Midnight Sun

0

Den Helder – Scott Speer, de regisseur van de film van deze week, heeft al een aardige carrière achter de rug voor zijn leeftijd. De Amerikaan is pas 35 jaar oud, maar schreef meerdere boeken, maakte de nodige producties voor tv, muziekclips en een aantal films. De dansfilm Step Up 4 had een budget van 33 miljoen en bracht 140 miljoen in het laatje. Kassa! Met Midnight Sun komen we bij dezelfde doelgroep uit, tiener- en pubermeisjes, maar een heel ander genre: drama gemixt met romantiek.

Het is een terugkerende droom, een jong meisje met haar moeder in de zon aan de waterkant; ma brengt haar dochter de eerste beginselen van gitaar spelen bij. Het is fictie, want de moeder in de droom van Katie (Thorne) is lang geleden bij een ongeluk om het leven gekomen. De 18-jarige Katie houdt echter van de droom en zij speelt gitaar, net als haar moeder ooit deed.

Jack (Riggle), de vader van Katie, is dus zijn vrouw verloren en daarnaast lijdt Katie aan een akelige ziekte; Xeroderma Pigmentosa zorgt ervoor dat Katie heel gevoelig is voor licht en met name direct zonlicht. Zij moet dit absoluut vermijden, want elk straaltje kan snel de dood tot gevolg hebben. Dus slaapt Katie overdag en leeft zij ’s nachts, waarbij ze dan alleen naar buiten kan. Met haar gitaar is ze dan op het kleine knusse treinstation waar ze zingt en speelt voor de reizigers.

Liefde
Katie heeft naast de liefde van haar bezorgde vader ook veel steun van haar vriendin Morgan (Shepard). De meiden kennen elkaar van haver tot gort en maken veel lol. Dus als Katie bij toeval de jongen op wie ze al jaren verliefd is ontmoet, moedigt Morgan haar aan. Charlie (Schwarzenegger) is stapel op Katie, maar weet niet van haar ziekte en dat heeft uiteindelijk grote gevolgen voor hun beiden. Kan de liefde concurreren met datgene wat het stel in een wurggreep houdt?

“Ik wil even meer zijn dan mijn ziekte” is een uitspraak van Katie en die koe vat ze bij de horens als ze haar hele leven heeft opgepast met alles en nu verliefd is. Het is een aandoenlijk verhaal over een nare zeldzame ziekte die echt bestaat (één op een miljoen) en de liefde tussen twee jonge mensen. Bella Thorne, in het echt niet zo braaf als Katie, speelt een prachtige rol en raakt een gevoelige snaar met haar zangkunsten. Patrick Schwarzenegger (juist ja, de zoon van) is de leuke boy next door en actrice Quinn Shepard steelt de show met het ontwapenende, spontane karakter Morgan.

Mooi eind
Zwijmel, zwijmel, zwijmel, het is een liefdesavontuur als “The Notebook” maar dan voor jonge meiden. Naast naturel spel is de film prachtig geschoten in Canada op mooie locaties met warm licht. Het is uiteraard wel wat voorspelbaar, hoewel ik het eind van de film niet zo zag aankomen. Even pinken bij de ooghoek, er zit wat vocht, hoe kan dat toch? Ontroerend mooi eind, het is maar goed dat de partner niet mee is, want die is hier gevoelig voor en had de hele zaal bij elkaar gesnotterd. Meisjes, jullie zijn gewaarschuwd: zakdoeken mee!

Regie: Scott Speer
Met: Bella Thorne, Patrick Schwarzenegger, Quinn Shepard, Rob Riggle, Nicholas Coombe
Kijkwijzer: 9 jaar