DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Gemeente in cassatie tegen onkruiduitspraak Gerechtshof

Den Helder – De gemeente heeft besloten in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam in de zaak “Veeg- en onkruidbeheer“. Het Hof bepaalde dat de gemeente Den Helder in 2011 onrechtmatig heeft gehandeld tegen een combinatie van ondernemers, waarvan P.C. van der Wiel B.V deel uitmaakte. Dit maakt de weg vrij voor Van der Wiel om de gemeente aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Het bedrijf heeft die in een eerder stadium al begroot (op dat moment) op bijna twee miljoen euro, € 1.925.896,03 om precies te zijn. Volgens de gemeente zijn er gegronde redenen om cassatie in te stellen.

Allereerst omdat in dit geval een ‘novum’ is aangenomen. Voor het eerst in de Nederlandse rechtsgeschiedenis is door het hof een bepaald rechtsoordeel geuit. Dit komt niet vaak voor en daarom is dit in de rechtsliteratuur niet onopgemerkt gebleven. Bovendien ligt aan dit nieuwe rechtsoordeel geen nadere motivering in de zin van andere rechtsbronnen, zoals een verwijzing naar literatuur of jurisprudentie, ten grondslag. De juridische motivering is summier. “Wij menen dat dit daarom ter toetsing aan de Hoge Raad moet worden voorgelegd, temeer omdat er juridische argumenten zijn om het tegenovergestelde aan te nemen”, aldus de gemeente.

Daarnaast wil Den Helder ook op twee andere onderdelen de toepassing van het recht door het hof en bijbehorende motivering ter beoordeling aan de Hoge Raad voorleggen. “Zonder teveel op de inhoud te willen ingaan, gaat dit in algemene zin om de vereisten voor ondertekening van specifieke stukken in de inschrijving voor een aanbesteding en het accepteren van maatregelen met een gelijkwaardig beschermingsniveau voor gestelde geschiktheidseisen.”

De afdeling Juridische Zaken van de gemeente heeft het arrest van het hof bestudeerd en de redenen voor cassatie aangedragen. Nadien is dit nog extern juridisch getoetst. Deze externe toets is namelijk verplicht op grond van artikel 7.6 van de Verordening op de advocatuur. Zonder zo’n toets mag geen cassatie worden ingesteld. “Uit deze toetsing bleek dat genoemde redenen voor cassatie kansrijk worden geacht. Geadviseerd werd cassatie in te stellen. Dit is inmiddels gebeurd. Onze wederpartij is hierover geïnformeerd.”

Arrest
De zaak ligt nu ter beoordeling voor bij de Hoge Raad. Dit is een volledig schriftelijke behandeling zonder zitting. De verwachting is dat het ruim een jaar duurt voordat de Hoge Raad arrest zal wijzen.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

4 reacties

 1. Kees Jan

  En weer gaat Burgemeester Koen Schuiling tonnen uitgeven aan rechtszaken. Deze burgemeester moet is stoppen met onnodig geld uitgeven van ons als inwoners. Deze burgemeester moet zijn biezen pakken en terug verhuizen naar Groningen.
  Als dit zo doorgaat moet er maar is een petitie komen om deze man met de strontkar Den Helder uit te rijden. En de onkruidbestrijder heeft er vast nog wel een op het erf staan.

 2. Henk S

  Om nog maar te zwijgen over de miljoenenzwendel die het asbest vrij maken en renoveren van het oude postkantoor gaat kosten wat onze gemeente (wij dus) nu moeten betalen ter faveure van koper Tuin, (dit gaat meer dan een jaar in beslag nemen) in plaats van dat Rob Scholte het zou laten doen voor 4 ton van zijn eigen geld. Zie het interview Rob Scholte bij Radio Desperado https://youtu.be/j6EiYzHxSeA vanaf 4.40 minuten.

 3. Loes Vermeer-lagerveld

  In cassatie bij de Hoge Raad houdt in dat de Hoge Raad slechts beoordeelt of alle rechtsvormen etc. in acht zijn gekomen. Maar de uitspraak van een Hof blijft altijd in stand en dient Den Helder gewoon te betalen. Ik vertel het nu een beetje eenvoudig maar dit gegrven wordt natuurlijk niet door de gemeente medegedeeld ……

Reageren is niet meer mogelijk.