Kunst van Anita & Co in Windkracht 13

0

Den Helder – Ondanks het mooist denkbare weer kwamen zondagmiddag toch de nodige kunstliefhebbers naar galerie Windkracht 13 om de opening van de nieuwe expositie bij te wonen. Tot en met 1 juli is hier het werk te zien van Anita Mandemaker en Co van Gasteren.

In haar openingswoord sprak Els Ellen haar bewondering uit voor beide kunstenaars. Ze had Anita gevraagd om zelf met een andere kunstenaar te komen om de expositie in te richten. Haar keuze viel op de uit Alkmaar afkomstige Co van Gasteren, die in Den Helder al eerder geëxposeerd heeft, onder meer in Kunsthal 45 en de ijssalon van Aris Laan.

De Helderse Mandemaker exposeert bijzondere wandobjecten die als het ware van de muur af springen. Tijdens haar academische opleiding werd vooral het accent gelegd op abstracte kunstuitingen. Eenmaal klaar met de opleiding zocht ze vooral haar eigen weg. Nu zit ze in een periode dat ze haar creativiteit op hout weet vast te leggen. Het geeft haar veel vrijheid, omdat ze op eenvoudige wijze veranderingen aan kan brengen. Nu schildert ze op hout en zaagt het uit, waarna het tot een geheel wordt gemonteerd. Zo ontstaan werken die niet in een kader zitten, maar op zichzelf een indrukwekkende plaats op de witte wanden innemen. De onderwerpen voor haar werk vindt ze vooral door alledaagse waarnemingen. Zo zien we onder meer hoe haar eigen reflectie in een glimmende theepot uiteindelijk in een wandobject wordt verwerkt.

Van Gasteren
Co van Gasteren toont schilderijen en tekeningen die vooral geïnspireerd worden door zijn waarnemingen in het dagelijks leven. Kranten, televisie, andere schilders, maar vooral de wereld zoals hij die om zich heen ziet. In zijn werk houdt hij er van verschillende onderwerpen te combineren. Zo zien we in zijn werk Comix een combinatie van comics (striptekeningen), Mondriaan, Lichtenstein en Guston. Het werk is diagonaal opgehangen. Ook is er ruimte voor humor. In Comics zijn wat kleine gaatjes geschilderd waar hij dan weer bijen bij doet, die als het ware komen aanvliegen om daar naar binnen te gaan. Naast schilderijen maakt hij ook boekjes met 25 tekeningen, die de liefhebbers kunnen kopen met een originele tekening.

Naast Windkracht 13 zijn ook werken te zien in de Kunstuitleen. Inge Beeftink van deze organisatie maakt bekend dat er op 27 mei een rondleiding wordt georganiseerd waarbij de werken van Anita en Co worden besproken. Tijdens dit Mini Event is er ook een lezing van Alex de Vries en wordt in restaurant Kunst & Kitchen de opening van de expositie met werk van de Helderse Bill Kunst gehouden. Natuurlijk wordt er dan ook gegeten in Kunst & Kitchen.