Zilver voor Blankenzee en Kriele in Doubles Event op EK Jeugd

0

Den Helder – Team NL Bowling heeft dinsdag een zilveren medaille gewonnen op het EK Jeugd bowlen in Aalborg, Denemarken. Beaudine Kriele (15, Wieringerwaard) en Denise Blankenzee (17, Julianadorp) wisten de finale te bereiken, waarin ze op slechts 5 pins hun meerdere moesten erkennen in Engeland, met Isabel Allen en Sophie Thompson.

Het was direct vanaf 09.00 uur een ontzettend spannende dag. Met bondscoach Peter van Zijp op de baan startten Blankenzee en Kriele direct goed, waardoor zij continu bovenin de ranking terug te vinden waren. Er werd daarbij ontzettend constant gepresteerd, met gamescores van 388, 407, 407, 405, 406 en 392! Dit bij elkaar opgeteld leverde het total pinfall op van 2405 (gem. 200,4). Goed voor een voorlopige tweede plek achter Denemarken en dus moest het team in de wachtkamer tijdens de tweede serie.

Aan het eind van de middag bleek de score van Kriele en Blankenzee echter voldoende voor de derde plek en daarmee een plek in de halve finale. Hierin moesten zij het opnemen tegen Denemarken. In een wedstrijd die bol stond van de spanning kwam Nederland als winnaar uit de bus: 368 – 323. In de finale wachtte Engeland, die in de halve finale voor een verrassing had gezorgd door Zweden met 501-442 te verslaan. Allen en Thompson waren na de voorrondes gelijk geëindigd met Malta op de vierde plek, maar wonnen de roll-off. Het duo was vervolgens ontketend en Nederland was gewaarschuwd.

Hoog niveau
Het werd een finale van hoog niveau, waarin Kriele het beste van de dag voor het laatst bewaard had. Nederland begon goed, daarna nam Engeland de leiding over. Toen was Nederland weer de bovenliggende partij en zo was het ieder frame stuivertje wisselen. Gemiste spares braken het Nederlands duo uiteindelijk op aan het einde van de partij, waar Engeland vooral in de persoon van Allen koel bleef en er met de overwinning vandoor ging: 439-434. Ondanks het feit dat goud dichtbij was, mag het team ontzettend trots zijn op de behaalde zilveren medaille. Het is voor het eerst sinds 2008 (Bianca Wiekeraad en Ilone de Kuijer) dat Nederland bij de meisjes in het Doubles Event een medaille wint. Ook 10 jaar geleden was zilver het resultaat.