Geen paniek, coalitie komt er niet

68

Haha, was dat even schrikken voor sommige partijen, oud-wethouders en kartelfanatici. Zou Den Helder zomaar even een coalitie vormen zonder grote jongens (CDA, VVD, PvdA, D66) en als een godswonder zelfs met CU en PVV. Niemand ter aarde had ooit kunnen bedenken dat die twee verliefd zouden worden, maar in Den Helder kan alles! Wat een wereldstad is het toch eigenlijk ook.

Maar helaas voor de fans, de blije gezichten en de jubelende kiezers, het gaat niet door. Echt niet, eerlijk niet, zet er maar een paar centen op. Na een onrustige nacht kan Zeestad weer opgelucht ademhalen, de burgemeester mag blijven, Willemsoord BV hoeft nergens voor te vrezen en de PVV mag ook in Den Helder roeptoeteren van de zijkant. U dacht toch niet echt serieus dat deze combinatie (Beter, Stadspartij, CU, Senioren, PVV en Behoorlijk Bestuur) een lang leven zou hebben?

Nog voor er daadwerkelijk een handtekening wordt gezet onder het coalitieakkoord, nog voor een wethouder gescreend kan worden op integriteit en nog voor beoogd PVV-wethouder Jansen een eerste rondje door Den Helder kan doen op zoek naar woonruimte in deze mooie stad, is het sprookje al ten einde. Het boek is dicht, case closed, niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen!

Niet akkoord
Is er dan al een persbericht verspreid waarin gemeld wordt dat de beoogde en zeer verrassende coalitie er toch niet komt? Nee, dat niet, maar dat komt er wel, spoedig zelfs. Kan niet missen. De CU moet de samenwerking voorleggen aan haar lokale leden en als we iets weten van deze partij is dat ze op zich niets van de PVV moeten hebben, dat ze luisteren naar de grote baas (in dit geval de landelijke partij, niet die meneer van boven) en dat ze het dus zullen afwijzen. En zonder CU geen meerderheid en dus geen coalitie.

Maar zelfs als de leden de baas negeren en bedenken dat dit wel zo ongeveer de enige kans ooit zal zijn om in Den Helder op politiek niveau serieus een potje te breken, dan komt de coalitie er niet. Ook binnen de Stadspartij zijn ze er namelijk nog niet uit en ook daar hebben de leden het laatste woord. Als die aan het woord komen trouwens, want eerst moet de partij intern het nog eens worden over deelname. En ook die kans lijkt uiterst klein. En als de partij intern het niet eens wordt, is het al over en uit, dan wordt de leden verder ook niets gevraagd.

Opties?
Kortom, het gaat hem niet worden, nu niet, morgen niet, nooit niet. Maar wat dan wel? Toch de Kuiperscoalitie zoals die voor de verkiezingen al was gemeld (D66, PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en Stadspartij)? Is ook een 16-15 meerderheid en kan Den Helder lekker voort op de oude voet. Met dien verstande dan dat de VVD nu opeens wil luisteren naar de burger, dus maar hopen dat dat geen breekpunt in de onderhandelingen wordt. Of gaan we toch alsnog voor de keuze van Jan Nagel en wordt het VVD, Seniorenpartij, Stadspartij, CDA en Beter? Als binnen die partijen nog iets van vertrouwen in elkaar over is na afgelopen week.

Maar ach, het gaat gelukkig nooit om het eigen of partijbelang, het gaat om de stad! Dus dat komt vast wel goed. Daarbij, Harmen Krul noemde Carlo Assorgia deze week nog een “groot staatsman” en daar hebben we er maar weinig van, dus ze staan ongetwijfeld in de rij om aan te schuiven. Een beetje politicus stapt moeiteloos over persoonlijke kwesties heen als dat beter is voor Den Helder. Het komt dus wel goed met de politiek in onze fraaie gemeente. Kunnen we vannacht gelukkig weer rustig slapen.

68 REACTIES

  • Er is wel degelijk wat aan deze column toe te voegen.
   De ChristenUnie in Den Helder is een zelfstandige vereniging die autonoom van de landelijke partij kan deelnemen aan de Coalitie Beter voor Den Helder, PVV, ChristenUnie, Seniorenpartij, Stadspartij en Behoorlijk Bestuur.
   .
   ChristenUnie Den Helder staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als vereniging onder nummer 37109277, met vestigingsadres de Violenstraat. Hiermee zijn ze een aparte vereniging die los staat van de landelijke partij die ingeschreven staat onder nummer 32080551 te Amersfoort.
   .
   De landelijke politiek en met name de ChristenUnie, VVD, CDA en D66 hebben een ander belang dat de PVV in iedere gemeente wordt uitgesloten. Het gaat ze alleen maar om macht… Als de PVV gaat deelnemen aan een coalitie met de CU dan zullen in de toekomst meer gemeente deze samenwerking goedkeuren. En daarmee zijn partijen als VVD, D66 en het CDA hun machtsblok kwijt en zijn er veel meer coalities mogelijk in de lokale politiek.
   Er worden door dit machtsblok veel meer partijen uitgesloten, alleen maar om hun eigen positie veilig te stellen.
   .
   De ChristenUnie Den Helder gaat het politieke landschap veranderen. Den Helder gaat hiermee geschiedenis schrijven. Het onmogelijke word hier mogelijk gemaakt. Beide partijen CU en PVV hebben een overeenkomst gemaakt waar ze beide achter kunnen staan.

 1. Jammer dat je hier je politieke afkeuren zo laat blijken, nuance en neutraliteit zouden je meer sieren!

   • De titel zegt al genoeg, alsof we nog ergens van in paniek raken. Je last in alles blijken te willen sturen en deze coalitie niet te zien zitten, he maakt stemming en ik vind dat vanuit uw rol ongepast. En als je dat niet begrijpt doe je misschien het verkeerde hier op de site.

    • Misschien lees jij dan wel de verkeerde site en maak je er lekker zelf een.

 2. Je zou in de politiek moeten gaan, daar kun je heerlijk vrijuit roeptoeteren en raaskallen.

  • Zo dat Ronald meer op u gaat lijken Henk, hoop het niet. Goede column waarin de problemen duidelijk worden benoemd zonder politiek waarde oordeel bravo

 3. Vanzelfsprekend ! En het bevestigd dat hk geen idee heeft hoe een groot staatsman zich gedraagt.

 4. Mooie wens van de gedachte Ronald, Maar zou het echt zo gaan lopen ? Volgens mij , zullen de stadspartijleden echt wel toehappen. Zij hebben zo,n verkiezingsklap opgelopen, willen zij nog ergens bij horen en gehoord willen worden zullen zij wel moeten. Anders zitten zij de komende vier jaar als een murmelend oud baasje zonder tandjes aan de zijlijn. De CU , met Tjitske , krijgt nu ineens iets in de melk te brokkelen de komende vierjaar , na vier jaar te zijn genegeerd en geschoffeerd. De grote baas waar jij naar verwees, die zal zich de komende vier jaar wel met de mantel der (naasten) liefde hullen . Dus ik zie jouw wens nog niet zo snel de waarheid worden.

 5. Kan geen wens in de column ontdekken, wel een waarschuwing – het zou zo maar eens zo kunnen gaan – en dan? Vertrouwen is ver te zoeken tussen de raadsleden, zowel links als rechtsom – vertrouwen van de burger is nog minder – op de oude voet verder is drama en vernieuwend is het nog niet allemaal tot nu toe – overigens lekker vlot geschreven deze column, beetje sarcasme mag best na alle capriolen 🙂

 6. Als je de verkiezingsuitslag werkelijk wilt respecteren heeft de Stadspartij, als één van de twee grote verliezers, niets in het nieuwe college te zoeken!
  Net zo min als D’66.
  In welke combinatie dan ook.

 7. Kortom bij de Helderse Christenunie werkt het net als bij de PVV, doen wat de chef zegt!

 8. Ik wacht het rustig af, stemming makerij is nog nooit steekhoudend geweest als partijen over iets anders spreken.

 9. Tja RoBo is betreffende de stadspolitiek over het algemeen natuurlijk goed geïnformeerd, maar het blijft nog even een voorspellende culumn, net als de voorspelde ‘grote – man? – daar boven’.
  Ik wacht volgende week wel af en mijn nachtrust is sinds mijn jeugd nog steeds uitstekend. 😉

 10. Geen echt neutraal stuk, jammer hoor om je mening er zo dik bovenop te leggen in de colum

  • Van een verslaggever mag neutraliteit worden verwacht, een columnist mag een uitgesproken mening verkondigen. Zolang de heer Boutkan in zijn rol van verslaggever zijn sympathieën en antipathieën erbuiten weet te houden -en dat doet hij- is hem niets te verwijten als hij ons met duidelijk het woord “column” erboven laat weten hoe hij over de dingen denkt.

   • Een woord, ongepast. Laat dit iemand anders doen. Het is een gekleurd verhaal en daardoor is de schrijver later niet meer geloofwaardig en dat betreur ik ten zeerste!

   • U heeft het ‘naar mijn mening’ volkomen bij het rechte eind HZdwg.
    Het probleem bij veel mensen is m.i. dat men denkt dat lezen bestaat uit het oplepelen van een serie woorden die door een ander op een rijtje zijn gezet en daar dan direct een conclusie aan te verbinden zonder de inhoud te onderzoeken.
    Dat laatste betekent dat je de tekst niet slechts één keer dient door te lezen en er objectief mee om moet gaan, om vervolgens goed onderbouwd met een reactie te komen.

    Inhoud-loze columns en reacties kunnen naar mijn mening direct als ‘gebral’ worden afgeschoten, wat de schrijver dan weer mogelijkheid verschaft, om met een inhoudelijk goed onderbouwde tekst nogmaals uitleg te geven van haar of zijn mening.

    Nu loop ik natuurlijk het risico dat ik onder mijn eigen reacties nu steeds het woord ‘gebral’ tegen kom, maar daar zal ik – tenzij het goed onderbouwd wordt – niet op gaan reageren, ook trouwens niet als ‘het woord’ niet wordt gebezigd. 😀

 11. Boutkan.. Vind het erg jammer dat je je zo opstelt. Het voegt niets toe maar geeft alleen maar extra onrust. Je hebt het over onze mooie stad en dat zal ook zo blijven. De burgerkiezer bepaalt en niet de journalist. Assorgia had in eerste instantie aan Nagel meegedeeld dat hij niet met de oude partijen wilde werken. En wat doet Nagel ( en Huiberts)….juist ja. Nagel heeft een grote mond maar wat heeft hij zelf met de seniorenpartij gepresteerd? Was ook altijd onrust en ruzie en dan nu de grote jongen uithangen. We kunnen in Den Helder best zonder de mensen van AD66 en VVD. Voor Kees is het een zure appel .Hij dacht alweer aan een wethouders functie. Wat is er de laatste jaren bestuurlijk goed gegaan. De stad verdrinkt in proceskosten en moet kapitalen bijdragen aan de vele ondeskundige zaken die de “oude”partijen veroorzaakt hebben. De voorgestelde coalitie is het proberen waard. Van die ouwe hap weten we het nu wel. Er moet een nieuwe wind door de stad komen. Wie is er nou ziek in deze stad?

 12. Ik dacht dat het hier in Hollands Kroon een zootje was qua politiek. In Den Helder is het blijkbaar de overtreffende trap. Misschien is de kop van Noord Holland wel beter af zonder politici die de boel besturen, want uit de praktijk blijkt dat zij daar het vermogen niet voor hebben, op slechts een enkeling na. De rekening voor het grootschalige politieke wanbeleid wordt steevast in de maag geschoven van de burger.

 13. Ik mag toch hopen dat je gelijk krijgt Ronald. Onder de leden van de Stadspartij is zeker ernstige twijvel. Ik zelf weet nog iets te goed hoe we er 4 jaar geleden voor stonden. Ook toen moesten we persé met zoveel kleine partijen samen werken. Een coalitie met 16 is echt te weinig. Zelfs met 11 zetels werd je gegijzeld door een één pitter. Ik zal tijdens een ledenraadplegingen zeker tegen stemmen.

  • Vooral doen meneer karhof graag de stadspartij weer aan het handje van de vvd ecetera laten meelopen dan zijn jullie over vier jaar zeker verdwenen van het toneel zonder kos was dit al een feitje

 14. Subtiele hintjes Ronald .. of lees ik hier meer dan jij bedoeld?

  Maar inderdaad, het zou zomaar kunnen, misschien moeten sommige andere politici en leden ook maar over hun eigen schaduw springen en zo ‘groot staatsmanschap’ tonen.

 15. En ja hoor landelijke CU wil niet dat CU Den Helder met PVV Den Helder samen in een coalitie gaan “Breaking news”

  • Waarmee het gelijk van Ronald Boutkan maar weer eens wordt aangetoond….. Hoezo stemmingmakerij van de eindredacteur van dit onvolprezen medium, gewoon een messcherpe en niet van ironie gespeende analyse! Gezien de vele reacties hierboven een prima en prikkelende column…

 16. De stadspartij kan niet anders dan meegaan. Pieter Kos is afgelopen 4 jaar als voetveeg gebruikt door VVD, CDA, D66 en PvdA.

  En de ChristenUnie kan makkelijk samenwerken met de PVV. PVV is overwegend links. De rechtse punten van de PVV zijn in Den Helder niet van toepassing.

 17. 14.00 uur: Q-music nieuws zegt CU Landelijk grijpt in bij CU lokaal DH. CU lokaal moet per direct stoppen met gesproken, omdat PVV ook mee doet.

 18. De Christenunie vindt de PVV te min om een college mee te vormen. Christus : “Wat gij aan één van deze mijn minste medemensen hebt gedaan, hebt gij aan mij gedaan.” De Christenunie sluit Jezus dus uit…..terwijl Jezus NIEMAND uitsluit!!

  • Toch raar dat u dit zegt uitsluiten van partijen en mensen is iets wat u constant doet en als het niet uitkomt dan komt u met uitspraken ven Jezus. Selectieve verontwaardiging.

   • Is meneer Berts christelijk dan, dat hij naar de christelijke ideologie moet handelen? Of mag hij als ongelovige uitsluiten wie hij wil, geen Bijbelse richtlijn die anders adviseert?

    Dat dan even los van het feit dat de christenen nooit anders hebben gedaan dan andersdenkenden uitsluiten, dus verbazingwekkend is het niet. Ik hoop alleen maar dat de CU Den Helder zich niets aantrekt van Den Haag.

 19. De schade in de onderlinge verhoudingen tussen BvDH en het CDA zijn duidelijk.

  Een optie kan zijn, dat er een coalitie gevormd wordt op basis van 14 zetels, waarbij afspraken tussen PVV en CU de basis zullen zijn; geen wethouderschap voor Tjitske Biersteker helaas – de zorg kon dat goed gebruiken – maar in de raad een grote vinger in de pap ….
  Creativiteit kent geen grenzen. 🙂

  • Zou zo maar kunnen gedoog partijen is niets nieuws maar ben bang dat nevr Biersteker haar zinnen op het Wethouderschap had gezet en daarom eventueel met de PVV samen wou werken

  • Of Tjitske plakt dat landelijke advies aan haar laars. Want wat heeft het”hogere “bestuursorgaan” te maken met Den Helder? De suggestie van Judge X kan natuurlijk ook. Tjitske houd AD66, VVD,enz.buiten de coalitie.

 20. Als Den Haag bepaalt welk college er in Den Helder geformeerd mag worden, dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen daardoor een farce geworden!

 21. Breaking: Carlo Assorgia werkt achter de ruggen van Tjitske Biersteker en Jan Nagel aan een derde college.

 22. Als we er even vanuit gaan dat het bestuur en de fractie 2 verschillende eenheden zijn binnen een politieke partij dan is een logisch vervolg hiervan dat indien het bestuur van een plaatselijke(afdeling dus) landelijke partij zich conformeert aan het landelijke bestuur.
  Dit zou dus kunnen inhouden in dit geval dat; indien het landelijke bestuur een embargo oplegt op samenwerking met de PVV men dit plaatselijk overneemt.
  Maar een plaatselijke afdeling is WEL autonoom in haar beslissingen.
  Conclusie:ALLES IS NOG MOGELIJK!!!

 23. bedankt hè CU / Tjitske , weer 4 jaar leugenachtige uitknijpers in de coalitie, daar gaat m’n zuurverdiende geld…….

 24. Is mevr Biersteker ook voor de-islamisering? In Den Helder staan nl 2 moskeeën en heeft de coa diverse locatie’s.
  Citaat CU programma:
  “De ChristenUnie staat voor een inclusieve samenleving waarin iedereen op basis van gelijkwaardigheid kan meedoen, of iemand nu christen, moslim of niet-gelovig is.”

  • Tjonge “2 moskeeën” …. afbreken maar , heeft u ze wel eens goed bekeken DL ? 😀
   Op basis van gelijkwaardigheid mee doen ja …., niets mis mee volgens mij.

   En vergeet de rest van het programma niet te lezen bijvoorbeeld: Hoofdstuk 2 over oa radicalisering , Hoofdstuk 3 over zorg, Hoofdstuk 7 economie; en daarbij ontdek ik steeds opmerkelijk veel raakvlakken met de PVV.

   Alleen bij de inleidingen tot het programma van beide partijen staan zaken, die ik hoofdschuddend lees; daar had men wel wat weg kunnen laten en in kunnen korten, om het in het Helderse klimaat aan te laten spreken, daarom waarschijnlijk de kleine zetelwinst voor beiden, waarmee ze met een beetje passen en meten m.i. wel door één deur komen.

  • CU staat voor: iedereen is gelijkwaardig behalve een paar die we niet gelijkwaardig achten….. .

 25. Hypocriete christenen zijn het grote probleem, zij denken het geweten van de natie te zijn, het zijn de zetbazen van de onderdrukkers , het groot kapitaal, hun credo luidt ‘Hou jij ze arm, dan hou ik ze dom’ Dit hebben we afgelopen week weer kunnen constateren in de kamer.
  Rutte die steelt van de armen en middenklasse , om het aan de rijken uit te delen zelfs onze hypocriete christenen doen hier vol overgave aan mee. (SGP,CU,CDA). Morgen staan deze gasten weer op de kansel om te janken over verbinden, naastenliefde, zorgen voor elkaar, enz, enz. Dit soort verraad en belazerd u voor enkele zilverlingen, dit tuig zat ook aan het laatste avondmaal en het zal in Den Helder niet anders zijn.

 26. Ik verwacht dat Tjitske Biersteker het landelijke dictaat niet opvolgt en dat ze gewoon wethouder wordt, en een goede ook. Ze is al heel lang actief en wist waar ze aan begon. Nog 4 jaar dat partijkartel zou rampzalig zijn. Lastige keuze, de Helderse bevolking of die landelijke partijbonzen. Maar ik denk dat ze de juiste keuze maakt.

  • Ik denk eerder , dat Tjitske voor een, voor haar enorme blok gezet is. Laat haar rustig haar eigen beslissing nemen , en respecteer dat , hoe die beslissing ook uit mogen vallen.

   • zodra ze het landelijk dictaat volgt is ze haar geloofwaardigheid totaal kwijt, nu terugkrabbelen is einde loopbaan

 27. De CU mag op landelijk niveau regeren met de VVD ofwel de partij van Mammon en D’66 de partij van heidenen, abortus en republikeinen en het CDA een slap christelijk aftreksel in vergelijking met de CU uitgangspunten. Allemaal prima de luxe volgens CU. De CU Den Helder wordt echter op de vingers getikt door haar hoofdbestuur. Waar bemoeien zij zich mee? Hebben zij ooit enige interesse getoond voor het werk van CU Den Helder en in het bijzonder van mevrouw Biersteker? Laat de CU bobo eerst eens aangeven wat exact zijn bezwaren zijn en hij mag/moet die uiten en verder niets. Ik verwacht van de Helderse CU dat zij zich niet laten ringeloren door een of ander bestuurslid maar kijken naar de situatie in Den Helder.

 28. De coalitie voorkeur van de hoofdredacteur is in ieder geval duidelijk.
  Overigens vraag ik me af waarom VVD, CDA ,D66 en PVDA überhaupt nog voor het voetlicht durven komen.
  Schandelijke vertoningen van al deze landelijke partijen!
  Laat de lokale partijen eens een kans krijgen na de winsten om te tonen wel betrouwbaar te zijn….

 29. Nu even niet over Tjitske,die heeft het nu al moeilijk genoeg denk ik.
  Maar bij de Seniorenpartij is nu ook een raadslid aangetreden welke een behoorlijke aversie heeft tegen de PVV,nl mevr Carla van Driesten.
  Als haar voorman wethouder gaat worden wordt zij (waarschijnlijk tijdelijk)fractievoorzitter.
  Ook zij zal in gewetensnood komen als de PVV gaat meeregeren hier in ons dorp.
  Ben erg benieuwd hoe zij gaat reageren.Als ex SPer zou het van grote klasse zijn als Carla zou zeggen ,,bekijk het maar,hier doe ik niet aan mee!”

  • zo’n beetje het hele stuk gaat uitgebreid over de CU en nu probeert u het onderwerp te wenden?

   • Nee hoor beste RB.Ik geef alleen maar even aan dat er wel meer personen in de raad zitten welke het ook moeilijk kunnen gaan vinden om met de PVV samen te gaan,heb Carla als voorbeeld genoemd maar er zijn er meer.
    Het is net waar je principes liggen als raadslid,toch?

   • Het artikel gaat over de positie van de CU en over de positei van de Stadspartij. Waarom zou Anton dan niet over de Stadspartij wat mogen zeggen. Lees de alinea “Niet akkooord” maar eens.

Comments are closed.