DHA-A leader
DHA-A leader

Ready Player One

Den Helder – Steven Spielberg, de bekendste filmmaker met een vermogen van meer dan 3 miljard dollar, zou gezien dit geld allang kunnen rentenieren. De 71-jarige filmmaker met van kinds af aan grote liefde voor dit vak, weet echter niet van ophouden. Het SF-boek Ready Player One, van Ernest Cline, is zijn nieuwste film en daarin weet het genie van het witte doek flink uit te pakken.

We schrijven 2045, de wereld is overvol, en de 18-jarige Wade Watts (Sheridan) woont in een torenflat van gestapelde containers bij zijn tante en haar vriend. Niet happy, maar dat deelt hij met de rest van de bevolking in een maatschappij waarin tekort is aan werk, woonruimte en andere middelen. Gelukkig kunnen de bewoners vluchten in een virtuele wereld; computergame Oasis geeft mensen de mogelijkheid te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. In Oasis kunnen mensen worden wat ze willen zijn. Wade Watts vermaakt zich er ook onder zijn alter ego Parzival.

Het spel is jaren eerder bedacht door de excentrieke James Halliday (Rylance), een weirdo van de bovenste plank. Na zijn dood blijkt er een erfenis met een opdracht, het is een zoektocht naar drie sleutels die moeten leiden naar een ‘easter egg’. De vinder daarvan wint naast populariteit en eeuwige roem ook Oasis. En krijgt daarmee absoluut macht en is tevens voor altijd rijk dus! Net als Spielberg!

Gamers
Parzival gaat op jacht naar de eerste sleutel, maar is natuurlijk niet de enige. Miljoenen gamers jagen en er is een multinational die graag het spreekwoordelijke ei van Columbus, toevallig ook de plaats waar dit zich afspeelt, wilt winnen. In dat bedrijf werkt ene Sorrento (Mendelsohn) en die heeft mensen en middelen om gebruik van te maken. Parzival heeft echter de brains en dat brengt hem de eerste sleutel. Het gevaar ligt dan echt op de loer en de game ontaart in een gevecht op leven en dood.

De film gaat voortvarend van start met een autorace in de game, die zijn weerga niet kent. Een visuele dollemansrit met de eerste verwijzingen naar andere films: Back to the Future, King Kong en Jurassic Park. En dat gaat gedurende de film maar door: de tweeling en hakbijl uit The Shining, moordlustige Chucky en de lieflijke danscapriolen uit Saturday Night Fever. Ook met de muziek grijpt Spielberg naar de jaren van Joan Jett, the Bee Gees, A-Ha, Van Halen en New Order om maar wat te noemen. Heerlijk herkenbaar, we houden ervan!

Rollercoaster
Het verhaal is eenvoudig, de beelden en effecten waarmee Spielberg uitpakt zijn waanzinnig. De film lijkt een rollercoaster in een sneltreinvaart, geen NS vertragingen, en je komt ogen en oren tekort om alles te beleven. Dat is geweldig, maar ook best vermoeiend, want de film duurt wel 140 minuten en dat breekt na de pauze toch enigszins op. Een slagveld waarin geen eind aan het gevecht lijkt te komen, dat is net iets teveel. Iets meer montage had de film wat korter gemaakt, maar wel aan impact laten toenemen.

Dus goede cast, prima muziek, sterke beelden maar net even te lang. In cijfers uitgedrukt een 8 en dat had een 9 kunnen zijn, die we meestal uitdelen aan Spielberg. Voor de liefhebbers van het genre zeker een must, maar ook Spielberg liefhebbers kunnen hun hart ophalen. Een ‘easter egg’, waarom niet, het is tenslotte de tijd rondom Pasen. Een ei hoort erbij!

Regie: Steven Spielberg
Met: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Mark Rylance, Ben Mendelsohn, Lena Waithe
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: