Ongelukkige start van nieuwe bestuursperiode

28

Den Helder – Een ongelukkige start van een nieuwe bestuursperiode, oordeelt fractievoorzitter Tjitske Biersteker over de ontruiming van het Rob Scholte Museum afgelopen dinsdag. Biersteker was zaterdag te gast in het LOS radioprogramma DWOZ en vindt dat de stad op een andere manier bestuurd moet worden. Ze erkent de bevoegdheid van burgemeester om over te gaan tot de ontruiming van het oude postkantoor.

“Maar de gemeenteraad is er wel verantwoordelijk voor”, voegt de politica daar aan toe. “En de raad dient als geheel serieus genomen te worden.” Met Beter voor Den Helder heeft de ChristenUnie voor maandag 23 april een extra raadsvergadering aangevraagd. Een motie van wantrouwen tegen het college verwacht ze niet en als die er zou komen dan is het maar de vraag of er een meerderheid voor is. “Het gaat er ook niet om iemand te beschadigen.”

Wel wil Biersteker met de extra raad bereiken dat er tenminste gepraat wordt over het waarom van de ontruiming en de radiostilte waarmee deze omgeven was. “Er had ook mee gewacht kunnen worden, want er lopen nog juridische procedures over geschillen tussen Scholte en de gemeente. Als daar jaren mee gemoeid zouden zijn, dan zij dat maar zo”, aldus Biersteker.

“Nu is de zaak op scherp gezet en gepolariseerd, waarmee een frisse start van de nieuwe raad in de kiem gesmoord is.” Iets wat Tjitske Biersteker met name de burgemeester kwalijk neemt, maar ook een partij als het CDA. Die had zich na de verkiezingen bereid getoond om over de affaire Scholte te praten.

28 REACTIES

 1. De soap over Den Helder must go on! Hoop dat de raad zich nu gaat druk maken om het boswachter huis, de negatieve reclame bij de toeristen straalt er van af of hoort dit ook bij ons DNA profiel.

 2. Typerend voor de Christen Unie: men neemt regelmatig een aanloop doch er wordt nooit gesprongen. Het enige dat de Christen Unie volhardend doet is werken aan de zelfmoord van het Christendom en Jodendom. En daar is niets integers aan te ontdekken. In tegendeel !

 3. “De burgemeester was bevoegd…..” en “niet beschadigen”, tja, dan weet je het wel morgenavond. Blaffen, maar vooral niet bijten, ook al word je steeds geschoffeerd. Een praatje, een vraagje, en dan een zalvende preek van dhr Schuiling, en de raad wordt weer ingepakt: “Het is triest, maar het kon niet anders. We hebben alles uit de kast gehaald.” En de minachting voor de raad en de polarisatie blijven, en Schuiling heeft sluw nog net even zijn prestigeslag mogen binnenhalen, voor de oude coalitie. Ook al hoort een oud college alleen lopende eenvoudige zaken af te handelen.

 4. ‘Zet streep onder verleden’. Tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad, zei burgemeester Koen Schuiling graag een streep te willen zetten onder het verleden. “De laatste tijd is er veel óver mij gesproken maar niet met mij. Als er iets moet worden uitgesproken met mij, dan kan dat mét mij”. Afgelopen week wilde mevrouw Biersteker met de burgemeester praten, maar helaas “Radiostilte”.

  • Niet alleen met Biersteker. Ook de landelijke pers wil hij niet te woord staan. Hij heeft zich afgesloten in zijn bunker.

 5. Toch benieuwd waarom mevrouw Biersteker een vergadering belegd als ze de bijbehorende consequenties voor de burgemeester niet indient.
  Vandaag zou de gemeenteraad een uitgestelde motie indienen over het behoud van het Rob Scholte Museum, tot het einde van de bodemprocedures. De Burgemeester had min of meer aan de gemeenteraad toegezegd dat de ontruiming voorlopig niet zou doorgaan. Hij is zo kwaadwillend dat hij afspraken met gemeenteraad van Den Helder negeert.
  En heeft er wel eens iemand bij stil gestaan dat het pand van het museum/postkantoor de komende jaren leeg blijft staan. In het contract met Tuin staat letterlijk dat het pand pas kan worden overgedragen als alle procedures met Scholte zijn afgelopen. Tot die tijd kan en mag er niets aan het pand worden gedaan of veranderd. Dit had wel gemogen in samenspraak met Scholte als hij er nog in had gezeten.
  Een Motie van Wantrouwen zal dan ook moeten worden ingesteld, waar zelfs de bevriende partijen van Schuiling niet anders kunnen dan Schuiling de wacht aan te zeggen.

  • Beste Kees Jan,
   U moet in dit geval even kijken naar het christelijke gedachtegoed van Tjitske .Het is nu eenmaal zo dat men vanuit die gedachte een gezagsdrager niet snel naar huis zal sturen,in dit geval terug naar Groningen.
   Dan moet er wel iets heel ergs zijn gebeurt door deze gezagsdrager om hem de Afsluitdijk over te sturen wil men hem vanuit de C.U willen dumpen.en dat is in de ogen van de C.U nu dus nog niet het geval.
   Zij zijn nu eenmaal erg gezagsgetrouw zoals het hun is geleerd vanuit de Bijbel,met alle respect!
   Dus het wordt vanavond:Veel geblaat maar weinig wol!

  • Ook als alle procedures zijn afgerond mag er niets aan het gebouw veranderd worden, in elk geval niet aan de buitenkant. Dat is in de afgelopen raadsperiode bij motie afgesproken.

   • Het zou me echt niet verbazen als er tijdens het verwijderen van het asbest een of ander mankement tevoorschijn komt waardoor het pand alsnog in zijn geheel moet worden afgeschreven.

    • Er zit betonrot in de rond omstaande palen. Dat is uit gehakt en aangesmeerd. Dus …….

   • Afgesproken met een raad die nooit haar tanden durft te laten zien en daardoor geheel machteloos is.

 6. Terwijl er wordt gewerkt aan de door de kiezer minst gewenste coalitie, laat de oppositie een extra raadsvergadering houden om te applaudisseren voor de burgemeester……zieker kan een democratisch systeem niet zijn.

 7. Tjitske, een gemeenteraad die serieus wil worden genomen moet niet alleen haar tanden laten zien maar af en toe ook bijten. Een motie van wantrouwen gaat je kennelijk te ver, maar een motie van afkeuring lijkt mij in dit geval toch wel het minste wat je kunt doen!

 8. Loopt vanavond met een sisser af. Mevr. Biersteker sust de gemoederen op voorhand al. Waarom deze extra vergadering eigenlijk? Zonde van tijd en geld.

  • Zij durven gewoon niet , daar zij weten, dat als zij ,met een motie tegen Schuiling, het niet halen, zijn wraak u ten deel zal vallen.

   • Zeker Fred. Omdat het slechts een enkeling is die tegen Schuiling zich durft te uiten is het gevaarlijk. Wie dat durft wordt vroeg of laat door Schuiling genadeloos afgemaakt. Overigens had hij deze hakbijl mentaliteit in Groningen al. Daar haalde hij de pers ook al omdat hij iemand had geëlimineerd.

 9. Er zijn maar twee zuivere politieke wegen: eisen dat het bod van Scholte waarover de advocaat van de gemeente een akkoord bereikte wordt overgenomen. Want die handelde wel degelijk in opdracht van het college. Hier brak de gemeente haar woord. Zo niet, dan een motie van wantrouwen indienen tegen de burgemeester die als voorzitter van de raad de raad negeerde met een zeer ingrijpende beslissing. Het wordt niet alleen hoog tijd voor een zuiver en eerlijk bestuur, ook voor een raad die in de vergadering durft te zeggen wat vaak in de gang wordt gefluisterd. En voor een niet-partijdige, eerlijke burgemeester, die wel eens een plaatselijk museum in wording binnenstapt. Die niet alleen voorzitter van het college is, en bereikbaar is voor pers en raad.

 10. Als zij vanavond niets doen, dan weten de kiezers gelijk dat de partijen , in het pak genaaid zijn , en dat er niets meer van ze te verwachten valt. De nieuwe Ja , nee en amen knikkers zijn dan geboren.

 11. Komt er eindelijk weer tijd vrij om de problemen van de inwoners van Den Helder op te lossen en te werken aan een betere toekomst voor alle inwoners. Scholen en huizen bouwen en stoppen met het slopen van betaalbare woningen.

 12. Uw citaat beste fFred:De nieuwe Ja , nee en amen knikkers zijn dan geboren.Einde uw citaat.
  Die hoeven niet meer geboren te worden,die zijn al tijden aanwezig in ons dorp.
  Alleen moet Jan Nagel nog even het beste clubje ja en amen knikkers bij elkaar zoeken en dat is absoluut geen zware opgave voor hem.
  Zie de Helderse Courant van hedenmorgen en de uitspraak van de plaatselijke afdeling van de salonsocialisten genaamd de Pv/dA bij monde van hun roerganger Peter de Vrij.
  En u weet genoeg

  • Heb ik gelezen beste Anton. Deze partij heeft nog steeds niet door , waardoor ze ten gronde zijn gegaan. Zo dus. !!!

  • Pas op, want Dick Berts is een groot fan van Peter de Vrij, dus roep niet zijn toorn over jullie af! Nadat hij eerder dit jaar de beste (?) man had ontmoet op de verkiezingsmarkt in het pand van de voormalige V&D, hief hij op deze site een ellenlang loflied aan om op de hem zo kenmerkende dweperige wijze de menselijke kwaliteiten van de voorman van de lokale PvdA-afdeling voor het voetlicht te brengen… Ja, er was weer hoop voor de plaatselijke politiek, daar kwam zijn betoog op neer! Als ik zo (de) Vrij mag zijn: deze man (de roerganger) deugt niet….

   • Discussie voeren met iemand die je niet WIL begrijpen heeft eigenlijk geen zin. Ik heb alleen maar gezegd, dat ik Peter de Vrij een fijn mens vind. Staat hij aan je bed als verpleegkundig specialist dan weet ik zeker dat je een warme menselijke behandeling gaat krijgen. En naar een fijn mens luister ik eerder dan naar iemand zonder hart. Maar dan kan iemand nog steeds een waardeloze politicus zijn. Tjitske idem dito. Als mens kun je niet beter vinden en ik zal haar altijd blijven respecteren, maar als politicus….. zucht. Er is nog iets veel diepers Gekke Henkie…. Het leven zit vol tegenstellingen. Een mens ook. Als je op het scherpst van de snede gaat zoeken, dan vind je bij geen enkel mens 100% consequent gedrag. Daarvoor moet je bij robots zijn.

 13. Ook al is iemand persoonlijk een heel beminnelijk mens, zodra je ergens bij hoort wat mensen niet bevalt , laten ze je vallen als een baksteen. Voorbeeld : Voor elke Ajax aanhanger, is een Fijenoord aanhanger , een klote Rotterdammer .

  • Ja precies Fred! Peter de Vrij is geen heilige of zo, maar wel een kerel die niet alleen voor zichzelf leeft. Dat voel je meteen en dan kun je bij mij niet meer stuk. En dan kan ik nog steeds razend op hem worden hoor, als hij weer de een of andere domme klote streek uithaalt in de politiek, maar lang gaat die boosheid dan niet duren. Peter is nu zo oer en oerstom om te denken dat het goed is als iedereen -zogenaamd in het belang van Den Helder- over zijn eigen schaduw heen springt en meewerkt aan het reanimeren van de oude weggestemde coalitie. Maar hij vergeet dat het echt angstaanjagende in Den Helder het opkomstpercentage is. Ik ben nog opgevoed met de regel dat je moet gaan stemmen in het belang van de democratie. Maar zelfs ik begin de grootste twijfels te krijgen. Als het toch niet meer uitmaakt hoe we stemmen, dan verdom ik het om het zooitje nog van een democratisch legitimaat te voorzien en ga ik voor het eerst in mijn leven ook niet meer stemmen. Nou doet ene Dickje Berts er niet toe, maar steeds meer mensen gaan het zo zien. En dat is de levensgevaarlijke blinde vlek van Peter de Vrij. Toch een goeie vent. Helaas kunnen digitale denkers dat niet begrijpen. ZELFS aan Schuiling is wel wat goeds….. Maar ik laat het wel graag aan anderen over om dat goede te beschrijven.

 14. Dat ben ik dan weer wel met u eens, heer Berts: door te stemmen verschaffen wij ‘het zooitje’, zoals u de politiek bestempelt, van een democratische legitimatie – de burger heeft ons toch gekozen om beslissingen te nemen, dus dan doen we dat! -, terwijl de vraag gerechtvaardigd is of dat ‘dat zooitje’ in staat is om daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. Persoonlijk denk ik van niet (lees bijvoorbeeld Niet spreken met de bestuurder van Gerard van Westerloo: de meeste raadsleden zitten er toch vooral voor zichzelf, dat blijkt daar wel uit). Misschien dat ik over een paar jaar weer zo gek ben, maar voorlopig overweeg ik om die reden niet meer te gaan stemmen.
  En Peter de Vrij? Ach ja, wellicht is het een goede vent, maar misschien ook wel niet. Een mens laat zich niet zo snel kennen, dat zal u toch moeten weten. Een gesprek tijdens een verkiezingsmarkt lijkt me voor u, maar ook voor een ander, onvoldoende om inzicht te krijgen in de ware aard van het beestje. De Vrij staat er immers toch vooral om zichzelf en zijn partij te verkopen. En dat lukt nu eenmaal beter met stroop dan met azijn… Verkopers en politici: je kunt ze maar beter niet op hun woord geloven.

 15. Den Helder is een stad van piraten. Een stad waar een weldenkend mens niet gezien wil worden. Een stad van dromen, maar vooral nachtmerries. Den Helder verdient een nieuwe naam De(n) Hel.

Comments are closed.