Noord-Holland Noord in 2030 de meest vitale verblijfsregio van Nederland

10

Den Helder – Noord-Holland Noord is een populaire bestemming voor toeristen en recreanten. Jaarlijks verblijven er miljoenen gasten bij één van de ruim 220.000 slaapplaatsen in de hotels, pensions, bungalowparken of op campings in de regio. Om de toppositie van de Noord-Hollandse verblijfsrecreatie te behouden moeten ondernemers hun aanbod aanpassen aan de veranderende consumentenbehoeften.

Om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor toeristen hebben de NHN-gemeenten in samenspraak met de markt (verblijfsrecreatiebedrijven), natuurorganisaties en brancheorganisaties een regionale visie op de verblijfsrecreatie ontwikkeld. De regio is hierbij ondersteund door ZKA Consultants.

De gezamenlijke visie “Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord” heeft als doel om in 2030 de meest vitale verblijfsregio van Nederland te zijn. De gemeenten willen met de visie de markt uitdagen om te komen met mooie onderscheidende concepten die de regio versterken. We zien graag dat er geïnvesteerd wordt in de regio, juist nu de markt er klaar voor is. Maar dat wel op een duurzame wijze, waarbij kwaliteit en een verantwoorde landschappelijke inpassing belangrijke voorwaarden zijn. Ontwikkelingen die voor de lange termijn goed zijn voor de lokale economie, met onderscheidende concepten die het imago van de regio echt versterken.

Verantwoordelijkheid
Dit geeft de regiogemeenten een grote verantwoordelijkheid. Hoe zorgen we voor de juiste kaders waarbinnen de markt kan zorgen voor een toekomstbestendige branche? Hoe zorgen we voor balans tussen landschap, inwoners en bezoekers? De regionale visie op de verblijfsrecreatie geeft antwoord op deze vragen. Het is gelukt om samen met de belanghebbenden partijen te komen tot een inspirerend toekomstbeeld voor verblijfsrecreatie in ons gebied. Naast inspiratie biedt het ook concrete handvatten om initiatieven voor uitbreiding, herontwikkeling en nieuwbouw te toetsen. En geeft het aanbevelingen voor een gerichte aanpak van het bestaande aanbod. Hoe bieden we de parken zonder toeristisch toekomstperspectief mogelijkheden voor herbestemming, verplaatsing of sanering?

Rond de zomer van 2018 worden de visie en het ontwikkelkader ter vaststelling aan de nieuwe gemeenteraden voorgelegd. De regionale bestuurders Odile Rasch, Harry Nederpelt en Jelle Beemsterboer: “De regiogemeenten hebben de ambitie om toerisme gezond te laten groeien. De kansen en de spelregels zijn helder en uitdagend voor ontwikkelaars, zodat ze voor kwaliteit en ondernemerschap gaan en niet alleen voor snelle winsten”.

10 REACTIES

 1. Als er jaarlijks al er miljoenen gasten bij één van de 220.000 slaapplaatsen verblijven hoeveel verblijven er dan bij de overige 119.999 slaapplaatsen? 🙂

  • Is het nu werkelijk zo moeilijk voor je RB ? Dit saat in dezelfde zin; citaat” in de hotels, pensions, bungalowparken of op campings in de regio”.

 2. Oh, oh, oh, daar gaan we weer!

  En dan bedoel ik niet de ´oh, oh, oh´ van ´van Kooten en de Bie´ die ´scheurgras in Koegras´ hebben zien staan, maar de ernstige variant.

  Daar zijn ze namelijk weer! De ´stroppedassers´ met de onrustig draaiende oogjes die willen ´mee eten´ van het grote anonieme geld dat als vanzelf overal aan kan blijven kleven.

  ´We zien graag investeringen, júíst … nu de markt er klaar voor is!´, oh ja?, leg dat eens uit ?
  De markt is namelijk altijd klaar … in het Westen dan … en daar praten we toch over?
  Ons hele leven is al naar de markt ingericht, zélfs in de zorg, daar waren wij zélf trouwens nog niet klaar voor maar de markt stond echt al een eeuwigheid te trappelen.
  Dan wéér de dure werkelijk níétszeggende taal waar je echt alle kanten mee opkan, ik had het zélf kunnen verzinnen, nee, ´overschrijven´ dat is makkelijker want het komt namelijk iedere paar jaar terug.
  Bijvoorbeeld: verantwoorde landschappelijke inpassing (was allááang zo …), onderscheidende concepten, de juiste kaders … , inspirerend toekomstbeeld, concrete handvatten, initiatieven toetsen.
  Eigenlijk zijn deze herhaaldelijk op ons afkomende ´ontwerpvisies´ een voorbeeld van de totale stilstand in onze bestuurscultuur, het is een ´papierfantoom´ dat niet stuk te slaan en uit te roeien is eenvoudigweg omdat er gemeenschapsgeld mee gemoeid is.

  Waarom lukt het toch steeds weer om ons toch te laten geloven dat dit soort overleg samen met ´consultants…´ (wat een k-woord is dat zeg) hoognodig en werkelijk ónontbeerlijk is?
  Het is vooral de gewenning denk ik en ook de saaiheid waarmee zo´n overleg via tekst de openbaarheid wordt ingeslingerd, wie leest er nu met interesse een dergelijk artikel.
  Precies dát houdt dit droombeeld van ´hardwerkende mensen die zich volledig inzetten voor de toekomst van ons allemaal´ in stand.
  Daarnaast is er natuurlijk het bijna ´koninklijke´ anonieme aspect: Je ziet nooit een gezicht of een mens die hard werkt, het zijn schaduwachtige taferelen beschreven in saaie, weinig zeggende tekst ofwel schouwspelen die er op de achtergrond altijd al waren en daarom niet meer tot opstand leiden.

  Ik voorspel U één ding, nee, dríé dingen!: dit overleg was duur, U gaat er niets van merken en over een paar jaar staat er wéér zo´n gezamenlijke visie op het programma omdat het tijd is om ´de zo evidente samenwerkingsverbanden te enerveren, ontwikkelingsvisies op te frissen en nieuwe inzichten op elkaar af te stemmen´ of iets dergelijks dan …
  Trouwens, hopelijk voor onze beurs dan gewoon met adviseurs en zónder consultants dan hoeven die ook niet met hun leaseauto´s onze toegangswegen te verstoppen en zijn er meteen weer een paar toeristen eerder op hun bestemming en dat levert natuurlijk wél geld op en is ook nog eens geld dat we zélf dan weer kunnen uitgeven!

  Ik had hier trouwens al een stuk over geschreven: een niets en noppes kostende aanmoediging aan de daarvoor verantwoordelijke personen binnen de gemeente die wel, in ieder geval in enige mate dan, ´zichtbaar´ zijn.
  En trouwens dat deed ik helemaal alleen,, zonder adviseurs, of consultants natuurlijk … , zo raakt U niet in de war.

  Echter, dat artikel ging over het onderhoud van dat wat er nog over is van onze natuur in de Noordkop, een momenteel vééél belangrijker onderwerp omdat het gaat over waarom en waarvóór de toeristen nu eigenlijk écht naar onze regio komen!
  Dat onderwerp is heel wat interessanter dan ´het alvast een voorschotje nemen op het ´ruimen´ van kleine vakantieparkjes met oudere bewoners die niet meer in visies passen …´
  Ik weet echter niet of de redactie de samenhang met dit artikel hierboven ook ziet en het artikel waarover het ging; ´ Het onderhoud van de paden in de duinen´ kan ik niet meer terugvinden.
  En trouwens wie luistert er nou naar Skriks?

   • Wat ik in de visie mis is het openbaar vervoer. Als ik in het Sauerland verblijf krijg je als je belasting(toeristenbelasting)betaald de Sauerlandcard. Hiermee kan je in heel Sauerland gratis met bus en trein reizen, ook heb je korting op veel atrakties.

    • Nou Hotmail 2, hopelijk lezen ‘de visionairs’ – net als ‘de politiek’ – hier ook af en toe mee en gaan er dan wat ogen open; maar het Ontwikkelbedrijf N-H-N heeft ook een e-mail adres waar ieder z’n grieven kwijt kan …., ik geef echter geen garanties dat er ook iets mee wordt gedaan. 😉

  • Exact Skriks, zo zie ik dat ook. Die opgezwollen zeepbellen taal die rolt uit de uit hun bek stinkende driedelig grijzen. Je krijgt daar acute jeuk en kromme tenen van. Fraai geschreven deze aanklacht tegen de consultantachtigen en andere nietsnutten van politici en bestuurders.
   Overigens, indien u wenst, kan ik uw consultant worden. Dan gaan wij u transparant en kansen biedend in de markt zetten. Dat is een geweldig inspirerende gedachte voor mij. Over twee jaar kunnen wij de geconcretiseerde resultaten evaluren en bezien of wij dit duurzaam kunnen maken voor de tijd daarna.

 3. Judge, U stelt me niet teleur. Mijn ergernis wint het soms van mijn verstand. Dat is bij mij wel vaker zo … en soms is dat gezond. Ik ben oprecht blij dat u mijn bijdrages leest, al is het er maar eentje die zich erdoor heen worstelt! Ook bedankt voor de link, U bent ‘van alle markten thuis’.

Comments are closed.