De Helderse droom, met af en toe een nachtmerrie…

22

Mijn ouders hadden vroeger in de jaren zestig dat prachtige, witgekafte stadsboek met de titel: “Den Helder, stad van mijn dromen”. Wat was ik trots dat dit boek deel uitmaakte van de boekenverzameling die door mijn moeder werd bewaard in het huis in de Klimopstraat waar ik opgroeide. En waarom trots? Omdat onze familienaam er in stond, daarom!

Intussen heeft de tijd zijn voortgang gekregen, we zijn nu generaties verder. Integratie, groei en ontwikkeling, dromen najagen en zien uitkomen, zegen, plezier en succes tot nu, april 2018. Want dan ontbreekt de verbondenheid met de burgers en haar geschiedenis. Teleurstelling, verontwaardiging, boosheid en verdriet alom….

Waarom?! Waarom is die wil er niet om dat bijzondere deel van de Helderse gemeenschap tegemoet te komen? Walgelijk. Onterechte lafheid! Uit angst waarvoor? De Molukkers? Die notabene deel uitmaken van de lage landen en een (belangrijke) rol –tot op heden- hebben gespeeld in de Hollandse defensie (KNIL, KM). Tjonge-jonge, laat het de Ambonezen maar niet horen. Opnieuw verraad…..

Den Helder is de havenstad waar nakomelingen van de marine-Molukkers nog steeds vertoeven. Momenteel zijn er slechts twee oud-marinemannen (beiden elders in het land woonachtig) van de 1ste generatie nog in leven. Ook al wonen wij niet in een aparte woonwijk vormen wij toch een saamhorige gemeenschap. Het is voor ons onbevattelijk mee te maken dat defensiestad Den Helder weigert mee te werken aan een hulpactie ten behoeve van het volk waarmee het Koninkrijk der Nederlanden een band heeft en waardoor het zich heeft mogen verrijken. Wij maken onherroepelijk deel uit van de Nederlandse geschiedenis…!

Documentaire
De documentaire over Molukkers in Nederland én Den Helder geeft – ongetwijfeld onvolledig – een duidelijk en heldere impressie en is een prima kennismaking met het nageslacht vanuit het koloniale verleden tot anno 2018. De laatste voorstelling vindt plaats op donderdag 19 april in cinéma Zevenskoop, aanvang 10.00 uur en zal worden getoond aan de groepen 8 van basisschool De Verrekijker. Aangezien het mogelijk is voor overige geïnteresseerden de voorstelling bij te wonen nodig ik hierbij stadsbestuur en gemeenteraad van –nog steeds de stad van mijn dromen- Den Helder uit –alsnog- de presentatie te bezoeken.

Tot slot: Den Oever, dank jullie wel! Hollands Kroon is in mijn achting gestegen wegens de bereidheid de PRO motorrijders gastvrij te ontvangen voor de tussenstop van de jaarlijkse benefiettocht. En last but not least: sorry Den Helder, excuus Willemsoord ….dat deze glansrijke kans jullie neus voorbij is gegaan.

Thilly Faas – Soumeru, Julianadorp

22 REACTIES

 1. Wat is de meerwaarde (glansrijke kans) om honderden motoren den Helder in en weer uit te laten rijden?

  • ja dat zie ik ook niet echt, hebben al genoeg Helderse rijders die dat geregeld doen….

   • Het gaat niet perse om de motoren heren, deze zijn slechts het middel voor het onderliggende doel, dat u beiden blijkbaar weer ‘niet snapt’. 😉

    • De vraag was ook de glansrijke kans. En dat ze daar motoren of wat dan ook gebruiken om aandacht te trekken is natuurlijk altijd beter dan ruim 40 jaar terug.

  • de meerwaarde hangt af van de mogelijkheden en bereidheid om medewerking te verlenen aan de benefiettour. voor Den Helder is het een gouden kans te pronken met zichzelf, liefst op alle fronten, maar ja…in 2 uur tijd blijft er weinig over dan de lunchstop op Willemsoord – da’s al een plezierige kennismaking, lijkt mij. voor de Helderse bewoners – met name die van molukse afkomst- een bijzondere gelegenheid aandacht te geven en belangstelling te tonen en in staat worden gesteld een gift te doneren. kortom: ondersteunende wisselwerking ten goede!

   • Succes Thilly ik ben ook zeer begaan met de geschiedenis van de Mollukse Nederlanders die altijd trouw en gedienstig zijn geweest tav de Nederlandse staat maar altijd door deze zelfde staat altijd in de kou zijn gezet.Ik zelf heb bij je broer Henry in de klas gezeten en weet dat je moeder altijd lekker kon koken.We voetbalden ook altijd met de Wattimenas,Lewakabessys Rahakbouws Separra Salampessy en vele andere lieve en gastvrije Molukse families die er in deze wijk woonden.Doe je broer Henry de groeten van mij.Mvr Groet Johann Maschke Ps ik weet nog dat je vroeger piano speelde.

    • dank voor je respons en prettige flashback, Johann! nostalgie ten top, haha. zal zeker de groeten doen aan mijn broer en inderdaad, pianospel is nog steeds mijn ding…

 2. In het begin van het stuk dacht ik, let op Skriks dat wordt een betoog over ´de teloorgang van de saamhorigheid in Nederland´ en het biedt wellicht aanknopingspunten tot nieuwe inzichten.Het blijkt echter te gaan over de saamhorigheid binnen één deelgemeenschap, een gemeenschap die volgens het artikel ´genegeerd´ zou worden door het Helderse stadsbestuur.
  Thilly Faas, juist via Uw saamhorigheidsgevoel wordt het Nederland ´van vandaag´ in Uw betoog genadeloos gefileerd, dat is op zich al een bijzonder hoopvol gegeven.
  Herdenkingen en voorrechten moeten tegenwoordig steeds opnieuw bevochten worden; slachtoffers van de slavernij, die van de Jappenkampen en natuurlijk de gebroken ´beloften´ tegenover de Molukse gemeenschap.
  U houdt de discussie in leven, vecht tegen Uw verbittering, hoe begrijpelijk ook: respect en eer weken hier in West Europa centimeter voor centimeter voor geld, macht en individualisme in de afgelopen decennia, niet alleen in Den Helder.
  Blijf U constructief opstellen, Uw achterban en haar gedachtegoed verdienen dat net als alle Nederlanders die U gunstig gezind zijn en die U graag een hart onder de riem zouden willen steken.

 3. Ik val helaas weer in herhaling maar onze burgemeester wil geen hulpacties of saamhorigheidbijeenkosten, alleen een hulpactie voor een nieuw paleis voor hem en zijn onderdanen. Motoren heeft hij ook een gruwelijke hekel aan, crossen mag bijvoorbeeld ook al niet, want dat zou het geluid van de helikopters kunnen verstoren. Nee helaas zolang deze man aan de macht is zal de nachtmerrie groter en langer worden, een groep motorrijders op Willemsoord mag niet, maar een coffeeshop er tegenover wel, hieruit blijkt maar weer hoe goed hij het met ons inwoners voor heeft

 4. Hallo Mathilde. Ik ben afgelopen zondag, als vertegenwoordiger van PAK-FKMCPR (Molukse mensenrechtenorganisatie) helemaal vanuit Tiel naar Den Helder gereden om een documentaire-film te zien over Molukkers in Nederland en Marine-Molukkers in Den Helder die gedraaid werd in een fantastische bioscoop aan de Julianaplein. Het was een indrukwekkende documentaire die ik niet had willen missen. Blij verrast was ik dat er veel Nederlanders in de zaal zaten. Alleen de burgemeester schitterde door afwezigheid, alhoewel de organisatie hem had uitgenodigd. Het was voor hem een 2e gemiste kans om meer met de Molukse samenleving in Den Helder in contact te komen. De redenen om de PRO 2018 in Den Helder te weigeren is gebaseerd op ongefundeerde redenen. Helaas.

  groet – Bram Pattinasarany uit Tiel

 5. Een mooi en zeer overwogen verhaal van mevrouw Faas en weer een minpunt voor de heer Schuiling. Wat meer respect en meedenken met de Molukse gemeenschap in Den Helder had moeten plaatsvinden. Het gaat om een jaarlijkse herdenking waar een betrokken burgervader gewoon bij had moeten zijn. Het is een brok geschiedenis en geen respect voor deze geschiedenis vind ik onacceptabel…..

  • ik vind het meer een onderbuik verhaaltje, maar ja de smaken verschillen gelukkig, en dat geneuzel over geschiedenis begint mijn neus ook aardig uit te komen, de Coentunnel en de JP Coenschool moet een andere naam krijgen, de plaatjes op de gouden koets moeten overgeschilderd maar de Molukkers moeten wel op een voetstuk? is het niet alles of niets? of gaan we filteren in de geschiedenis

   • RB de Molukse gemeenschap vraagt helemaal niet om op een voetstuk gezet te worden.En wat voor jouw geneuzel over geschiedenis is, dan wil ik je wel uit je droom helpen. De politiek heeft deze mensen toendertijd een vrij Molukken beloofd vind jij het dan vreemd dat deze mensen zich belazerd voelen door de politiek.Je zal altijd maar de hoop hebben gehad dat je ooit weer terug kon keren naar je eigen land.De tweede generatie heeft deze ouders ook verdriet en heimwee zien hebben naarmate ze ouder werden.Velen van.hen zijn hier met een eenzaam gevoel overleden.Ik ken jou verder niet maar veel inlevingsgevoel heb je niet.

   • RB slaat de plank volledig mis zonder de feiten (geschiedenis) te kennen. De documentaire in Zevenskoop van 7 en 8 maart jl had voor RB misschien meer begrip getoond. In ieder geval heeft het heel veel bezoekers verheldering gebracht.

 6. Schuiling is het burgemeesterschap van Den Helder niet waard. Logisch dat niemand meer met hem wil praten en daarom maar over hem praten. Zo nu ook weer. Met hem praten is zinloos zoals zo velen hebben gemerkt door slechts bestookt te worden met kluitjes op zachte toon uitgesproken die in het riet belanden. Schuiling zou misschien op zijn plaats zijn als burgemeester in een door een sekte gedomineerde politieke gemeenschap van maximaal een dorp. In Nederland zijn er nog wel enkele te vinden aan de Rand van de Veluwe, Zeeland of Overijssel.
  De Molukse gemeenschap in Den Helder verblijft hier al langer dan Schuiling oud is.
  De Molukse mensen die in Den Helder terecht zijn gekomen, waren een voorbeeld van integratie en waren loyaal.
  Zij mogen hier in Den Helder, zelfs niet voor een paar uur, gedenken waar zij ooit vandaan kwamen en op welke wijze zij hier terecht zijn gekomen.
  Angsthaas Schuiling liep het dun door de broek bij de gedachte aan een motorclub die misschien ook wel dingen doet die niet deugen. Maar daar kwamen zij niet voor. Zij kwamen voor hun ouders en grootouders.
  Ik schaam mij voor het bestuur van Den Helder. Ooit de stad van mijn dromen, nu niet meer. Het is al jaren mijn stad niet meer.

 7. Hoewel ik (getuige ook mijn reactie in het NHD van afgelopen zaterdag) het niet eens ben met de beslissing van de burgemeester om de tocht niet in Den Helder toe te staan, wil ik wel even een voetnoot plaatsen (en misschien dat mevrouw Vermeer-Lagerveld meeleest).
  De burgemeester laat zich in dit soort situaties adviseren. Er is advies uitgebracht door een politieambtenaar. Deze kwam met een aantal voorbeelden waarbij het volgens hem mis was gegaan tijdens de Ride-Out. Echter, deze politieambtenaar had wonderlijk genoeg zijn voorbeelden ergens vandaan gehaald zonder de feiten te checken. De vermeende misstanden die hij aanhaalde hadden plaatsgevonden tijdens andere evenementen.
  Dezelfde politieambtenaar heeft verzuimd contact op te nemen met de begeleidende groep politieagenten.
  De burgemeester baseert zijn advies op basis van kennis en kunde van “zijn” politieambtenaar en besluit te tocht niet toe te staan.
  Wat de burgemeester te verwijten valt is dat hij contact met zijn collega’s op had kunnen nemen om zelf een oordeel te vellen over het verloop van de tocht. Het kul argument dat de toegangsweg tot Den Helder de stroom motorrijders niet aankan negeer ik gemakshalve maar even, omdat we allemaal voldoende beargumenteerd hebben waarom dat niet opgaat.
  Tenslotte nog dit; het wordt nu gepresenteerd alsof onze burgemeester en/of onze gemeente niet wil meewerken aan een herdenking die betrekking heeft op de Molukken. Dat is niet juist.
  Onze burgemeester wil niet meewerken aan een motortoertocht waarbij “motorclubs” zijn aangesloten die zichzelf flink “uit de markt” hebben geprijsd (de goeden leiden onder de kwaden).
  Maar goed, dit is de elfde keer dat deze tocht georganiseerd wordt, laten we dan voor de twaalfde editie onze stad alsnog openstellen …..

  • Bodelo, je zegt hier dus dat je de burgemeester alles wijs kan maken. Is ook wel gebleken met zijn anonieme zwaaibrief.

   • Zo kan je het vertalen.
    Je kunt echter ook lezen dat een ambtenaar, wiens functie het is om (juist) advies uit te brengen heeft zitten snurken. En de burgemeester laat de beste man in zijn waarde zoals het een goed manager betaamd.

    • Of die ambtenaar is veel slimmer dan de burgemeester. De ambtenaar zag veel werk op zich afkomen en gaf dit advies. Niet geschoten is altijd mis.

     • De bedoelde ambtenaar had hier helemaal geen werk aan. Alles was al geregeld. Alleen door een advies te geven die niet gebaseerd is op de juiste feiten en zonder overleg te plegen met de betrokken organisaties heeft hij nu averechtse gevolgen gecreëerd die zijn collega’s wel veel werk bezorgen. Zij zullen nu wel tot besef zijn gekomen dat ze een verkeerd besluitvorming hebben gekozen.

  • Bodelo. De burgemeester is ook gevraagd of hij persoonlijk de verslagen en adviezen heeft gelezen. Zijn antwoord was, ja dat heb ik.
   En als klap op de vuurpijl weet de politieambtenaar te vertellen dat de PRO organisatie een landelijk goede reputatie heeft bij de politie. Snap jij het nóg???

Comments are closed.