DHA-A leader
DHA-A leader

Red Sparrow

Den Helder – Als voormalig CIA-agent ben je redelijk op de hoogte van wat zich in de spionagekeuken tussen Amerika en Rusland afspeelt. Jason Matthews was er 33 jaar in dienst en is nadien uitgegroeid tot een verdienstelijk schrijver over de vage wereld van contact zoeken, infiltreren en geheimen stelen. Regisseur Francis Lawrence verfilmde het boek Red Sparrow met wederom Jennifer Lawrence, die in zijn trilogie The Hunger Games ook de hoofdrol kreeg toebedeeld. Een familiekwestie? Nee, zij delen dezelfde achternaam, maar hebben geen bloedband. Gewoon toeval dus!

Ze is de prima ballerina van de Russen, Dominika Egorova (Lawrence), als tijdens een uitvoering het noodlot toeslaat. Haar partner Konstatin (Polunin) raakt haar tijdens een sprong, ze valt en heeft dan letterlijk een blok aan het been; het is onherstelbaar beschadigd. De Russen zorgen goed voor hun mensen zolang ze presteren, nu Dominika niet meer danst is de flat en de zorg voor haar zieke moeder opeens niet meer vanzelfsprekend.

Een oom, Vanya Egorov (Schoenaerts) schiet echter te hulp en biedt haar een ‘baantje’ aan. “Doe het voor je moeder” paait hij haar en het is slechts een klusje voor één avond. De oom die in dienst is van de Russische spionagedienst laat zijn prooi echter niet meer gaan en Dominika ziet geen andere uitweg dan de harde scholing te volgen om een Red Sparrow te worden. Onder het Spartaanse regime van Matron (Rampling) leren ze alle kneepjes van het vak in de breedste zin van het woord. En zetten zij alles, inclusief hun lichaam, in om de hun opgebrachte taken te volbrengen.

Zwembad
De opdracht die Dominika meekrijgt is contact te leggen met Nate Nash (Edgerton), een Amerikaanse CIA-agent. De zogenaamd toevallige ontmoeting vindt plaats in een zwembad in Boedapest, waar Dominika een appartement deelt met agent Marte (Reuten), die haar ongevraagd van raad voorziet. Wie is er nog te vertrouwen en wie is er nog te geloven in het geheel; we praten over spionage, contra spionage, geld, macht, politiek, porno, lust en alles waar bepaalde mensen mee bezig kunnen zijn. En dat maakt Red Sparrow tot een film die rustig opbouwt, zindert van onderhuidse spanning, wat heftige slachtpartijen in beeld brengt en uiteindelijk in de laatste minuten pas alles prijsgeeft.

Jennifer Lawrence was in 2015 en 2016 de best betaalde actrice ter wereld (in 2017 Emma Stone) en dat komt je niet aanwaaien door slechts een paar blauwe kijkers! Deze dame heeft pit, dat toonde ze al eerder, en hier zet ze een ijzersterk karakter neer. Voor de moeilijke balletscènes zal vast een stand-in zijn gebruikt, maar naaktscènes en extreem geweld neemt ze zelf voor haar rekening. De actrice is pas 27 jaar, heeft al heel wat prijzen waaronder een Oscar en een Golden Globe, dus daar ligt wel een verwachtingspatroon voor de toekomst.

Prima spionagethriller
De rest van de cast is goed gekozen, waarbij de Belgische acteur Matthias Schoenaerts (wat een gelijkenis met Poetin!) een hoofdrol speelt en onze Nederlandse Thekla Reuten een belangrijke bijrol invult. Een actrice van eigen bodem en een acteur uit ons buurland in zo’n grote Hollywoodproductie!
Met de ondersteunende muziek van James Newton Howard die de spanning extra voelbaar maakt, is Red Sparrow een prima spionagethriller geworden. In cijfers een vette 8, dus gewoon gaan zien.

Regie: Francis Lawrence
Met: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Charlotte Rampling, Matthias Schoenaerts, Marie-Louise Parker, Thekla Reuten, Jeremy Irons, Sergei Polunin
Kijkwijzer: 16 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

1 reactie

  1. Dr ww

    Red sparrow heeft een gammele plot vol perspectieffouten, en zou zonder de overdadig sadistische toefjes een slechte komedie hebben kunnen zijn geweest

Reageren is niet meer mogelijk.