Vijfde zege voor Den Helder Suns

1

Den Helder – De basketballers van de Suns hebben zaterdagavond Aris Leeuwarden verslagen in een spannend slot, waarbij Quinterian McConico de belangrijkste speler was. De score sloeg uit in Helders voordeel na een belangrijke rebound van McConico: 69-66.

De bezoekers van de andere kant van de Afsluitdijk hadden het vooral in het tweede kwart moeilijk met de Suns. Waar het in het eerste kwart (17-16) nog dicht bij elkaar lag, namen de mannen uit Den Helder afstand door met name driepunters van Levonte Dorithy en nuttige scores van Tjoe de Paula. Bij 31-20 probeerde Aris het tij te keren door het nemen van een time-out. Dit lukte ten dele, zodat met een verschil van tien punten de kleedkamer kon worden opgezocht voor de reguliere 15 minuten pauze, 34-24.

Na de rust kwamen de Suns op tien punten door een driepunter van Alex Laurent. Als hij kort hierna de 42-32 door het netje heen mag dunken ontploft de Sportlaan. Lang komt Aris, dat met Emile Blackman een absolute uitblinker kent, niet dichterbij. Met nog drie-en-een-halve minuut op de klok is het verschil nog altijd tien punten. Dit blijft zo tot 27 seconden voor het einde. De Suns verslappen en laten Deividas Kumelis namens Aris de score verkleinen tot 54-48 aan het einde van kwart drie.

Mentaal zwaar
Het lijkt erop dat de Suns het mentaal zwaar krijgen als het spannend wordt en daarbij moeite hebben de wedstrijd compleet naar zich toe te trekken. Kumelis beleeft zijn moment en brengt Aris eigenhandig op een punt van de thuisspelende ploeg. (54-53). Als hij niet veel later een driepunter verzilvert nemen de bezoekers uit Friesland voor het eerst de leiding. Tjoe de Paula maakt daar met een driepunter snel een einde aan.

De Suns lopen heel even uit naar een verschil van zes (62-56) en toch weten de Friezen met nog vier minuten speeltijd andermaal te naderen op een punt. Een belangrijke steal van Laurent en een driepunter van Boyd van de Vuurst de Vries zorgen voor wat adem bij de Suns. De klok wijst minder dan twee minuten aan als Blackman de marge verkleint met zijn enige driepunter. Slordig Helders balverlies en een persoonlijke fout zorgt voor balbezit voor Aris bij 67-66 met nog 30 speelseconden.

McConico
Het moment van McConico is aanstaande als hij een zeer belangrijk verdedigende rebound uit de lucht plukt. Het is rommelig onder het bord, met als gevolg een sprongbal, balbezit Aris met 16 seconden. Aris weet hun aanval niet om te zetten in een score, waarna de Suns in een bijzonder spannend slotakkoord de winst naar zich toe kan trekken. Uitgerekend McConico, die afgelopen donderdag (in en tegen Zwolle) nog zeer dramatisch speelde, mag in alle koelbloedigheid met twee vrije worpen de winst, en daarmee de vijfde competitiezege, definitief op naam van de Den Helder Suns schrijven.

Tom Koopman: ”Dit had die jongen even nodig. Hij speelde wat minder de laatste tijd. Hopelijk is dit een lekkere boost voor hem.” McConico: “Ik voel mij geweldig! Als team moeten wij blijven vechten. Ik moest ook vechten. Vechten tot het einde.”

Topscorers:
Suns: Dorithy 22, De Paula 15, Laurent 14
Aris: Blackman 24, Kumelis 13, Van Der List 11

Foto’s: DHFOTO.

1 REACTIE

  1. Dit lukte ten dele, zodat met een verschil van acht punten de kleedkamer kon worden opgezocht voor de reguliere 15 minuten pauze, 34-24.

    Voortaan wel opletten op school. 34-24 is 10 (tien) punten.

Comments are closed.