je mensen geen vertrouwen geeft kun je net zo goed je eigen eilandje bezetten tussen Den Helder en Tessel . Daar zijn genoeg luisteraars en genoeg ruimte voor gelul in de ruimte

 6. Ook voor u , wie , welke mensen worden niet vertrouwt ? er worden hier tot nu toe geen namen genoemd ..

 7. In Den Helder zal de keizer altijd naakt over straat blijven gaan, omdat het kleine jongetje dat een poging doet om in de waarheid te leven, hier een draai om zijn oren krijgt, om vervolgens als negatieveling de stad uit gestuurd te worden.

  • Hopelijk zitten we in een positieve periode van politieke transitie; de commentaren vandaag in DWOZ wezen in die richting en de tijd zal het dus leren.
   Over 4 jaar gaan we voor de gemeenteraadsverkiezingen weer naar het stemlokaal. 😉

Comments are closed.