DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Nieuwe optie: coalitie van 5 partijen, inclusief CDA en VVD

Den Helder – De twee grootste partijen, CDA en Beter voor Den Helder, hebben elkaar dinsdag goed in de ogen gekeken. Een positief gesprek was nodig om het vertrouwen weer terug te winnen. Dit na de breuk tussen beide in de afgelopen coalitie-onderhandelingen.

CDA-voorman Krul ging met een groot compliment in zijn binnenzak het gesprek aan met Assorgia: “We vinden de opening om met de VVD om tafel te gaan een geweldige stap in de goede richting. Dit getuigt van groot staatsmanschap.” Assorgia is pragmatisch: “Ik onderschrijf ten volle het rapport Huibers (vorige formateur), waarin een coalitie tussen lokaal en landelijk wordt geadviseerd. Wij hebben gemerkt dat dit alleen haalbaar is met én CDA én VVD. Maar, we zijn er nog niet.”

Assorgia meldt nadrukkelijk dat eerst een goed gesprek moet plaatsvinden tussen beide en de fractie van Beter. Krul treedt daarbij graag op als verbinder tussen beide. “Wij vertrouwen het CDA en verwachten dat we samen het gezicht van de nieuwe politiek kunnen vormen”, aldus Assorgia.

Advies Nagel
De laatste ontwikkelingen zijn het directe gevolg van het eerste advies van formateur Jan Nagel. Nagel stelt voor te starten met een coalitie van 5 partijen: Beter voor Den Helder, CDA, VVD (als drie grootste winnaars van de verkiezingen), aangevuld met twee lokale partijen, de Seniorenpartij en Stadspartij Den Helder. Deze samenstelling is volledig in lijn met de wens van Assorgia voor een brede coalitie van landelijk en lokaal, vooral met een sociaal gezicht en bestuurlijke daadkracht.

Het CDA sprak aan Assorgia de wens uit om de PvdA te betrekken bij de gesprekken, zodat het ‘landelijk blok’ een mix is van links en rechts. Daarmee is de coalitie goed voor 20 zetels. “De intentie om de drie grootste partijen te verbinden doet recht aan de uitslag van de verkiezingen”, aldus Krul: “De handreiking van Carlo Assorgia is een groots gebaar.”

Lees ook: Formatie gaat verder in Turkije

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

23 reacties

 1. TEDXDH

  Geweldig gebaar van Carlo! Het zal niet makkelijk voor hem zijn, maar het is wel het bewijs dat hij over zijn schaduw kan stappen: ”Beter voor Den Helder”!!

 2. Optimist

  Hans…..je hebt gelijk PvdA i.p.v. Senioren partij. De heer Duynker heeft geen enkele politieke ervaring. De PvdA is voor iedereen in Den Helder en niet voor een doelgroep waar ik overigens ook toe behoor…… Senioren.

  1. Marinus Vermooten

   Verbinden senioren en jongeren is een kernpunt waar de Seniorenpartij zich graag voor inzet. Er zijn overigens in het verleden uitstekende wethouders geweest die zonder enige politieke ervaring een goede bijdrage aan onze gemeenschap hebben geleverd. In mijn twee boeken geschiedenis Gemeentepolitiek Den Helder kan ik een reeks personen noemen uit de periode 1860-2010, waaronder van KVP/CDA en PvdA huize (Jan van Eeden), die onder de noemer zonder politieke ervaring het er uitstekend van afgebracht hebben, Maar dit ter zijde.

  2. sukkels

   duynker heeft alleen maar vijanden door zijn gedrag als ambtenaar in den helder ondernemers pesten en bekeuren die onkunde van hem heeft hem zijn baan als ambtenaar in den helder gekost van zijn treven om de burgemeester onderuit te trappen

   1. Marinus Vermooten

    In het woordenboek staat sukkel voor domkop, slappeling. Mocht sukkels je werkelijke achternaam zijn dan zou het wenselijk zijn bij de burgerlijke stand je achternaam te veranderen. Tenzij die achternaam graag op je zelf wilt slaan
    Dat is uiteraard je goed recht

    Sukkel is overigens ook een oude naam van varkensgras
    misschien komen we elkaar ooit in carnaval vermomming als sukkel en hofnar tegen. Heel fijne avond verder,

  3. fFred

   Vraagje, Waarom heeft dan niet iedereen gestemd op die anderhalve tand partij ?? Landelijk en plaatselijk , zet de PVDA geen schop meer in de grond. Zij zijn niet eens meer in staat hun eigen graf te graven .

 3. Marinus Vermooten

  Bemoedigend waarbij zowel CDA, VVD, Beter Voor Den Helder, Senioren Partij en Stadspartij over de schaduwen stappen die Den Helder een positieve uitstraling zal bieden waar onze bevolking recht op heeft.

  1. Judge X

   Ik zie een slechte verdeling van 11 zetels oude coalitie in combinatie van 9 zetels oppositie, waar de Christen Unie bij aangesloten zou moeten worden voor een goede balans.

    1. Gekke Henkie

     Inderdaad Arie, het mag wat kosten. Ze zijn bijna allen tuk op een wethouderszetel. Niet zo gek ook; zevenduizend euro bruto in het handje, wie wil dat niet? En of ze berekend zijn op hun taak? Wat maakt het uit. Als de schoorsteen maar rookt. Als je zo’n Odd Wagner, of hoe die man ook mag heten, aan het werk ziet en het hoort mompelen en haspelen, dan hou je je hart vast: kan zo’n persoon de gemeente op waardige wijze vertegenwoordigen? Lijkt me niet. Of neem zo’n Kos, die het liefst zelf het woord neemt om dat nooit meer af te staan, zo graag hoort hij zichzelf praten: de grote communicator in eigen persoon… De kans is groot dat ze zomaar weer op hun post terugkeren. Maar al doen ze dat niet, dan zijn er wel weer andere onbeduidende figuren die hun slag slaan en bereid zijn om voor zeven mille per maand hun principes en achterban te verloochenen. Leer mij de heren en dames politici kennen….!

  2. Henk van Kuijk

   Positieve uitstraling?? Drie van de vijf negeerden de nieuwe raad op ondemocratische wijze, onlangs. Onbeschaafd en onbeschoft. Ze zouden op 200 m afstand van het stadhuis horen te blijven. Ze moeten nu een enorme schaduw juist herstellen.

 4. fFred

  Zoiets , noemen ze nu , in het pak naaien. De stedelijke partijen , hebben de verkiezingsuitslag weer bij de grote landelijke partijen op schoot geworpen.

 5. 't Kraaiennest

  Waarom ook D66 niet laten aanschuiven. Lolke wil ook nog wel wethouder worden. Dan is de oude arrogante kliek weer compleet.

 6. Glijn

  Laten we vooral niet vergeten dat de Senioren Partij 2 zetels heeft gewonnen.
  De PVDA gelijk gebleven en met 2 zetels mag dat gezien het verleden als verlies beschouwd worden.
  dhr Duynker en mevr. van Driesten vormen een prima team om de vernieuwing in de helderse politiek gestalte te geven .

  1. Judge X

   Ik heb mij eerder een zeteltje verrekend; een deel oude coalitie, zou in de in het artikel voorgestelde combinatie op 11 zetels komen en een deel oude oppositie (daar mogen we de seniorenpartij toch wel toe rekenen) op 8 zetels, daarmee zou de samenstelling van deze coalitie geen recht doen aan de verkiezingsuitslag, zeker niet gezien de aanwezigheid van de Stadspartij in het geheel.
   Ergo; “deze voorgestelde coalitie is in onbalans !”.
   Wil je de coalitie klein houden, met transparantie, nauw contact, een goed informatie-verkeer met de gemeenteraad en inspraak en participatie van de burger, dan kunnen BvDH en CDA misschien beter met z’n tweeën een coalitie vormen en instemming met of afkeuring van hun beleid overlaten aan een brede ‘oppositie’.
   ~~~~
   Dit zegt Harmen Krul in zijn inleiding van het verkiezingsprogramma CDA 2018-2022 Citaat:
   ~~
   “Bij elkaar komen is het begin, bij elkaar blijven is de vooruitgang
   en met elkaar samenwerken is de sleutel tot succes”.

   ” Vanuit dit principe bedrijf ik politiek. Politiek is samenwerken, ongeacht partij of standpunt. Politiek
   is elkaar het licht in de ogen gunnen. Samenwerken om het leven van de inwoners beter te maken.
   Om de angsten en verlangens van alle inwoners, jong of oud, rijk of minder rijk, werkend of
   werkloos, te vertalen naar degelijk beleid waar de stad beter van wordt. Den Helder kent vele
   kansen, maar zoals elke stad ook vele uitdagingen. Wanneer we deze kansen en uitdagingen willen aanpakken, zullen we dat samen moeten doen “.

   “U verdient een
   gemeenteraad die samenwerkt, die zich over trots heen zet en voor u aan de slag gaat”.
   ~~~~
   En onder CDA Lokaal van hun verkiezingsprogramma zeggen zij Citaat:
   ~~
   ” CDA Den Helder vaart een nieuwe koers. Een koers met focus op verandering.
   Een dusdanige verandering dat het geluid van inwoners en organisaties centraal zet.
   Een verandering in de wijze waarop onze stad politiek bestuurd wordt.
   Een koers waarin het draait om samenwerking en niet om tegenwerking.
   De burger bepaalt, de politiek vertaalt!
   De Helderse politiek moet terug naar de basis, terug naar waar het allemaal om draait: Om jullie,
   want jullie maken deze stad.
   De afstand tussen de inwoner en de politiek moet gedicht. Jullie stem moet weer centraal staan in
   het gemeentebestuur. Onder het motto ‘De burger bepaalt, de politiek vertaalt’, knokken wij ook
   voor jouw geluid. Het geluid van inwoners, organisaties, bedrijven en mensen van de werkvloer.
   Het wordt tijd dat het gemeentebestuur het positieve voorbeeld van de stad volgt en samen met de
   inwoner de stad laat groeien. Dit vinden wij niet vanwege de verkiezingstijd, niet omdat het mooi
   klinkt, maar omdat jij hierom vraagt en wij het ook écht zo voelen.
   Wij gaan de politiek positief beïnvloeden en wij zullen samenwerken voor een nog mooiere stad. Dit
   vanuit onze basisgedachten van een democratische partij met haar fundament in de christelijke
   normen en waarden. Wij zijn er voor iedereen! “.
   ~~
   ” Wij zijn er voor iedereen “. Ik zou zeggen laat het eindelijk eens zien Harmen-CDA-Krul !
   ~~
   https://d2vry01uvf8h31.cloudfront.net/Afdelingen/Noord_Holland/Den_Helder/Verkiezingsprogramma/Definitief%20programma%20CDA%20Den%20Helder%202018-2022.pdf

 7. Gertjan

  Dus er verandert niks blijkbaar, had ik wel verwacht. Schuiling blijft aan de macht, gesteund door VVD en CDA (en D66 als oppositie) en de Stadspartij zal ook wel helpen om BVDH ten gronde te richten zodat D66 weer uit de oppositie kan komen en ze samen verder kunnen gaan met het vernietigen van Den Helder. Ja leuke opgeknapte stadhart met gebouwen van WSDH waar ze ook nog een lekker aan kunnen verdienen, maar sfeer en cultuur hoort daar niet bij. Bij een volgende verkiezing stem ik op een partij die voor een fusie is met de buurgemeenten, alleen om van dit zooitje af te komen, want anders zie ik dat voor de komende decennia niet gebeuren, op wie je ook stemt binnen Den Helder. Kijk nu ook een landelijk naar VVD en CDA, lekker betrouwbaar maar weer, memo’s weg maken en ontkennen terwijl ze zelf geschreven hebben. Ik hoop dat BVDH zich alsnog bedenkt en gaat voor een coalitie zonder die corrupte gribussen van de landelijk partijen, die alle met dubbele agenda’s werken.

 8. DramFull

  Hoe de coalitie ook wordt, we moeten van die megalomane en narcistische Schuiling af.
  Een echte burgemeester een bruggenbouwer die zelf polshoogte neemt en persoonlijk benaderbaar is.

  Is dat mogelijk?

Reageren is niet meer mogelijk.