Geheim overleg leidt tot alternatief coalitieakkoord (update)

52

Den Helder – Geen CDA, geen VVD, geen D66 en ook geen PvdA. De nieuwe coalitie bestaat uit Beter voor Den Helder, de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, PVV en de Seniorenpartij. Samen goed voor 16 van de 31 zetels, een minieme meerderheid.

Buiten de formateur om en in het diepste geheim is sinds afgelopen vrijdag overleg gevoerd tussen deze zes partijen om tot een ‘lokale’ coalitie te komen. En dat lijkt gelukt, volgens direct betrokkenen is het akkoord zo goed als rond. Tot grote schrik van de overige partijen. Harmen Krul van het CDA meldt geschokt, teleurgesteld en verdrietig te zijn. “Ook boos, want we hebben van de week nog een gesprek gehad met Carlo en de formateur en dat blijkt nu dus allemaal een leugen.”

Beter wilde op voorhand geen VVD en D66, daar was de partij voor en na de verkiezingen eerlijk over. Met het CDA lukte het in eerste instantie niet, deze week leek er toch weer een opening en formateur Jan Nagel sprak in Turkije zelfs met Kees Visser van de VVD, want ook die partij was opeens welkom. Allemaal schijn dus, zo blijkt nu, waarbij niet alleen de landelijke partijen op het verkeerde been zijn gezet, maar ook Nagel zelf.

Geen steun fractie
“Ik heb altijd aangegeven dat we alles eerst in de fractie wilden bespreken. De kans dat de eerder deze week geopperde coalitie zou lukken was bij ons klein, mijn fractie wil het niet zo bleek vandaag en dus doen we het niet. Dat heb ik Nagel ook gemeld. De coalitie met PVV, CU, Seniorenpartij, BB en Stadspartij was al zo goed als rond. De verschillende fracties moeten het nog wel intern bespreken en dat gaat dit weekeinde gebeuren. Nagel was heel boos, maar ik heb constant aangegeven dat het lastig zou worden met de door hem voorgestelde optie.”

Ook Duijnker meldt dat er een akkoord is tussen de genoemde partijen. “Goed en constructief overleg zonder barricades heeft geleid tot deze uitkomst.” Volgens Pieter Kos (Stadspartij) is het allemaal nog niet in kannen en kruiken. “We zijn gevraagd mee te praten. Dat heeft tot een aanbod geleid wat wij nu in de fractie gaan wegen en als we dan nog enthousiast zijn, leggen we het aan de leden voor. Maar meer is het nog niet.” Een opmerkelijke uitspraak, aangezien volgens betrokkenen Peter Cruijff (namens Beter) en Kos samen aan het akkoord hebben geschreven.

Verbolgen
“We wisten dat er wat speelde op de achtergrond”, zegt Kees Visser. “Maar we hebben wel vol overgave ingezet op de door Nagel voorgestelde coalitie. Nagel wist 100 procent zeker dat het die coalitie zou worden. Nu niet verbaasd dus, maar wel ontzettend verbolgen. We wilden het beste voor de stad, stapten over de schaduw heen, maar dit heeft dus nooit een eerlijke kans gehad. Ik ben erg benieuwd wat dit gaat betekenen voor Zeestad, Port of Den Helder en de burgemeester.”

“Dit is niet goed voor de stad”, stelt Peter de Vrij van de PvdA. “Het is zo’n kleine meerderheid en er zitten zoveel partijen in, dat iedereen dus vetorecht heeft. Erg instabiel en voor mij totaal onbegrijpelijk dat de CU al haar grondbeginselen aan de kant gooit en met de PVV samen wil werken. Tijdens het debat over Scholte zijn grote woorden gebruikt over nieuwe politiek, maar dat is dit dus niet. Dit is achterkamertjespolitiek en iedereen belazeren, tot de formateur aan toe. De PvdA is buitengewoon teleurgesteld.”

“Op de Stadspartij na zijn de partijen het wel eens, maar de Stadspartij wil nog een ledenraadpleging doen”, zegt Tjitske Biersteker. “Ik kan me niet voorstellen dat het een nee wordt, want dan zouden Kos en Van Dongen zonder mandaat hebben gehandeld. Het akkoord past ons ook allemaal denk ik en dat het een kleine meerderheid is hoeft niet direct een probleem te zijn. Groter moet je ook wel gegund worden, maar dat is niet gelukt. Als dit het wordt, dan moet het wel voor vier jaar zijn.” De combi met de PVV is binnen de fractie geen groot probleem. “Het gaat om het coalitieakkoord en daarin zitten voor onze partij enorm veel mooie dingen.”

Wethouders
De nieuwe coalitie gaat 5 wethouders tellen volgens Assorgia. Behoorlijk Bestuur levert geen wethouder en de rest wel. Remco Duijnker wordt wethouder namens de Seniorenpartij, Pieter Kos namens de Stadspartij en oud-weerman Peter Cruijff namens Beter voor Den Helder. Namens de CU krijgt Tjitske Biersteker een functie als wethouder. Wie namens de PVV wethouder wordt is nog niet bekend.

52 REACTIES

 1. Over achterkamertjes- en vriendjespolitiek gesproken. Jammer hoor.
  Nou, rest mij niets dan u allen veel wijsheid en succes te wensen. En alsjeblieft, zorg heel goed voor onze stad (Mevrouw Biersteker, van u valt me deze streek nog het meest tegen, ik had van u nog wel de indruk dat u open en eerlijk wilde zijn).

 2. Je kunt dit moeilijk open en fairplay noemen, draag de meeste partijen een warm hard toe die hierin zitting nemen, maar gekonkel en geheimzinnigheid, achter de rug van de formateur om, is zeker niet beter voor Den Helder. Jammerlijke start van wat een hoopvolle vernieuwing had kunnen zijn, maar nu de schijn heeft van meer van hetzelfde met alleen maar andere kopstukken.

 3. Hoera gefeliciteerd het is eindelijk gelukt de nieuwe politiek heeft zijn intrede gedaan. Waarde als eerlijk open vertrouwen in een keer over de plint gedonderd. De afbraak is begonnen en art 12 gemeente heel dichtbij. Als of de stadspartij niets heeft geleerd van 4 jaar geleden. Kos moet wel heel krap bij kas zitten om dit te willen

 4. Ik snap niet dat hier zo moeilijk om gedaan word!! De premier mag onwaarheden verkondigen aan de kamer. Dat vind ik vele malen erger!

  • Daar ben ik ook heel teleurgesteld over hoor Wup, was ook echt een nare vertoning. Maar van dit hele verhaal word ik net zomin vrolijk. Als je het anders wilt doen dan je voorgangers, doe dan niet precies dat wat je je voorgangers hebt verweten. Nu wacht ik maar af en hoop van harte dat er toch wat goeds uitkomt na deze wat mij betreft valse start. Want dat hebben de kiezers wel verdiend.

   • het verdiend misschien niet de schoonheids prijs, maar als je met vuur speeld moet je niet zeuren als je je billen brand en op de blaren moet zitten.
    Landelijke partijen wilde blijven samen werken om waarschijnlijk hun ingeslagen weg te beschermen.
    gegokt en verloren.

 5. Prima een mooie combinatie,de tijd van nieuwe bezems vegen schoon is aangebroken, Succes.

 6. Even afwachten mensen wie van de gekozen raadsleden van de lokale partijen de komende tijd een eigen fractie start en dus dit hele circus weer opnieuw kan beginnen 🙂 Opkomst volgende GR verkiezing Den Helder ongeveer 30% schat ik zo in.

 7. Er is hier volgens mij niemand bedrogen. Dit is precies in lijn van verkiezingsprogramma’s. Dat het in stilte en rust is gebeurd zorgt voor ervoor dat alle reaguurders er niet direct afbraak op kunnen plegen. Is het ooit wel goed? De blik is gericht op zaken die beter voor Den Helder zijn. Als dit echt rond komt dan is het pas kijken of de andere partijen ook echt dingen anders willen en echt samen willen werken voor Den Helder of dat het alleen maar stemmen winnen was. Als we gaan beginnen kunnen we het zien. Blijkbaar was het zo nodig om te breken met het oude. Mag het Den Helder veel goeds brengen. Dat heeft het nodig!

  • In stilte en rust? Als de vorige coalitie dat deed heette het achterkamertjespolitiek!!! Iets waar deze partijen zich zo vreselijk tegen afgezet hebben! Doe je ogen open Sebastiaan. Zelfs de formateur is bedrogen. Iedereen die op deze partijen gestemd heeft wordt bedrogen. We stemden immers voor eerlijkheid,openheid en transparantie. Dingen zouden nu eens anders gaan. Het kleine beetje vertrouwen dat er na de verkiezingsuitslagen misschien nog in de lokale politiek was is nu wel voorgoed de grond in geboord. Wat een achterbaks gekonkel.

 8. Twee oud-ambtenaren, van wie eentje een slepend conflict had met de gemeente, die de stad gaan besturen Heel vernieuwend hoor. En nu hoor je hier niemand over baantjesjagers.

  • Duynker is toch de schoonpa van Carlo? Snap ik, dat hij wethouder mag worden. Je moet je schoonpa altijd te vriend houden.

  • Met recht Arie, baantjesjagers, dat zijn het. Zevenduizend euro bruto in de maand, daar willen ze de kluit wel voor belazeren. Zelfs het ‘morele kompas’ Biersteker doet eraan mee. Om met Dick Berts te spreken: Den Helder is reddeloos verloren! En het trieste van alles is: het alternatief (CDA, VVD, PvdA ed) zou geen haar beter zijn. Links om of rechts om: het is één pot nat!

  • Ik ben betrokken bij de CU inderdaad, maar met we bedoel ik het geheel deze bestuurlijke periode als in gemeente Den Helder. Je zou haast denken dat er iets op tegen is om als betrokkene te reageren. Niet dat ik me daar iets van aan zal trekken mocht dat het geval zijn.

 9. Ik wil nog even wachten met mijn felicitaties tot het echt helemaal in kannen en kruiken is, maar er moet gezegd worden alle nowhow is binnen de partijen aanwezig en de lijntjes richting Den haag zijn er ook.
  De coalitie zoals Nagel voorstelde kwam uit de koker van Schuiling-VVD-CDA en de kleine meelopers, dat moge duidelijk zijn.
  En als de gedachte in Den Helder wringt, terwijl in Turkije onder het genot van pini-colada’s ‘de kool’ wordt gestoofd, dan kan het raar lopen.
  Grote Kees had misschien toch beter kunnen besluiten om kleine Kees en ouwe Jan een dagje mee naar De Efteling te nemen.

  Nieuwe politiek ? nou daar is hij dan Carlo Assorgia houdt de vaart er in, PVV wordt direct in de stroom mee genomen …., prachtig positief nieuws zo vlak voor Koningsdag; ik had net een top-fles Whiskey in huis gehaald voor morgen, maar de kurk is er al af kan ik u vertellen want ik vind dit toch wel een momentje om voor te proeven.
  Proost ! 😀 en ik wil graag met het volgende besluiten:

 10. Je lacht je toch rot, kijk even naar wie er wethouders gaan worden, het eerste voorstel van deze coalitie is de naam van de Razende Bol omzetten naar de nieuwe naam, Sicilië.

 11. Tja, de heer Vrij zat zichzelf natuurlijk al rijk te rekenen, op verzoek van het CDA in een college waarin een krappe meerderheid van drie landelijke partijen kan bepalen wat er gebeurt ..

 12. Burgemeester Koen Schuiling kan beter al zijn koffers gaan pakken. De cassatiezaak tegen de onkruidbestrijder kan meteen gestopt worden. En de ontruiming van het Rob Scholte Museum zal de burgemeester nu ook op persoonlijke titel in zijn schoenen geschoven worden. Want de nieuwe coalitiepartijen hebben altijd gezegd dat het rob Scholte Museum moest blijven en dat Koen Schuiling met ontruiming moest wachten op de bodemprocedure.
  Even een kleine rekensom; Schadeclaim onkruidbestrijder circa 2 miljoen euro + Schadeclaim Rob Scholte museum (juridische kosten + schade ontruiming) circa 1.5 tot 2 miljoen euro = 4 miljoen euro die Koen Schuiling nog voor zijn vertrek, persoonlijk in de schoenen moet worden geschoven.
  Het is jammer dat DHA geen online gok licentie heeft anders hadden we online kunnen gokken wanneer Koen Schuiling zijn portefeuille inlevert. laten we het er op houden dat dit gebeurt binnen 24 uur na ondertekening coalitieakkoord.

 13. Si si de bedriegers en wanbestuurders van bella Den Helder bedrogen wat een mooie prestatie van deze nieuwe bestuursperiode pvv eens niet buitensluiten maar meenemen zoals het betaamt bij winnaars. Het cdaheeft het aan zichzelf te wijten dat het buitenspel staat altijd aan get handje van de vvd no buono senor Krul

 14. Hebben de 5 gekozen wethouders wel verstand van zaken? Ik heb daar zo mijn
  twijfels…ben bang dat dit alles héélemaal
  NIETS wordt waarvan akte! Brrr!

  • Verstand van zaken? Heeft de vorige coalitie dat dan wel. Ga eens rekenen wat hun gestuntel de stad heeft alleen al heeft gekost aan processsen. Vind het een prima move van Carlo c.s. Veel succes. Breng de stad weer terug naar de bewoners.

  • Hoeveel verstand hadden de vorige wethouders nada noppes njente zelfs een pret portefuille was te moeilijk kijk maar naar pastoor en paard haven onder twee wethouders verzopen wethouders D66 konden alleen maar doordrammen deze keer geen toverbal boskesjon die zich al weer rijk liep terekenen waarvan akte

 15. Wederom heeft assorgia bewezen een onbetrouwbare persoon te zijn.
  Agenda is eigenbelang, levert geen wethouder en zo transparant als een pizza calzone. Echt ik eet mijn pizza wel ergens anders
  Tjitske heeft als jaren laten zien dat zij in haar eigen wereld leeft, totaal los van de realiteit. Het wordt weer lachen de komende vier jaar. Hoewel halen ze de kerst wel ?

 16. Over het betrouwbaar gehalte in met name landelijke politiek kunnen boekdelen geschreven worden. Het enige voordeel van de ene na de andere affaire in Den Haag, binnen de laatste twee kabinetten Rutte is dat de media geen duimen hoef te draaien. Afgezien van de politieke ontwikkelingen aan het Marsdiep, de gerechten van Costa Smeraldo zijn al bijna veertig jaar zeer betrouwbaar van inhoud en bovendien ook nog extra smakelijk.

 17. De politieke toekomst van Den Helder: Artikel 132 van de Nederlandse Grondwet lid 5: Bij de wet kunnen voorzieningen worden getroffen voor het geval het bestuur van een provincie of een gemeente zijn taken grovelijk verwaarloost. #regeringscommissaris.

 18. Gezien het huigelachtige gedrag van de regerings partijen afgelopen week ben ik persoonlijk heel blij dat deze partijen in Den Helder vakkundig buiten spel zijn gezet.Totaal geen respect voor het volk.

 19. Geweldig nieuws! Krijg ik eindelijk het gevoel dat de gang naar de stembus niet voor niets is geweest. Weg met die arrogante politiek!

 20. Raar dat er nu in de kranten staat dat de cu den helder overvallen is door deze coalitie en een ledenvergadering wil. Terwijl mevr Biersteker hier schrijft dat ze het vreemd zou vinden als de SpDH nog van mening zou veranderen omdat zij dan zonder mandaat zouden hebben onderhandeld. Wie heeft er nu onderhandeld zonder mandaat mevr Biersteker?

 21. Heel jammer, de landelijke CU heeft besloten dat de plaatselijke CU niet mag samenwerken met de plaatselijke PVV

 22. @ Corina van den Blink, en wanneer je dan bedenkt dat voor elk verkiezingsdebat voor de gemeenteraad tóch steeds weer wordt benadrukt ´dat het níét om landelijke verkiezingen gaat´… het lijkt erop dat er eigenlijk dus alleen nog lokale partijen zouden moeten meedoen aan zo´n ´gemeentedebat´.
  Wel of geen ´mandaat´ hebben om vrij lokale politiek te bedrijven, dat is namelijk niet makkelijk te controleren.
  Landelijke lokalen bestaan niet, gelukkig maar, want die zouden waarschijnlijk al snel vervallen tot de al bestaande gewoontes.
  Mijn conclusies zijn: zo doorgaan is een uiteindelijk doodlopende weg en ook dat het kiesstelsel nu écht zou moeten worden gemoderniseerd om de kiezer niet nog verder van ´onze democratie´ te vervreemden.
  Ons stelsel stamt nog uit de tijd van het ´sterk hiërarchisch en controle´ denken en groeit te langzaam mee met ons de moderne tijd in.
  Echter met het kortgeleden afgeschafte referendum in het achterhoofd …

 23. Ongelovelijk wat een bende en wat een onfatsoenlijk gedrag van BvDH tegen de formateur de heer Nagel – snap niet dat dit geaccepteerd wordt door Den Helder en begrijp niet dat de heer Schuiling nog steeds burgemeester van Den Helder is hij is de grootste veroorzaker van deze ellende.. Ik weet zeker dat hij dit niet zal accepteren en iedereen weer naar zijn pijpen gaat dansen … Let maar op ..

 24. Gemeentelijke verkiezingen gaan om lokale kwesties en bestuurders. Den Helder geeft NL het voorbeeld hoe het moet. Lokaal aan de macht en volop openingen voor de oppositie. Ben zelf sterk voorstander van brede coalities met flinterdunne meerderheid. Dat geeft namelijk het politiek debat een kans op doorbraak van het gezond verstand. Dit gaat voor DH echt werken en de noodzakelijke verandering geven. Vele lokalen in andere gemeentes kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Succes Den Helder!

Comments are closed.