Karel Doorman vertrokken naar Middellandse Zee

0

Den Helder – Zr. Ms. Karel Doorman is dinsdag vertrokken voor een negen weken durende operatie op de Middellandse Zee. Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip neemt deel aan NAVO-missie Sea Guardian, gericht op het beveiligen van de Europese zuidflank. Zo wordt onder meer Tunesisch anti-terreurpersoneel getraind.

Doorman-commandant kapitein-ter-zee Sim Schot: “Het is eigenlijk de 1e echte militaire inzet van het schip. Na het bestrijden van ebola voor de Afrikaanse oostkust en humanitaire hulpverlening op Sint Maarten na orkaan Irma. Daarbij is ook nog eens voor het eerst elk bedje bezet, met 300 opvarenden.” Naast 170 bemanningsleden zijn dat 130 zogenoemde enablers: de bemanning en onderhoudsploeg van de boordhelikopter, mariniers en medisch personeel voor een compleet ziekenhuis. Schot: “Het Role 2-hospitaal is bemand met het oog op de veiligheid. Tijdens patrouilles brengen we de scheepsbewegingen in kaart. We hebben mariniers bij ons voor het geval het tot actie komt. Denk daarbij aan alle vormen van illegale zaken, van mensensmokkel tot drugshandel. Vaak is er een duidelijke link met terrorisme.”

De marinierseenheid bestaat naast Nederlanders uit Belgen en Denen. Schot: “Zij werken al verregaand samen. Ze staan op dit moment ook als eenheid gereed voor een NAVO-reactiemacht. Mocht het nodig zijn, dan zijn ze zo elders in te zetten. Tijdens deze missie werken ze verder aan hun samenwerking.” De mariniers leiden de komende weken onder meer enkele Tunesische anti-terreureenheden op. Zr. Ms. Karel Doorman fungeert daarbij als leslokaal én uitvalsbasis voor praktijkoefeningen. Schot: “Het gaat erom dat wij samen beter worden. Zo leren we de Tunesiërs te boarden. Daarbij treden wij op als oefenschip en gebruiken zij onze snelle Frisc-motorboten. De instructielessen zijn ook aan boord.” En wat gebeurt er als de Doorman op vluchtelingen stuit? Schot: “Dan nemen we contact op met het NAVO-hoofdkwartier. Wij richten ons niet specifiek op vluchtelingen. Alleen als ze in nood verkeren, maar dat geldt voor elk schip.”