Ontruiming Rob Scholte Museum begonnen (update + video)

93

Den Helder – De deurwaarder van de gemeente Den Helder heeft Rob Scholte gesommeerd het voormalige postkantoor te verlaten. De deurwaarder werd daarbij op eigen verzoek vergezeld door de politie. Scholte kreeg even de tijd om persoonlijke spullen te verzamelen die hij en zijn gezin willen meenemen. De sloten van het pand zijn vervangen en de ontruiming is dinsdagmiddag begonnen.

“Scholte weet al sinds juni 2017 officieel dat hij het pand moet verlaten. Dit is vorige maand nogmaals door de rechter bevestigd”, stelt de gemeente. “Hij heeft voldoende tijd gehad om zich hier op voor te bereiden. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de kunst nu over. De deurwaarder helpt de gemeente daarbij, ondersteund door een gerenommeerd bedrijf in het verhuizen en opslaan van kunst.”

“Van alle objecten wordt een foto en beschrijving gemaakt. Het college heeft besloten bij de Rechtbank het verzoek in te dienen om conservatoir beslag te leggen op de kunstcollectie van de heer Scholte. Dit om zeker te zijn van verhaling van de openstaande schuld, gemaakte en te maken kosten voor ontruiming.”

Schande
Scholte zelf sprak dinsdag schande van de ontruiming. Met vrouw en kinderen vertrok hij rond half vier onder dwang van het terrein. Het gezin is naar buiten Den Helder vertrokken. Scholte heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen van 200 meter rond het pand. Documentairemaker Roy Dames, die aanwezig was toen de ontruiming begon, is aangehouden door de politie. Volgens een woordvoerder omdat hij sloeg of schopte richting een agent.

De ontruiming trok veel bekijks, ook van lokale politici. Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) sprak van een zwarte pagina in de geschiedenis van Den Helder en noemde de actie “respectloos tegenover de raadsleden en de nieuwe coalitie. Ik had op z’n minst verwacht dat de burgemeester de nieuwe coalitie even zou afwachten.” Ook Tjitske Biersteker (CU) had geen goed woord over voor de snel ingezette ontruiming. De mening bij andere omstanders was verdeeld.

Bij de installatie van de nieuwe raad zou een motie ingebracht worden die het college zou oproepen de ontruiming uit te stellen tot tenminste twee maanden na het aantreden van het nieuwe college. Die werd niet ingediend, omdat onder de raadsleden was besloten ‘de Koninklijke weg’ af te wachten, ofwel: burgemeester en wethouders de gelegenheid te geven via overleg tot overeenstemming te komen met Scholte.

93 REACTIES

 1. Diep triest, vertrouwen in de gemeente is gelijk weg.
  Ontruiming beginnen zonder de bodemprocedure af te wachten, zal zeker nog een staartje krijgen.

 2. Smeerlapperij, we wachten de ontwikkelingen met belangstelling af, de slag is nog niet gestreden.

 3. En zo gaat de gemeente Den Helder om met een beroemd kunstenaar en zijn gezin (met kinderen!). Diep triest! In plaats van trots te zijn dat zo’n kunstenaar Den Helder verkiest boven alle andere steden in Nederland, sturen ze hem schaamteloos de stad uit, zonder dat er vanuit de bodemprocedure is recht gesproken! Hoewel slecht voor Den Helder (maar dat doet de gemeente zichzelf aan), hoop ik dat Rob de bodemprocedure wint! En als hij wint, hoop ik ook dat een aantal personen hun conclusies hieruit trekken!

 4. Waar komt de sympathie vandaan voor een persoon die meer dan €20.000 schuld heeft door geen huur te betalen? Dan word een ander toch ook uit de woning gezet? Of maakt de naam hem anders? Hij staat echt niet boven de wet. Dit zijn consequenties. Ik begrijp eerder niet dat deze man dit zijn gezin aan doet!!!

   • fFred, geen huurschuld maar energieschuld en heel coulant is hij niet afgesneden dankzij de gemeente die dat allemaal betaald. Dat is super sympathiek en menselijk. Maar dat hij moet vertrekken dat is terecht. Hij had wat minder naar zijn secondant moeten luisteren dan was het wellicht goed gekomen maar je kan je hand overspelen en dat is gebeurd. Allemaal aanstaande raadsleden die hem wat beloven.

    • Ik , wil hier alleen maar een misverstand de wereld uit helpen. Scholten wordt hier beschuldigd van het hebben van een huurschuld, en dat is niet zo . Je kan voor hem zijn of tegen, maar roep hier geen dingen die niet waar zijn .

    • Het is geen huurschuld, maar een energieschuld die door toedoen van de gemeente zo is opgelopen! Ze hebben nooit rekeningen gestuurd en dan nu schermen met een energieschuld, als grondslag voor de ontruiming? Zo werkt dat niet! Ben heel benieuwd naar de uitslag van de bodemprocedure. Ik weet lang niet alles, maar dat het rammelt weet ik wel. Daarom is het des te belangrijker om de uitslag van de bodemprocedure af te wachten. Dit kon de gemeente nog wel eens heel duur komen te staan!

     • Volgens mij heeft de gemeente nooit aan Scholte een overzicht van het energieverbruik gegeven. Logisch dat hij dan ook niet betaald. Wat doe je zelf als je van Eneco ,NUON , Energiedirecet etc. geen overzicht van je verbruik krijgt maar domweg een rekening. Betaal toch ook niet. Als Scholte in het gelijkwordt gesteld dan kost dat ons burgers weer veel geld.
      Al met al erg triest.

     • Daar komt nog bij dat er een afspraak is om die schuld weg te strepen tegen de verbouwingskosten van Scholte na de ondertekening van een wethouder die een paar weken later ineens terug werd gedraaid op initiatief van Kuipers (motie van wantrouwen tegen Kos)

  • Helemaal mee eens. Lang genoeg de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden maar besloten kop in het zand te stoppen.

 5. Het werd ondertussen wel een keertje tijd!!!!!
  Hij weet al bijna een jaar lang dat hij eruit moet,…en de boel maar rekken en traineren,…maar aanstalten maken om de hele mikmak klaar te hebben voor de verhuizing ho maar.

  Mijnheer is er ooit anti-kraak ingekomen met voor hem en zijn gezin (hele) gunstige voorwaarden. Hij heeft geprobeerd er meer uit te halen, of dit goed of slecht is valt over te discussiëren, maar wat op zich iets heel menselijks is. Ik denk dat een ieder, al dan niet regelmatig, wel eens probeert ’t onderste uit de kan te halen.

  Maar zoals het bekende spreekwoord zegt krijg je dan de deksel (vol) op je bakkes. Dat is hier ook gebeurd. Dat je gokt en het probeert is niks mis mee, maar als je dan verliest wees dan een vent, neem je verlies en ga niet lopen mauwen. Dat kinderachtige gezeur met een open brief gericht aan de gemeente en ondertekend door een buslading z.g.n. BN-ers….. Te sneu voor woorden!!! Wedden dat 75% van die gasten niet eens weet waar Den Helder ligt, en dan wel stelling nemen in een gemeentelijke kwestie waarvan ze totaal niet op de hoogte zijn, waar halen ze de euvele moed vandaan?!? Het zal wel een goed gevoel gegeven hebben om een rolstoelafhankelijke gehandicapte kunstenaar te helpen.

  Toen duidelijk werd dat de heer Tuin het gebouw mocht kopen heeft hij het ook geprobeerd… Hij wilde de heer Scholte en zijn museum, waar trouwens veel meer van anderen te zien is dan van hemzelf, best wel raar gezien de naam van het museum, graag behouden voor Den Helder. De heel Scholte kon blijven in 1/3 van het totale gebouw en de andere 2/3 zouden dan verbouwd kunnen worden naar de plannen van de heer Tuin. Ook toen wilde de heer Scholte ’t onderste uit de kan, het was letterlijk alles of niets wat hem betrof. Nou dat is dus uiteindelijk niets geworden. Gokken met de woonomgeving van je eigen gezin, met schoolgaande kinderen, watvoor een verantwoordlijke vader en gezinshoofd ben je dan???

  Tijdje later ook nog premier Rutte lastig vallen met een hele zielige brief met daarin bijna een smeekbede om te komen bemiddelen. Hou toch op, schei toch uit! Of de heer Rutte niks beter te doen heeft zeg. Begin nou niet in reacties over of Rutte het nou wel of niet goed doet voor het land, want daar gaat het nou niet over.

  Beide partijen in deze, zowel de gemeente als het team rondom de heer Scholte, hebben (grove) fouten gemaakt, gemaakte afspraken niet na gekomen en dingen toegezegd die helemaal niet toegezegd hadden kunnen worden. Dat is allemaal verre van netjes geweest maar dit had niet de uitkomst hoeven zijn. Helaas hebben beide partijen (heel snel) de hakken in ’t zand gezet en op een kinderachtige manier “zij zijn begonnen” geroepen. Met deze ontruiming als jammerlijk einde.

  Hopelijk komt hier toch nog iets moois uit: totale sloop van het afgrijselijke oude postkantoor en het spuuglelijke stationsgebouw. Waarna iets moois, in de stijl van het oude stationsgebouw van voordat het verplaatst werd, op deze plek zal verschijnen.

 6. Het is te hopen dat een andere stad/gemeente het museum wil huisvesten en verder te kijken dan alleen naar de economische waarde van het gebouw waarin het museum zat.Het was toch mooi dat hier het Rob Scholte museum zat nu krijgen wij waarschijnlijk weer een gerenoveerd pand met woningen en horeca en winkels die niet op te vullen zijn.

 7. Als ik geen gas,licht,water en huur niet betaal wordt ik er ook uitgezet..dus logisch.

  • Er is geen sprake van Huurschuld. En een gas water en licht schuld , kan nooit een reden zijn tot uitzetting..

   • Wel als je antikraak of een gebruikersovereenkomst hebt getekend dan maakt dat onderdeel uit van de vergoeding, en die vergoeding heeft hij niet betaald dus dan mag je er uit worden gezet.

    • In het woongedeelte zijn alle kosten wel betaald, die zijn namelijk apart, oftewel, volgens jullie eigen redenatie had het museum wel ontruimd mogen worden maar het woongedeelte niet! Dat kan nog leuk worden in die bodemprocedure.

   • Heeft de gemeente het recht om onderdelen, stroom-gas van nutsbedrijven te exploiteren , in dit geval aan Scholten zonder opgave van hoeveelheden in rekening te brengen?

  • Waar komt die rancune toch vandaan ja het klopt als ik de huur of gas of wat dan ook niet betaal volgen er maatregelen.Maar wij hebben het hier over dat wij een museum sluiten dat kost altijd geld net zoals dat er ieder jaar geld naar het theater gaat.Het is toch van de zotte dat je een museum uit je stad zet

  • Mons. Dan krijg je wel een overzicht van het verbruik waarop je kunt aflezen hoeveel je hebt verbruikt. Als je dan niet betaald dan pakken ze je aan.

 8. Dit is dé manier om het imago van de stad te verbeteren: gewoon doordrammen met verhuizen van ambtenaren, ook al gaat de renovatie van het stadhuis niet door; en doordrammen met het ontruimen van het museum. Een demissionair college handelt alleen lopende zaken af, dit zijn geen lopende zaken, maar ingrijpende zaken. Het lijkt erop dat VVD D66 CDA PvdA en Stadspartij nog willen binnenhalen wat ze kunnen binnenhalen. En natuurlijk ook onder leiding van een niet-verbindende partijdige burgemeester zonder politieke antenne. Die nu echt weg moet gaan. Hij polariseert al acht jaar.

  • Henk. Zie daarbij het kinderachtige gedoe rond de motorclub van de Molukkers. Past helemaal bij deze mensen..

 9. Achja, laat de gemeente nog dieper zinken. Er zijn al in Den Helder bijna geen activiteiten. Zure mensen bij het bestuur.

 10. Ik wil mij niet in de discussie mengen, voor het gezin is dit niet leuk. Ben er ook nooit geweest. Maar wel een vraag. Zou het tij gekeerd zijn als Rob zijn energie rekeningen had betaald??

  • Beste Dick,persoonlijk vind ik het niet gepast dat Rob nu op deze manier terugslaat.
   Kan mij heel goed voorstellen dat hij witheet is,zou ik ook zijn,maar om zijn terechte frustratie op deze wijze af te reageren dat gaat mij in dit geval iets te ver.

   • Beste Anton, ik vind dit een hele lastige. Enerzijds is de publicatie van deze brief gewoon onrechtmatig. Anderzijds ben ik van mening, dat deze affaire rondom Koen Schuiling de echte reden is van de ontruiming van het Rob Scholtemuseum. Rob was er achter de schermen al jaren mee bezig en Schuiling pikte dat niet. Natuurlijk moeten we Schuiling voor onschuldig houden en dat doe ik ook. Maar waarom heeft hij geen formele aangifte gedaan bij Justitie. wegens smaad???En waarom keken alle fractievoorzitters de andere kant op?? Alleen Tjitske Biersteker heeft het er met Schuiling over gehad. Linksom of rechtsom is hier wat aan de hand en dat moet uitgezocht worden, anders kan het bestuur van deze stad niet functioneren. En we zitten nu al jaren in een steeds groter wordende ellende….

    • Meneer Berts, het is helemaal geen lastige kwestie: het is simpelweg smakeloos en het getuigt bovendien van bijzonder weinig niveau om een dergelijke laster te publiceren. Tegen wie had Schuiling trouwens aangifte wegens smaad moeten doen. Tegen de anonieme opsteller van het epistel? Lijkt me een beetje lastig…
     En waarom zou Scholte jaren met deze zaak achter de schermen bezig zijn? Als bewaker van de goede zeden? Omdat hij zich het lot aantrekt van arme Antilliaanse jongetjes? Welnee, kennelijk met de bedoeling om deze ‘affaire’, die waarschijnlijk helemaal geen affaire is, in te zetten als chantagemiddel. Triest dat Scholte zich laat verleiden tot zulk gedrag. Ik had hem vrij hoog zitten, maar hij valt nu toch wel heel hard door de mand. Jammer is dat….

     • Inderdaad tegen de anonieme opsteller van de brief die nota bene bij alle fractievoorzitters is bezorgd. En er is nog veel meer, waar ik niet in het openbaar over mag spreken. Een burgemeester wordt zo volledig onderuit gehaald. Ik heb Schuiling destijds op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gevraagd om een afschrift van zijn aangifte bij de officier van Justitie. Hij liet me vervolgens weten, er alleen over gebeld te hebben met de officier van Justitie, zodat hij mijn WOB verzoek kon afwijzen……Trap maar ongefundeerd tegen Schuiling, trap maar ongefundeerd tegen mij en zoek vooral nooit iets uit!

     • Onder vier ogen mag je alles zeggen,dat is nooit smaad. Jarenang heb ik -aantoonbaar- tegen de fractievoorzitters die deze brief ontvangen hebben gezegd dat deze brief de werkelijke oorzaak is van de problemen rondom het Scholtemuseum. Rob heeft Schuiling er zeker niet mee gechanteerd, daar was op dat moment namelijk helemaal geen reden toe. Ik houd er nu over op, want je loopt in deze zaak op de zijkant van een scheermes. Ik keur zowel het publiceren van de brief als het wegkijken door de fractievoorzitters volledig af!

     • Niet in het openbaar over mogen spreken? Sinds wanneer laat Dick Berts zich een spreekverbod opleggen? En door wie? U lijkt me niet de man die zich de mond laat snoeren. In de zaak Fred Spijkers deed u dat ook niet. En voor alle duidelijkheid: ik voel niet de minste behoefte om tegen u aan te trappen. Waarom zou ik dat doen? Ik heb u – als kritische geest – hoog zitten. Soms draaft u wat door, maar u lijkt me een intelligent mens. En die moet je koesteren, want daar zijn er al zo weinig van in Nederland.
      Maar dat neemt niet weg dat ik het van weinig niveau vind getuigen om anonieme laster over iemands seksleven op een website te plaatsen in een poging de persoon in diskrediet te brengen.

 11. Gefeliciteerd Koen en Lolke en de familie Tuin.
  Nu Jullie nog .
  Den Helder verliest .
  Pomp het geld maar in de Schouwburg en onzinnige kunstwerken die kapitalen kosten.
  Heel zielig zijn jullie !

 12. Ongelooflijk! …. Den Helder op haar smalst. Wat een onwaardigheid van bestuur.
  Ook sommige reacties hier vind ik diep triest.
  Hoor en wederhoor is er niet meer bij mee lopen in een kudde.

 13. We kunnen beter gaan sparen, OZB zal omhoog moeten vanwege een miljoenenclaim van Scholte. Juridisch gezien is dit een uiterst complexe zaak. Scholte heeft daarin moeten zwemmen met een molensteen om zijn nek; het niet onder ede kunnen horen van getuigen. Exact dat is in mijn ogen de reden dat hij een door de gemeente aangespannen kort-geding eerst won en toen in hoger beroep verloor. De gemeente maakt nu voor eigen risico gebruik van dat kort geding vonnis, zonder de uitspraak in de bodemprocedure af te wachten. De kans is groot dat Scholte die gaat winnen. Voor dictatuur betaal je altijd een hoge prijs.

  • Dickie, nogmaals wanneer je den helder ( met Scholte) verlaat hoef je niet te sparen voor een ozb verhoging. Wordt iedereen rijker van

 14. Wat was eigenlijk de wettelijke grondslag voor de aanhouding door de politie van documentairemaker Roy Dames bij de ontruiming?!?

  • Ridfree, dat heeft te maken met leegstand van die panden. De burgemeester van Adam heeft alleen gesteld dat hij niet gaat ontruimen om leegstand te creëren.
   Dit ligt echt anders.

  • Sterkte aan Rob Scholte vrouw en kinderen???????
   Wat krijgen we nou?!?!
   Als er hier iemand is die zich kapot moet schamen i het Rob Scholte zelf en niemand anders dan Rob Scholte zelf. Híj is degene geweest die heeft gegokt met de woon-en verblijfplaats van zijn eigen gezin.
   Hoe verantwoordelijk is dat?

   • Wat is dit voor een onbeschaafde reactie? Ik mag sterkte wensen aan wie ik wil! En waarom gebruikt u zoveel vraagtekens en uitroeptekens? Blijkbaar heeft u uw emoties niet helemaal in bedwang. Rob Scholte heeft hier een museum opgezet waar de samenleving zich kon laten inspireren en gedachten kon verbreden en verdiepen buiten de strakke kaders, wetten en plichten van het dagelijkse leven en had nog vele inspiratie en uitdagingen kunnen opleveren. Vooral met een oprichter met zo’n levendige geest als Rob Scholte is dit een hele trieste dag maar hopelijk komt hij weer terug.

    • Rob Scholte heeft geen levendige geest. als hij die wel had, had hij de hand in eigen zak gestoken. Het ligt bij hem altijd aan iemand anders en nooit aan hemzelf. misschien had zijn secondant hem dat moeten vertellen. ipv kom maar bij mij, ik weet hoe ik de gemeente moet bespelen. hij heeft gegokt, verloren en nu ophoepelen. ik zal er geen traan om laten.

    • Goede reactie zeg Ria! Helemaal mee eens! Inspiratie, buiten de kaders denken en vooral een plek van vrijheid. Kunst! En dat is wat Den Helder nu gaat missen helaas. En even; dit had natuurlijk wel heel anders opgelost kunnen worden, maar wederom maakt de Helderse politiek zich belachelijk.. Tenenkrommend! Wat een stad…

   • zo is dat eerst in een pand gaan zitten met een museum als anti kraak daarna er ook illegaal een woonverblijf maken wat de gemeente maar gedoogd heeft nooit meer doen je ziet wat er van komt en nu nog praatjes hebben ook weg met die vent

 15. Hopelijk gaan Assorgia en de rest van de coalitie zich hard maken om af te komen van die verschrikkelijke Schuiling en zijn hielenlikkers. Aangezien onze burgemeester toch bepaalde trekjes heeft van die oranje oempa loempa in d US stel ik de volgende stadsmotto voor: #makeDenHeldergreatagain #grabSchuilingbythep…. (vul zelf maar in)

 16. Hoeveel musea in Nederland betalen eigenlijk hun eigen gas, water en licht? Het museum van Rob Scholte is daarom zeker geen uitzondering. Als toerist bezocht ik enkele jaren geleden dit museum. Het was voor Den Helder toch weer even wat anders, de frisse kijk op andere en diverse vormen van kunst, ook al was lang niet alles van Rob Scholte zelf. Dat het gebouw is zoals het is daar heeft Rob niet aan meegedaan denk ik. Er zijn mooiere huisvestingen te bedenken. Maar jaag de kunst toch niet weg uit je stadje!

 17. Ik zat toevallig om die tijd op het welbekende stationsmuurtje toen de politie dus bij het Robscholtemuseum aan kwam. Het verliep rustig, ik heb zelf geen breekijzer gezien, volgens mij werden de deuren opengedaan. Er waren geen misstanden aan de buitenkant.

  • Kijk, Dit geeft al een hele andere berichtgeving. Dank u wat. Ik kon mij de andere berichtgeving ook niet voorstellen.

 18. Wat een zielige vertoning die vent, welke stad of dorp is de volgende waarbij hij een poot zal uitdraaien? Gaat hij ook nog de kosten van de advocaten betalen a’ +- €186,000? Blij toe dat hij weg is. Gaan zijn decipelen hem ook achterna?

 19. Deze stad gaat in slow motion zijn totale ondergang tegemoet. Oorzaak: de naiviteit van de schaapskudde, wegkijken en een dodelijk maffia circuit met vertakkingen tot in de hoogste regionen die elkaar tot het uiterste dekken. Wat is er aan de hand? Wordt er op grote schaal ongefundeerd met modder naar elkaar gegooid in dit gat, of zijn de beerputten van Den Helder echt oneindig diep? BEIDEN ZIJN WAAR! Het enige dat ons uit het moeras kan trekken, is een diepgaand onderzoek naar de vele affaire’s die achter de schermen spelen, maar de naiviteit van de schaapskudde, het wegkijken en het dodelijke maffia circuit houden dat tegen. En daarom is deze stad volstrekt verloren. En het zal nog veel erger worden….

  • nou nou heer of mevrouw, u maakt er een wel héél erg drama van, alsof we zonder Scholte ophouden te bestaan…..
   .
   ik denk zelf dat de meesten dit geneuzel over een weekje of wat allemaal weer vergeten zijn en dan gewoon weer vrolijk verder leven…

 20. PenC had familie op bezoek waarmee we een rondje centrum deden, Maar om 11 uur is het RSM nog niet open. Wel konden we de hal met vloerkleden en het schitterende beeld Na de Zondeval zien..
  Op de video’s miste ik onze Pietje Burrie als leidinggevende bij de ontruiming!!!!!!!!

  • Hij moest als vergoeding een klein deel van de energiereking betalen aan de gemeente maar heeft dit niet gedaan

 21. Hollandse Kroon: snel a.u.b. neem DH over en stel orde op zaken. Dit al jaren afglijdend dorp heeft een echt daadkrachtig bestuur nodig. Oproep aan kabinet: maak haast met eenwording bestuurlijk van DH en Hollands Kroon. Redt wat er nog te redden valt van DH voordat DH verder wegglijdt en helemaal een achterstands dorp wordt!!

  • Eric. Van de regen in de drup. Hollands kroon? Meskers de treurwilg van de Kooijhaven. Daar word je niet vrolijk van! Wanbeleid van een paar miljoen.

 22. Droeve dag voor de familie Scholte
  Droeve dag voor de stad Den Helder
  De gemeente Den Helder denkt dat zij gewonnen heeft
  Een demissionait college weigert te wachten op het nieuwe college
  Democratie
  Bestaat
  Nie
  De nieuwe raad is er nu al in gestonken door een motie voor uitstel van een definitieve beslissing niet in te dienen. Vertrouwend op een via via mogelijke toezegging dat het oude college niet zou ingrijpen
  Foutje Bedankt!
  Mijn mening:
  Het vertrekkend college handelde in opdracht van de staat, defensie en navo
  Er is iets met dat pand
  Moest terug in handen van de overheid
  Hierom is Geurt toen weggestuurd
  De zaak stinkt

 23. Een rechtelijke uitspraak gedaan en evengoed blijven zitten, dat heeft consequenties! Daar veranderd de pplaatselijke politiek niets aan, maar klinkt lekker populair

  • Het was een voorlopige voorziening, geen definitieve uitspraak, die komt pas in de bodemprocedure. En daarin mogen wel getuigen worden gehoord!

 24. Beste Boaz
  Als je iemand keer op keer voor de rechter sleept, inplaats van serieus te proberen een oplossing te vinden, heb je nooit de intentie gehad er samen uit te komen.

 25. Pas over tientallen jaren -exact de tijd die Scholte ons als kunstenaar vooruit was- gaan we zien wat hier voor ons vertrapt werd. Ziek ben ik van het kleinburgerlijke gemeentebestuur dat uit pure rancune een museum ging saboteren waardoor het nooit tot bloei heeft kunnen komen. Eerst procedeer je Scholte plat -ik heb er zelf naast gestaan hoe hij financieel bijna verzoop in anderhalve ton aan advocaatkosten- en dan pak je hem omdat hij moeite heeft om zijn energierekening te betalen aan diezelfde gemeente, die hem te grazen neemt. Zoiets noemen we dan recht en het ‘recht’ moet nu eenmaal zijn loop hebben. En dan het kleinburgerlijke gejank hier, ja ik moet ook mijn energienota betalen…. Vandaag werd het levenswerk van een groot kunstenaar aan stukken geslagen (nee, niet geheel letterlijk, haak daar vooral op in als je gelijk halen je enige doel is). Een man zonder benen werd op straat gezet alleen omdat hij kritisch is op het college. Erger kan niet. Den Helder verdient geen Rob Scholtemuseum, maar om weg te zakken in de reeks beerputten waaruit dit dorp bestaat. Dat gaat helaas gebeuren ook. En inderdaad, Scholte is een lastpak, maar met een gouden hart. Grote kunstenaars zijn vrijwel altijd lastig voor hun omgeving, omdat ze niet in hun tijd passen. Grootmoedigheid doet dan wonderen en kleinburgerlijkheid sloopt alles. Vandaag is het meest veelbelovende project uit de geschiedenis van Den Helder voor onze ogen gesloopt, omdat we geen geduld en geen grootmoedigheid hadden.

  • Helemaal mee eens dat het Neerlandse volk ontbeert aan geduld en grootmoedigheid. Mijn vroegere leermeester wijlen van Praag geloofde ook in de grootmoedigheid van het Nederlandse volk. Hij was ervan overtuigd dat het Nederlandse volk de waarde zou inzien van mijn inbreng en mij verder op weg zou helpen. Helaas was de bedoelde GROOTMOEDIGHEID en het GEDULD van het Nederlandse volk al verdwenen toen ik in Nederland arriveerde.

 26. Een absoluut dieptepunt in de tijd, dat ene K.S. in Den Helder burgemeester is. Er is pas een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd die nu al buitenspel is gezet door dit vervloekte college. Wat moet er nog meer gebeuren voordat de raad zegt “het is genoeg geweest K.S.”. Zet deze achterbakse bestuurder af op de N99 met een ontslagbrief.

 27. Het niveau van het rechtvaardigheidsgevoel van de gemiddelde Nieuwedieper: “Ik moet ook mijn energienota betalen JA! Schop die klaploper dat gebouw uit”. Rob Scholte moet die energienota aan de gemeente betalen. En wie zorgde ervoor dat hij dat niet kan?? Juist, diezelfde gemeente, door Scholte kapot te procederen. Advocaatkosten tot nu toe voor Scholte: anderhalve ton……Kladdert hij toch zo even bij elkaar? Kunstmarkt vrijwel geheel ingestort. Wat een absolute shit!

  • De gemiddelde Nieuwedieper, heeft u hier onderzoek naar laten doen door een onafhankelijke instelling of is dit natte vinger werk?

 28. Het Parool meldt, dat Koen Schuiling ieder commentaar op de ontruiming weigert. Een niet gekozen dictator hoeft immers aan niemand verantwoording af te leggen.

  • Zij praten over mij , maar niet met mij . Ook zo’n uitspraak van Schuiling. Nu wordt hem de gelegenheid gegeven om zijn standpunten naar voren te brengen in een interview met een landelijk dagblad, en nu sluit hij zich op in zijn bunker . In de geschiedenis , is er ook zo;n dictator geweest, die dat ook deed.

 29. Waarschijnlijk heb ik iets gemist,mijn vraag:Wanneer is die bodemprocedure?

 30. Zo…. klaar
  Kan dit boek eindelijk dicht en zijn we verlost van die oeverloze discussies hier.
  Next

  • Niks klaar, de bodemprocedure moet nog komen. En als Scholte die wint, en die kans is vrij groot, kan dat aardig in de centjes lopen, schadevergoeding voor onterechte ontruiming etc etc.

 31. Als je ziet dat het zwembad voor tonnen wordt gesponserd, de schouwburg voor miljoenen dan is het zeuren over enkele duizenden euro’s voor het museum per jaar hypocriet.

 32. Betreur de gang van zaken rond Rob Scholte&gezin.
  De bodemprocedure zal hij victorie worden voor hem.
  Wens hem en zijn gezin veel sterkte voor de komende tijd.

 33. Het is een burgermeester niet waardig zich van elk commentaar te verschuilen achter de barricade! Schuiling kom op! Zeg je mening!
  Recht je rug man!

 34. Wat een klasse vrouw heeft de dhr Scholte, geen onvertogen woord tijdens de uitzetting. Bedankt zelfs voor de microfoon van powned nog een agent die haar buiten het half uur nog wat liet meenemen.

 35. Erg jammer dat het Rob Scholte Museum moet verdwijnen, maar nog erger is het feit dat mensen zich laten leiden door emoties en niet door feiten. Rob Scholte heeft meerdere malen zijn kansen verspeeld en een verdraaide weergave van feiten gegeven aan het publiek. Zo heeft deze de burgemeester en de lokale ambtenarij onterecht de zwarte piet toegespeeld. De heren magistraten hebben gehandeld naar eer en geweten volgens de rechtsgang en hebben middels een rechtelijke uitspraak Rob Scholte ongegeneerd de bons gegeven. Beroemd of niet, regels zijn regels en wij leven in een rechtmatige maatschappij, aldus niet rechtvaardig. En dit moet toch iedere Nederlander weten als de beste? Wat hier in Den Helder is geschiedt is geen nieuws meer, slechts gebaseerd op oude feiten. En dat Recht Krom is, is een geschiedenisfeit dat hedendaags nog geldt. http://vishnuh.nl/nl/Recht-En-Overheid/

Comments are closed.