Het is stil aan de overkant!

0

Het afgelopen weekend ging een Molukse motortoertocht evenement in Assen van start met als tussenstop (lunch) in Den Oever en eindpunt Lelystad. Honderden motorrijders hebben gehoor gegeven aan het participeren met en voor de Molukse politieke gevangenen in Indonesië. Zij hebben hun motoren luid en duidelijk laten bulderen over de gehele route om op die manier aan iedereen te laten horen dat zij voor vrijheid van meningsuiting staan.

En vanwege het uiten van hun mening zijn tientallen Molukkers 11 jaar geleden zonder enig proces, veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen. Alleen het tonen van een vlag waarvoor zij staan en daarmee hun mening te uiten tijdens een festiviteit heeft de Indonesische autoriteit hun gemarteld en de mond gesnoerd.

En wat gebeurd er 11 jaar na dato in Den Helder? Een kort evenement, van maximaal 3 uurtjes op Willemsoord, naar aanleiding van onze eigen Molukse dodenherdenkingsdag is ons niet gegund. De gemeente (lees: autoriteit) waar dezelfde gemeenschap al generaties onder valt en of werkzaam is, laat totaal niets meer van hun zijde horen.

Monddood
De Molukse gemeenschap is monddood gemaakt. De geschiedenis heeft zich wederom herhaald. Terneergeslagen, gedesillusioneerd en diep en diep teleurgesteld zijn wij. Zijn wij lamgeslagen??? NEE TOCH??? DIT KAN ZO NIET LANGER! Wij blijven strijdbaar! Na de afwijzing door de burgemeester hebben onze vreedzame acties twee weken lang elke dag het nieuws in de kranten en lokale radioprogramma’s gehaald. Hiermee hebben wij aangetoond dat wat wij als Molukse gemeenschap in Den Helder hebben, ook bij de Helderse bevolking leeft. Er is uit diverse hoeken belangstelling en medeleven getoond. Dit is een heel andere Helderse mentaliteit dan waarover de burgemeester spreekt.

Dit geeft ons moed en kracht om te gaan waar wij voor staan, het helpen van mensen die voor hun mening jarenlang gevangen worden gehouden en gemarteld. Dit is waar wij het voor doen en dit is waar wij met z’n allen voor moeten gaan!

Unieke gemeenschap
Na goedkeuring van burgemeester Nawijn (gemeente Hollands Kroon) hebben wij als werkgroep PRO2018DENHELDER en een klein deel van onze unieke gemeenschap binnen een week een evenement voor elkaar gebokst. Wij kregen alle medewerking van diverse ondernemers en vrijwilligers uit Den Helder, Hippolytushoef en Den Oever. Uiteindelijk is het wegrestaurant De Zingende Wielen in Den Oever geworden, waar de festiviteit heeft plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in een geweldige ontvangst van honderden motoren die duidelijk heel erg dankbaar waren voor de aangeboden lunch en de gastvrije ontvangst. Ook de lokale gemeenschap van Hollands Kroon kwam in grote getale en liet zich ook zien en horen om hun belangstelling te tonen.

Ook wij mogen trots zijn om onze 4-kleur te tonen.
Ook wij mogen onze meningen uiten.
Ook wij mogen onze helden herinneren
Ook wij mogen onze doden herdenken.

Hollands Kroon heeft ons die regels van de Nederlandse Grondwet erkend en gegeven om 14 april 2018 als een gedenkwaardige dag gezamenlijk te mogen herdenken. Ik wil hierbij afsluiten door een ieder hartelijk te danken die het mogelijk hebben gemaakt de Peringatan Ride Out 2018 tot een geslaagde toer te maken.

TERIMA KASIH (spreek uit: turriema kassie) DANK U WEL

Daniël Rahakbau
Medeorganisator van de Molukse werkgroep PRO2018DENHELDER