Beelden inval Rob Scholte Museum online

27

Den Helder – Met veel bombarie werd het Rob Scholte Museum in Den Helder afgelopen dinsdag ontruimd door de politie. De politie viel het pand binnen, sommeerde Scholte het pand te verlaten en arresteerde Amsterdamse cameraman en documentairemaker Roy Dames die in het pand aanwezig was. Daarvan zijn nu beelden naar buiten gekomen.

De beelden laten zien hoe de politie een van de deuren van het museum openbreekt om binnen te komen. Dat gebeurde via een achteringang, niet via de normale entree van het museum aan de kant van de Middenweg / Stationsplein.

27 REACTIES

 1. Blijkbaar mis ik de nieuwswaarde een beetje… Is het nu al weer komkommertijd..?

  • Eens Hans!
   In het achterhoofd houdende dat Rob Scholte terug wil komen in Den Helder is dit meer olie op het vuur.

  • Zonder vrije pers bestaat er geen democratie. Daarom dient de arrestatie van journalisten altijd een halszaak te zijn en uitgebreid te worden belicht in de media. Maar Boskeljon is geen democraat, maar een lid van een levensgevaarlijk circuit dat Den Helder al jaren in een dodelijke wurggreep houdt. Daarom komt hij ook met deze totaal inhoudsloze stemmingmakerij aan. Daar scoor je immers punten mee in dat circuit. Naar mijn voorlopige mening (alle feiten zijn nog niet boven water) was het wegsturen van Roy Dames en het vernielen van zijn apparatuur zwaar onrechtmatig. Maar de trap die Roy (overigens een zeer aimabel mens) aan een politieman gegeven zou hebben, is dat ook. Blijf met je poten van de pers EN de politie af! Roy zou inmiddels zijn excuses aangeboden hebben. Als het allemaal klopt, dan was het wegsturen van Dames niet terecht, maar zijn arrestatie daarna wel.

   • Beste Dick, met genoegen neem ik waar dat je ditmaal nuance in jouw commentaar opneemt. Het arresteren van Roy was niet mogelijk geweest als hij zich niet fysiek verzet had tegen zijn verplaatsing naar buiten het gebouw. Een opdracht die in mijn ogen bij een ontruiming geheel rechtmatig is. Daarnaast ben ik het geheel niet met jouw verwijt aan Hans eens dat hij aan stemmingmakerij doet. Ik ben van mening dat het verwijt stemmingmakerij aan Ronald Boutkan toekomt door dit filmpje te plaatsen en zijn (redactionele?) stuk te openen met: “Met veel bombarie werd het RS Museum …….door de politie”. Ik begrijp dat een journalist alles mag schrijven en een kritische blik van hem altijd gewenst is. Echter door deze tekstkeuze kan ik hem niet geheel objectief noemen.

    • Beste Cyberobo, Ik doe echt mijn best om eerlijk te zijn. Dat neemt niet weg, dat ik vaak toch een gekleurde bril op heb, zoals ieder mens. Ik ben niet de woordvoerder van Ronald Boutkan. Die heeft hij ook niet nodig. Smiley. Maar ik heb hem wel leren kennen als iemand die zeer begaan is met de vrijheid van meningsuiting en met persvrijheid. De geschiedenis bewijst, dat als een democratie ten gronde gaat, de persvrijheid als eerste sneuvelt. Exact daarom is het zo belangrijk om die persvrijheid te bewaken en te verdedigen. Niet omdat journalisten zo belangrijk zijn, maar omdat democratie het hoogste goed is dat we hebben. Ik denk dat deze uitstekende uitgangspunten ietsje doorklinken in het stuk van Ronald. Beslist niet iets om je zorgen over de maken. Wat ik wel extreem verontrustend vind, is dat Hans Boskeljon -nota bene een oud wethouder van Den Helder- niet de minste feeling blijkt te hebben met de grondbeginselen van democratie. Tekenend voor de teloorgang van deze stad….

    • Wel op blijven letten beste mensen; de tekst is aangeleverd door de provinciale omroep voor Noord-Holland – een ‘persbericht’ zeg maar – een mediapartner van DHA (zie boven: Over de schrijver).

     • Zelden heeft iemand op deze site zo vierkant gelijk gehad als Judge X nu….

     • Het is mij al lang opgevallen dat Judge X het vaak bij het rechte eind heeft. En dan maak ik niet eens een grap. Scherp als een mes, zo mag je hem wel noemen. En over het algemeen uitstekend geïnformeerd. Dat hij als een lichtend voorbeeld mag dienen voor anderen die de behoefte hebben om zo nu en dan, of wat vaker, te reageren op deze site, maar daarbij regelmatig de plank misslaan…. Het niveau van de discussie zou er bij gebaat zijn, dat staat vast!
      En dan ook nog een link plaatsen naar ‘Hé kom aan, blijf niet staan’, één van de weinige nummers waarvan ik de tekst bijkans uit mijn hoofd kan. Het kan niet op: mijn dank, Judge X.

     • Gekke Henkie, hierbij een blijk van waardering voor uw zeer grappige sarcastische manier van dingen verwoorden!

   • Tuurlijk, bij een ontruiming moet iedereen het pand eruit, behalve de politie en de deurwaarder. De camera man nam een stukje film, omdat hij het vermoede. De politie meende dat het te lang duurde, en de camera is zwaar en duur. Hij schopte de politie, en daarna kwam een arrestatie. Dit bericht komt mogelijk van de cameraman of zijn aanhanger. Zal ook te zien in de docu van de kunstenaar. ‘ultieme participatie maatschappij’. is wel waar,……maar de gemeente snapt het niet. Ene Hans het is geen oud nieuws, maar het meer van de beelden na en voor de arrestatie. Dan moet het ” recht ” de beelden vrijgeven, voordat iemand ze te zien krijgt. Dan gaan de beelden vermoedelijk door een ” vrijwillers ” montage – kamer. De participate wet is volgens het college ‘ veilig “,……. praten willen ze niet, ga je ze bellen, zijn ze bezet. Of ze verwijzen naar een andere gemeente tak,……ze hebben toch gelijk ? Nee, de Koen & zijn college; zijn minst ” mietjes ” te noemen. ( Hoewel, iedereen moet zijn of haar rekeningen betalen, beste Rob, wat dat betreft ben je heus niet de eerste ).

 2. We kunnen het misschien beschouwen als behorend bij ‘een totaal kunst project’: “Kunst van en door iedereen”.
  De ‘ultieme participatie maatschappij’. 😀
  Hup muziekje er onder dan maar !

 3. Strooi maar zout in de wonden Hans.
  Nieuws waarde zal jij nooit worden.
  Daar ben je te bekrompen voor.
  Schaar je maar achter de projectontwikkelaars.

 4. Wat wel uit het filmpje blijkt, dat de ontruiming niet !!! onverwacht kwam. Ze zaten achter de deur gewoon te wachten tot de slotenmaker de deur open brak. Trouwens , is het openbreken van de deur kostenverhogend . Zij hadden gewoon open kunnen doen toen de deurwaarder voor de deur stond. Overigens viel mij op , dat Scholten in een ander filmpje, toen hij buiten het hek was gezet , pas zijn advocaat belde .Dit doet mij vermoeden , dat dit geheel in scene is gezet .Zelfs de pers was binnen om het werk van de deurwaarder te verslaan. Dit kan geen toeval zijn. Scholten moet wel degelijk op de hoogte zijn geweest , dat hij zou worden ontruimd, het ontvangst commitè stond klaar, om er een sensatie verhaal van te maken.

  • Hier ga je zeer zwaar over de schreef Fred. Het museum bestaat uit twee gescheiden gedeeltes. Dat is het gevolg van de sabotage door de gemeente, die de tussenliggende ruimtes -in strijd met contractuele afspraken- geblokkeerd houdt, zodat het museum nooit tot ontwikkeling kon komen. Een vriendin van me die erbij was vertelde, dat de politie eerst gewoon via de hoofdingang van het museum naar binnen is gewandeld. Dan is het andere deel -met daaraan gekoppeld het woonhuis van Scholte- nog steeds ontoegankelijk. Dat deel openbreken duurde net iets langer. Roy Dames -die ALTIJD paraat staat met zijn camera, dat is nu juist zijn sterke punt- heeft van het geringe tijdverschil gebruikgemaakt om naar beneden te vliegen en opnamen te maken…..

   • Roy Dames…. is die niet opgepakt tijdens de ontruiming, goede referentie, ja daar kun je op vertrouwen ja……

 5. gelukkig is dit misselijke figuur er uit gezet en denken ander wel drie keer na om dit soort klaplopers een gebouw in bruikleen te geven en die berts moet ze kop uit de reed van scholte halen dan ziet hij de echte wereld weer eens

 6. Ga ik, daarom over de schreef ? Kom nou .Ik was er niet eens bij . Maar ik weet als geen ander hoe het gebouw in elkaar steekt. Ik heb er 25 jaar in gewerkt. De deur waar ze door naar binnen komen op het filmpje, is de man deur in de roldeuren van de oude los en laadplaats , aan de achterzijde van het gebouw. Deze deur , is zowel vanaf de boven gelegen verdiepingen alsmede onderdoor vanuit de kelder bereikbaar. Deze hadden ze gewoon open kunnen doen , want ze stonden er achter .Ik houdt vast aan mijn eerder commentaar , dit is in scene gezet om een sensatie verhaal te kunnen krijgen.

   • Trouwens, het postkantoor zag er strak uit hoor, als Robscholtemuseum, alles keurig netjes, vriendelijke mensen, en de buitenkant was supermooi, met dat rode Robscholtebord aan de muur en de Robscholtevlag.

  • Als je in je recht denkt te staan en niet wil ontruimen Fred, dan moet je nu eenmaal verzet plegen en dat betekent: “niet mee werken en deur op slot !”
   Roy Dames is een documentaire aan het maken en dan is het verstandig om te blijven filmen.
   Alleen als je tussentijds een schop uitdeelt, dan ontstaat er natuurlijk een situatie die letterlijk niet meer te filmen is en wordt je door de hermandad afgevoerd.
   Was er een deurwaardersexploot om de ontruiming wettelijk rechtmatig te maken ….? maandagavond zullen we het misschien weten. 😉

   • Dat Roy Dames met zijn leeftijd en ervaring niet weet dat je dus nooooiiit een agent mag slaan of schoppen…

 7. Reken maar van yes dat er een uitzettingsexploot was. Geen enkele deurwaarder zal zonder dat papiertje opdracht geven te ontruimen. De AOVJ, die bij de ontruiming aanwezig is zal zonder dat papier zijn agenten geen opdracht geven het pand te betreden/te ontruimen. Denk je nu echt , dat ze zo stom zullen zijn ?

 8. Veel reacties op deze site -gelukkig niet allemaal- zijn zo ver beneden peil, dat ik me haast af ga vragen of Koen Schuiling Rob Scholte geen dienst heeft bewezen door hem de stad uit te jagen.

 9. @Dick, heb eens wat van je terug gelezen en een hoop dingen is allemaal van horen spreken. Je kunt natuurlijk WOB verzoeken indienen over dingen die in jou ogen allemaal waar zijn, maar als je zoiets doet moet je toch wel iets onderbouwen en niet zomaar iets schreeuwen. en dat laatste valt me ook een beetje op, dat schreeuwen, het is niet zo dat wie het hardst schreeuwt krijgt gelijk. Je doet de laatste tijd nogal wat uitspraken, op de site van Rob Scholte waarvan je zelf ook weet en aangeeft dat je het eigelijk niet wilt. Als ik het goed begrijp was jij de aangever voor meneer Scholte maar als hij er dan iets naars mee probeert te doen geef je niet thuis en is het jou verantwoording niet. Dit zijn nou de spelletjes die in Den Helder worden gespeeld, en ik vindt, dat dit nu maar eens over moet zijn. U kunt wel vinden dat de hele westerse wereld verrot is, maar het is een wereld waar we onze weg in moeten vinden, en als u dat niet kan, wat ik constant opmerk aan uw uitlatingen zou ik zeggen verhuis een heel end weg, of koop een stuk touw.

Comments are closed.