DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Kritiek op ‘blote’ posters Power Festival

Julianadorp – Is uw trekker er ook alweer klaar voor? Het is de tekst op een poster die het Julianadorper Power Festival aankondigt, dat op 12 mei wordt gehouden. Op de poster ook een mooie dame in niet al te veel kleding. De posters oogsten waardering, maar ook kritiek.

“Dit zijn borden die tegenwoordig langs de kant van de weg staan in Julianadorp. Het is totaal ongepast. Er is commentaar op gekomen, maar ondertussen vinden we het allemaal normaal”, stelt Marc Suikerberg. Saskia van Dijk is er ook niet gelukkig mee en stuurde onderstaande ingezonden brief:

“Aan de Langevliet te Julianadorp hangt sinds kort een bord met een ontblote vrouw erop met de tekst: is uw trekker er ook alweer klaar voor? Naast dat het een dubbelzinnige tekst is en suggestief, is de foto van de naakte vrouw erbij heel erg ongepast. Ik rijd op de weg en word geconfronteerd met seksisme en erotiek. Een sfeer waar ik op zo’n moment niet in wil verkeren. Ik zag op de site van Julianadorp dat in deze werkgroep alleen mannen zitten. Naar mijn idee vrouwonvriendelijke mannen. Ik vind dit niet kunnen.”

Moet kunnen
Voor het aantal inschrijvingen maakt het overigens niet uit, de vijfde editie is volgeboekt. De kritiek op de eigen Facebookpagina van JPF is overigens beperkt. Namens de organisatie laat Jos Thomas weten dat het vooral als geinig is bedoeld, “er wordt over gesproken en dat is toch de bedoeling. We hebben er wel een paar reacties op gehad, maar het bord (er is er ook maar 1) staat langs de weg en je hoeft er niet naar te kijken. Wij dachten dat het in onze regio wel kon en dit spandoek hebben we al een paar keer gebruikt, onder meer tijdens de Springfair.” Thomas benadrukt wel dat het nooit pikanter zal worden dan dit.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

46 reacties

  1. Diny de Haan

   Kunt u deze reactie ook op facebook zetten. Het is onvoorstelbaar de reacties hierop van voorstanders van de poster.

   1. Judge X

    Ik zit niet op facebook maar met een beetje creativiteit, zal het u vast wel lukken mij daar te brengen vermoed ik. 😉

 1. Bodelo

  Citaat Saskia van Dijk; “Ik zag op de site van Julianadorp dat in deze werkgroep alleen mannen zitten. Naar mijn idee vrouwonvriendelijke mannen”.
  Dit is stigmatiseren. Ik vind dit ook niet kunnen ………….

  1. Roel Prins

   Ik vermoed dat deze mannen bijzonder vrouwvriendelijk zijn. Je vraagt je af wat er omgaat in de hoofden van hen die tegen sexisme en erotiek zijn.

    1. Gekke Henkie

     Ik ben bang dat hier sprake is van een misverstand, mevrouw Trudy. Kent u zelf wel de betekenis van seksisme? Ik vermoed van niet.
     Daarom speciaal voor u, maar ook voor anderen, die niet op de hoogte zijn van de juiste betekenis, en daar zijn er nogal wat van, laat ik weten wat Wikipedia over dit onderwerp heeft te melden (en laat vooral de laatste zin goed tot u doordringen):
     ‘Seksisme is het vellen van een waardeoordeel op grond van iemands sekse. Dit kan leiden tot discriminatie waarbij mensen verschillend behandeld worden, bijvoorbeeld in taalgebruik, op grond van hun geslacht/sekse. Seksisme kan leiden tot vormen van onderdrukking. Het omgekeerde is sekseneutraliteit. Het woord seksisme wordt ten onrechte vaak gebruikt in associatie met seks of erotiek.’
     Het sop is trouwens de kool niet waard. Op bovenstaande afbeelding zijn alleen de contouren van het lichaam van het fotomodel zichtbaar. Opmerkelijk dat dit zo’n ophef veroorzaakt. Is er dan uiteindelijk toch sprake van islamisering van onze cultuur? Ik vrees wat dat betreft het ergste…
     Als je je dan toch ergens druk over moet maken, is het over de keuze van het fotomodel. Waarom is er gekozen voor een exotisch type en niet gewoon voor een blond en appetijtelijk boerinnetje?

     1. Judge X

      Misschien is dit het exotisch droombeeld van ’t boeren-(CDA?)clubje als ‘moeder de vrouw’ afwezig is G. Henkie ….

      Toen ik een jaar of 20 was, dacht ik dat het voor aanloop naar wereldvrede en verdwijnen van discriminatie, misschien beter zou zijn om de totale wereld bevolking zo snel mogelijk te mixen; mooie bruine huidskleur, rood kroeshaar, spleetogen en een lengte tussen de 1,75 en 1,77 mtr. – en/of wat men er zelf nog meer bij kan verzinnen.
      Inmiddels weet ik beter ….

      Als je na de 6e lange werkdag denkt: “En ik zie dat het goed is !”; dan was het misschien beter geweest om een extra dag aan de week toe te voegen om te rusten(8e dag) en op de 7e dag je werk nog eens extra te controleren …. 😀

   1. Yvonvandermeer

    wat er in hun hoofden omgaat is dit: de man prijst de vrouw voor de daad de hemel in, maar erna verslijt hij haar voor sloerie. Dit is de man!

 2. Herman

  Kom nou toch, is puur natuur. Zeker in dit mooie dorp aan de kust moet dit toch geen probleem zijn.

  1. Judge X

   Juist in – blijkbaar het CDA-bolwerk binnen onze gemeente – Julianadorp, zou er eens wat dieper over dit ‘probleempje’ moeten worden nagedacht en ik vind dat vrouwen hier de grootste stem in moeten hebben.

 3. roodborstje

  Ach ja,het blijven boeren………
  De ‘bloot’ poster geeft duidelijk het niveau aan van de bedenkers ervan.

 4. fFred

  Laat me raden …. Zwarte kousen, GHU of SGP ?? Een kilometer verderop , lopen ze naakt over het strand , en hier zeiken ze over een stukkie bloot op een blaadje papier .

 5. skriks

  Hé, het is zover, ik ben het eens een keer oneens met Judge!
  Eens met het Me; ´het ikke, wat vind ikke, ikke vind, enzo´ maar níét met het Too!
  Zeker niet na: Thanks ..fu..ki .. Giving, Halloween, Black Friday en de hele rest van de door de hypocriete
  ´Trumps´ aan ons opgediende reutemeteut, oh sorry … ´shit´ natuurlijk!
  ´OH MY GOD, have you seen that …, have you…, its like, like, oh my gosh.. there is a naked lady on a poster!
  Niks naked en wegwezen met dat ´schaars gekleed´ ook trouwens! Wat is dat schaars gekleed? Volgens Thomas Erdbrink is dat al wanneer de mouw de pols niet nadert.
  Er is nog geen tepelkrans te zien verdorie, zal ook wel weer niet mogen ´Whats that a ´tepelkrans´?´Oh my gosh, Awkward!, ( vroeger ´getver´…).
  Het lijkt er niet op of er iemand buiten beeld de dame met een pistool op haar plaats probeert te houden, toch?.
  45 jaar na het ontstaan van het eerste naaktstrand in Callantsoog zijn we weer terug in de tijd van de zielige moraalridders lijkt het.
  Bloot is zielig, uitbuiting ligt op de loer, mijn christelijke geloof laat niet toe dat … dat die vrouw zich niet schaamt! enz. enz. ´
  Wat een bekrompen toestand, tjonge, jonge.
  ´Maar Skriks, je ontkent toch niet dat, dat… dat er excessen zijn?? Zo kennen we je niet …
  ´Een feest verdorie, hallo!, een poster voor een feest, niet ´jouw´ feest misschien, maar mogen andere mensen alsjeblieft wél hun eigen poster maken, … een ´ontblote´ dame …
  Wéér zo´n woord … ontbloot… zorgvuldig gekozen tekst hoor, tsjonge, want ze is niet naakt hè …, het is natuurlijk ook wel een lévensgevaarlijk onderwerp, ´bloot en trekkers´, daar moet je heéél voorzichtig mee om gaan voor je het weet stoort iemand zich eraan en barst er een discussie los.
  Wat een tijd.

 6. Corina van den Blink

  Voor de mensen die voor zijn. Waarom geen (bijna) blote man op de poster?

  1. Trudy

   Vrouwen hebben niet de nare neiging die mannen hebben om anderen te vernederen en neer te zetten, te beoordelen op uiterlijk. En wij vrouwen, om mannen hun goedkeuring te krijgen, laten ons verleiden in de playboy te poseren, ons te laten verbouwen enz. Wie is nu eigenlijk de grote verleider? de man toch zeker!

   1. Guido

    De man de grootste verleider? Laat me niet lachen. Ik ken weinig mannen die hun hele badkamer vol hebben staan met allerlei soorten Make-up om er mooier uit te zien.

   2. Monique_K

    Beetje eenzijdig Trudy, want op hun beurt gebruiken mannen hun lichaam ook om bij de vrouwen in de smaak te vallen, de een met een goed verzorgde baard en/of kapsel, de ander met een mooi pak spieren op de juiste plekken, en weer een ander toont zijn gekrulde en (hopelijk) subtiel geparfumeerde borstharen. En vrouwen beoordelen net zo hard op uiterlijk, de Chippendales zouden geen succes zijn als ze allemaal een dikke bierpens zouden hebben en blubberbillen.

    1. HaKatje

     Wilde ik ook net zeggen, helemaal mee eens Monique! Vrouwen kijken net zo goed naar mooie mannen. En oordelen misschien stiekemer, maar niet minder. Dat is nou eenmaal een menselijke eigenschap, wat je er ook van vindt. Dames, maakt u niet zo druk!
     Er zijn echt wel belangrijker zaken.

   3. Roel Prins

    Waarde Trudy, ik loop nu al vele decennia rond en heb vele, maar ook vele vrouwen ontmoet die mannen op hun uiterlijk beoordeelden. En die oordelen logen er vaak niet om. En Trudy, discriminatie is een noodzakelijk overlevingsmechanisme.

  2. Judge X

   Goed idee Corina, bijvoorbeeld op een grote schaal en glimmend-bruin geroosterd, met een appel tussen z’n kunstgebit en een peen in z’n hol.
   En vergeet – zoals bij de poster van dit artikel – er vooral niet op of bij te vermelden wat voor een festival het betreft, ook in het Duits …. makkelijk voor àlle toeristen en ook de vele ons bezoekende Oosterburen. 😀

  3. Gekke Henkie

   Waarom geen blote man op de poster? Wel, die vraag lijkt me eenvoudig te beantwoorden: Het trekker-festival is vooral gericht op boeren, hoewel er, toegegeven, ook wel enkele boerinnen op zullen afkomen. De meeste boeren – uitzonderingen daargelaten, want natuurlijk zullen zich ook homoseksuelen bevinden onder de trekker-rijders – hebben meer met de contouren van een naakt vrouwenlichaam dan met die van een mannentorso. Wil je publiek trekken (!) – als is het maar om uit de kosten te komen – dan kun je als organisatie beter kiezen voor een wulps vrouwenlichaam. Nog beter was het geweest om de poster te voorzien van een sexy en potente trekker (desnoods met een blote vrouw achter het stuur), maar dat is weer een ander verhaal….

   1. Judge X

    …. nou, misschien is het toch het zelfde verhaal G. Henkie; de 1e vraag is inderdaad wat wil ‘den boer’ nu eigenlijk precies met de poster bewerkstelligen, ik kan er wel een 10-tal richtingen mee uit hoor. 😉

    De poster die u voorstelt is volgens mij een heel goed idee, daarmee kun je ook – en desnoods ook naaktloos – nog alle kanten mee uit: Blote vrouw die domme boer in overall achter haar trekker door z’n veldje sleurt; aangeklede vrouw die een domme naakte boer door z’n veldje sleurt; domme naakte boer die door een sexy geklede vrouw, middels haar trekker van een winterwortel wordt voorzien; Skriks – die bij een vrouw in sexy boeren overall met bijpassende sexy trekker – in de rij staat voor z’n 6e sexy peen (alle gaten gevuld); etcetera hahaha …. 😀

   2. Yvonvandermeer

    Ja en dat is nu precies het probleem, de vrouw (of moet ik zeggen het lichaam ) gemodelleerd naar de wensen van een man, en de vrouw die zich minderwaardig voelt die niet voldoet aan het (gefotoshopte) lichaam van de afgebeelde vrouw.

    1. Monique_K

     Nee Yvon, het probleem is dat sommige vrouwen niet zien dat het geheel wederzijds is. Kijk maar eens op een sportschool, hoeveel mannen sloven zich daar dagelijks uit om wat spieren te kweken en zo hun lichaam modelleren naar de wensen van de vrouw, omdat ze niet uit worden gemaakt willen worden voor ‘botje building’ of ‘dikzak’? Deze mannen kunnen zich ook minderwaardig voelen na het zien van een gefotoshopte lichaam van een mannelijk model, hoe kom je aan het idee dat het voor hun anders is dan voor ons?

     En deze ‘paringsdans’, spreekwoordelijk je veren oppoetsen om verkoren te worden boven de rest, is de normaalste zaak van de wereld, altijd al geweest. Je kan je hooguit afvragen of dat snijden in je lichaam niet wat ver gaat, maar sec bekeken is het nog steeds hetzelfde als wat we altijd al deden, maar dan met moderne middelen.

 7. skriks

  @Corina mee eens, nog beter een man én een vrouw … en nu eens zónder bloemen in het haar;), maar dan ontploft de boel hier zeer waarschijnlijk ;), we (sommige van ons …) moeten helaas nog enkele generaties ´her´- of ´door´evolueren, denk ik.
  ´De vrijheid´ wás er wel maar hij is weer foetsie .., echter, terug komt hij zeker!
  Mensen worden die ´benauwdheid´ na een tijdje helemaal zat, dat is gelukkig een vast gegeven.
  Het is voor velen onder ons nu eenmaal ontzettend moeilijk om met ´bloot´ om te gaan, ´de schaamte´ zit er weer goed in.

  1. D.A.

   Volgens word mij is dat een nieuwe kalender van 2019, trucks & ondeugend kijkende heren. Aan de andere kant van het verhaal: zullen er ” trekkers ” zijn die zich ” veheugen ” op het pamflet ? Humor is een groot woord,…..

 8. Marinus Vermooten

  Tja als we het oude testament mogen geloven zijn zelfs de eerste man en vrouw naakt geboren en dieren hebben er in hun verder bestaan al helemaal geen moeite mee. Lijkt me in het soms grillig klimaat wel begrijpelijk dat de mens het grootste deel van het lichaam bedekt, maar met de meeste zonuren van Nederland kan Julianadorp weleens iets meer dan elders een uitzondering vormen. Zelf heb ik vandaag weer eens een wollen trui uit de kledingkast gehaald om de taptoe straks weer warmpjes bij te kunnen wonen.

  1. D.A.

   Ja, toen ” trekte ” men al,……………… vermoedelijk en het voertuig was er nog niet. Veel pelgrims zijn ook trekkers, of nu nog doorlopen weet de geschienis niet, etc.,……….Geniet met de taptoe, vriend & hou je jasje maar aan want het inderdaad een beetje kil. Valse schaamte,……..zie me zelf niet in Vogelzand staan om mijzelf te vergapen aan een half – bloot mens op een poster. ” Zou een aangereden koe nou ook zoveel emoties oproepen op een trekkersfestial ? ” Tot een reactie komt, kan ik mooi afwassen ( Ziet u ).

 9. fFred

  Eèn ding is hier zeker, de reclame poster doet , gezien de ophef er over , aan zijn bedoeling…. Opvallen voor de boodschap die dat ding uitdraagt.

  1. Judge X

   Ja zeker fFred …., wat voor boodschap moest het ding ook al weer uitdragen …., oja JPF.. iets met trekkers …. 😀

 10. skriks

  @D.A., jij durft tenminste te zeggen wat ik ook dacht maar waar ik me dan weer voor schaamde om het op te schrijven, valse schaamte dus …
  Nou, vooruit dan maar; een ontblote, halfnaakte, schaars geklede, ´of wat dan ook´ … zelfbewuste vrouw, aantrekkelijk of niet, lijkt me het summum van emancipatie, de man staat er al gauw een beetje l… bij, zie je wel! durf ik het wéér niet op te schrijven…
  Een blote man op een trekker, tsja… en dan het voorstel van die ´peen´hierboven … nee, dan maar liever de ondeugend kijkende ´heer´ van @D.A..

 11. skriks

  @RB, ja!, goede oplossing, origineel ook, echter dát zal een ophef geven, oef …, nee, dan maar beter een reiziger!… van ´Beste reizigers het volgend station is …´
  Mooiste opmerking vind ik die van ´Tubbergen´ van Kobus …
  Ik liep vanmiddag even naar het strand, alleen en moest schaterlachen.
  Mooie ´Jutters´ humor, was wel even nodig!

 12. Simon.H

  Wat een getrut op bij af, de vrouwen in mijn huishouden vinden er niks vreemd of vrouwonvriendelijk aan. Simon.H

 13. Roel Prins

  Voor een Lesbicus als ik geldt: kleren maken de man, gebrek aan kleren de vrouw!

 14. Judge X

  Dat ‘het onderwerp’ leeft is duidelijk; het levert in één dag zomaar 7 keer meer reacties op dan sommige artikelen in 12 dagen – welke daarbij ook nog enige hulp blijken nodig te hebben. 😀

Reageren is niet meer mogelijk.