Het museum is er nog

67

Den Helder – Van een ontruiming was vrijdag geen sprake. Het Rob Scholte Museum ging gewoon open en een paar uur later ook weer gewoon dicht. Geen ME, deurwaarder, politie of gemeente die langskwam om de spullen in te pakken. Een dag als alle anderen zou je bijna zeggen.

Wie er wel waren? Een aantal bezoekers uit Limburg, een nieuwe vrijwilliger die helemaal uit Rotterdam was gekomen om zich te melden, de vaste schare fans en veel pers, want zelfs op landelijk niveau wilden ze weten wat er die dag zou gaan gebeuren. Scholte had het er maar druk mee, secondant Nihot ook, iedereen te woord staan, steeds vertellen hoe het zover was gekomen, uitleggen dat de situatie nu er een van tussen hoop en vrees is. Maar wat er vrijdag de dertiende ook gebeurde, geen ontruiming.

Niet dat veel mensen ook daadwerkelijk hadden verwacht dat zoiets groots als een volledige ontruiming van het gebouw direct op de eerst mogelijke dag zou plaatsvinden, maar toch. Het had gekund en gemogen, dus er was een mogelijkheid. Of de gemeente komende week of kort daarna alsnog tot ontruimen overgaat is afwachten. We hebben geen idee, want de gemeente zegt niets. De geruchten gaan dat een deel van het college dit tegenhoudt, dat er toch gewacht wordt tot er een nieuwe coalitie en college is gevormd. Maar niemand die het met 100 procent zekerheid kan zeggen.

Misschien is de gemeente gewoon nog wel op zoek naar geschikte opslagruimte, want alle kunstwerken en alle andere zaken die in het pand worden aangetroffen moeten bewaard worden. Wettelijk gezien tenminste dertien weken, maar volgens gerechtsdeurwaarder Loes Vermeer (ja, fan van Rob) is het gebruikelijk dat dergelijke kostbare spullen toch zeker een jaar worden bewaard. En dan moet de gemeente er bij een ontruiming ook nog voor zorgen dat er niets beschadigd raakt, want dan kan de kunstenaar (niet alleen Rob, er hangt en staat werk van vele anderen) de gemeente nog aansprakelijk stellen ook. En een schilderij van een echte kunstenaar is toch net iets duurder dan die mooie krabbels van het welbekende nichtje van 6.

In een reactie tegen het ANP zei een woordvoerder van de gemeente: “We zien inderdaad dat Scholte het pand niet leeg heeft opgeleverd. We gaan ons beraden op vervolgstappen.” Maar welke en wanneer die eventueel te verwachten zijn, blijft ongewis. Ondertussen gaat het museum ook vandaag gewoon weer open voor publiek.

67 REACTIES

 1. best wel slappe hap deze gemeente…….
  hiermee zeggen ze dus dat alles maar mag hier, wat een zooitje zal het worden

  • Wat ik nou echt slappe hap vind, is permanent onder een schuil(ing)naam campagne voeren tegen Scholte.

   • heer of mevrouw met de alias Dick Berts, net als mijne wordt ook uw naam / alias is niet geverifieerd op dit soort fora dus ook u kan héél iemand anders zijn, misschien wel Schuiling?
    laten we nu eens stoppen met dit schizofrene naampje raden, het mag nu eenmaal hier en u zeurt alleen over mensen die een andere mening als u hebben, prettige dag verder en ik blijf van mening dat die knutselaar er uitgeknikkerd moet worden

    • mijn idee. lang genoeg profiteurtje gespeeld.
     ook voor die anderhalve paardenkop hoeft het niet open te blijven.
     met een beetje geluk toont de gemeente eindelijk ballen en ruimen ze die troep op.

     • Zoals altijd bij de Scholte haters. NUL argumenten en alleen stemmingmakerij. Diep triest. Scholte -die geen cent subsidie krijgt- bood aantoonbaar meer voor het pand dan het waard is en dan nog durven mensen te roepen “profiteurtje spelen”. Zo vals!

 2. Citaat: “Volgens gerechtsdeurwaarder Loes Vermeer (ja, fan van Rob)”. Dat moet zijn: Volgens gerechtsdeurwaarder Loes vermeer (ja, fan van Den Helder).

 3. Beter zo, hopelijk kan de heer Rob Scholte de middelen om het oude postkantoor aan te kopen snel bij elkaar krijgen zodat de koop kan worden gerealiseerd,en hij op een rustige manier verder kan gaan.

 4. De kop luidt:Het museum is er nog.
  Mijn aanvulling:En het zal er (HOPELIJK)ook BLIJVEN!!!

 5. Simpel gezegd komt het erop neer dat de rechter kan beslissen om de ontruiming uit te stellen, als hij na een belangenafweging vindt dat het belang van de verhuurder bij een ontruiming niet opweegt tegen het belang van de huurder om in het pand te blijven. Dit kan het geval zijn als bij de eerdere rechtszaak juridische fouten zijn gemaakt of de feiten anders zijn voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren.( Tja,…) Ook kunnen zich na het ontruimingsvonnis nog omstandigheden voordoen, waardoor de huurder door de ontruiming in een onaanvaardbare noodtoestand kan komen. Hierdoor kan eveneens een ontruiming worden uitgesteld,………………….

 6. de gemeente wacht even af maar dat die klaploper er uit gaat staat wel vast even geduld nog

 7. Wat ik mij afvraag : welk belang hebben sukkels en rb ’s nu eigenlijk bij deze ontruiming?

  • Inderdaad Dirk, dat weet je niet vanwege dat laffe anonieme gedoe. Voor hetzelfde geld zijn het accounts van Schuiling die zich af zit te reageren. En omdat ik wel altijd onder mijn eigen naam post, krijg je dan steeds voor je voeten geworpen, dat ik een vriendje van Scholte ben. Ik probeer mezelf hier niet als heilige neer te zetten, want ik ben de laatste die dat is, maar ik probeer wel voor waarheid, eerlijkheid en voor Den Helder -dat zwaar lijdt onder de activiteiten van een maffiaclan- op te komen. Ronald Boutkan en Delano Weltevreden waren erbij toen ik Scholte laatst snoeihard in het openbaar afviel omdat hij op een punt over de schreef ging. Nota bene op een persconferentie. Hoezo vriendjespolitiek?? Als je diep in het dossier Scholte duikt -waar tijdens een kort geding waarbij geen getuigen mogen worden gehoord helemaal geen tijd voor is- dan schrik je je meer dan te pletter. Hier is het grootste schandaal uit de geschiedenis van Den Helder aan de gang. Rob Scholte heeft een mega goed hart, maar hij is niet de makkelijkste. Dat heb je met vrijwel alle grote kunstenaars. Die worden in hun eigen tijd zelden begrepen en wekken vaak zelfs woede op. Talloos zijn de voorbeelden van grote kunstenaars wiens doeken aan stukken werden gesneden door primitieve figuren. Helaas domineren die ook deze site. En ook nog eens op zo’n gemene manier. Ik geef een voorbeeld uit duizenden; Scholte wordt aan de lopende band als een klaploper neergezet die gratis wil wonen en werken. Maar dan moet je eens kijken wat hij allemaal in dat vanwege achterstallig gemeentelijk (!) onderhoud bijna instortende gebouw geinvesteerd heeft. En hij wil het gebouw kopen ver boven de marktwaarde! Maar dat mocht niet. Het maffia circuit waar Den Helder onder zucht, wil Scholte de stad uit hebben, omdat hij de dingen hier -net als ik- bij zijn naam noemt. Ik word op deze site ook steeds naar de N9 en de N99 verwezen. En onderhand verkankert de politiek hier bij de dag verder. De dingen die ik al jaren zie worden ineens ZO zichtbaar, dat is wel weer een lichtpuntje. En wacht maar wat er de komende jaren nog boven komt drijven. Deze mooie stad is door enkelen tot een Palermo aan het Marsdiep gemaakt. Die lui moet je naar de N9 verwijzen en niet degenen die steeds bespuugd worden, alleen omdat ze de boel hier schoon willen maken.

   • heer Berts, schei toch eens uit met dat schizofrene gedoe, Dirk, ik ben het zat dat ik als “gewone burger” geen reet voor elkaar krijg hier en een recalcitrante klaploper die de rekeningen niet betaald de vooruitgang belemmert bijvoorbeeld door op duffe muurtjes te gaan zitten en niet uit een hard aan verbouwing toe zijnd pand wil vertrekken, en gewoon zijn eigen zin doordraaft gewoon kan blijven doen wat hij maar wil zonder ook maar enige tegenstand, ik vind het beleid in deze gemeente nu tot een enorm dieptepunt gedaald, ze hadden de knutselaar er knijterhard met z’n hele kolerezooi uit moeten smijten toen het ultimatum verstreken was om de hardwerkende burger weer hoop te geven

    • RB u bent geen gewone burger – gelukkig niet zeg – en als u geen reet voor elkaar krijgt, dan is dat mogelijk te wijten aan het feit dat u het allemaal ‘niet zo snapt’, zoals u regelmatig meldt aan het begin van uw reacties.
     En als het u hier niet bevalt in Den Helder, dan kunt u altijd nog besluiten om te verhuizen.

     • Judge, ik vind dat we critici in deze stad moeten koesteren en ze niet de stad uit moeten sturen. Ik hoop dan ook dat RB in Den Helder blijft wonen, hoe slecht zijn kritiek in mijn ogen ook is. @RB dit is geen schizofrenie maar fair play. Ik merk namelijk dat u die twee maar moeilijk uit elkaar kunt houden.

     • Ik wijs alleen maar op een mogelijkheid, die dit heerschap zelf in reactie bij een voorgaand artikel, onder andere voorwaarden bij een ander – u namelijk – aandroeg heer Berts. 😀

 8. Ach meneer Berts er zijn er velen die dit zien en het weten en het roerend met u eens zijn, zij die vanuit de steeg stront over de schutting gooien en hard weglopen moeten genegeerd worden. Dank dat u geen blad voor de mond neemt.

 9. Hoop dat na volgende week dat gezeik met die grappenmaker nu eens is afgelopen, eruit gebouw opknappen en als hij wil terugkomen is hij welkom. Hoe simpel kan het zijn?

 10. als ik alle reacties vd laatste paar maanden bij elkaar optel zijn er maar enkele bekrompen idealisten die opkomen voor de “gewone burger”.en die burger hoeft zich niet te verdedigen tegenover minder menselijke idealisten Laat ze lekker hun gal spuwen en ik persoonlijk kan er wel om lachen als ik weer zo’n berichtje lees.De meerderheid van de reacties zijn neutraal of positief t o v het oude postkantoor.Dus laten we afspreken elkaar niet meer over 1 kam te scheren en we zien wel hoe de zaken omtrent het museum en het stadshuis zich ontwikkelen Denk aan je stad en niet aan jezelluf xD

 11. Even het hele onderwerp hier ( Rob Scholte ) ter zijde geschoven:
  Het maakt mij persoonlijk helemaal niet uit wat of waarom je iets ergens van vindt.
  Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en inzicht.
  Maar ik vind het laf en respectloos als je dit niet onder je eigen naam doet.
  Als je een vent bent schrijf je je mening onder je eigen naam en verschuil
  je je niet achter een of ander pseudoniem.
  Niet plaatsen deze reacties wat mij betreft.

 12. Groot respect heb ik voor Rob Scholte, zijn museum en zijn vechtlust in een stad waar men zo kil en koud een besluit neemt om dit museum te sluiten en zijn oprichter er uit te gooien. Als dit gebeurd zal het hart van de stad letterlijk en figuurlijk met schande zijn besmeurd en een litteken blijven ter herinnering hoe de Helderse mentaliteit werkelijk is. Dit hoeft niet te gebeuren, het is nog niet te laat. Zoek en vind een oplossing om dit museum te behouden.

  • die oplossing is er en is ook al aangereikt, maar die recalcitrante knutselaar wil dit niet, hij wil niets, alleen maar tegen alles aanschoppen (of in zijn geval stompen….) met z’n ontevreden kop

   • Geachte RB,
    Dat u tegen het museum bent is uiteraard o.k,ieder heeft hier een vrije mening over.
    Maar dat u in een verkapte woordspeling de handicap van de heer Scholte aanhaalt is in mijn ogen niet erg netjes!

   • Kennelijk wil je zo graag tegen Scholte aanschoppen en stompen, dat je ook zijn zware invaliditeit daartoe in stelling brengt. Wethouder Lolke Kuipers deed hetzelfde. Hij riep tijdens een raadvergadering dat de raad zich voor het karretje van Rob Scholte liet spannen. Dad deed Kuipers bewust, het was geen verspreking. Met een enkel woord van excuus had hij er de angel uit kunnen trekken, maar dat weigerde hij. Niets tekent de behandeling die Scholte in deze stad gekregen heeft meer dan dit.

    • als dit woordspelinkje verkeerd valt hierbij mijn excuses daarvoor, verder blijf ik wel van mening dat Scholte nu toch eindelijk wel eens uitgezet moet worden en dat het hem nu laten zitten (mag dat wel?) een totaal verkeerde boodschap uitgeeft

     • Ja dat laten zitten mag RB, dat is allemaal vastgelegd in wet en regelgeving, maar dat had u natuurlijk nog niet uitgezocht ….

 13. Bekritiseren van in dit geval Rob Scholte zal waarschijnlijk een gevolg zijn van innerlijke ontevredenheid, boosheid over hun eigen treurige leventje terugblikkend wat ze zelf bereikt hebben. Ondankbaar voor hetgeen er wel is en het voornamelijk misgunnen van de successen van een ander. Anders zijn in Den Helder kan niet, met pek en veren het dorp uit. Den Helder is gewoon een conservatieve stad waar anders zijn niet kan of mag. Onbeschoftheid, intolerantie, ontevredenheid en wreedheid zijn de kernwoorden waarmee ik een hoop reacties op DHA en FB associeer. Schaam me diep voor dit reacties van medemensen ! Volledig gebrek aan empathisch vermogen.

 14. Geachte mijnheer Boutkan,
  Ik waardeer Den Helder Actueel zeer. Wat mij echter keer op keer tegen de borst stuit is het door sommige deelnemers gebezigde taalgebruik. Dit taalgebruik is provocerend, denigrerend en veelal ronduit beledigend. Het niveau bereikt op deze wijze een zeer bedenkelijk peil. Mijns inziens wordt dit mede veroorzaakt door het anonimiserende beleid dat DHA voert. U zou er goed aan doen het gekozen beleid nog eens te heroverwegen. De enigen die u op dit moment een plezier doet zijn zij die, veilig op basis van hun anonimiteit, hun gal en beledigende vergif onophoudelijk spuwen kunnen.
  Met vriendelijke groet,
  Kees Engelhart

  • Ik vind het inhoudelijke peil van de discussies over het algemeen vrij hoog op deze nieuwssite, ook tussen de reageerders die onder hun eigen naam en zij die onder een Nick-name, voornaam of hun initialen reageren.
   Er zijn m.i. weinig sites te vinden met deze hoge discussie kwaliteit, helaas laten mijn glasverzekering en mijn status niet toe dat ik onder volledige naam reageer. 😉

   • volgens mij heeft u ietwat last van het hubris-syndroom als ik zo de reacties van de laatste tijd doorneem

    • U valt niet onder ‘het algemeen’ RB.
     Volgens mij leest u verhandelingen die u niet snapt, probeer ‘Pluk van de Petteflet’ eens. 😀

     • kijk dat bedoel ik dus… nu stop ik verder om op de puberale reacties van u te reageren, en laat u vanaf heden hier fijn links liggen, een fijne avond

 15. Ik hoop dat Ronald Boutkan deze discussie NIET weghaalt. Niets is meer tekenend voor Den Helder dan het juist op het punt van zijn zware invaliditeit door de stront trekken van een man die zijn beide benen bij een bomaanslag verloor. Het feit dat zelfs de meest betrokken wethouder dat onder zijn eigen naam bewust kan doen in een vergadering van de gemeenteraad, zegt alles. En het vormt het zoveelste bewijs voor mijn stelling dat alleen rancune de achtergrond vormt voor het drama rond het Rob Scholtemuseum.

 16. Verstandige mensen reageren niet op mensen die zich geroepen voelen om de boel op te naaien, laten we hen negeren en niet de discussi met hen aangaan.

 17. @ Kees Engelhart, mag ik even op U reageren? Ook ik stoor mij natuurlijk enigszins aan dezelfde zaken als U, echter, anonimiteit is niet alleen een vrijbrief tot schelden maar schenkt ook ´vergezichten´.
  Daarmee bedoel ik dat iemand die verantwoordelijkheid neemt en dus betrokken en invoelend reageert vanuit die ´geschonken´ (het is namelijk een voorrecht!) anonimiteit als vanzelf een eigen gezicht krijgt.
  Ondanks dat zijn werkelijke naam niet bekend wordt gemaakt, die naam doet er dan al snel niet meer toe.
  De anonieme naam verwordt soms op die manier zelfs tot een Geuzennaam, wanneer je dan tenminste goed je best doet natuurlijk ;).
  Anonimiteit gebruiken bij een reactie schept wel een bepaalde verantwoordelijkheid, het is aan de gebruiker ervan om die verantwoordelijkheid ´op te pakken´.
  Anonimiteit ´uitschakelen´ leidt daarentegen zeer waarschijnlijk tot een laf en vlak ´reactielandschap´, ´aanjagers´ zijn nu eenmaal onmisbaar in elke discussie, een ´samenzijn op een forum´ verwordt anders al snel tot een saai ´keuvelclubje´.
  Nu doelt U natuurlijk niet op die aanjager, dat begrijp ik natuurlijk ook wel maar meneer Engelhart het is een fijne lijn die loopt tussen de aanjager en de treiteraar.
  Het is aan de beschaafde reageerder, anoniem of niet, om dat verschil zélf steeds weer opnieuw te beoordelen, dát is het ´speelveld´ van het echte én het virtuele leven.
  In het echte leven zet de ´brulaap´ zichzelf automatisch én onmiddellijk buitenspel.
  Wanneer hij anoniem is, bijvoorbeeld op een virtueel forum, kan dit proces, gelooft U mij, net zo effectief verlopen wanneer er na verloop van tijd gewoon niet meer op hem of haar gereageerd wordt.
  De lol gaat er dan heel snel af kan ik U vertellen, niemand wordt namelijk graag genegeerd, je ´rukt´ dan eigenlijk aan de wortels van een ieders bestaan.
  De verantwoordelijkheid ligt dus uiteindelijk níét alleen bij treiteraar maar voor een zeer aanzienlijk deel ook bij U en bij mij
  ´Maatregelen´ treffen tegen treiteraars hebben, zo leert ons de geschiedenis, nauwelijks effect en leiden soms zelfs tot buitensporige toestanden, ik hoef U niet uit te leggen waar ik dan op doel.
  Alle deelnemers op dit forum weten precies op wie U doelt in Uw reactie en er is dus echt, en zelfs vrij makkelijk, een einde aan ´deze ergernis´ te maken.

  • Geachte Skriks en ook, Judge X Dick alsmede Harmanus,

   Als u bedoelt met ‘vergezichten’ telkens weer hetzelfde irritante riedeltje, slechts bedoeld om de beschaafde lezer keer op keer het bloed onder de nagels vandaan te halen, moet ik het helaas met u oneens zijn. Deze personen hebben nog nooit gehoord van een inhoudelijke constructieve gedachtewisseling. In mijn ogen is het niets anders dan bewuste obstructie, die tot niets leiden kan dan zich telkens verder ontwikkelende polarisatie.
   Met vriendelijke groet,
   Kees Engelhart

 18. Constructief voorstel, omdat deze marinestad het nog heel moeilijk gaat krijgen. Belachelijk genoeg wordt er in politiek Den Haag alweer gesproken over nieuwe bezuinigingen op Defensie. Helaas is dat echt waar. Heeft te maken met de financiele gevolgen van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Eerst een druppel erbij en dan weer een emmer eraf. Ondanks de almaar oplopende spanningen in de wereld ziet de toekomst van de Koninklijke Marine en daarmee die van Den Helder er niet rooskleurig uit. In toenemende mate zullen we het dan ook van toerisme moeten hebben. Twee dingen remmen ons daarbij gigantisch; Onze neiging om de weinige mooie gebouwen die we hebben te slopen omdat we denken dat ze lelijk zijn en vervolgens pas op oude ansichtkaarten te zien hoe mooi ze eigenlijk waren. En onze rare eigenschap om meteen top rendementen te willen hebben van de investeringen die we niet willen doen. Laat aannemer Tuin in overleg met Rob Scholte een top museum gebouw maken van het oude Postkantoor. Daarbij zowel rekening houdend met de wensen van Scholte als met de mogelijkheid om het museum in de toekomst een andere invulling te geven. Vervolgens verhuren we het gebouw voor een periode van 20 jaar aan Scholte. Daar zit dan ook een stukje subsidie in. Maar die is peanuts om een internationaal top-museum naar een afgelegen dorp aan een karrenspoor te krijgen. Om alles te kunnen winnen moet je ook iets in de waagschaal durven stellen. De investeringen zijn op deze manier relatief gering, terwijl de kansen groot zijn. Grote kunstenaars worden vrijwel nooit begrepen in hun eigen tijd, maar pas veel later. Kunst experts zijn het er echter over eens, dat Scholte een hele grote jongen is. Laten we blij zijn dat hij verliefd geworden is op ons oude postkantoor en laten we hem en vooral onze kinderen deze kans geven. Met een huurovereenkomst van 20 jaar komen we ook tegemoet aan de begrijpelijke angst van Scholte dat hij bij een jaarlijkse subsidie onderuitgehaald wordt als hij zich weer eens als maatschappij kritisch kunstenaar manifesteert. De grenzen daarbij moeten ook niet gehandhaafd worden door zich beledigd voelende politici die een subsidie al dan niet intrekken, maar door het strafrecht. Vergelijk je de investeringen die we moeten doen met de kosten van het Marinemuseum of van het Reddingsmuseum, dan is dat echt peanuts. Zeker omdat het Scholtemuseum op termijn (ja soms moet je even geduld hebben) bezoekers van over de hele wereld kan trekken. Niks is zeker in het leven, maar de investeringen staan in geen verhouding tot de enorme kans die dit Den Helder biedt. En die kans moeten we ons niet laten ontnemen door kleinburgerlijke bestuurders die zich beledigd voelen.

   • Tuin is de truc van Lolke Kuipers om Scholte onderuit te halen. Zijn bieding kwam NA het sluiten van de tender…..Tuin zegt dit pareltje voor Den Helder te willen behouden, maar heeft vervolgens NOG NOOIT met Scholte willen spreken….. Allemaal pr bullshit om zijn vriendje Lolke Kuiper -wethouder onroerend goed annex particulier projectontwikkelaar- te helpen. Tuin wil het gebouw vol trappen met dure appartementen en vervolgens mag Scholte dan voor duizend euro in de maand een paar werken in het trappenhuis ophangen….Scholte heeft gewoon het hele gebouw nodig om naast zijn museum spraakmakende exposities te kunnen organiseren. Toen hij dat recent in museum De Fundatie in Zwolle deed, liep het storm. De hele stad profiteerde daar economisch van. Maar in Den Helder kwijnt Scholte weg, omdat hij volstrekt gesaboteerd wordt door B&W. De mooiste ruimtes zijn nog steeds geblokkeerd. En dan zeggen ze ook nog doodleuk, Scholte trekt zonder een cent subsidie ongeveer slechts evenveel bezoekers als het miljoenen verslindende Reddingsmuseum en dat valt ons tegen. Hoe gemeen kun je zijn…. Een paar beledigde narrow minded bestuurders met een kleutermentaliteit slopen het museum en daarmee deze stad. Meer is er echt niet aan de hand.

   • RB waarom zeg je nou niet gewoon: Ik HAAT Scholte vanuit mijn onderbuik. Daarom kunnen argumenten mij niet schelen. Ik begrijp dat best. Rob Scholte is geen makkelijk mens. Ik knal af en toe ook tegen hem aan. Pas als je dieper kunt kijken, zie je dat achter de ruwe bolster een heel liefdevol mens zit.

    • beste DB, ik haat niemand, ook Scholte niet, wel ben ik het er totaal niet mee eens hoe deze man zich manifesteert en ook hoe de bijna sektarische aanhang niets meer wil aannemen van een tegenhanger en één en al haat heeft tegen het gemeentebestuur en alles wat hier mee te maken heeft en zelfs te maken heeft gehad, verder vind ik het ook niet te begrijpen dat de gemeente dit nu gewoon maar weer toelaat, is de hele stad nu vogelvrij verklaard en mogen we vanaf nu gewoon doen wat we willen?

     • Beste RB, Jij wil als sektarische tegenstander van Scholte niets met de feiten te maken hebben. Bewijs uit velen; De gemeente hoefde helemaal geen ontruiming van het museum te vorderen (alleen voortgekomen uit rancune van Schuiling). Eerst verloor de gemeente een kort geding, daarna wonnen ze. De einduitkomst in de bodemprocedure zal bijna zeker een winst voor Scholte opleveren. Vooral omdat er dan voor het eerst getuigen onder ede gehoord kunnen worden in deze smerige zaak. Bij een kort-geding kan dat niet. Een kort geding vonnis MAG je voor eigen risico uitvoeren (verlies je daarna de bodemprocedure dan kan je dat miljoenen kosten) maar dat HOEFT niet! De rechter heeft niet gezegd, u moet ontruimen, maar u mag eventueel voor eigen risico ontruimen. Een politieke beslissing dus. Roepen dat iedereen nu vogelvrij is, klopt voor geen meter. Argumenten tellen niet bij uw Scholte haat sekte.

    • Ik moet opmerken dat ik er stiekem best van geniet om de reacties tussen voor en tegenstanders te lezen, maar dat voor nu even ter zijde.

     De argumenten waarom het moet blijven en waarom het weg moet vind ik wel prima zo, die zijn lang en breed bekend. Echter is het gewoon een feit dat Rob Scholte zich gewoon enorm dwars heeft opgesteld. Anderzijds valt dat natuurlijk ook over de gemeente te zeggen. De gemeente heeft haar goede kanten, evenals Rob scholte die heeft. Maar deze discussie gaat nergens heen. Dit word een Zwarte Pietendiscussie aan het marsdiep. Ookwel: Er zijn 2 kampen, die elkaar langzamerhand het licht niet in de ogen gunnen. Uiteindelijk is de uitkomst voor beide kampen een tegenvaller en gaan we achteraf even nabeschouwen wie het echt fout heeft gedaan.

     Kortom, u beide: Dick Berts en RB doen allebei hard jullie best om elkaar over de streep te halen van wie er gelijk heeft. Doe het niet, want uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers hier.

  • hoe kom je er toch steeds bij dat hij een “grote kunstenaar” is
   een grote knutselaar bedoel je denk (hoop) ik.
   als het toch zo’n “grootheid” zou zijn dan hadden zijn fans toch al drie rijen dik voor de deur moeten liggen uit protest.
   verder…. ja, ik ben er maar eens gaan kijken…. in die hele keet zie ik niks hangen wat op een rommelmarkt meer dan een tientje zou opbrengen.
   maar het schijnt moeilijk te zijn enige kritiek over deze klaploper te aanvaarden.
   nogmaals…. er komt werkelijk geen hond…. meneer vertikt het te betalen en hangt van de fanclub van 4 leden aan elkaar. De hele adoratie naar die kerel hangt bijna tegen “borderline” aan..
   gewoon sluiten die keet en maak er iets moois/nuttigs van.

 19. Kunnen we misschien een cursus redeneren en logica organiseren voor de tegenstanders van Rob Scholte? Want ik wil maar al te graag tegengesproken worden. Ik heb de wijsheid namelijk niet in pacht en het voeren van discussie is een goed instrument tot waarheidsvinding. Mits de deelnemers niet in hun ego blijven hangen en enig niveau hebben.

  • Wat u eigenlijk wilt zeggen, is eigenlijk net als J-X vind, is dat tegenstanders van Scholte dom, ongeschoold, en van een laag niveau zijn daarbij ook nog eens een enorm ego hebben en dat de voorstanders net als een J-X zichzelf hoog boven deze groep zogenaamde Tokkies verheven voelen? als ik eerlijk mag zijn denk ik dat dan juist de voorstanders een cursus hard nodig hebben…..

   • Ik gun u graag het laatste woord, maar misschien mag ik alleen nog zeggen, dat ik in mijn hele leven nog nooit een mens tegen ben gekomen, die ik fundamenteel minder achtte dan mijzelf. Voor mij staat op iedereens voorhoofd geschreven: “Made by God”.

  • Ach meneer Berts, het lijkt erop dat u vooral graag wordt tegengesproken omdat u dan de kans heeft om uw verhaal opnieuw te doen. Onvermoeibaar, nimmer aflatend, keer op keer, steeds maar weer. Kennelijk in de veronderstelling dat uw evangelie vanzelf wordt aanvaard door deze digitale gemeente, mits u de blijde boodschap maar vaak genoeg herhaalt. Halleluja!
   U mag dan wel oproepen tot discussie – als instrument tot waarheidsvinding, zoals u aangeeft – maar u wekt bepaald niet de indruk open te staan voor andermans opvattingen. En wat betreft die cursus logisch redeneren: er wel eens aan gedacht om u zelf er voor in te schrijven? Kan geen kwaad, denk ik, want zo coherent komen uw denkbeelden namelijk nu ook weer niet over…. Of het moet zijn dat u – de vox clamatantis in deserto – evenals Rob Scholte pas door latere generaties op waarde wordt geschat… Dat kan natuurlijk ook nog. Laten we niets uitsluiten…

 20. Dick Berts, kunt u mij vertellen hoeveel bezoekers het Rob Scholte museum heeft getrokken de afgelopen jaren. Deze cijfers zullen u bekend zijn. Ik ben daar naar benieuwd om deels mijn mening te vormen. En @RB graag geen reactie op mijn mail. Ik ben het met dhr. Berts eens dat kritisch geluid altijd gehoord dient te worden. Echter uw woordkeuze begint gênante vormen aan te nemen. Volgens mij is dat, per definitie, geen goede start van welke discussie dan ook.

  • Ed, ik ken deze cijfers niet. Eerlijk gezegd heb ik er ook nooit belangstelling voor gehad. Van Loes Vermeer -de voormalige gerechtsdeurwaarder- hoorde ik, dat het bezoekersaantal van het Scholtemuseum dat geen cent subsidie krijgt en alleen maar gesaboteerd en geblokkeerd wordt door de gemeente (de belangrijkste ruimtes zijn dankzij de gemeente niet toegankelijk voor het publiek) ongeveer evenveel bezoekers trekt als het miljoenensubsidies verslindende Reddingsmuseum. Bij een niet gesaboteerde tentoonstelling van Scholte in museum de Fundatie in Zwolle liep het storm. En nou komt ie. En ik meen wat ik schrijf! Misschien zijn de grote bezoekersaantallen in Zwolle wel een aanwijzing dat Scholte helemaal niet zo’n grote kunstenaar is maar een hype! De echte grote jongens in de kunst worden in hun eigen tijd -die ze altijd vooruit zijn- namelijk vrijwel nooit begrepen. Van Gogh verkocht in zijn hele leven slechts een schilderij. Ed neem het niet persoonlijk want je reactie is zo fatsoenlijk en daar ben ik blij mee, maar wat zeggen die bezoekersaantallen nou?? NIETS!! Het is zo Hollands om niets te willen investeren -de gemeente laat het Postkantoor gewoon instorten- en dan meteen te roepen, wat levert het ons op?? Het moet METEEN kassa zijn, geduld ho maar. Moderne kunst is zoveel verder door geevalueerd dan mooie plaatsjes. Je hebt dus twee opties; Of je steekt heel veel tijd in kunst en je gaat heel veel kijken, of je laat het oordeel aan de experts over. De grootste kunstkenners zijn het er over eens, dat Scholte een hele grote is, misschien zelfs wel de grootste van zijn tijd. Wat er aan eigen werk in het museum hangt is matig. Veel topwerken heeft Scholte verkocht, want hij moest ook leven. Rob vertelde me -voor de ellende met de gemeente toesloeg- dat hij hard aan het werk was, om veel topstukken in bruikleen terug te krijgen en dat dit leek te lukken. Misschien is het gesprek dat ik vorig jaar voerde met de vorige directeur van het Frans Halsmuseum in Haarlem nog wel het interessantste. Hij zei dat het Scholtemuseum en de Nollen gezamenlijk de potentie hebben om Den Helder TOTAAL uit het economische slop te trekken, maar dan moet je wel geduld hebben! Niet op dag een bezoekers gaan tellen, maar aan de toekomst van onze kinderen denken. Die toekomst moeten we ons niet af laten pakken door rancuneuze bestuurders. En nee, ik ben Scholte niet aan het helpen, ik wil Den Helder -mijn geboortestad- een gouden kans geven.

  • ED, hier een citaat van Mirjam Stienstra van Lifestyle;
   .
   Een museum wat nu hoogstwaarschijnlijk de deur moet sluiten. Een museum, dat ingezet zou worden ten behoeve van kunst, maar waar ook plannen voor waren voor de jeugd en ouderen. Een museum, dat zonder subsidies zichzelf staande houdt en al bijna net zoveel bezoekers (10.000) naar Den Helder trekt als een veel langer gevestigd museum (14.000 bezoekers) Ik noem verder bewust geen namen van het andere museum, want het gaat mij om het aantonen van de toegevoegde waarde voor de stad Den Helder.

 21. Gaan we weer, als er een kritische vraag komt over bezoekersaantallen zijn er alleen maar woorden van heb ik horen zeggen, maar we kunnen plots wel een vergelijk maken met het Redings museum waar de bezoekersaantallen wel bekend zijn. Maar dat maakt allemaal niks uit want hij ontvangt geen subsidies en is de grootste aanwinst voor den Helder en de grootste kunstenaar van deze tijd. Wat mij stoort is dat hij geen dubbeltje voor het pand betaald terwijl hij er woont, werkt en inkomsten genereert. Meneer Berts u mag gelijk uw menig wel weer klaar hebben, dat ik er niks van weet en dat ik een Rob Scholte hater ben, maar dat zijn uw gedachten. Ik heb me vrij goed op de hoogte gesteld van dit “dossier” en ja ik ben er ook wel eens geweest, maar ik blijf bij mijn menig, het is klaar Den Helder moet verder.

  • Rasjutter u en ook RB, Ad en nog enkelen zijn gefrustreerde personen. Dat blijkt heel duidelijk uit de reacties waar dan zogenaamd “kritische geluiden” naar voren komen. U heeft zich slechts in het hoofd gehaald, dat de heer Scholte alles om niet verkrijgt. Ik ben helemaal klaar met u en andere scheldkanonnen. Den Helder moet verder!

   • Oh ja…. als je niet bij Rob in de stoel klimt dan ben je gefrustreerd.
    Ik zou de oogkleppen nog iets strakker aantrekken.
    zegt meer over jullie dan over de “gefrustreerde personen…….
    dream on….

  • Weer vanuit de onderbuik, Scholte bood veel meer voor het pand dan het waard is….

  • Dat klopt dus niet, geen dubbeltje betaald. Uit een interview in het Parool, ook te lezen op de site van het museum op facebook:
   Vraag door de interviewer: De uitspraak van de rechter was vrij helder: wat voor contract er ook is, de ontruiming is gerechtvaardigd, omdat er een betalingsachterstand van 19.000 euro is voor gas, water en licht.

   Scholt: “Helder, helder. Helder in het totaal niet beantwoorden van de werkelijke zaak. Die schuld is ontstaan, doordat vier jaar lang de afrekening niet is gestuurd. Daarnaast heeft de gemeente juist een schuld bij mij.”

   “In 2014 heb ik een overeenkomst met de gemeente getekend, dat ik niet alleen het atelier, maar het hele gebouw zou mogen gebruiken. Als je dan 2.000 vierkante meter hebt opgeknapt en je ontdekt, dat de handtekening van de wethouder een paar weken later niets meer waard is, dan is de schade enorm.”

   “Die schade zouden we wegstrepen tegen de elektra schuld, maar dat heeft de rechter in het kort geding niet in ogenschouw genomen. Er loopt nu nog een bodemprocedure, waar dat alles naar boven zal komen.”

 22. In het interview staat onder meer dat hij gebruik maakte van een regeling zodat kunstenaars de buurt mooier konden maken. Gek genoeg staat er nu geen mooi station of stadhuis. Hij heeft zich zelfs verzet tegen kleine verfraaingen van het gebied voor het station.

Comments are closed.