Referendumstemmen worden pas donderdag verwerkt

9

Den Helder – Behalve voor de gemeenteraad, mogen we woensdag ook voor of tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel Sleepwet genoemd. De uitslag daarvan wordt echter niet woensdagavond al bekendgemaakt, maar op z’n vroegst donderdag.

Om 21.00 uur sluiten de stembureaus, waarna het grote tellen begint. De deuren gaan op slot, de bussen worden geleegd en de formulieren uitgesplitst naar partijen. Zodra alle biljetten zijn verwerkt, wordt de uitslag doorgegeven aan het Hoofd stembureau op het stadhuis. Daarvandaan worden tussenstanden gemaakt voor de verkiezingsavond in de Stadshal.

De tellers op de stembureaus tellen woensdagavond alleen de stemformulieren voor de gemeenteraad, de formulieren voor het referendum worden pas donderdag geteld. Anders zou het heel vroeg in de ochtend kunnen worden alvorens de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend is. Vrijdagochtend om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk welke kandidaten eventueel met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen. De nieuwe gemeenteraad wordt 29 maart geïnstalleerd.

Update
De stemmen worden wel woensdagavond al geteld, maar pas donderdag door de gemeente verwerkt. De uitslag komt dus wel pas donderdag. Verder gaan de deuren van het stembureau niet om 21.00 uur dicht, u kunt ook later nog binnenlopen om het stemmen tellen te zien.

9 REACTIES

 1. De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:

  Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.

  Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.

  Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.

  Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

  Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De wet is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer.

 2. jip , Hijneken , en facebook heeft toegegeven dat het meer als 50.000.000 accounts heeft laten hacken zonder er iets tegen te doen …..En nu ? ( nog afgezien van eerdere schandalen in deze branche ) Vooralsnog gaat de overheid discreter met jouw gegevens om als de ” sociale media ” . Mensen kunnen natuurlijk ook overwegen om hun telefoon te gebruiken waarvoor hij bedoelt is . Dan kan de overheid doen waarvoor wij op ze hebben gestemd , een ( min of meer ) veilige omgeving nastreven .

 3. Deze nieuwe wet wordt dus gewoon ingevoerd volgens Mark Rutte. Een raadgevend referendum is leuk, maar spelshows op tv en kantklossen zijn ook leuke bezigheden volgens hem (https://www.volkskrant.nl/politiek/van-kantklossen-tot-ouderenpact-het-is-campagnetijd~a4582375/). Buma riep in oktober al dat het kabinet niets met de uitslag zouden gaan doen (https://www.volkskrant.nl/binnenland/buma-kabinet-zal-nee-bij-referendum-over-de-sleepwet-negeren~a4524992/) . Succes met het uitbrengen van uw stem………..

 4. Wat een onzin!! Geen idee wie dit opeens heeft bedacht maar in Den Helder gaan we dit gewoon woensdagavond doen!

 5. Vroeger had je in Oost Duitsland de Stasi.Iedereen sprak er schande van.
  Inmiddels is het hier ongemerkt nog veel erger geworden.Whatts App buurtpreventie,overal camera,s,de buurt concierge die de Whatsapp gebruikers oproept om de politie te melden waar ze hun ,camera’s hebben hangen.Diezelfde camara’s die opnames maken in strijd met de wet op de privacy.Klagen hiertegen helpt niet.Een Burgemeester die per brief alle inwoners oproept om hun buren te verraden bij de politie,uwv etc etc. En nu nog de sleepwet.Wijlen Honecker zou er jaloers op zijn.Misschien een hele goede reden om eens niet de hele dag met je telefoon in je handen te lopen .En ook je hele hebben en houden niet via “fake book” openbaar te maken.

 6. Ik heb vanmorgen TEGEN die wet gestemd.
  Ook doe ik niet aan Facebook en Twitter,heb nog een mobieltje uit het stoomtijdperk en die gebruik ik uitsluitend en alleen om af en toe een mee. te bellen als het ECHT nodig is.
  Ik ga er maar vanuit dat Ronald Boutkan mijn gegevens NIET verkoopt zodat ik hier rustig kan blijven reageren 🙂
  Als we niet oppassen gaat het hier net zo worden als in China.Daar is men al op uitgebreide schaal bezig in div grote steden om ALLES en iedereen te filmen.
  Voorbeeld:Ja maakt 3x een verkeersovertreding maakt niet uit wat.
  Dan krijg je een VETTE waarschuwing dat je bij de volgende overtreding je huurhuis wordt uitgezet en als je een lening hebt of hypotheek dan wordt die ook vervallen verklaart en ben je ridder te voet voor ALTIJD
  Bekijk deze beangstige documentaire maar: Door het hart van China:De plannen van Xi

  Zo 25 feb 20:20 • VPRO • 43 min

  Ik vrees dat het hier over plm 15 jaar ook zover is,maar dan doen mij de kiezen waarschijnlijk niet meer zeer!

 7. Al je bankzaken etc, komen op straat te leggen. Er wordt voor gewaarschuwd, geef uw pincode’s ,wachtwoorden niet zomaar af. En nu willen zij inzage krijgen in mijn PC of Telefoon? Krijg ik het ook vergoed , als met mijn gegevens , die hun op straat gooien in het betrouwbare buitenland mijn bankrekening leeggehaald wordt ? Als ze wat van mij willen weten dan vragen ze het maar . Ik heb niets te verbergen. Maar achter mijn rug in mijn prive zaken zitten wroeten dat laten ze maar, TEGEN !!! dus.

 8. De samenleving zit zo in elkaar dat de overheid transparant behoort te zijn en de burger geheimen mag hebben. In Den Helder is het precies andersom. Kies daarom voor verandering en stem op uw favoriete lokale partij. Ik heb dat al gedaan.

Comments are closed.