DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Lintje voor zes inwoners Den Helder

Den Helder – De dag voor Koningsdag is de traditionele Lintjesregen. Ook aan Den Helder ging deze donderdag niet voorbij. Zes inwoners kregen een Koninklijke Onderscheiding. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De decorandi dit jaar zijn de 76-jarige Bert Visser, de 67-jarige Wijnand van Leenen (tevens de jongste van de groep), Dirk Reitsma (76), Henk van Ostaden (80), Jaap Rienstra (81) en Joop de Jong (71). Allemaal mannen dus. De versierselen werden donderdagochtend in de KeyKeg-zaal van De Kampanje uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling. Schuiling had de ambtsketting om met het Rijkslogo voorop, zoals dat hoort bij dit soort momenten. “Er is de afgelopen weken behoorlijk gejokt”, sprak de burgemeester. “Niet door mij, daar heb ik althans geen enkele herinnering aan, maar wel door een groot aantal van de aanwezigen.”

Visser
Visser, toevallig deze dag ook 50 jaar getrouwd en door de kinderen een dag eerder terug van vakantie gelokt, omdat ze heel graag het jubileum wilden vieren, was tot zijn pensionering in 1996 werkzaam als Hoofd Technische Dienst bij de Koninklijke Marine. Daarnaast ontplooide hij diverse vrijwilligersactiviteiten. Zo is hij al sinds 1992 coördinator bij de R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee, werkt hij al sinds 1996 als kerktechnicus bij de lokale omroep, is hij sinds 1997 vrijwilliger bij en voorzitter van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERO).

De heer Visser wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Visser te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Leenen
Van Leenen was naar de KeyKgezaal gelokt in de veronderstelling dat een ex-college zou worden gedecoreerd. Hij was van 1976 tot zijn pensionering in 2016 werkzaam in diverse functies binnen de divisie Vastgoed & Beveiliging bij het Ministerie van Defensie. Van 1987 tot 1991 was hij coördinator veldtoertochten. Hij is, samen met anderen, een van de oprichters van de ATB toerveldtochten in Den Helder. Van 1985 tot 2001 bekleedde hij diverse functies voor de toerafdeling Helderse Ren- en Tour Club ‘Door Oefening Krachtig’ (HRTC DOK) Den Helder.

In de periode van 2000 tot 2016 was hij voorzitter, lid en aanspreekpunt van diverse Medezeggenschapscommissies. De heer Van Leenen wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Van Leenen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Reitsma
Reitsma (eveneens in de gedachte dat hij er voor iemand anders was) was, gedetacheerd vanuit de gemeente, van 2001 tot zijn pensionering in 2005 werkzaam als bouwkundig coördinator bij Willemsoord BV. Vanaf 2001 zet hij zich, ruim 20 uur per week, in om Willemsoord te (blijven) ontwikkelen tot bijzonder, historisch cultureel erfgoed. In de periode van 2007 tot 2017 was hij zeer betrokken als vrijwilliger bij het Hospice in Den Helder. Elke maandagavond zette hij zich onvoorwaardelijk in voor de ernstig zieke en terminale medemens.

Vanwege zijn verdiensten voor Willemsoord en zijn inzet als vrijwilliger in het Hospice is hij uitgeroepen tot Jutter van het jaar 2012. Reitsma wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Reitsma te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Ostaden
Van Ostaden zou een bezoek brengen aan het Reddingsmuseum inclusief lunch bij Lands End, maar het liep anders. Hij was werkzaam bij de Koninklijke Marine. In 1990 ging hij als LTZ2OC met functioneel leeftijdsontslag. Vanaf die tijd zet hij zich geheel belangeloos in voor diverse maatschappelijke organisaties en doeleinden. Zo is hij sinds 1990 vrijwilliger in De Golfstroom en sinds 2006 ook actief betrokken bij de Voedselbank. Sinds 2013 is hij tevens verzamelaar van plastic doppen voor de KNGF Geleidehonden.

De heer Van Ostaden wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Van Ostaden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Rienstra
Rienstra dacht een bespreking te hebben in de Kampanje. Hij was tot zijn pensionering in 1996 werkzaam als Havenmeester bij de gemeente Den Helder. Daarnaast is hij al 30 jaar actief als vrijwilliger. Dit begon bij zaalvoetbalvereniging de Kabelkrant (voorheen Telstar). Sinds 1997 is hij vrijwilliger bij Omringlocaties Den Koogh en Buitenveld en sinds 1999 voorzitter en penningmeester van het Roobolbiljarttoernooi. Ook is hij al sinds 2003 voorzitter en penningmeester van de biljartclubs Buitenveld en Op Stoot in Julianadorp.

De heer Rienstra wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Rienstra te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Joop de Jong
De Jong tenslotte was ook in de veronderstelling dat iemand anders een Onderscheiding zou krijgen. Hij was tot 2012 eigenaar van accountantskantoor Joacc B.V. in Julianadorp. Daarnaast ontplooide hij diverse vrijwilligersactiviteiten. In de periode van 1994 tot 2008 was hij tweede secretaris van en vrijwilliger bij het Nieuwedieper Visserskoor. Ook was hij eindredacteur van de Blad- en Muziekcommissie. Van 2001 tot 2014 was hij penningmeester van de Helderse Ondernemers Vereniging (HOV). Hij stond aan de basis van de Stichting Ondernemen aan Zee en voerde het overleg met de gemeente en de aangesloten bedrijven.

Verder is hij 10 jaar lang vrijwilliger geweest bij de Stichting Ondernemersklankbord, regioteam Noordwest-Holland, 10 jaar lang penningmeester van de Stichting Present Den Helder en hij is sinds 2009 Onafhankelijk toezichthouder van de Nederlandse Vissersbond. De heer De Jong wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Jong te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto’s: DHFOTO.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

3 reacties

  1. Loes Vermeer-lagerveld

    Voor alle inspanningen in het algemeen belang van Den Helder en haar inwoners een zeer terechte onderscheiding voor deze Helderse burgers….Proficiat ….

Reageren is niet meer mogelijk.