Weer granaat tot ontploffing gebracht op strand

4

Den Helder – De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft op het strand van Den Helder opnieuw een granaat tot ontploffing gebracht. Het explosief is de zoveelste in een reeks van vondsten op het strand tussen Den Helder en Julianadorp. De gemeente Den Helder en de EOD zien niets in een opruimactie voor het strandseizoen begint. De lokale politiek heeft inmiddels om opheldering gevraagd.

“De brisantgranaat en een 37mm afweergeschutskogel lagen ongeveer tien centimeter onder het zand,” vertelt strandzoeker Ed Mallekoote aan NH Nieuws. Mallekoote loopt bijna dagelijks op het strand met een metaaldetector op zoek naar waardevolle spullen onder het zand. De afgelopen maanden stuitte hij meerdere malen op granaten en andere munitie. “Ik loop inmiddels met een grote boog om sommige delen van het strand. Het is levensgevaarlijk.”

De ChristenUnie en GroenLinks in Den Helder hebben naar aanleiding van de vele vondsten schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur. “We weten dat Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog flink onder vuur heeft gelegen, maar dat de explosieven zo dicht onder het zand liggen is ons niet bekend. Daar moet meer duidelijkheid over komen, voordat het zomerseizoen begint,” aldus Tjitske Biersteker van de ChristenUnie.

4 REACTIES

  1. De Gemeente en de EOD zien niets in grootschalig opruimen. Ik zie de eerste eis tot schade vergoeding al aankomen. Je moet er gewoon niet aan denken dat er iets gebeurd met fatale gevolgen, terwijl je als verantwoordelijke gemeente weet !!!! dat die troep daar ligt . Ik hoor het schuiling nog zeggen in de krant “” ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers “”

  2. Was Johanna Krul er nog maar. Die had dat stuk strand tot op een meter diep omgeploegd.

  3. Er waren natuurlijk wel een paar fikse stormen met windstoten afgelopen tijd. Er werd veel zand van het strand de duinen ingeblazen. Misschien is de gevonden munitie daardoor bloot komen te liggen.

Comments are closed.