Formateur praat ook met niet-politieke partijen

37

Den Helder – De formateur gaat komende week niet alleen praten met de twaalf partijen in de Helderse gemeenteraad, maar mogelijk ook met ‘het veld”. Dat zei CDA-voorman Harmen Krul zaterdag in het LOS/DHA-radioprogramma “De Week op Zaterdag”.

Met dat veld doelt Krul op organisaties als Woningstichting en Zeestad. Volgens hem  is het heel verstandig ook daar een oor te luisteren te leggen. DWOZ stelde dat die partijen niet gekozen zijn en dus geen rol horen te hebben in een formatieproces, maar het CDA ziet dat anders, al is het volgens Krul uiteindelijk Beter voor Den Helder die beslist.

Na het nieuwe informatierondje komen de zes oorspronkelijk beoogde coalitiepartners vrijdag weer bijeen. Dan moet duidelijk worden of een coalitie van Beter voor Den Helder, CDA, PvdA, Stadspartij, CU en Seniorenpartij alsnog een kans krijgt, of dat een andere weg wordt ingeslagen.

37 REACTIES

 1. Volgens mij is afgelopen vrijdag met de formateur afgesproken dat hij met 12 partijen nog een aanvullende ronde maakt. Er is niet gesproken en afgesproken dat de formateur ook gaat praten met partijen buiten de politiek..
  Zeestad is een partij die uitvoert. Het woord democratie krijgt wel een heel aparte betekenis op deze manier.

 2. Het is vermakelijk om de politiek in Den Helder van een afstand te bekijken. De perikelen rondom het ‘kunst’ museum van Rob Scholte daargelaten – hoe is het mogelijk dat unieke kansen voor Den Helder steevast niet worden benut. Als ik gemeentebestuurder zou zijn – en ik zou onder voorwaarden de “Mona Lisa” naar de stad kunnen halen, door huisvesting te faciliteren en bestemmingsplannen te wijzigen, dan zou ik daar alles aan doen. Vanzelfsprekend heb ik het dan niet over de kunst van Rob Scholte (geen oordeel overigens, ik ken zijn werk niet) maar over de Bugatti Royale die in Den Helder is herbouwd mag geen enkele discussie zin. Dit is een meesterwerk dat elk museum, elke stad zou willen huisvestten. En als de conservator of kunstenaar dan een huisje moet hebben, dan ga je dat als stadsbestuur toch gewoon regelen? Onbegrijpelijk. Ik wens de formateur veel wijsheid toe en hopelijk hebben de nieuwe bestuurders het leg om oude patronen te doorbreken en unieke kansen niet laten lopen.

 3. Door met Woning Stichting en Zeestad te gaan praten, verlaat Hans Huibers het pad van informeren en is hij m.i. direct politiek aan het bedrijven.
  Assorgia, PVV en CU zouden ondertussen ook eens met elkaar moeten gaan praten.

 4. Kennelijk zit ik met een ander CDA aan tafel dan de LOS. Gisteren is afgesproken dat Beter voor Den Helder de opdrachtgever is van de (in)formateur. Dan kan het niet zo zijn dat het CDA daar een nieuwe opdracht aan toevoegt die absoluut niet besproken is. Gisteren werd de vraag aan het CDA gesteld: met wie zitten wij hier aan tafel. Ik weet het nu nog steeds niet en ik denk dat dit het proces (of om het even welk ander proces) niet ten goede komt.

  • Wat dacht je van partijen die hier tot nu toe helemaal buiten staan. Dit soort brede opdrachten dient met alle partijen besproken te worden. Het proces is , blijkbaar door toedoen van het CDA , al volledig ontspoort.

 5. Ik snap nu wel waarom Woningstichting voorzitter was van een verkiezingsavond, was al volstrekt fout. Zag niemand daar op toe?? Ze moeten zelf al wijzer zijn, en zich neutraal naar de politiek opstellen, zeggen: “Nee, formeren, dat is jullie pakkie an.” Maar ja, een CDA informateur/voorzitter van een ondernemersvereniging uit Westfriesland, connecties…. je kunt de kat op het spek binden.

 6. Had steeds vaker al het vermoeden dat Zeestad en Woningstichting de dienst uitmaken in Den Helder – dat lijkt nu bevestigd – hoezo hebben de inwoners dan democratisch gekozen? Die brachten hun stem toch echt uit op een politieke partij, niet op een organisatie die al teveel in de melk te brokkelen heeft – slechte zaak!

 7. Waarom???? Zijn wij naar de stembus gegaan ?? Als ik geweten had , dat er vooraf al is gekonkeld en dat na de verkiezingen alles op een hoop gegooid werd , dan was ik nooit gegaan. Zonde van mijn tijd. Ook als ik lees , dat de Stadspartij ondanks dat zij een flink pak rammel gehad hebben , toch weer bij de onderhandelingen betrokken worden , zakt mijn broek af. De kiezer heeft gekozen en wil zo wie zo die verraderspartij er niet bij hebben. Zij hebben niet voor niets het vertrouwen verloren. Ook als ik verneem, dat er met partijen gesproken gaat worden die helemaal niet bij de verkiezingen betrokken zijn laat staan politiek actief zijn , dan zoeken ze het bij de volgende verkiezing maar uit. Dan bekruipt mij het gevoel , dat alles al vast stond en dat de burger voor de show is opgeroepen om zijn stem te komen geven.

  • ‘Wij’ zijn niet naar de stembus gegaan dàt is het grote probleem; u en ik zijn naar de stembus gegaan – bovendien heb ik nog zes mensen bewogen waarvan twee gebracht naar 3 verschillende stemlokalen – doch 51,4% van de stemgerechtigden hebben het af laten weten.
   Goed dus dat u wel bent gegaan fFred en over 4 jaar moet u dat weer doen, want het een ieders morele ‘plicht’ is, moet blijkbaar nog steeds indalen bij meer dan de helft van ons volkje !
   Iedereen zou nu eens in z’n omgeving moeten vragen: “Ben jij wezen stemmen, heb jij gestemd, …..”.
   Het wordt slecht wakker worden kan ik u voorspellen ….. 🙁

 8. Beste mensen u bent allemaal in het pak genaaid door het onschuldige uiterlijk van Harmen Krul en zijn oproep tot samenwerken. Nu begrijpt u wat hij hier mee bedoelde: samen tot aan verkiezingsdag, daarna doen wij als CDA toch weer ons kunstje. De seniorenpartij en BvdH zijn er met open ogen ingestonken en hebben alles nu in handen gelegd van de landelijke kliek. De toekomstige coalitie zal bestaan uit: CDA, VVD, PvdA, D66, GL en stadspartij mogelijk uitgebreid met de CU al ben ik overtuigd van de realiteitszin van Tjitske Biersteker. De coalitie zal op de achtergrond uitgebreid worden met woningstichting, zeestad en willemsoord. Zo kunnen de geldverslindende projecten toch uitgevoerd worden en kan Den Helder zich weer opmaken voor de art 12 status.

 9. Volgens de geruchten alhier is de heer Assorgia van plan om zich te vestigen in (een gedeelte) van V&D (tijdelijk?)
  Dus heeft hij er alle belang bij om dikke mik te worden en te zijn met Woningstichting en Zeestad.
  Spreek het maar tegen heer Assorgia!!
  Verder heb ik het al meerde malen geschreven:ZE DRONKEN EEN GLAS DEDEN EEN PLAS EN ALLES BLIJFT BIJNA ZOALS HET WAS 🙁 wederom gaan we genaaid worden!!!!!!

 10. Allemaal paniekreacties en geruchtenstromen hier, wacht eerst volgende week maar eens af ….
  De oude coalitie is nog steeds 5 zetels kwijt en dat zal de komende 4 jaar niet veranderen.
  Erg prematuur om Carlo Assorgia op dit moment ook maar ergens van te beschuldigen, maar het is duidelijk dat Harmen Krul met een lont in het kruitvat zit te poeren.

 11. dat roept ik al vanaf het begin van deze partij beter voor assorgia de maffia is er niks bij

 12. De formateur zal in naam van de beschaving en in naam van de democratie uiteraard z’n best doen om de PVV buitenspel te houden. Immers, het betreft geen politieke partij maar een georganiseerd oproer met een ‘partijprogramma’ van één A4-tje, waarvan vrijwel alles ongrondwettelijk is. Maar dat hoef ik de formateur niet uit te leggen!

 13. We hebben allemaal Woningstichting en Schuiling gestemd, meer keus was er niet. De formateur praat uitsluitend met Woningstichting en Schuiling, de rest zit er voor spek en bonen bij. Alleen een revolutie kan ons nog redden. En die komt er ook, maar het duurt het nog even. Schapen komen namelijk niet zo gauw in opstand.

 14. De Burgemeester zet er een streep onder.
  Het CDA gaat een andere koers varen.
  Allemaal nep nieuws.
  Stille krachten op de achtergrond bepalen de strategie van het CDA.
  Krul is slechts een poppetje aan een touwtje.

 15. De formateur zal toch ook spreken met aannemer Tuin, horecaman van den Berg, sloper Oosterbeek en een dubbele afspraak in zijn agenda voor de heer Lolke Kuipers. Het is toch wel te hopen, anders is Den Helder echt verloren.

  • Volgens mij is Harmen Krul een prima vent. Het duurt alleen lang voordat je door krijgt hoe de maffia werkt en die tijd heeft Harmen nog niet gehad op deze planeet. Hij herkent de maffia nog niet eens, maar dat komt nog wel. Harmen is ook nog het slachtoffer van concepten zoals: ‘De marine is altijd goed en betrouwbaar’. Soms wel, soms niet. Geen enkel concept is altijd geldig. En het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen kost tijd. Die tijd moeten we Harmen gunnen. Maar natuurlijk niet meteen als fractievoorzitter van het CDA. Hoe getalenteerd Harmen ook is. Dat hij toch meteen op de troon gehesen is bij het CDA, doet vermoeden dat hij een buikspreekpop is van een groepje (ex) marine-officieren. En Harmen, als je dit leest, pas op, zelfs een stilstaande klok heeft twee keer per dag gelijk. En….kritiek is de hoogste vorm van vriendschap. Smiley.

  • Beste fFred,
   Krijg vooral geen melij met de heer Krul.
   Als hij dit tot een goed einde brengt dan is na 3 jaar zijn promotie zeker en kan hij met een glimlach als eerste officier gaan varen,
   Dit onder de bezielende leiding van een ex CDA wethouder en een ex kolonel van de Marine plus nog wat ex VVD hoofdofficieren.
   Dit heet carrièreplanning.

 16. Hoezo formeren de grootste partij en na grootste net zolang tot meerderheid, daar heeft men op gestemd.

  • Ter aanvulling afgelopen weekend werdt me medegedeeld dat het zo goed als rond is, de vestiging van een koffieshop in t pand van Karstens!

   • Hebben de inwoners van de Visbuurt wel een bezwaarschrift ingediend?
    Dat moet dan toch eerst in behandeling worden genomen?
    Als niemand officieel een bezwaarschrift heeft ingediend, of heeft kunnen indienen, dan is er iets goed misgegaan. Alleen roepen dat je het niet wilt is denk ik niet genoeg….

    • volgens mij kunnen ze pas officieel bezwaar indienen nadat de vergunning is toegekend anders heb je nergens bezwaar tegen

    • Er is denk ik nog geen aankondiging geweest in de dagbladen , dat men voornemens is een vergunning te verstrekken. Dan pas kan je een bezwaarschrift indienen.

     • Inderdaad! Ik hoop dat de mensen die werkelijk bezwaar hebben dan ook daadwerkelijk een bezwaarschrift indienen. Ik heb al te vaak gehoord dat men wel roept, maar uiteindelijk niks doet “omdat het toch al een uitgemaakte zaak is”. Dat is niet waar namelijk.

  • Schrijf een opstel van maximaal honderd woorden waarin je uitlegt waarom de PVV categorisch buiten de macht wordt gehouden, juist in naam van de democratie en de beschaving, terwijl de ‘partij’ beweert deze waarden juist te beschermen (de bekende Paradox van Vasyljev). Eet dat opstel vervolgens op bij wijze van medicijn ter bevordering van de zelfreflectie. Toeter! Retteketet! Roep!

 17. In elk geval stoppen met het slopen van goedkope woningen. Daar hebben jongeren behoefte aan. En voldoende nieuwbouw zodat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen korter worden.

  • Maar Woningstichting niet, daar verdienen ze te weinig op, en Oosterbeek en Dozy moeten ook werk hebben. Want die bepalen immers samen met Zeestad, de gemeenteraad zit er alleen voor de schijndemocratie, en als zaalvulling voor als de grote dictator zijn pleidooi houdt.

 18. Hebben we ‘net’ de scheiding van kerk en staat voor elkaar, krijgen we de allesverzengende, nucleaire synthese van commercie en staat. Dat is natuurlijk de enige echte valkuil die voor de mensheid is opgespannen. Daarom gaan we eraan. Uw stropdas en brede lach ten spijt.

Comments are closed.