Formateur ziet drie opties voor coalitie

2

Den Helder – Volgens formateur Hans Huibers is het oorspronkelijk voorgestelde motorblok van zes partijen geen verkeerde keuze. Het vertrouwen is momenteel echter zo broos, dat zijn verwachting is dat het op dit moment niet gaat lukken om tot coalitievorming over te gaan. Partijen Beter voor Den Helder en het CDA zitten op dit moment onvoldoende in hun comfortzone wat betreft het onderlinge vertrouwen. Dat valt te lezen op de website van de lokale PvdA.

Het advies van de formateur is aan Beter voor Den Helder en het CDA om toch weer in gesprek te gaan om te bezien of het vertrouwen kan worden hersteld. Hij ziet verder maar drie mogelijkheden om te komen tot coalitievorming. De oude coalitie aangevuld met een andere partij. “Maar dit zou niet in belang van Den Helder zijn, omdat er dan mogelijk op de oude voet zou worden doorgegaan. Terwijl er behoefte is aan verandering in stijl van besturen. Andere mogelijkheid alleen lokale partijen. Ook dit zou niet in belang van de stad zijn, omdat dit een instabiele, broze en onervaren samenstelling zou zijn.”

Het advies nu is: bouw een tussenstap in en laten Beter voor Den Helder en het CDA elkaar eens diep in de ogen kijken en zich afvragen “willen wij dit?”. Wat zijn dan de noodzakelijkheden om dit te laten slagen. Waarna aanvulling gezocht moet worden van de coalitie met partijen waarbij recht wordt gedaan aan de landelijke partijen en lokale partijen.

Lees ook: Beoogde coalitie trekt de stekker eruit
Lees ook: Beter gaat nu voor coalitie zonder CDA, VVD en D66

2 REACTIES

  1. Misschien moeten BvDH en het CDA (optie 4) eerst maar een coalitie vormen, om te laten zien hoe je goed en transparant kunt samenwerken.
    De voltallige raad kan dan voorlopig ja of nee op alle plannetjes stemmen, terwijl de nieuwkomers ervaring op kunnen doen. 🙂

  2. Mijn advies aan de formateur; gewoon de oude coalitie herstellen. Dat is de kortste weg naar een revolutie en alleen die kan ons nog redden. Altijd van dik hout zaagt met planken die Berts? Wacht maar…..

Comments are closed.