Zes zetels voor Beter voor Den Helder, pak slaag voor Stadspartij

26

Den Helder – De kiezer heeft gesproken en Beter voor Den Helder is de nieuwe grootste partij van Den Helder. En meteen is er verwarring, want de uitslag die de gemeente gaf nadat alle stemmen waren geteld, wijkt nogal af van de uitslag die wordt gemeld via het ANP. Die is doorgaans betrouwbaar, dus daar gaan we vanuit.

Beter voor Den Helder krijgt 6 zetels (5 volgens gemeente). Het CDA 5 (4 volgens gemeente) en de VVD 4. De PVV komt uit op 3 (volgens de gemeente 2) en D66, Seniorenpartij, Stadspartij, ChristenUnie en PvdA allen op 2. GroenLinks, Behoorlijk Bestuur en Gemeentebelangen komen uit op 1 zetel en de overige partijen halen de raad niet. De opkomst was met 48,6 procent iets hoger dan vier jaar geleden.

Nieuwkomer de PVV haalt 3 zetels, waar veel mensen meer hadden verwacht. D66 halveert en komt uit op 2. De Stadspartij krijgt een flinke klap. “We hadden echt op meer gehoopt”, liet lijsttrekker Pieter Kos na afloop weten. Tjitske Biersteker van de ChristenUnie had een goede avond, haar partij verdubbelt in de raad. En de PvdA was vooral opgelucht dat het beide zetels kan behouden.

Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) sluit bij de coalitievorming op voorhand VVD en D66 uit. CDA en Stadspartij zijn wel welkom aan de onderhandelingstafel. De verkiezingsuitslag wordt vrijdagochtend officieel vastgesteld op het stadhuis. Mogelijk dat donderdag al wel bekend wordt wie op voorkeurstemmen de raad haalt.

De uitslag volgens de gemeente was als volgt:

26 REACTIES

 1. Een uitslag waar Den Helder wel wat mee kan. Het verlies van de Stadspartij en D’66 is dik verdiend en dat de VVD niet aan tafel wordt genodigd is terecht. De winst van de CU is geheel toe te schrijven aan mevrouw Biersteker en ook weer dik verdiend.
  Rest mij de heer Asorgia veel succes te wensen bij het samenstellen van een nieuwe regering. Bak er wat moois van en snel graag, dat kunt u wel.

 2. Ik ben ook heel benieuwd wat dit gaat worden. Ik heb zelf niet zo veel vertrouwen in Carlo Assorgia. Deze man heeft eerst “alles op alles” gezet om zijn Assorgia-plein er door te drukken maar gaat vervolgens zeer waarschijnlijk zelf ergens anders zitten met zijn pizzeria. Ik heb het idee dat eigen gewin de enige reden is dat deze meneer de politiek in is gegaan. Maar goed, we zullen zien wat de toekomst ons brengt.

  • Zullen het beleven hoe de Hazen lopen. Als Assorgia gaat samenwerken met de grote partijen, dan maakt hij dezelfde fout als de stadspartij. Binnen korte tijd worden door die partijen je tanden getrokken en ben je binnen de kortste tijd een mummelende in de hoek gezet oud besje. En maken zij net als de afgelopen vier jaar weer de dienst uit. Als de VVD , zoals al aangegeven wel de onervaren Pvv kleuter op schoot wil nemen. dan zijn ze samen net zo groot als Assorgia met zijn club. Kijk dus uit , maak niet dezelfde fouten. De kiezer vergeet niet !!

 3. Nou dat ziet er wat beter uit dan vannacht om 01.00 uur.
  Nu de officiële einduitslag maar even afwachten ivm restzetels, of zijn die er al in verwerkt ?
  De opkomst van 48,6 % is dan wel 1,2 % hoger dan in 2014 maar nog steeds bedroevend laag.
  De politiek was dus niet instaat om beduidend meer mensen naar het stemlokaal te krijgen.
  Ook de 48,6 % kiezers die wel hun stem uitbrachten, bleken niet in staat – of hebben blijkbaar nauwelijks ‘geparticipeerd’ – om zij die niet gingen stemmen ((51,4 %), te overtuigen dit wel te doen in het belang van zichzelf en het besturen van de stad.
  Het duidt m.i. op een ontbreken van een moreel plichtsbesef, over bijna de volle breedte bij de Helderse bevolking.

 4. Nu meen ik in de papieren uitgave van de Helderse courant gelezen te hebben dat de heer Carlo Assorgia eventueel ook met de PVV in zee wil gaan.
  Of heb ik dat in de papieren uitgave niet goed gelezen,mijn krant is n.l alweer weg.wie helpt mij even uit de droom?
  Het was nogal vroeg toen ik de krant las namelijk.
  Ik hoop dat ik het niet goed heb gelezen dat de heer Carlo Assorgia in zee wil gaan met dit verfoeilijke clubje van Blonde Geert!

  • Jammer dat de PVV op 3 ipv 2 zetels gaat uitkomen, maar het zou een grote vergissing zijn als Assorgia ze nu langs de zijlijn zou laten staan.
   De lokale PVV mag zich nu democratisch richten op lokale politiek en lokale problemen, niets mis mee volgens mij dan alleen het feit, dat men zijn zetels niet heeft verkregen door hun nadrukkelijke aanwezigheid bij de lokale verkiezingsdebatten. 😉

   • De PVV is inderdaad te groot (gespiegeld aan de andere partijen) om te negeren. Niet bang voor zijn, maar gewoon een kans geven.

 5. De stemmen zijn geteld, nu is het zaak om te gaan formeren. En dat wordt lastig gezien de forse tegenstellingen. Respecteer ieders mening en wacht rustig af welke kant het opgaat.

 6. Hoe dan ook, gezien de vele gedane verkiezingsbeloften kunnen we er de komende vier jaar alleen maar op vooruit gaan, Ons wacht een schone toekomst!

 7. Win win situatie voor iedereen , stadspartij na al die gruwelijke afsplitisingen en ruzies eindelijk zo goed als weg.
  Wanneer zij niet aan tafel blijven horen we hier wellicht niets meer van en kunnen ze weer gewoon terug naar de kroeg , waar ze horen…opgelucht en blij met de uitslag..

 8. Carlo. Veel succes. Koester je zegeningen en laat je niet inpakken. Neem de tijd en maak geen haast. Niet denken maar NAdenken.

 9. Het CDA, wat een overwinning. Niet zien aankomen in dit PVV/VVD nest. Ik lees net dat ze nog nooit de grootste landelijke van Den Helder zijn geweest. Die jonge jongen heeft echt een huzarenkunstje geleverd.

 10. Carlo van harte gefeliciteerd met de uitslag in het ook voor het bedrijf van de familie Assorgio in de Koningstraat toch al een jubeljaar want in1978 (40 jaar geleden) maakte de Helderse bevolking voor het eerst kennis met de zeer gewaardeerde Italiaanse keuken. Ook in de politieke periode die je nu weer te wachten staat zien we met vertrouwen tegemoet.

 11. Carlo krijgt het druk in zijn zaak. VVD, D66 enz. komen allemaal lekker eten. Koen zal de wijn rijkelijk laten vloeien in het etablissement aan de Koningstraat. Hij zal van alles beloofd worden en is opeens de bovenste beste kerel die best een flinke zak subsidie voor zijn plein kan gebruiken, althans dat zal voor zijn neus gehouden worden. En de broodnodige 100% medewerking. Immers, ze hebben hem nodig om in het pluche te komen. Immers Koen zal niet eerder vertrekken uit DH alvorens er een ivoren Stadhuis is verrezen. Carlo is een zakenman en zal hiervoor zwichten ondanks hij voorheen anti Koen is gebleken. Voorspelling: coalitie met o.a. BVDH, VVD, D66 enz. Ze zullen Carlo zijn tandjes één voor één trekken zodat hij weinig meer te vertellen heeft.

  • Peter, bij mijn weten ben je al even weg uit Den Helder. Deze reactie is daar een voorbeeld van; je loopt achter de feiten aan.
   Carlo heeft zijn politieke nek uitgestoken. Nu is het aan hem en zijn partij om dat de komende 4 jaar waar te maken.
   Daar heeft het restaurant niets mee te maken, dat is andere bedrijfsvoering.

   • We zullen zien wie er gelijk heeft Jeroen. Uiteraard hoop ik dat jij gelijk hebt want dan is de gevestigde orde weg. Maar Reenders zou vier jaar geleden ook ff poetsen. We weten het resultaat inmiddels. M.b.t. je laatste opmerking, zaken en politiek gaan helaas in Nederland hand in hand. Den Helder verschilt daar niet in. Nogmaals, hoop dat Carlo zijn rug recht houdt.

Comments are closed.